Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich granpalowców :D

Chciałbym do was dołączyć jako posiadacz takiego cacka, ale żeby się to stało potrzebuję Waszej pomocy w doborze mocy kotła. Nie chciałbym, aby piec był za duży, ale też nie był za mały ot taki w sam raz. W dokumentacji domu jest mowa o mocy 24 kw dlatego doszedłem do wniosku, że zakupię granpala o mocy 20 kw.

Poniżej kilka danych mogących pomóc w określeniu mocy kotła:

Powierzchnia domu (h>1,90 m) 146,8 m2

Powierzchnia netto 205,2 m2

Powierzchnia zabudowy 139,2 m2

Kubatura 878,6 m3

Wysokość pomieszczeń parteru 2,70 m

Wysokość pomieszczeń poddasza 1,09-2,70 m

Ilość osób zamieszkująca budynek: 4

Kocioł będzie używany do CWU.

Ściany z betonu komórkowego o grubości 24 cm + 12 cm styropianu.

w oczekiwaniu na fachową pomoc pozdrawiam wszystkich

Witam.

Może moje info pomoże.... Ja mam domek o pow. netto 251m2 i pow. całkowitej 324m2. Kubatury nie chciało się policzyć architektowi wykonującemu adaptację (powiększenie domku). Mam piec 15kW Kostrzewy i w zupełności wystarcza, czasem się nawet bezczelnie obija ;). Pewnie dodatkowy wpływ na zużycie ciepła ma 20cm styropianu na ścianach, 30cm wełny na dachu i 18cm styropianu w podłodze. Piec zasila instalacje przez bufor.

Witam, mój dom 176m2 licząc do 1,90m, więc pewnie wszystko razem wyjdzie coś ponad 200. Kocioł Granpal Eko 15 kW - w zupełności wystarczy. Zresztą sam możesz wyliczyć sobie zapotrzebowanie na ciepło w Twoim domu. Troszkę jest z tym zabawy, ale można to zrobić samemu - są dostępne w internecie programy jak np. na stronie PURMO - program do wyliczania mocy grzejników, którym też można się podeprzeć. Dla bardziej dociekliwych polecam stronę:

http://www.dobregrzanie.com/informacje.php

Gdzie znajdziemy metody obliczania np.:

1) Obliczenie prawdopodobnego zapotrzebowania na ciepło / mocy źródła ciepła

2) Obliczenie prawdopodobnego zapasu paliwa

3) Obliczenie pojemności instalacji c.o.

4) Obliczenie zużycia paliwa

i inne równie ciekawe.

Ps. W moim projekcie domu był przewidziany kocioł o mocy 24kW tylko po co?

Witam,

ja wlasnie wdrożyłem szalenie proste sterowanie do mojego granpala - ustawiłem na nim tryb ręczny i temp. by szła na grzejniki 30st. - przy czym termostat pokojowy ma role tylko termometru (oczywiscie mam obnizenie co n apiecu 10 st. więc jak by nagle w chacie zrobiło sie mega zimno to piecyk puści deko więcej ciepełka).

Okazało się z całością sterowania idealnie radzą sobie glowice termostatyczne na grzejnikach a podłogówka jest zawsze ciepła (czytaj letnia). Zastanawiam się tylko czy nie dac jakiegos sterowania do podłogówki by cały czas ona nie grzała - moze macie jakies propozycje.

Na marginesie - sterowanie termostatem pokojowym uważam za totalną pomyłkę - nie wiem jak inne ale mój ma za duża histerezę ok 2stopni - więc przy ustawionej temp 22 daje sygnał grzania przy 19 a przestaje grzać przy 25 co jest totalną pomylką (ma za duża bezławdność).

Zobaczymy jak bedzie z opałem ale komfort jest zdecydowanie lepszy.

pozdr.

Witam wszystkich granpalowców :D

Chciałbym do was dołączyć jako posiadacz takiego cacka, ale żeby się to stało potrzebuję Waszej pomocy w doborze mocy kotła. Nie chciałbym, aby piec był za duży, ale też nie był za mały ot taki w sam raz. W dokumentacji domu jest mowa o mocy 24 kw dlatego doszedłem do wniosku, że zakupię granpala o mocy 20 kw.

Poniżej kilka danych mogących pomóc w określeniu mocy kotła:

Powierzchnia domu (h>1,90 m) 146,8 m2

Powierzchnia netto 205,2 m2

Powierzchnia zabudowy 139,2 m2

Kubatura 878,6 m3

Wysokość pomieszczeń parteru 2,70 m

Wysokość pomieszczeń poddasza 1,09-2,70 m

Ilość osób zamieszkująca budynek: 4

Kocioł będzie używany do CWU.

Ściany z betonu komórkowego o grubości 24 cm + 12 cm styropianu.

w oczekiwaniu na fachową pomoc pozdrawiam wszystkich

Witaj WOJSKI, nawet w najczarniejszym scenariuszu przyjmując bardzo uśrednioną metodę wyliczenia zapotrzebowania energetycznego dla Waszego domu o pow. 146 m2 trzeba przyjąć, że 146m2 x 90 W/m2 = 13140 W = 13,1 kW. Wydaje mi się, że w zupełności wystarczyłby kocioł Granpal 15kW, który i tak jest bardzo elastyczny w swojej mocy.

Pozdrawiam Jacek ;-)

Witam,

ja wlasnie wdrożyłem szalenie proste sterowanie do mojego granpala - ustawiłem na nim tryb ręczny i temp. by szła na grzejniki 30st. - przy czym termostat pokojowy ma role tylko termometru (oczywiscie mam obnizenie co n apiecu 10 st. więc jak by nagle w chacie zrobiło sie mega zimno to piecyk puści deko więcej ciepełka).

Okazało się z całością sterowania idealnie radzą sobie glowice termostatyczne na grzejnikach a podłogówka jest zawsze ciepła (czytaj letnia). Zastanawiam się tylko czy nie dac jakiegos sterowania do podłogówki by cały czas ona nie grzała - moze macie jakies propozycje.

Na marginesie - sterowanie termostatem pokojowym uważam za totalną pomyłkę - nie wiem jak inne ale mój ma za duża histerezę ok 2stopni - więc przy ustawionej temp 22 daje sygnał grzania przy 19 a przestaje grzać przy 25 co jest totalną pomylką (ma za duża bezławdność).

Zobaczymy jak bedzie z opałem ale komfort jest zdecydowanie lepszy.

pozdr.

Witaj, nie wiem, dlaczego uważasz, że termostat pokojowy to pomyłka. U mnie kocioł śmiga z termostatem świetnie, mam ustawioną temperaturę komfortową 21 stopni, a ekonomiczną 18,4. W zasadzie poza ustawieniem od nowości godziny na termostacie i niewielkiej korekcie temp. to wszystko jest na fabrycznych ustawieniach. Kocioł w zasadzie też prawie na ustawieniach fabrycznych z niewielkimi zmianami - podniosłem temp CWU, takich jak ustawił mi Kroitz przy pierwszym odpaleniu (pozdrowienia). Kocioł śmiga tylko na termostacie pokojowym, a pogodówkę wystawie na zewnątrz w przyszłości. Nie występuje zjawisko przegrzewania podajnika (temp. podajnika w granicach 43 stopni, rzadko 50), a termostaty grzejnikowe jeszcze leżą w pudełku i nie wiem czy kiedykolwiek założę. Reasumując kocioł z termostatem pokojowym śmiga jak należy, podłogówka jest sterowana z sterownika kotła poprzez przekaźnik, który załącza i wyłącza pompę od podłogówki. ;-)

Edytowane przez ewajacek

Witaj, nie wiem, dlaczego uważasz, że termostat pokojowy to pomyłka. U mnie kocioł śmiga z termostatem świetnie, mam ustawioną temperaturę komfortową 21 stopni, a ekonomiczną 18,4. W zasadzie poza ustawieniem od nowości godziny na termostacie i niewielkiej korekcie temp. to wszystko jest na fabrycznych ustawieniach. Kocioł w zasadzie też prawie na ustawieniach fabrycznych z niewielkimi zmianami - podniosłem temp CWU, takich jak ustawił mi Kroitz przy pierwszym odpaleniu (pozdrowienia). Kocioł śmiga tylko na termostacie pokojowym, a pogodówkę wystawie na zewnątrz w przyszłości. Nie występuje zjawisko przegrzewania podajnika (temp. podajnika w granicach 43 stopni, rzadko 50), a termostaty grzejnikowe jeszcze leżą w pudełku i nie wiem czy kiedykolwiek założę. Reasumując kocioł z termostatem pokojowym śmiga jak należy, podłogówka jest sterowana z sterownika kotła poprzez przekaźnik, który załącza i wyłącza pompę od podłogówki. ;-)

Euroster 2005 ma histerezę o,25°C.

Ja od początku mam Auratona 2005TX, tylko że podłączony jest do siłownika i w taki sposób steruje zaworem. W dodatku gdy nie ma potrzeba grzania siłownik przestawia zawór na komfortową temperaturę np. 30C i cyklicznie załącza pompę co jakiś czas. W taki sposób nie wychładza się c.o i kocioł szybko startuje.

Ja od początku mam Auratona 2005TX, tylko że podłączony jest do siłownika i w taki sposób steruje zaworem. W dodatku gdy nie ma potrzeba grzania siłownik przestawia zawór na komfortową temperaturę np. 30C i cyklicznie załącza pompę co jakiś czas. W taki sposób nie wychładza się c.o i kocioł szybko startuje.

Zdzisław napisz bardziej szczegółowo jak masz podłączony ten Auraton??

Jaką on ma histerezę??

Auraton steruje siłownikiem, to znaczy jak otrzymuje sygnał grzania otwiera siłownik do zadanej pozycji. Po osiągnięciu zadanej temperatury w pokoju auraton rozłącza styki i siłownik zamyka zawór ale nie do końca puszcza jakieś 28C. Do tego pompy mam podłączone przez taimer, co pozwala cyklicznie załączać pompy np. godzinę pracują godzinę stoją.

Auraton steruje siłownikiem, to znaczy jak otrzymuje sygnał grzania otwiera siłownik do zadanej pozycji. Po osiągnięciu zadanej temperatury w pokoju auraton rozłącza styki i siłownik zamyka zawór ale nie do końca puszcza jakieś 28C. Do tego pompy mam podłączone przez taimer, co pozwala cyklicznie załączać pompy np. godzinę pracują godzinę stoją.

No ciekawy pomysł Zdzislaw01 z tymi timerami, tylko co jeśli cykl postoju rozminie się z grzaniem kotła? No i trzeba mieć siłownik ( u mnie mógłby być tylko na trójdrogowym na podłogówkę) Czy ja mógłbym np. podłączyć pompe ogrzewania podłogowego pod sterownik kotła, a dwie pozostałe CO przed wymiennikiem i za podłączyć do Timera? Nie wychłdzą kotła?