Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pozazdrościć, nie mam takiej możliwości, poza tym uważam, że sprzedaż w okolicach Warszawy czy peletu, czy owsa jest kiepska i trzeba się nieźle naszukać i dużo dołożyć do transportu co podnosi cenę. W tej chwili muszę się skoncentrować na przygotowaniu kotła do sezonu - poprawić komin, dobrze wszystko pouszczelniać, wyczyścić i ustawić jak mówił wcześniej Puławiak. Edytowane przez ewajacek

Pozazdrościć, nie mam takiej możliwości, poza tym uważam, że sprzedaż w okolicach Warszawy czy peletu, czy owsa jest kiepska i trzeba się nieźle naszukać i dużo dołożyć do transportu co podnosi cenę. ....

A czy mógłbyś napisać lub napisać na priva skąd bierzesz pelet? Przymierzam się do zakupu pieca granpala ale mnie straszą, że w okolicach Warszawy jest cienko z peletem. Czy cena 550zł to jest już cena z transportem czy bez?

Pozdr, tomek

Cena niestety bez transportu, musiałem trochę pokombinować i suma sumarum biorę z kolegą wynajętym po znajomości samochodem, on 6 ton, ja 5.

Jest to świeża firma [email protected], 07-323 Zaręby Kościelne , woj. Mazowieckie, tel.kom. 696 802 403 lub tel. 602 23 70 31.

Powiem szczerze, jeszcze od nich nie brałem, ale też nie namawiają i mają pelet 8mm liściasto iglasty. Zobaczymy.

Tak czy inaczej wszystkie ceny podawane na allegro są bez transportu, wyjątkiem jest barlinek - ale cena!!!! :-/

Mam pytanie odnośnie czyszczenia kotła. Jak pisałem na wcześniejszej stronie kocioł mi zarósł bardziej niż przewiduje ustawa (jak pisał Puławiak - porażka, a nawet masakra) na skutek niewystarczającego ciągu kominowego (pracuję nad tym) i płomieniówki oblepione są gumowatą smolistą substancją. Jak wyczyścić coś takiego, komorę palnika wyczyściłem, bo tam były spieczone kruche grudki, które dały się delikatnie wyskrobać i odkurzyć. Jak wyczyścić komorę z zawirowaczami, jak pozbyć się tej smoły??

To ja moi drodzy opowiem wam jak zostałem elegancko obsłużony przez jednego z forumowyczów Puławiaka i jego firmę Sanit System.

Umówiliśmy się że zrobi u mnie całą instalacje i zamontuje kocioł Hetmatix. (miałem kupić Granpala – i tak trafiłem na Sanit system, ale przekonał mnie i zdecydowałem się na Hetmatixa) Podłogówkę i instalacje pod grzejniki zrobił w terminie jakim się umówiliśmy. Prawie rok wcześniej zapłaciłem za piec, zbliżała się zima 2009 a ja nie mogłem się w ogóle doprosić żeby przyjechał z piecem i mi go podłączył. Zmuszony byłem przesuwać kolejne ekipy. Czas mijał, ja nie mogłem dłużej czekać więc zacząłem dogrzewać dom w inny sposób. W końcu po prawie roku doczekałem się przyjazdu ekipy Sanit System. Przywieźli ze sobą piec i zaczęli robić kotłownię. W nocy po ich przyjeździe miałem włamanie do domu i mnie okradziono. Następnego dnia pracownicy Puławiaka odkryli włamanie i mnie poinformowali. Oprócz moich rzeczy min. wkładu kominka, stwierdzili że ukradziono także rury, kształtki, elementy pieca które do mnie przywieźli oraz narzędzia. Zebrali resztę swoich rzeczy i pojechali Nie mogłem się w ogóle doprosić żeby przyjechali a duże mrozy się zaczynały. Po kilku awanturach stawili się i podłączyli piec nie montując żadnej automatyki tzn. piec podawał 60 stopni na podłogówkę i grzejniki. Miałem problemy z piecem – nie działała zapalarka, w ogóle nie można było zmieniać w nim ustawień – jak się okazało spalił się czujnik temperatury na podajniku. Piec się wyłączał a Puławiak totalnie mnie zlewał. Po kilku tygodniach przysłał w końcu pracowników. Jak jeszcze sytuacja normalnie wyglądała w lutym 2009 zapłaciłem mu także za rekuperator. Cały czas Puławiak mówił mi że rekuperator przywiezie następnym razem. . (Nadmieniam że porozumiałem się z Nim po kradzieży i ustaliliśmy że otrzyma ode mnie 2 tys zł.) Dokończył prace dałem Mu tysiąc zł a następnego, tysiąca miałem dać mu przy odbiorze rekuperatora. Niestety W końcu oświadczył mi dzisiaj że rekuperatora mi nie da,bo go u mnie okradli i poniósł straty. I mnie szantażuje i chce następnych pieniędzy.

Napisz że materiału zostalo skaradzione na około 5 tyś zł i to są tylko moje koszta bo licząc po normalnej cenie sprzedaży wychodzi dużo wiecej ale nie chcąc obciążać Cie dodatkowymi kosztami policzyłem tylko to ile sam musiałem zapłacić za ten materiał, co jest potwierdzone protokołem policyjnym. Co do przyjazdu to poprostu musiałem skompeltować sobie narzedzia i materiały niezbedne do wykonania tej pracy. Na twoją kotłownię materiały z racji kradzieży musiałem kupić dwa razy a to też są koszty. Dodam jeszcze że nie zapłaciłeś za cześć wentylacji która została u ciebie wykonana. Tak wiec jeśli przywieziesz to co jesteś mi winien to dostaniesz rekuperator. Jeśli nie to nie dostaniesz, przecież możesz iść do sądu i sąd rozstrzygnie kto jest komu co winien. Porozumiałeś się ciekawe kiedy i jak przypomnij sobię całą naszą rozmowę a nie traktujesz to o czym rozmiawialiśmy jedynie wyrywkowo. Zapłaciłeś za kocioł rok wcześniej bo chciałeś sobie kupić po niższej cenie i taką też cenę dostałeś. Nie spalił sie czujnik a go poprostu spaliłeś sam czujnik się nie pali grzałka od zapalarki owszem była spalona i została wymieniona. Może napisz jeszcze jak ładnie zamroziłeś instalację bo przy -15 i rozwalonej bramie garażowej wpadłeś na genialny pomysł i wyłączyłeś kocioł.

Tysiąc złotych owszem dałeś ale dopiero w czerwcu, pół roku od kradzieży. Na podłogówkę podawana była temperatura 60 st i co stalo się coś tylko tyle że budynek został dobrze wygrzany, komin dosuszony i nie zalewało Ci kotla i kotłowni kondensatem. I kocioł miałeś suchy i czysty.

A co do włamania to pracownicy przyjechali na budowe zobaczyli wyłamaną bramę garażową i zadzwonili do mnie ja zadzwoniłem do Ciebie i kazałem wezwać policję gdyby nie to to nawet byś nie wiedział że było włamanie. Dodam jeszcze że pracownicy staracili dzień czekając na policję i sporządzajac z policjantami protokół. A co do szantażu to sam w rozmowie telefonicznej straszyłeś mnie sądem.

Edytowane przez Puławiak

witam drobne pytanko gdzie kupić pelle w dobrej cenie w okolicach ełku,

apropo mam granpalka 15 kw od czterech lat jestem zadowolony i miałem miłą niespodziankę i tu podziękowania dla pana Andrzeja.K z Polimetu i Jarosława.W instalatora z elku za regenerację piecyka sprawuje się idealnie.aby tak dalej.

No to trochę nie okolice ale 100 km od rzeszowa w cieszanowie jest wytwórnia peletu.

Witajcie garnlapowcy!!! - jak tam przed sezonem?? - kotły poczyszczone?

Ja dzisiaj właśnie pakupiłem 5ton owsika po 370zł/tona. W tym roku zmienilem dostawcę i przy programie lato patrzę a tam przy mocy 20% 99stopni. Chyba dobry towar jest...??? Zobaczymy jak w zimie.

Aaaaa do kotlowni mi weszło 1,5T a resztą garaż zawalony.

pozdr.