Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a masz na działce gaz ziemny ??? Bo jeśli tak to chyba poszedł bym w gaz, tylko trzeba dobrze zrobić instalację tak pod kocioł kondensacyjny i dobrej klasy kondensat i myślę że wcale nie będzie tak bardzo drogo.

Ja w sumie nie wiem, czy zdecydowałbym się na gaz, nawet, jeśli by była taka możliwość (u mnie akurat nie dało rady) nie chcę płacić za te wszystkie dziwne składowe rachunku, jak za przesył, jakieś zmienne, i inne opłaty z rachunku, z czego najmniej za gaz. Może i faktycznie jest trochę więcej zachodu z przygotowaniem kotła i paliwa, ale po pierwsze nie płacimy za zgody, projekty i inne opłaty, a opał wybieramy sami mając możliwość wyboru dostawcy.

Pisałem parę postów wyżej, że jest dobry i nie drogi producent pelletów w Zarębach Kościelnych, ładnie się pali i nie ma miału w workach jak się zdarzało w przypadku Barlinka - no i cena niższa, transport zawsze można w dobrej cenie załatwić, mnie udało się za 2.20 za kilometr, ale w jedną stronę czyli dostawę pelettu.

...I pytanie do znawców tematu.

Ponieważ kocioł mam od niedawna i tak naprawdę dużo nie grzałem, a jak grzałem to żeby osuszyć komin, ale było ciepło, a wczoraj włączyłem też podłogówkę i zaobserwowałem, że kocioł nagrzał się do temperatury 63 stopni i myślałem, że zaraz się przełączy na podtrzymanie, ale nic takiego nie nastąpiło. W nocy nie wiem jak było, ale rano też było 63 stopnie i kocioł cały czas podawał pelet. Na powrocie z grzejników temperatura była w granicach 50 - 52 stopni, zastanawiam się czy tu chodzi o podłogówkę, że zabiera dużo ciepła, ale z drugiej strony automatyka kotła tak powinna wysterować kocioł zwiększając moc żeby osiągnąć temperaturę zadaną i przejść w stan podtrzymania, już nie wiem. Jak to jest czy chodzi o tą podłogówkę?

Edytowane przez ewajacek

Jest tak jak powinno być dla kotla najgorszym okresem jest podtrzymanie, kocioł w tej chwili pracuje sobie z mnimalną mocą ale jednak pracuje i taki tryb powinien utrzymać się jak najdłużej.

No tak, ale chodziło mi o to, że po włączeniu podłogówki i grzejników kocioł pracował non stop bez przejścia w stan podtrzymania. Osiągał 63 stopnie i tak utrzymywał w zależności, czy miał dodatkowo jeszcze ogrzać ciepłą wodę 61, 63 stopnie ale nie wchodził w stan podtrzynania. Paliwo podawane było cału czas, był nawet moment, że moc kotła wzrosła do 100 %.

I dobrze tak powinno być rozgrzewasz podłogówkę a to chłonie bardzo duże ilości energii. Później kocioł przejdzie w stan podtrzymania ale w tej chwili wszystko Ci się rozgrzewa a komin się suszy tak to powinno wygladać, naprawdę to dla kotła komina i twojego domu jest bardzo dobrą sprawą.

Co zrobić z podłogówką ????

W tej chwili podłogówka działa (jak pamiętasz naszą rozmowę) na zasadzie ręcznego wkładania wtyczki od pompy do gniazdka. Jak zrobić żeby załączała się sama?

Może powinienem kupić to:

Sterownik pompy c.o. lub c.w.u.

[DT-08T]

Edytowane przez ewajacek

.......

7. Otworzyłem z powrotem klapkę wyczystki wkładu kominowego, zostawiłem moderator zablokowany w pozycji otwartej i wreszcie nie ma przegrzań od kilku dni przy postoju 20 min.

Może celowym byłoby zamontowanie jakiegoś układu, który odcinałby dolot powietrza do dmuchawy podczas postoju pieca. Jakiś sterowany elektrycznie szyber lub coś podobnego.

witam, spieszę donieść, że jestem od roku użytkownikiem Granpala 20kW, a od kilku dni SZCZĘŚLIWYM użytkownikiem; otóż udało mi się definitywnie, na chwilę obecną, rozwiązać problem permanentnego przegrzewania się podajnika i mam nadzieję, że do tego tematu już nie będę wracał;

palę peletem barlineckim, i nie prowadzę eksperymentów z innym paliwem, zadane paliwo w sterowniku to "pellet" a tryb pracy: "lato". zatem piec pracuje kiedy ma osiągnąć zadaną temperaturę kotła 60 st.C i do uzyskania temp c.w.u. 50 st C; następnie po uzyskaniu wymaganych temperatur wchodzi w stan czuwania, i nie jest to stan podtrzymania żaru, po prostu kocioł idzie "spać"...i wtedy zwykle następowało przegrzewanie się podajnika, żar przedostawał się do podajnika, żar się żarzył bo miał stały dopływ powietrza....

idąc tropem rozumowania i testów PiotrekMi, post powyżej, pomyślałem, że silnie ciągnący komin musi "brać" to powietrze nie przez kocioł, a po prostu bokiem....otworzyłem drzwiczki wyczystki komina i....klękajcie narody....problem przegrzewania się podajnika "przeminął z wiatrem" może nawet dosłownie z wiatrem przez otwartą klapkę wyczystki, na chwilę obecną po każdym wytleniu się żaru podajnik ma temperaturę 49-51 st. C

teraz jest jak być powinno, wreszcie jestem zadowolony i polecam Granpala w 100%