Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam bylem napalony na ten kociol ale kotlownia 1,50m/2,80m szybko go wyeliminowala.Ale nie daje za wygrana moze jednak da sie upchnac,czytam ze komus wykonano wylot spalin do gory i ze z tylu to 10cm wystarczy zostawic.Czy jesli mi zostaje 2,70m to wejdzie i bedzie jak drzwiczki otworzyc?Czy w razie awarii da sie przodem wyciagnac zdemontowany podajnik(a moze tym sobie glowy nie zawracac tylko wstawiac i czesc)?Prosze pomozcie ja jestem z pomorza a to chyba blisko producenta Granpala.Pozdrawiam Edytowane przez grabnianin

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jestem zdecydowany na granpala tylko nie jestem pewien co do mocy (mysle ze 20KW) i do jakiego przedstawiciela mam sie udac. Dom 200m2 w tym garaz 35m2 ogrzewany malym kaloryferem wszedzie kaloryfery aluminiowe, podlogowka tylko w lazience 15m2. poddasze uzytkowe 100m2. Suporeks x 24cm+12cm styropian na zewnatrz, poddasze uzytkowe wata 20cm + 5 cm na przekladke. podlogi styropian 10cm parter (dom bez piwnicy), poddasze 5cm. Co do miejsca zakupu mieszkam w okolicach Chodziezy woj.WLKP, 25km od Pily w strone Poznania. Myslalem o BIOKOTLY.PL z Gdanska. Chcialbym sie jakos dogadac z 7% VAT-em zawsze taniej. Prosze o szybka odpowiedz lub kontakt. Pozdrawiam.

Witam.

Posiadam kocioł Granpal 50 kW od półtorej roku. Palę tylko suchym owsem. W tym czasie trzykrotnie musiałem wymienić osłonę ceramiczną (tzw. szamot). Kolejne osłony rozwarstwiają się, kruszą i rozpadają na kawałki. Ostatnia osłona zaczęła rozlatywać się już po miesiącu użytkowania! Nowa osłona kosztuje 150 zł - taki wydatek co miesiąc, to trochę dużo.

Czy ktoś z Szanownych Użytkowników ma podobny problem i znalazł jego rozwiązanie?

Ja swojego wkładu też nie ruszam (nie dotykam, nie wyjmuję, nie studzę itp.), a mimo to zmienia strukturę, odpada "plasterkami", kruszy się, pęka i zapada pod własnym ciężarem. Może przy większej mocy kotła (50 kW) szamot zmienia swoje właściwości pod wpływem związków chemicznych wydzielanych przy paleniu owsa?

Czy w Grandpalu można palić wierzbą energetyczną?

Można palić wszystkim co się dość dobrze, wydajnie i czysto pali oraz co da radę podać slimak.

PS. Niedawno próbowałem palić łuskami owsianymi z przebierania owsa no i paliło sie tyle ze slimak nie nadążał podawać ...

• 1 month później...
Jak sądzicie, czy na cenę owsa wpłynie tegoroczna powódź? Co prawda granpal jeszcze nie kupiony ale chciałem zaopatrzyć się już w paliwo. Pomyślałem, że rolnicy mają jeszcze zapasy z zimy i taniej sprzedadzą. Dałem więc do lokalnej prasy ogłoszenie odnośnie zakupu 4 ton. Nawet nikt nie zadzwonił. Ciekawe co będzie po żniwach.

• 2 weeks później...

Witam

Mam pytanie do użytkujących już Granpalowców o motoreduktor. Wczoraj nastąpiło pierwsze uruchomienie mojego 15KW Granpala Eko na paliwie pellet 8mm Barlimek (dziękuję Panu Tomaszowi). Wszystko przebiegło bez problemów, kocioł nagrzał się do 70 stopni i przeszedł w stan podtrzymania żaru, jak powinno być. Ustawień w tej chwili nie pamiętam, kocioł pracuje w trybie ręcznym, grzeje wodę i grzejniki (szkoda, że nie może sterować podłogówką) natomiast martwi mnie odgłos i towarzyszące temu wibracje motoreduktora. Słychać go praktycznie w całym domu i szczerze mówiąc martwi mnie to. Jest to dość uciążliwe burczenie, które roznosi się po całym domu a i przed garażem też je słychać. Powoduje to pewien dyskomfort użytkowania takiego fajnego kotła. Czy w Waszych kotłach też tak jest? Co można zrobić w tej kwestii żeby było trochę ciszej?

Czy może ktoś z Was robił testy na wydajność peletów/zboża?

Chodzi mi o to co bardziej się opłaca - suche żyto za 400zł/tona, czy pelet Barlinek 760zł/tona (czy u Was są podobne ceny?)

Na pewno było to na forum - musisz poszukać, owies jest tańszy, ale z uwagi na drobnoziarnistość szybciej zapewne się spala, więc trzeba więcej kupić. Z tego, co zdążyłem się już zorientować na owsie wychodzi taniej i ludzie sobie chwalą ten opał. Wszystko zależy też od stopnia, w jakim masz ocieplony dom, ja jeszcze nie potrafię powiedzieć na swoim przykładzie, ponieważ dopiero cztery dni temu nastąpiło uruchomienie kotła.

Pozdrawiam Jacek