Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich granpalowców.

Proszę o pomoc

Jestem posiadaczem granpala 15 ze sterownikiem Estyma control M oprogramowanie 8A.

W moim kotle po włączeniu się alarmu przegrzania podajnika nadal działa podawanie peletu , dmuchawa ... czyli kocioł nie wyłancza się. Czy tak powinno być ?

Drugi problem to zawór 4D po osiągnieńciu 70 stopni otwiera się i po spadku temperatury nie powraca do pierwotnego położenia (zamknięcie).

Trzeci to cały czas nie zmieniająca się temperatura spalin która jest na poziomie 1 stopień celsjusza.

Poza tym wszystko działa poprawnie.

Czyżby to problem sterownika.

PS.

Jeżeli ktoś wie co się stało proszę o szybką odpowiedż

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W moim kotle po włączeniu się alarmu przegrzania podajnika nadal działa podawanie peletu , dmuchawa ... czyli kocioł nie wyłancza się. Czy tak powinno być ?

Drugi problem to zawór 4D po osiągnieńciu 70 stopni otwiera się i po spadku temperatury nie powraca do pierwotnego położenia (zamknięcie).

Trzeci to cały czas nie zmieniająca się temperatura spalin która jest na poziomie 1 stopień celsjusza.

Poza tym wszystko działa poprawnie.

Czyżby to problem sterownika.

PS.

Jeżeli ktoś wie co się stało proszę o szybką odpowiedż

Odp na Twoje I pytanie: Gdy wystąpi alarm przegrzania się podajnika włącza się podajnik i wypycha paliwo do paleniska tak długo aż temperatura podajnika spadnie do akceptowalnego poziomu, po tej operacji kocioł działa nadal normalnie.

Odp II: z tego co napisałeś wygląda, że zawór 4-ro drogowy zadziałał Ci raz i teraz cały czas stoi w miejscu. Jeżeli jednak zawór "się rusza" to jeżeli tylko napęd założony jest prawidłowo to wszystko jest OK.

Odp III: Czujnik temp. spalin musi byc prawidłowo podłączony do sterownika, sprawdź w instrukcji, czy kolory kabelków czujnika temp. spalin są podłączone zgodnie z instrukcją, jeżeli tak, to najprawdopodobniej walnięty jest czujnik. Biegunowosc podłączenia tego czujnika jest istotna, wszystkie pozostałe można podłączać dowolnie.

Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt

Dziękuję za odpowiedzi, ale znalazłem problem.

Podajnik pracował bez wyłączania się, okazało się że żar przedostał mi się do zasobnika.

Co do zaworu 4D miał ustawioną bardzo niską temperaturę powrotną.

Czujnik spalin jest uszkodzony i czekam na nowy.

Przeglądając zdjęcia kotłów granpal zauważyłem, iż konstrukcja wymiennika zmieniła się w porównaniu do stanu z tego zdjęcia:

http://obrazki.elektroda.net/42_1250268328.jpg

Obecnie stosują chyba rury o większej średnicy i jest ich mniej (16). Wcześniej stosowano 36 płomienic. Jaka jest przyczyna zmian w konstrukcji i czy sprawność kotła na tym nie ucierpiała??

Twoje zdjęcie jest jednym z niewielu jakie w sieci można wogle zobaczyć. Interesuje mnie piec o mocy 25 i 30 kw i chciałbym zobaczyć rzeczywiste zdjęcia bo w okolicy nie ma dystrybutora, a sprzedawcy internetowi klepią do każdej mocy te same foty. Ile rur mają wymienniki dla mocy 25 i 30? Nawet na youtubie nie ma prezentacji tych kotłów, choćby w takiej formie jak zrobiono to dla kotła burner, chyba 18 kw. Potrzebne są też wymiary poszczególnych kotłów, tego też nie mogę znaleźć nawet na stronie producenta. Ma ktoś może dostęp do jakiś konkretnych materiałów na temat kotłów granpal, przykładowo dobre materiały ma klimosz do swoich kotłów. Byłbym bardzo wdzięczny, planuje ogrzewanie owsem i inną rozdrobnioną biomasą.

Dziękuję bardzo za pomoc.

W związku z zamiarem nabycia pieca Granpal 20 kw mam kilka pytań do A.K.

1.Czy przy ogrzewaniu owsem piec taki osiąga moc 20 kw

2.Czy przy paleniu owsem użyteczna jest sonda lambda

3.Jakie blachy stosuje Polimet w tym piecu a szczególnie w wymienniku,jaka ich grubość,jaka średnica i grubość płomieniówek

4.Czy piec o mocy 20 kw jest wystarczający dla budynku dość dobrze ocieplonego o pow. użytkowej 250 m i c.w.u.(4 osoby)

5.Czy w tym piecu zastosowano automatykę Fuzzy Logic

6.Jakie jest zbezpieczenie przed cofnięciem płomienia oraz jakie zabezpieczenie silnika podajnika przed zniszczeniem przy dostaniu się obcych przedmiotów

7.Czy w związku ze zmianą przepisów firma zamierza dopuścić i dostosować piec do użytkowania w obiegu zamkniętym np. poprzez zainstalowanie króćca umożliwiającego podłączenie wężownicy schładzającej kocioł

8.I wreszcie dlaczego tak drogi jest ten piec ,a może wzorem Kostrzewy obniżyć cenę czy dać w standardzie sondę lambda i odpopielacz- gdyż konkurencja nie śpi.

Witam wszystkich.

W koncu udało mi się uruchomić swojego Granpala 20 kw, ledwo zdążyliśmy przed mrozami :) Narazie kociołek spala duże ilości owsa (ok.100 kg na dobę) ale tłumaczę to tym, że dom jeszcze jest nie zamieszkany, tynki i wylewki są świeże i mokre, brakuje drzwi wewnętrznych. Dom jeszcze nie jest ocieplony. Powierzchnia ogrzewana ok. 250 m2. Myślę, że za rok jak ocieplę to powinno być lepiej. Piec pracuję ciagle na 90-100 % mocy.

Mam pytanie do znawców, czy ciagła praca na maxa nie jest groźna dla kotła, bo z moich obsewacji nic złego sie nie dzieje. Dodam ,że kocioł trzyma zadaną temp. 70 st.C

A ja z takim spostrzeżeniem - mam CO w układzie zamkniętym z wymiennikiem płytowym. Kocioł trzyma sobie zadane 60 stopni na układzie otwartym.

Jednak jeśli regulator pokojowy wskazuje, że powinny się włączyć pompy CO i z całego układu nagle na wymiennik wraca woda z podłogówki i grzejników to temperatura na kotle spada do 40, kocioł wchodzi na np 70-80 % mocy, grzeje przez kwadrans i potem znowu cykl się powtarza.

Nie mieszkam jeszcze ale przypuszczam, że na dobę to kilka - kilkanaście razy się powtarza.

Pytanie: Czy takie schładzanie szkodzi kotłowi, czy trwa zbyt krótko żeby zaszkodzić?

Pozdrav

witam

tez chcialbym wtracic swoje trzy grosze odnosnie swojego pieca.

moze zaczne ze mam 25kw i jesli ktos potrzebuje zdjec to moge popstrykac i umiescic na forum(piec ma rok wiec jest z ostatniej produkcji)

mam kilka pytan odnosnie piecyka.

1.po pierwsze mam dosc duzy problem z temperatura powrotu.tzn. jak piec ma temp. 60-66 st.C to jest od 40-45 na powrocie ale jak juz wejdzie 59 to bardzo szybko powrot spada i zaczyna sie hulanka zaworu i pieca.sterownik to otwiera i zamyka zawor 4d aby po pierwsze utrzymac 40st.C na powrocie i po drugie zadana temp. CO. wtedy palnik wchodzi do 50% .to po pierwsze.

2.czy tej temp. powrotu nie da sie jakos zwiekszyc?moze ustawic wyzsza tem zadana pieca?moze wyzsza powrotu?

bo jak spadnie temp. powrotu i zawor przymknie sie troszke to woda powacajaca ogrzewa sie tylko grawitacyjnie a to trwa dosc dlugo.

podam swoje nastawy.

podawanie 8,1 s na 100%

powietrze

20%-21

40%-26

60%-30

80%-32

100%-35

postuj przy podtrzymaniu 18 min

podawanie przy postoju 18 s

temperatura spalin przy 20% dochodzi do 83st.C

temperatura powrotu przy dzisiejszych temp. nie przekracza 44 st.

wracajc do tej temp. powrotu bo ona mnie najbardziej boli to dodam ze zawor jest zamontowany na powrocie i doslownie 15 cm nad piecem(nie za blisko porotu?)miedzy zaworem 4d a srubunkiem pieca jest tylko trojnik .

dom ma 276 m2 z czego ogrzwam narazie tylko 180 w tym garaz 35m2 ,w domu temp 21st.C ,okolo 50m2 podlogowka reszta grzejniki aluminiowe.

no to chyba wszystko co udalo mi sie wypocic.

dziekuje za kazda sugestie

witam

podawanie 8,1 s na 100%

postuj przy podtrzymaniu 18 min

podawanie przy postoju 18 s

Takie duże podawanie? - to chyba piec ciągle podaje prawie bez przerwy? - ile Ci pali? U mnie podawanie 4,2s piec 20kW powierzchnia 150mkw.

Czy przy postoju 18min nie przegrzewa Ci się podajnik? - mi udało sie maxymalnie ustawić 10min.

U mnie przy tych temperaturach (-6) spala 150kg w 3dni - trochę dużo. Pocieszam się tym że powodem może być brak drzwi wewnetrznych i z kilku miejesc wieje (garderoba bez płyt kG, drzwi do garażu bez uszczelki i progu).

pozdr

Takie duże podawanie? - to chyba piec ciągle podaje prawie bez przerwy? - ile Ci pali? U mnie podawanie 4,2s piec 20kW powierzchnia 150mkw.

takie male podawanie? :p

w zeszlym roku kiedy jeszcze nie mieszkalismy tez eksperymentowalem z nastawami i rezultat byl taki ze im mniej podaal tym dluzej pracowal i to na wyzszym % palnika.

w zeszla zime usatawilem tylko 16st. na caly do i palil okolo 30 kg dziennie .

w tym roku pali max 25 kg dziennie a w domu 21 w porywch do 22 st.

Pamietaj musisz tak ustawic by temp. spalin byla najwyzsza w kazdym zakresie mocy,ja uzyskalem max 83 st. przy 20% to mi daje prace kotla bardzo efektywna .czyli jesli piec ma temp 57 to sie zalacza i pracuje okolo 20 min .nagrzewa sie do 66 st. i wchodzi w stan podtrzymania .tak jest jesli tem na zewnatrz jest do -10 st. po tej tem. piec chodzi juz dluzej ale na piecu caly czas okolo 62-64 st.

ale tak jak pisalem wyzej nie moge sobie poradzic z temp. powrotu ,pompa jest tak silna ze wrzuca na powrot zimna ktora nie moze ugrzac sie grawitacyjnie by utzymac zadana 40 st. temp. powrotu.

naczytale sie wczoraj duzo i chyba juz mam odpowiedze ,ze trzeba zalozyc jeszcze jedna pompe na krotkim objegu pieca by woda goraca caly czas krazyla za zaworem .Ale nie jestem w 100% pewien czy to nie podniesie mi spalania

jesli ma ktos podobny problem prosze o rade

pozdr Grzegorz

takie male podawanie? :p

w zeszlym roku kiedy jeszcze nie mieszkalismy tez eksperymentowalem z nastawami i rezultat byl taki ze im mniej podaal tym dluzej pracowal i to na wyzszym % palnika.

w zeszla zime usatawilem tylko 16st. na caly do i palil okolo 30 kg dziennie .

w tym roku pali max 25 kg dziennie a w domu 21 w porywch do 22 st.

Pamietaj musisz tak ustawic by temp. spalin byla najwyzsza w kazdym zakresie mocy,ja uzyskalem max 83 st. przy 20% to mi daje prace kotla bardzo efektywna .czyli jesli piec ma temp 57 to sie zalacza i pracuje okolo 20 min .nagrzewa sie do 66 st. i wchodzi w stan podtrzymania .tak jest jesli tem na zewnatrz jest do -10 st. po tej tem. piec chodzi juz dluzej ale na piecu caly czas okolo 62-64 st.

ale tak jak pisalem wyzej nie moge sobie poradzic z temp. powrotu ,pompa jest tak silna ze wrzuca na powrot zimna ktora nie moze ugrzac sie grawitacyjnie by utzymac zadana 40 st. temp. powrotu.

naczytale sie wczoraj duzo i chyba juz mam odpowiedze ,ze trzeba zalozyc jeszcze jedna pompe na krotkim objegu pieca by woda goraca caly czas krazyla za zaworem .Ale nie jestem w 100% pewien czy to nie podniesie mi spalania

jesli ma ktos podobny problem prosze o rade

pozdr Grzegorz

Zmieniłem podawanie na 5s i zobaczę jak reaguje. Tlen też ustawię podobnie.

Piec pracuje Ci tylko na tych 20% czy czasem zwiększa moc? - zdaje mi się że sam powinien ją sobie modulować a nie utrzymywac tylko na najmniejszym poziomie...

Co do Twojego zimnego powrotu to może masz pompę CO na za wysokim biegu?

Jakie masz obniżenie temperatury CO na piecu? - może to jest przyczyną?

pozdr.

Witam

Mam pytanko odnośnie układu ogrzewania podłogowego. Już zamówiłem Granpala 15KW, który ma przyjechać do końca stycznia i zastanawiam się czy nie powinienem zaznaczyć w zamówieniu o potrzebie sterowania drugą pompą od podłogówki.

Wyczytałem na stronie Estymy coś takiego "Czy można sterować dodatkową pompą CO (np. podłogówka) ?

Można, poprzez zakup dodatkowego modułu M1 w firmie ESTYMA."

Dlaczego standardowa opcja sterownika kotła nie posiada takiej możliwości?

Drugie pytanie dotyczy regulatora pokojowego - co znaczy "Każdy sterownik pokojowy o stykach zwiernych" i jak to sprawdzić. Czy to może być każdy zasilany bateryjkami np. f-my Euroster?

Pozdrawiam

Witam

zainteresowałem się tym kotłem bo mieszkam blisko kolbud, ale im więcej czytam tym bardziej mnie on przeraża.

Byle jakie montaże (nie rozumię że montarzysta nie wyreguluje jak się należy, to znaczy że musi przyjechać jeszcze raz i to poprawić aż będzie dobrze), zadymienia, błędy i alerty problemy z wyregulowaniem. A to za jedyne ok 12000 to straszna kasa i powinno chodzić jak w mercedesie.

chcę mieć bufor ciepła nagrzeany do ok 70-80C a z niego rozprowadzane ciepło.

piec będzie musiał 2x dziennie się włączyć i podgrzać wodę w takim buforze do tej temp. czy ten piec się do tego nadaje?

chciałbym palić albo groszkiem albo owsem

proszę o wasze doświadczenia