Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wentylator wyciągowy był by rozwiązaniem ale automatyka pieca powinna zabezpieczać przed wybuchami. Czytam instrukcję kotła i dziwi mnie jedno, zagadnienie związane z rozpalaniem zawarte jest w jednym zdaniu, krótkim zdaniu. "Próba ognia" proszę dokładniej. Rozpalanie rozpałką jest THE BEST.

wentylator wyciągowy był by rozwiązaniem ale automatyka pieca powinna zabezpieczać przed wybuchami. Czytam instrukcję kotła i dziwi mnie jedno, zagadnienie związane z rozpalaniem zawarte jest w jednym zdaniu, krótkim zdaniu. "Próba ognia" proszę dokładniej. Rozpalanie rozpałką jest THE BEST.

Byłem dziś na kawie u klienta który rozpala owies zapalarką i zadnych wybuchów nie było. Sprawdz czy masz odpowiedni ciąg kominowy

Jakie powinne być ustawienia. ustawiłem dzisiaj "próba ognia" na 3 min. nadmuch rozpalania 23

włączam piec:

podajnik zaczyna podawać owies

moc zaczyna rosnąć

owies do połowy palnika

uruchamia się zapalarka

podajnik przestaje podawać owies

piec osiąga moc 58% obroty ponad 30.

Dlaczego wentylator nie pracuje jak w trybie rozpalania czyli 23 ?

a u mnie wciąż pojawia się dym w kotłowni, wczoraj był też w całym garażu. Komin wygrzewałem z tydzień, więc nie powinno być z tej strony problemu, gdy jest duszno i bardzo ciepło jak ostatnio dym wylatuje przez drzwiczki od płomieniówek i wszelkimi innymi nawet mikro nieszczelnościami. Już nie wiem, co robić, da się jakoś doszczelnić drzwiczki od płomieniówek? Jak pozbyć się zapachu dymu w garażu i kotłowni??

a u mnie wciąż pojawia się dym w kotłowni, wczoraj był też w całym garażu. Komin wygrzewałem z tydzień, więc nie powinno być z tej strony problemu, gdy jest duszno i bardzo ciepło jak ostatnio dym wylatuje przez drzwiczki od płomieniówek i wszelkimi innymi nawet mikro nieszczelnościami. Już nie wiem, co robić, da się jakoś doszczelnić drzwiczki od płomieniówek? Jak pozbyć się zapachu dymu w garażu i kotłowni??

Zdjęcia usytuowania komina na dachu z czterech stron świata poproszę. Może komin jest źle wykonany ????

przyczyną dymienia może być niedostateczna ilość powietrza w kotłowni.

Myślę, że to coś innego, w kotłowni są dwie kratki wentylacyjne i zetka wszystko zgodnie z przepisami. Mało tego, nie ma drzwi od kotłowni i jest duże przejście do garażu. Podejrzewam, że przyczyną może być nie dostatecznie wystający poza kalenicę komin z daszkiem (jak od kondensacyjnych przewodów) i tam zakłócany jest ciąg. Komin w sumie jest długi ok 8m ale ma tylko 120mm. Porobię zdęcia.

Witam, po miesiącu palenia peletem barlineckim w trybie lato - woda użytkowa 50C k kocioł wygląda tak:

http://lh6.ggpht.com/_nbBjA8b9RcQ/THOfcuSsvyI/AAAAAAAAA6A/tnf5VeaWSgo/s128/DSC00812.JPG

http://lh5.ggpht.com/_nbBjA8b9RcQ/THOfcz-eC1I/AAAAAAAAA6E/Qbpo4ZiyFYA/s128/DSC00815.JPG

http://lh3.ggpht.com/_nbBjA8b9RcQ/THOfdYmeLhI/AAAAAAAAA6M/CVK7ljcPk6o/s128/DSC00817.JPG

http://lh4.ggpht.com/_nbBjA8b9RcQ/THOfdGdY8KI/AAAAAAAAA6I/-q8eHpQjBfs/s128/DSC00816.JPG

Wszystko zalane smołą nawet płomieniówki były zaklejone i wyglądały jakby je ktoś oblał czarną gumą. Obwiniam stan rzeczy słabym ciągiem kominowym mimo 8 m wysokości. Dym w gorące, duszne dni wylatywał wszystkimi możliwymi otworami tylko nie kominem :-) Muszę wliźć na dach :-/ zdjąć daszek i sprubować ocieplić część która wystaje ponad komin.

http://lh3.ggpht.com/_nbBjA8b9RcQ/THOfcNlz51I/AAAAAAAAA54/suuUY1wqiM4/s128/zdj%C4%99cie0084.jpg

http://lh4.ggpht.com/_nbBjA8b9RcQ/THOfcR3vB8I/AAAAAAAAA58/sNTx-UrXDew/s128/zdj%C4%99cie0090.jpg

Edytowane przez ewajacek

No bardzo ładnie. Jak się uporasz z kominem to kocioł do regulacji bo tak nie może być, to co jest na zdjęciach to totalna porażka anawet masakra.

Walczę, jeszcze się nie poddałem, wczoraj próbowałem wleźć na dach w celu zdjęcia daszka ale mnie lęki ogarnęły bo buciki śliskie , a dość wysoko.

Takie traktowanie kotła skończy się jego przedwczesną korozją !!

Grzejąc wodę latem należy pamiętać że w gorące dni często następuje tzw. cofka do komina.

Ciąg kominowy bierze się z różnicy temperatur pomiędzy spalinami a powietrzem u góry komina w sytuacji gdy na zewnątrz jest wysoka temperatura a kocioł pracuje z ograniczoną mocą następuje wtłaczanie gorącego powietrza przez komin do kotła.

Na kominie nie stosujemy żadnych daszków czy też wzmacniaczy ciągu.

Takie traktowanie kotła skończy się jego przedwczesną korozją !!

Grzejąc wodę latem należy pamiętać że w gorące dni często następuje tzw. cofka do komina.

Ciąg kominowy bierze się z różnicy temperatur pomiędzy spalinami a powietrzem u góry komina w sytuacji gdy na zewnątrz jest wysoka temperatura a kocioł pracuje z ograniczoną mocą następuje wtłaczanie gorącego powietrza przez komin do kotła.

Na kominie nie stosujemy żadnych daszków czy też wzmacniaczy ciągu.

Czyli jakie traktowanie? Nie bardzo rozumiem, u mnie cofka w gorące dni jest prawie rzez cały czas, to mam siedzieć w kłębach dymu, który wylatuje przez drzwiczki kotła jak z parowozu? Chciałbym w końcu usłyszeć konkretne rozwiązanie problemu. Mam ocieplić przewód kominowy, zdjąć daszek, wydłużyć komin?