Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Moderator mam ocieplony tylko do miejsca, w którym się rozszerza ze 120 na 150. Jak podnieść temperaturę spalin ???? albo otoczenia moderatora ????

1.temperaturę spalin można podnieść zwiększając moc - i tu zonk, bo przy sterowniku z PID raczej się nie da (spróbuj wydłużyć czas podawania w ustawieniach serwisowych przy 100% mocy i dodać trochę powietrza dla każdej nastawy mocy),

2. temperaturę otoczenia zamykając okno w kotłowni, a jeżeli jest już zamknięte, to mamy kolejnego zonka. Wtedy pozostaje tylko ocieplenie tego kawałka moderatora o średnicy 150mm, jak nie pomoże to tylko wiadereczko pod moderator.

Bazując na moich doświadczeniach zakładam, że powinieneś obowiązkowo ocieplić moderator na tak dużej powierzchni jak to tylko jest możliwe oraz dodać powietrza (przynajmniej dla nastawy 40%) - u mnie kapało z połączenia rury odprowadzającej spaliny z kominem po tym jak zacząłem "optymalizować" ustawienia zmniejszając ilość powietrza aby mi "nie wywiewało" ciepła z kotła, ale jak po jednej nocy pojawiła się brązowa smuga na ścianie szybciutko dodałem powietrza i po kłopocie. Jak nie pomoże to zwiększ też trochę nastawę przy czasie podawania dla 100%. Zakładam, że da radę znaleźć takie ustawienia żeby nie kapało.

Pozdrawiam i życzę powodzenia w zwalczaniu śmierdzącej cieczy.

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Znalazłem taki obrazek:

http://img715.imageshack.us/img715/7953/podajnik.jpg

Taka modyfikacja podajnika powinna załatwić chyba problem osadzania się popiołu na ruszcie. Ciekawe czy ta modyfikacja została wykonana przez producenta kotła i nie zdała egzaminu na próbach, czy ktoś wykonał ja indywidualnie. Mam nadzieję, że A.K. napisze coś w tej sprawie.

Znalazłem taki obrazek:

http://img715.imageshack.us/img715/7953/podajnik.jpg

Taka modyfikacja podajnika powinna załatwić chyba problem osadzania się popiołu na ruszcie. Ciekawe czy ta modyfikacja została wykonana przez producenta kotła i nie zdała egzaminu na próbach, czy ktoś wykonał ja indywidualnie. Mam nadzieję, że A.K. napisze coś w tej sprawie.

Taki patent już zastosował Zdzisław01:

cyt.:"W czasie letnim namyśliłem się aby wykonać przedłużenie podajnika takie coś jak mieszałka do zaprawy klejowej która popchnie ten popiół do szuflady. Wykonałem to ze stali 309 fi 10 ale po 11 dniach stopił mi się na igłę miejscu gdzie leżał czerwony żar.

Podobnie w tym miejscu temperatura sięga 1200 C.

Przerobiłem to z tytanu i jak na razie trzyma tylko nie wiem jak będzie przy dłuższym paleniu owsa.

Po zamontowaniu tego przedłużacza zauważyłem szybko że paliwo pali się bliżej na środku palnika bo nie zakłóca blokujący się popiół.

W taki sposób przepaliłem 5 dni bez żadnego alarmy ale nie doczekałem się silniejszego wiatru więc do końca nie jestem pewien.

Teraz palę owsem i także jest widoczne polepszenie w spalaniu bo poprawniej miesza się powietrze i paliwem, płomień jest niebiesko biało żółtawy.

W potrzymaniu mniej kopci bo koniec palnika jest czysty nawet jak szuflada jest zapełniona popiołem.

Możliwie że taki dodatek wpłynie korzystnie na wymiennik i rzadziej trzeba będzie czyścic. Minusem jest niewygodne grzebanie na palniku przy wynoszeniu popiołu."

Też planuję to wykonac tylko czasu brakuje - na pewno owies bedzie się lepiej spalał ;-D

Witam

Praktycznie jestem zdecydowany na Granpala. Czy ktoś z szanownych użytkowników stosuje zasilanie awaryjne do tego kotła? Zastanawiam sie co się może wydarzyć przy braku prądu (niestety u mnie dość częste zjawisko) Czy ilosć opału która jest w danym momencie na ruszcie może zagotować wodę?

Witam

Praktycznie jestem zdecydowany na Granpala. Czy ktoś z szanownych użytkowników stosuje zasilanie awaryjne do tego kotła? Zastanawiam sie co się może wydarzyć przy braku prądu (niestety u mnie dość częste zjawisko) Czy ilosć opału która jest w danym momencie na ruszcie może zagotować wodę?

Zależy czym planujesz palić - jak owsem, to przy zaniku napięcia w sieci nie powinno się nic wydarzyć - kocioł wygaśnie i już (z prawdopodobięnstwem 99%). Jeżeli pelletem to już nie można tego tak jednoznacznie stwierdzić - kocioł powinien wygasnąć, ale z tym bywa różnie i zależy od konkretnej instalacji - w szczególności chodzi o ciąg kominowy. Czasem przy zaniku napięcia żar może się cofnąć do zasobnika ,można temu zaradzić instalując regulator ciągu który nie zawsze rozwiąże problem lub postawić zasilanie awaryjne albo zastosować oba zabezpieczenia jednocześnie. Ogólnie nie ma co panikować, zawsze znajdziesz jakieś rozwiązanie problemu ;-)

Mam zamiar palić owsem, więc powinno być ok.

Tak z ciekawości dlaczego przy owsie żar nie może cofnąć się do zasobnika?

Dlatego że owies bez powietrza bardzo slabiutko się pali...

Spokojnie...u mnie przy paleniu pelletem (Barlinek) kilka razy gdy zabraklo prądu to kociołek grzecznie się wygasił... ;-D

"Melduję posłusznie, że znowuż jestem!" J. Hasek

Zamontowałem regulator ciągu, wstawiłem nawiew i co? Wystąpiło przegrzanie podajnika.

Kocioł oczyszczony gruntownie w ubiegły wtorek. Pelet Lava Stelmet.

Dodam, że wyczystka nie jest zatkana hermetycznie, bo nie mam wstawionych drzwiczek, tylko przysłonięte jest kawałkiem płyty OSB, więc jest dodatkowe zmniejszenie ciągu. Docelowo nie mam ochoty uchylać tych drzwiczek, bo one są od tego, żeby być zamkniętymi.

Czy coś jeszcze mogę zrobić?

Kondensat z RCO na razie się nie wykrapla.

Pozdrav

Witam

Mam pytanie jakiego granpala wybrać do domku(dopiero zacznę budować ale jak zwykle lubię wiedzieć dużo szybciej co będę u siebie montował). Domek z poddaszem użytkowym parter 109 plus 40 garaż piętro ok 100 i piwnica 90. W domu planuje na parterze podłogówkę w salonie kuchni wiatrołapie przedpokoju i łazience a reszcie kaloryfery oraz na poddaszu również kaloryfery(w salonie bedzie pociągnięta także instalacja pod kaloryfery jakby było za zimno przy samej podłogówce). ściany budynku będą wykonane z suporeksu 24 i 15cm styro dach ocieplony 25 wełny.W domu bedzie wyntylacja mechaniczna oraz GWC.

Mam nadzieje ze podałem wszystkie informacje potrzebne do obliczenia jaki piec powinienem zamówić.

Pozdrawiam i czekam na pomoc