Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie radził bym.Szczególnie przy paleniu zbożem.Jakiś czas może być ok. ale w końcu komin pokryje się plamami z kondensatu które oprócz psucia wyglądu mieszkania brzydko śmierdzą :(

Rozumiem, pytam bo wcześniej ktoś pisał że po roku miał dziury w kwasówce, a do istniejącego komina chyba tylko taki wkład można zainstalować.

mam do Was dwa pytania odnośnie jakości/dokładności pieca:

.

1. Zauważyłem w moim Granpalu 25 kW, że gumowa uszczelka na pokrywie zasobnika jest niedopasowana do kołnierza zasobnika. Na trzech krawędziach jest wgłębienie/rowek w uszczelce powstały przez dociśnięcie pokrywy do kołnierza, na jednej zaś krawędzi - tej przy pokrętle, takiego rowka brak. Widać więc wyraźnie, że na tej krawędzi, kołnierz i uszczelka mijają się (zamiast przylegać/dociskać), tworząc szczeline... dla powietrza. Jeśli dobrze rozumiem, to idea jest taka, żeby maksymalnie ograniczyć dopływ powietrza do zasobnika. Zgłosiłem to mojemu instalatorowi (po cofnięciu się żaru do zasobnika), ten zgłosił to w Polimecie. Powiedzieli, żeby doregulować. Ale co tu regulować?

.

2. Wymiary popielnika - czy w Waszych piecach jest on na tyle głęboki, że zaczyna się zaraz przy ruszcie, a kończy maksymalnie blisko drzwiczek? Bo u mnie, gdy popielnik jest dosunięty do rusztu, aby zbierać popiół, pozostaje przy drzwiach ładnych parę centymetrów między popielnikiem i drzwiczkami. Powoduje to zbieranie się popiołu nie tylko w pojemniku, ale i wlaśnie w tej luce między popielnkiem i drzwiczkami. Oczywiście przy wyjmowaniu/opróżnianiu pojemnika, cały ten syf ląduje na podłodze. Problemu (chyba) by nie było, gdyby pojemnik był lepiej dopasowany.

.

... może są powody takiego, a nie innego wykonawstwa, o których (na razie) nie wiem?...

... może rosnąca (?) popularność pieca, sprawia, że producent usiadł na laurach?...

... może jestem zbyt wymagający? ... ale, (przyznacie sami) za tą cenę, można (a nawet trzeba) wymagać...

Pozdrawiam, Zbyszek

Do Trabi-wrc oraz innych użytkowników, którzy mieli lub w dalszym ciągu mają problemy z alarmem o przegrzewaniu się podajnika. Mam propozycję, odezwijcie się proszę, jaka obecnie jest u was sytuacja z tym alarmem. Skrótowo w punktach napiszcie co do tej pory zostało w tej sprawie zrobione, jakie są tego efekty oraz czy i w jakim stopniu otrzymaliście konkretną pomoc z Polimetu. Część wątków kończy się przejściem z AK na priv i nie wiadomo czy i jakie zakończenie było w takim przypadku. Mam ten sam problem od prawie roku i nie mogę się go pozbyć pomimo zrealizowania wszystkich zalecen instaltora i producenta. Z tego co przeczytałem na formum jedynym skutecznym sposobem jest rezygnacja z peletu i przejście na spalanie owsa czy żyta. Myślę jednak, że to nie wszystkim użytkownikom pasuje i Ci, którzy nie mają czasu na częstą obsługę kotła w dalszym ciągu oczekują, że będą mogli bezproblemowo palić peletem.

Ja miałem ten problem.Pomogło wstawienie ogranicznika ciągu.Komin mam bardzo krótki a pomimo tego gdy nadchodził wiatr od północy występowało przegrzanie ślimaka.Ogranicznik założony i spokój choć jak zdąży mi się przeciągnąć czas czyszczenia kotła to potrafi też wyskoczyć no ale wiadomo wtedy nie ma gdzie spalin tłoczyć to tłoczy do zasobnika.Tak to bywa przy lenistwie :oops:

Ja miałem ten problem.Pomogło wstawienie ogranicznika ciągu.Komin mam bardzo krótki a pomimo tego gdy nadchodził wiatr od północy występowało przegrzanie ślimaka.Ogranicznik założony i spokój choć jak zdąży mi się przeciągnąć czas czyszczenia kotła to potrafi też wyskoczyć no ale wiadomo wtedy nie ma gdzie spalin tłoczyć to tłoczy do zasobnika.Tak to bywa przy lenistwie :oops:

Panie Stanisławie śledząc to forum widzę że to już Pana 5 sezon z tym piecem, jak Pan po takim czasie może ocenić ten kocioł? były jakieś komplikacje nie licząc tej z przegrzewaniem podajnika? Jeszcze pytanko jaki ma Pan wkład kominowy i jaka jest jego kondycja po takim czasie?

Panie Stanisławie śledząc to forum widzę że to już Pana 5 sezon z tym piecem, jak Pan po takim czasie może ocenić ten kocioł? były jakieś komplikacje nie licząc tej z przegrzewaniem podajnika? Jeszcze pytanko jaki ma Pan wkład kominowy i jaka jest jego kondycja po takim czasie?

Jeśli chodzi o komplikacje to specjalnych nie było choć raz padł procesor sterownika wymieniałem też dwa razy tunel ceramiczny nad palnikiem czyli raczej eksploatacyjne sprawy a i bym zapomniał zużył się gwint na pokrętle zamykającym drzwi palnika.

W sumie mogę powiedzieć że był to jeden z lepszych moich zakupów i mogę polecić innym.Ponieważ często wyjeżdżam służbowo za granicę i to na długie okresy piecem zajmuje się moja żona i pomimo tego że wychowana w mieście daje radę :p

Ratunku!

Witam serdecznie ibardzo prosze o pomoc.

Dzis nasypalem owsa i nie moge sobie z nim poradzic.

niby sie pali ale...

1.piec nie moze sie rozgrzac albo bardzo trudno mu to idzie

2.popiolu tyle ze zaraz gora sie robi a plomienie nie maja gdzie sie zmiescic nad ta gora

3.zmienalem chyba juz wszytsko .podawanie ,dmuchawe w kazdym zakresie i nic.piec chodzi w 20% z dmuchawa na 21 (przy pellecie byla na 22)

plomien jest ale nie tak jak przy pelecie.pali sie slabo,spaliny oscyluja okolo 75-80 stopni

4.owies sie spala calkowicie -ladnie pachnie :D

5.piec pracuje caly czas ,zrzarl juz chyba 15 kg w 5godzin

prosze o pomoc bo chyba zaraz pojde i podpale ten piec.

aktualne ustawienia

podawanie -zmniejszylem z 7,8 na 6,5 (nie ma wiekszej roznicy czy bylo 7.8 a teraz jest 6,5)

dmuchawa na 20% 21 JAK zmniejszam to plomien blednie ,jest go wiecej ale jakos slabo sie pali

ida mrozy a ja nie potrafie sobie poradzic z tymi ustawieniami ,z pelletem bylo tez zabawy ale chyba mniej

owies suchy jak pieprz ,nie znam sie na plodach rolnych ale ten owies ktory mam to nie same ziarno tylko jest ono w tych luskach-to dobrze czy zle?

bardzo prosze o pomoc .

z gory dziekuje pozdr Grzegorz

Witam

Ja mam Granpala drugi sezon, paliwo tylko owies. Kocioł jest starszej produkcji, nie miał nawet sterowanie zaworem. Wykonałem niezależny sterownik do zaworu jak i awaryjne włączenie pomp, do tego poważny UPS z dodatkowym samochodowym akumulatorem co pozwala utrzymać napięcie przez ~20h. Odpowiednia instalacja c.o, komin, wentylacja i nawiew co daje mi tylko ładowanie paliwa i wyciąganie popiołu raz na 4 doby (przy średniej -20) i raz na półtora miesiąca czyszczenie kotła.

A wiec zgadzam z electrician ze Granpal is the best i jak bym musiał zmieniać kociołek to bym znów wybrałbym Granpala.

I to prawda że starsi użytkownicy nie mają co do pisania bo i problemów nie mają, chyba że czyszczenie ale da się do tego przyzwyczaić, za to mamy komfort.

Tak to wygląda u mnie.

Pozdrawiam

http://img714.imageshack.us/img714/7190/granpal.jpg

http://img44.imageshack.us/img44/9485/granpal2.jpg

... co daje mi tylko ładowanie paliwa i wyciąganie popiołu raz na 4 doby (przy średniej -20) i raz na półtora miesiąca czyszczenie kotła...

Z tego co liczę zużywasz ok 65 kg owsa na dobę przy takiej temp?

Coś źle sobie policzyłeś. Do zbiornika wchodzi 120kg owsa więc 30kg na dobę przy -20 stopniach.

... co daje mi tylko ładowanie paliwa i wyciąganie popiołu raz na 4 doby (przy średniej -20) i raz na półtora miesiąca czyszczenie kotła...

Z tego co liczę zużywasz ok 65 kg owsa na dobę przy takiej temp?

Coś źle sobie policzyłeś. Do zbiornika wchodzi 120kg owsa więc 30kg na dobę przy -20 stopniach.

No tak, nie wiem skąd mi się wzięło, że zasobnik ma 270 kg :). Sprawdziłem, ma 240 litrów. Czyli dwa litry owsa ważą kilogram?

Jeszcze jedno, sprawdzacie wilgotność owsa podczas zakupu? Jeżeli tak, to jak? Organoleptycznie :) Czujniki do tego stsowane są drogie - 700 - 900 zł.

Zdzisław01, jakiej mocy masz kociołek?? Ile rurek jest w wymienniku?? Ta Twoja kotłownia to salon prawie :lol:

Kocioł o mocy 15KW a rurek ma 16szt. Zastanawiam się aby przenieść pralkę do kotłowni, bo upewniłem się że przy spalaniu zboża jest czysto.

W tą kotłownię włożyłem dużo pracy ale warto było. :wink:

Kocioł o mocy 15KW a rurek ma 16szt. Zastanawiam się aby przenieść pralkę do kotłowni, bo upewniłem się że przy spalaniu zboża jest czysto.

W tą kotłownię włożyłem dużo pracy ale warto było. :wink:

Kotłownia prawie jak salon wystawowy ;) pedantycznie czysta ;). Napisz jeszcze jaki duży masz domek. U mnie przy -20 PFL15kW wcina ok 50kg pelletu Barlinka na dobę, ale chałupa dość duża (260m).