Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Może to głupie pytanie, dwa trzy dni grzania i co dalej, ja w tej chwili jestem tylko na weckendy i praktycznie włączam kocioł tylko do grzania ciepłej wody. Czy po tym wygrzaniu jak wrócę np po tygodniu to znów mogę mieć problem z dymem? Czy to już jak raz się wygrzeje to dymić nie będzie, jak to jest?

Pozdrawiam Jacek

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy jest możliwość, aby kocioł w trybie pogodowym/ lato po nagrzaniu grzejników lub wody wyłączał się, nie wchodził w tryb podtrzymania żaru, a następnie grzałką rozpalał pellet, gdy zajdzie potrzeba zagrzania wody? Coś takiego jest w kotle FUWI u mojego kolegi. Zmniejszyłoby to chyba zużycie paliwa, które jednak dla podtrzymania żaru jest, co jakiś czas podawane.

Pozdrawiam Jacek

Tak na logikę, kocioł posiadający grzałkę (automatycznie rozpalający paliwo) powinien mieć taką możliwość, bo po cholerę zużywać paliwo, chyba, że jak wspomniałeś chodzi o rodzaj palnika i oto, że prąd do rozpalenia jest droższy, niż samo paliwo zużyte w podtrzymaniu. Jeśli byś mógł wytłumaczyć mi jak dziecku, dlaczego tak nie zrobiono jak np. w FUWI.

witam jedna tona owsa ma objętość 2m3. ale z innej beczki. kupiłem granpala 30 kw i niepokoi mnie jedna rzecz, według danych technicznych kocioł powinien mieć szerokość 700 mm a mój ma tylko 600 mm. czy to zmiana konstrukcyjna czy dostałem mniejszy kocioł tylko tabliczka znamionowa została z 30 kw.

Może ktoś mi udzieli informacji gdzie trzymacie owies ?(poworkowane czy luzem) Czy piwniczka 10m2 starczy na kilka ton?

Kurczę, chciałbym mieć taką piwniczkę jak Ty, niestety wody gruntowe dość wysoko - byłby kłopot, a tak muszę trzymać wszystko w garażu. Samochód już się nie zmieści jak dojdzie pellet lub owies. :-)

Pozdrawiam Jacek

Kurczę, chciałbym mieć taką piwniczkę jak Ty, niestety wody gruntowe dość wysoko - byłby kłopot, a tak muszę trzymać wszystko w garażu. Samochód już się nie zmieści jak dojdzie pellet lub owies. :-)

Pozdrawiam Jacek

Piwniczka wyszła całkiem przypadkiem mogłem ją zasypać albo zrobić mały strop nad nim:) (wody gruntowe bardzo niskie)Tylko że drzwi są tylko z zewnątrz dostępne więc pewnię będę musił do kotłowni trochę zawsze ponosić ale jakoś dam radę:)

witam jedna tona owsa ma objętość 2m3. ale z innej beczki. kupiłem granpala 30 kw i niepokoi mnie jedna rzecz, według danych technicznych kocioł powinien mieć szerokość 700 mm a mój ma tylko 600 mm. czy to zmiana konstrukcyjna czy dostałem mniejszy kocioł tylko tabliczka znamionowa została z 30 kw.

Witam

W starym pdf w danych technicznych wkradł się błąd i kocioł 30kW ma tam 700mm. Proszę o maila to podeślę porpawioną wersję.

pozdrawiam

Witam

Trochę Was (specjalistów siedzących w branży) pomęczę tym automatycznym rozpalaniem (wygaszaniem) kotła po osiągnięciu max temperatury. W instrukcji na stronie 32 jest napisane w rozdziale MOC PALNIKA

„W ekranie MOC PALNIKA wskazywana jest aktualna moc ustawiona na podstawie algorytmu PID Fuzzy Logi w procentach.

RODZAJ PALIWA

W menu „USTAWIENIA ZAAWANSOWANE” należy wybrać odpowiedni rodzaj paliwa. Dostępne są trzy rodzaje:

- Pellets/zboże – praca z automatycznym rozpalaniem paliwa, bez trybu podtrzymania, tylko do kotłów z automatyczną zapalarką

–groszek węglowy – praca bez automatycznego rozpalania z trybem podtrzymania żaru"

Rozumując przy paliwie pellets kocioł powinien się wygasić i czekać do chwili potrzeby grzania. Jeśli tak nie jest to, po co pisać o tym w instrukcji?

Co prawda dalej jest napisane o podtrzymaniu żaru, można jednak czytając to dojść do wniosku, że chodzi tu o palenie eko groszkiem.

Jest taka funkcja w ustawieniach serwisowych jak antyblokada palnika. Przez określony czas paliwo jest podawane na palnik w określonych dostępach czasu.Po upływie tego czasu palnik zgaśnie ale znacznie lepiej jest utrzymać kocioł rozpalony.

I tak masz narazie problem z kominem wiec jeśli nie chcesz mieć wiekszych problemów to zostaw tak jak jest.

Zobaczyć możesz zmień na pellets i bedzie działało - tylko życzę późnej udanego czyszczenia kotła :))

Zaraz, zaraz, czegoś tu nie rozumiem :-) to znaczy, że mam ustawione na węgiel? Wyjaśnij mi proszę, o co tu chodzi i dlaczego w kotle dedykowanym do palenia pelletem i owsem ustawia się inne paliwo niż to, które jest w podajniku. Chyba, że jestem w błędzie albo brak mi jeszcze doświadczenia, a może jedno i drugie :-)

Witam

Trochę Was (specjalistów siedzących w branży) pomęczę tym automatycznym rozpalaniem (wygaszaniem) kotła po osiągnięciu max temperatury. W instrukcji na stronie 32 jest napisane w rozdziale MOC PALNIKA

„W ekranie MOC PALNIKA wskazywana jest aktualna moc ustawiona na podstawie algorytmu PID Fuzzy Logi w procentach.

RODZAJ PALIWA

W menu „USTAWIENIA ZAAWANSOWANE” należy wybrać odpowiedni rodzaj paliwa. Dostępne są trzy rodzaje:

- Pellets/zboże – praca z automatycznym rozpalaniem paliwa, bez trybu podtrzymania, tylko do kotłów z automatyczną zapalarką

–groszek węglowy – praca bez automatycznego rozpalania z trybem podtrzymania żaru"

Rozumując przy paliwie pellets kocioł powinien się wygasić i czekać do chwili potrzeby grzania. Jeśli tak nie jest to, po co pisać o tym w instrukcji?

Co prawda dalej jest napisane o podtrzymaniu żaru, można jednak czytając to dojść do wniosku, że chodzi tu o palenie eko groszkiem.

Niestety ta część instrukcji pochodzi od Estymy.... i jest uniwersalna dla kotłów Kostrzewy i Granpala. Niestety choć sterownik jest dostępny od lutego- producent nie dostarczył nowej instrukcji-przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo.

W nowym sterowniku już nie ma opisu paliwa tylko jest paliwo: 1,2,3

W starym trybie pellets, nie ma podtrzymania, tylko kocioł chodzi non stop...czyli zamiast podtrzymania buja się na 20% Chyba że tak jak mówi Puławiak włączy się antyblokadę.

Jacku, Twój kocioł jest ustawiony na pelecie. Na ekogroszku podawanie by było zredukawane oraz zwiększona by była moc dmuchawy.