Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

1 - to pellets z antyblokadą, 2-3 w zależności jak się wyreguluje różne inne paliwa ( zboże , ekogroszek, jakieś pestki lub coś innego co się pali a przejedzie przez ślimak. Generalnie chodzi o to żeby nie dobierać parametrów przy zmianie paliwa np z pellets na owies tylko przełączyć pomiędzy powiedzmy 1 i 2. Acha pracę antyblokady poznasz po tym że tak jak w trybie podtrzymania jest podawane paliwo a nie następuje przedmuch.

Nie wiem skąd wyszedł taki wyniki...??!!!

Wysokość kotła to 1m 30 mm-30mm na ramę , szerokość 60cm, długość zasobnika 64cm= 60*64*100=384L.

wzór na objętość a*b*c t.j. wysokość razy szerokość razy głębokość. a więc (60* 64*57) +"część skośna zasobnika" (1/2 *20*60*64)=218 L + 38L=? 256L w zaokrągleniu, a wysokość kotła nie jest zawiązana z pojemnością zasobnika.

• 2 weeks później...
witam czy rozpalacie zapalarką elektryczną piec na owsie. Ja dzisiaj po raz pierwszy odpaliłem elektrycznie, do tej pory miałem obawy i rozpalałem podpałką. Włączyłem piec i po około godziny przyszedłem do kotłowni. Ogromne było moje zdziwienie gdy zobaczyłem na posadzce dekiel od wyczystki. Okazało się także, że wyjście z czopuch oraz rura łącząca z kominem zostały Bardzo rozszczelnione, ograniczyła je ściana. skraplacz został wyrwany z wkładu. Zdumiałem się jednak gdy zerknąłem na dach a tam, no cóż daszek został wyrwany przeleciał około 7 metrów i spadł na trawnik oczywiście w bardzo naruszonym stanie. Czy jest możliwe z poziomu sterownika zablokować rozpalanie zapalarką?

Na stronie 13 A.K. napisał że w celu uniknięcia mini wybuchów należy odpowiednio wydłużyć czas pracy zapalarki, ale co to znaczy odpowiednio , o ile?Ponieważ jest to ważna sprawa dla nas bardzo proszę o podanie na forum jak to zrobić aby uniknąć mini wybuchów przy rozpalaniu zapalarką owsa.

Z poważaniem Tadeusz

przy rozpalaniu nie ma raczej mozliwości ograniczenia w prosty sposób ilości podawanego opału. Po wciśnięciu przycisku ON kocioł podaję paliwo jak przy normalnej pracy tj podawanie przerwa, ..., zwiększenie nadmuchu może rozwiązać problem?

Wentylator w czasie rozpalania ustawić na 5 do 7 min. moc 21 ew. można jeszcze skrócić czas próby ognia do 3 min.