Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czytając tak sobie wszystkie wątki tego forum dochodzę do wniosku, że posiadanie jakiegokolwiek kotła na paliwa stałe nastręcza użytkownikom w dalszym ciągu nielada problemów. Co prawda już nie trzeba wstawać w nocy żeby dorzucić do kotla :) ale te regulacje, ciągłe eksperymenty z powietrzem, podawaniem paliwa (nie mówię tu oczywiście o zapaleńcach, a w zasadzie pasjonatach lubiących sobie "podłubać" przy kotle) spędzają sen z powiek zwykłym zjadaczom chleba. Czy nadejdzie w końcu chwila gdy po załadowaniu zasobnika uruchomimy kocioł, wyjdziemy z kotłowni i przyjdziemy do niego ponownie tylko po to żeby uzupełnić paliwo? Świadomie wybrałem kocioł Granpal bo uważam osobiście, że jest to dobry produkt, wyróżniający się na tle innych kotłów w większości z retortą, konstrukcją palnika i możliwością zmiany usytuowania wyjścia spalin bądź z boku lub góry. Poza tym idealnie pasuje wymiarami do mojej kotłowni i nie musi być daleko odsunięty od ściany. Chciałbym jedynie zaznaczyć, że sterowanie dodatkowym obiegiem, pompą podłogówki powinno być chyba w standardzie sterownika kotła. Przecież w większości przypadków mamy właśnie do czynienia z układami grzejniki, CWU i podłogówka.

Pozdrawiam

Ps. Już nie mogę się doczekać przyjazdu kotła :D

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

właśnie stoję przed problemem wyboru pieca, trafiłem na granpala przypadkiem -i co ciekawe jest to jedyny piec który nie ma negatywów poza tym że problem z ustawieniami oraz alarmem przegrzania zasobnika -mam jeszcze jeden na uwadze a mianowicie dziubarczyka

http://www.dziubarczyk.com.pl/index.php?p=oferta03a&l=pl

no własnie o dziubarczyku za wiele nie ma a tym samym brak negatywów.

ale co sądzicie o tym kociołku jeżeli można spytać niby też można palić owcem z tym że w stosunku 60/40 mieszanym z weglem. ma jeszcze dodatkowe palenisko na drewno

czy komin schidla ocieplany ceramiczny jest właściwy dla granpala?

Zanim przyjedzie mój kocioł, chciałbym dobrać grzejniki i zainstalować je. Skorzystałem z programu SDG 1.0 powyliczałem wartości dla poszczególnych pomieszczeń. Program wyliczył zapotrzebowanie na ciepło, dobrał wielkość grzejników i rodzaj. Oczywiście dla grzejników Purmo. Mam w związku z tym pytanie, jaką wartość cieplną przyjąć bardziej dla 70/55/20 czy może dla 55/45/20. Takie dwie wartości są podawane na przykład dla grzejników DeLonghi.

Czy niezbędne są drogie ułady mieszające i wymiennikowe przy podłogówce i grzejnikach.

Pozdrawiam

Chcę się ustosunkować do twierdzenia, jakoby piec na paliwa stałe stwarzał problemy. Zauważcie Koledzy, proszę, że "starzy" użytkownicy granpala piszą na forum coraz rzadziej. Nie wynika to bynajmniej z lenistwa czy załamania nerwowego z powodu przegranych potyczek z piecem :lol: Jest to wynik raczej braku problemów z eksploatacją piecyka :D . Po prostu na sprawdzonym już paliwie /pellet, ziarna, pestki itp - o ekogroszku nie wspominam, bo uważam, że jest to profanacja palić ekogroszkiem w tym piecu/ każdy ma już dobrane sprawdzone nastawienia i jedyne czynności przy piecyku to zasypanie paliwa, usunięcie popiołu i /brrrr :evil: / od czasu do czasu wyczyszczenie pieca. I o czym tu pisać? Można jedynie pomóc "świeżym" użytkownikom, ale tutaj jako użytkownicy eksploatujący kotły ze starymi sterownikami - bez PID - niewiele możemy się powymądrzać. Dlatego ja np obserwuję forum, ale piszę głównie żeby podać zużycie paliwa za sezon grzewczy lub sprostować mylne poglądy /a chciałem już napisać "jawne głupoty", a fe!/ przedstawiane na forum.

A zakończę jak zwykle:

granpal is the best and granpal forever!

do r7m8 - JEDYNYM (mi wiadomym) sposobem na cofający się żar, jest ślimak, który wypchnie paliwo do pojemnika. W zeszłym tygodniu, po trzech tygodniach (bezawaryjnej) pracy, maiłem właśnie żar w zasobniku pełnym pelet. MASAKRA!!! Spowodowane to było brakiem zasilania obwodu zailającego kocioł. Nie ma zasilania, ślimak nie pracuje. Wygląda więc na to, że jak palisz peletem, to ZAWSZE musi być ktoś w domu, aby RĘCZNIE wygarnąć żar do popielnika w przypadku zaniku zasilania (co zresztą jest napisane w instrukcji...) Czyli nawet na zakupy z rodziną się nie wybierzesz, bo zastanawiasz się, czy żar się nie cofnie. Alternatywą jest oczywiście odpowiednio dobrany UPS (choć myślę, że nawet UPS nie pomoże jesli chcesz się wybrać na wakacje w zimie).

.

Pozdrawiam, Zbyszek.

Witam,

w pełnie zgadzam się z electricianem...po dwu sezonach , etap doboru ustawień mam już poza sobą. zasyp, czyszczenie, zasyp, czyszczenie...

Z jednej strony szkoda, że nie mam tej całej elektroniki,bo pewnie znacznie poprawia sprawność pieca - ale z drugiej strony w swoim sterowniku ustawiam tylko kilka parametrów i gotowe. Opcji konfiguracji jest stosunkowo mało, więc można je dość szybko "przećwiczyć" i wybrać właściwe ustawienia.

A dzięki pomocy p.Andrzeje dzieje się to dość bezproblemowo.

Pozdrawiam,

Jacek

Chcę się ustosunkować do twierdzenia, jakoby piec na paliwa stałe stwarzał problemy. Zauważcie Koledzy, proszę, że "starzy" użytkownicy granpala piszą na forum coraz rzadziej. Nie wynika to bynajmniej z lenistwa czy załamania nerwowego z powodu przegranych potyczek z piecem :lol: Jest to wynik raczej braku problemów z eksploatacją piecyka :D . Po prostu na sprawdzonym już paliwie /pellet, ziarna, pestki itp - o ekogroszku nie wspominam, bo uważam, że jest to profanacja palić ekogroszkiem w tym piecu/ każdy ma już dobrane sprawdzone nastawienia i jedyne czynności przy piecyku to zasypanie paliwa, usunięcie popiołu i /brrrr :evil: / od czasu do czasu wyczyszczenie pieca. I o czym tu pisać? Można jedynie pomóc "świeżym" użytkownikom, ale tutaj jako użytkownicy eksploatujący kotły ze starymi sterownikami - bez PID - niewiele możemy się powymądrzać. Dlatego ja np obserwuję forum, ale piszę głównie żeby podać zużycie paliwa za sezon grzewczy lub sprostować mylne poglądy /a chciałem już napisać "jawne głupoty", a fe!/ przedstawiane na forum.

A zakończę jak zwykle:

granpal is the best and granpal forever!

To prawda, że w Granpalu nie jest to idealnie rozwiązane. Konkurencja stosuje różnego rodzaju czujniki połączone ze zbiornikiem z wodą...pragnę zwrócić uwagę, że po takim zalaniu i tak trzeba ten zasobnik opróżnić.

Rozwiązaniem , które ja stosuje jest przetwornica + akumulator.

Z tym, że przetwornica (przynajmniej u mnie ) musiała mieć pełny sinus na wyjściu. Żadne chińskie się nie sprawdziły, skończyło się na porządnej POLSKIEJ elektronice. Koszt całości ok 2800 zł....drogo...ale jak wyłączyli ostatnio prąd na cały dzień, to piec pracował dalej przez kolejne 8 h. I tu, samemu trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie czy wcześniejsza kwota jest aż tak dużym wydatkiem ( początkowo dla mnie była ogromna, ale jak pomyślałemo spokoju w jakim mogę siedzieć np. w pracy - to mi od razu przeszło ).

Pozdrawiam,

Jacek

do r7m8 - JEDYNYM (mi wiadomym) sposobem na cofający się żar, jest ślimak, który wypchnie paliwo do pojemnika. W zeszłym tygodniu, po trzech tygodniach (bezawaryjnej) pracy, maiłem właśnie żar w zasobniku pełnym pelet. MASAKRA!!! Spowodowane to było brakiem zasilania obwodu zailającego kocioł. Nie ma zasilania, ślimak nie pracuje. Wygląda więc na to, że jak palisz peletem, to ZAWSZE musi być ktoś w domu, aby RĘCZNIE wygarnąć żar do popielnika w przypadku zaniku zasilania (co zresztą jest napisane w instrukcji...) Czyli nawet na zakupy z rodziną się nie wybierzesz, bo zastanawiasz się, czy żar się nie cofnie. Alternatywą jest oczywiście odpowiednio dobrany UPS (choć myślę, że nawet UPS nie pomoże jesli chcesz się wybrać na wakacje w zimie).

.

Pozdrawiam, Zbyszek.

Jestem już w 90% zdecydowany na Granpala, prześledziłem to forum i widzę, że dużym problemem jest zanik napięcia. Czy nawet po chwilowym zaniku prądu piec się wygasza (wyłącza) i w związku z tym cofa się żar do zasobnika ? czy takie same problemy są przy paleniu owsem? Opiszcie jak sobie z tym radzicie. Mam jeszcze pytanko: może ktoś wie czy w tym roku można starać się o jakieś dofinansowanie na taki piec w naszym kochanym kraju. Pozdrawiam wszystkich.

Na owisie nie będzie występował efekt cofania się żaru. Aby nie dochodziło do cofki w kotle przy pelecie kocioł musi bezwzglednie mieć dobrze zamkniętą klapę podajnika i odpowiednio zainstalowany kocioł.

1. Odpowiednie napowietrzenie kotłowni ( zetka)

2. Odpowiedni ciąg kominowy ( średnica komina lub zamontowany regulator ciągu).

3. Odpowiednio wyregulowany kocioł

I wtedy w przypadku długiego zaniku napięcia kocioł zgaśnie.

A u mnie ciąg dalszy walki z komunikatem o przegrzaniu podajnika...

Za radą Kroitza i AK kupiłem regulator ciągu. Zamontowane jest jak się patrzy na trójniku nad kotłem (wyjście czopucha do góry).

Nawet przy minimalnym ustawieniu podajnik dochodził do 90 st.C. Kroitz zalecił zablokowanie przepustnicy RCO w maksymalnym wychyleniu i ......... NIC. Komunikat się ciągle powtarza.

Prawie 400 PLN psu na budę za urządzenie, które pełni teraz funkcję dziury w kominie ;-)

Co mam jeszcze wymyślić?

Pozdrav

A u mnie ciąg dalszy walki z komunikatem o przegrzaniu podajnika...

Za radą Kroitza i AK kupiłem regulator ciągu. Zamontowane jest jak się patrzy na trójniku nad kotłem (wyjście czopucha do góry).

Nawet przy minimalnym ustawieniu podajnik dochodził do 90 st.C. Kroitz zalecił zablokowanie przepustnicy RCO w maksymalnym wychyleniu i ......... NIC. Komunikat się ciągle powtarza.

Prawie 400 PLN psu na budę za urządzenie, które pełni teraz funkcję dziury w kominie ;-)

Co mam jeszcze wymyślić?

Pozdrav

Zrobić odpowiedni nawiew do kotłowni i będzie działało.

Nie posiada.

Czyli to piec nie dla mnie bo skoro już mam mieć piec na paliwo stałe to dodatkowy ruszt daje poczucie niezależności w razie awarii mechanizmu podajnika lub jakichś ekstremalnych sytuacji jak choćby te z tegorocznej zimy gdzie w częstochowskim, na Śląsku w kieleckiem i w lubelskiem ponad 100 tys. domów jest bez prądu bo moja instalacja pozwala grawitacyjnie jakoś tam częściowo ogrzewać.

No i ta cena, moim zdaniem stanowczo przesadzona.

trzeba siedzieć i pilnować żeby sie kocioł nie zagotował.

Przez 11 lat paliłem w zwykłym piecu C.O. wykonanym własnym sumptem gdzie regulacja dopływu powietrza polegała na uchylaniu / przymykaniu drzwiczek popielnika. Jest to bardzo uciążliwe ale przy odrobinie wprawy można to opanować i co ciekawe przez te kilkanaście sezonów grzewczych nie udało mi się ani razu zagotować wody, z tego co pamiętam to moje największe osiągnięcie to 96*C.

Ruszt awaryjny używa się przecież w naprawdę wyjątkowych wypadkach więc coś za coś.

Nie chcę tu straszyć ale stan linii przesyłowych w Polsce jest w bardzo złym stanie. Patrzę na słupy koło mojego domu, postawione były jakieś czterdzieści parę lat temu i nawet jeden jest jeszcze drewniany. Wyglądają nieciekawie i nie pamiętam aby w ciągu ostatnich dwudziestu paru lat ktokolwiek się nimi zajmował.

Niestety ale rusztu awaryjnego nie będzie w Granpalu.

W razie braku prądu osobiście używam agregat prądotwórczy dzięki któremu działa ogrzewanie a przy "okazji" telewizor,lodówka....

Sam ruszt awaryjny będzie użyteczny tylko wtedy gdy mamy obieg grawitacyjny a niestety w 90% obecnych instalacji jest tylko wymuszony przez pompy napędzane elektrycznie.... :-?