Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

stary1111napisał:

"

To znaczy, że można podłączyć pompę bezpośrednio pod wejście w sterowniku od powrotu CO?

No nie - wejścia czujników to jedna sprawa (w swoim poście pisałem wejście czujnika temp. powrotu CO). A wyjscia sterujące to druga sprawa (pisałem o wyjsciu sterującym pompą CO).

Wejścia czujników temperatury sterownika Estymy są typu napięciowego (czyli mierzą napięcie) i potrafią wykryć brak danego czujnika (wtedy w odpowiednim miejscu na wyświetlaczu wyświetla się komunikat ERR np. Temp. Powrotu CO - ERR). W przypadku braku czujnika temp. powrotu CO zmienia się algorytm sterowania wyjściem załączającym pompę CO, które zaczyna wtedy odwzorowywać stan regulatora pokojowego (jeżeli jest oczywiście podłączony).

Wyjścia sterujące to natomiast zwykłe przekaźniki i tu nie jest ważne jaka ilością pomp będzie sterował dany przekaźnik, tylko jakie jest sumaryczne obciążenie danego przekaźnika.

No nie - wejścia czujników to jedna sprawa (w swoim poście pisałem wejście czujnika temp. powrotu CO). A wyjscia sterujące to druga sprawa (pisałem o wyjsciu sterującym pompą CO).

Wejścia czujników temperatury sterownika Estymy są typu napięciowego (czyli mierzą napięcie) i potrafią wykryć brak danego czujnika (wtedy w odpowiednim miejscu na wyświetlaczu wyświetla się komunikat ERR np. Temp. Powrotu CO - ERR). W przypadku braku czujnika temp. powrotu CO zmienia się algorytm sterowania wyjściem załączającym pompę CO, które zaczyna wtedy odwzorowywać stan regulatora pokojowego (jeżeli jest oczywiście podłączony).

Wyjścia sterujące to natomiast zwykłe przekaźniki i tu nie jest ważne jaka ilością pomp będzie sterował dany przekaźnik, tylko jakie jest sumaryczne obciążenie danego przekaźnika.

Obciążalność wyjść pomp wynosi 100W więc raczej po 2 szt. lepiej nie podłaczać.

d.marcel napisał:

mam problem z budzącym podajnikiem. Hałas słychac w całym domu, w nocy jest to nieznośne ponieważ kotłownia znajduje się pod sypialnia.Zasobnik podczas podawania paliwa wpada w lekkie wibracje.

No to witaj w klubie - u mnie jest dokładnie tak samo, są wibracje. Muszę poprosić swojego hydraulika o postawienie kotła na gumowych podkładkach, lecz wiąże się to z drobną przeróbką instalacji. Mam nadzieję, że wibracje ustąpią, bo kocioł w tej chwili stoi bezpośrednio na podłodze z gresu i to może być przyczyną hałasu i wibracji.

A.K napisał:

Obciążalność wyjść pomp wynosi 100W więc raczej po 2 szt. lepiej nie podłaczać.

U mnie są dwie pompy CO, jedna przed wymiennikiem płytowym, druga już za tuż przed wejściem w pion - to jak powinno się je podłączyć. Nie mówię już o pompie przed zaworem mieszającym przed wejściem na podłogówkę, ale to można załatwić albo przez czujnik termiczny, albo przekaźnik, który ją załączy z niezależnego źródła zasilania.

Proponuje pompę przed wymiennikiem zasilać z dodatkowego sterownika z termostatem pompę, jeśli kocioł steruje mieszaczem to pompę mieszacza pod kocioł a pompę na pionie przez sterownik z termostatem wpinając w obwód termostat pokojowy.

Pompa A i B są spięte pod wyjście sterownika CO, na zawór trójdrogowy nie mam założonego jeszcze siłownika, więc nie ma co go sterować (zamierzam przez przekaźnik załączać pompę lub sterownik z termostatem).

http://lh3.ggpht.com/_nbBjA8b9RcQ/TKBzOGpeUfI/AAAAAAAAA6w/WJdl0xysbF8/s640/DSC00687_1.JPG

Pompa CWU jest podpięta tam gdzie powinna, a pompa cyrkulacyjna załączana przez sterownik czasowy. Co będzie jeśli pompa A i B nie będą się załączały w tym samym czasie?Tak to mniej więcej wygląda. Nie zmieściła się na zdjęciu pompa na podłogówkę za zaworem trójdrogowym.

Edytowane przez ewajacek

Dlatego pompa CWU powinna być przed wymiennikiem.

Ale nawet jeśli by była przed wymiennikiem (rozumiem, że u mnie nie jest) to i tak rura będzie się nagrzewać, a termostat nie potrzebnie będzie się załączać. Ponieważ raczej nie będę w najbliższej przyszłości przerabiać kotłowni to oczekuję innych rozwiązań. Może termostat założyć na tą drugą pompę za wymiennikiem na wejściu na grzejniki, a tą przed wymiennikiem zostawić w spokoju podłączoną do sterownika kotła.

W układzie gdzie pompa przed wymiennikiem pracuje cały czas a pompa za jest sterowana z kotła zadziała ochrona przed przegrzaniem kotła tzn. uruchomi pompę na i zrzuci nadmiar ciepła na grzejniki.W sytuacji gdy pompa przed wymiennikiem jest sterowana z kotła a za wymiennikiem niezależnym sterownikiem schłodzenie przez układ CO nie nastąpi i można liczyć tylko na CWU.

To już lepiej zostawić jak jest tylko jedną z pomp podłączyć przez przekaźnik by nie obciążać niepotrzebnie przekaźnika.

W układzie gdzie pompa przed wymiennikiem pracuje cały czas a pompa za jest sterowana z kotła zadziała ochrona przed przegrzaniem kotła tzn. uruchomi pompę na i zrzuci nadmiar ciepła na grzejniki.W sytuacji gdy pompa przed wymiennikiem jest sterowana z kotła a za wymiennikiem niezależnym sterownikiem schłodzenie przez układ CO nie nastąpi i można liczyć tylko na CWU.

To już lepiej zostawić jak jest tylko jedną z pomp podłączyć przez przekaźnik by nie obciążać niepotrzebnie przekaźnika.

Dziękuję za odpowiedź, w takim razie zakupię dwa przekaźniki, jeden do pompy CO, drugi do pompy ogrzewania podłogowego.

Mam jeszcze jedno pytanie, a w zasadzie 2.

1) w czasie grzania CWU w trybie lato pellet nie wypala się do końca i powstaje dość spora gruda spieczonego popiołu i niedopalonego pelletu. Ustawienia to przerwa 10, podawanie 10, dmuchawa 10. Zmiejszyć podawanie i zwiększyć dmuchawę?

2) w trybie ręcznym kocioł rozgrzewa się do ustawionej temperatury np 65 stopni w taki sposób, że najpierw z maksymalną mocą dochodzi do 60 stopni potem stopniowo moc spada i te ostatnie 65 stopni z mocą 38%. Następnie spada moc i zarazem temperatura o kilka stopni i kocioł nie wchodzi w stan podtrzymania. Czy to normalne?

do Jacka: przesyłam Ci zdjęcia mojej kotłowni tak informacyjnie, może się przydadzą....

pozdrawiam

zaniew

zaniew, no kurcze piękna kotłownia, no i duża przede wszystkim. Też masz trochę tych pompek, ale nie masz wymiennika (ja się zastanawiam, czy u mnie był niezbędny).

U mnie największy problem to brak miejsca na pellet, całe 5 ton stoi w garażu, a samochód na dworze ha, ha, ha.....

Pozdrawiam

Edytowane przez ewajacek