Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

nie ma sensu podłączać sterownik pokojowy pod siłownik. wystarczy wpiąć go do pieca ustawić tryb "ręczny" (nie ma to nic wspólnego z ręczną pracą kotła), obniżenie powiedzmy 40 stopni. Gdy pomieszczenie osiągnie zadaną temp. piec przejdzie w stan podtrzymania a zawór czterodrogowy się zamknie. proste, ale sam na to nie wpadłem, instrukcja jest do bani piszę to z pełną świadomością. Pomógł mi Kroitz. ABY PIEC POPRAWNIE WSPÓŁPRACOWAŁ Z TERMOREGULATOREM MUSI BYĆ W TRYBIE RĘCZNYM, CHYBA ŻE MAMY CZUJNIK POGODOWY WOWCZAS TRYB POGODOWY.

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nie ma sensu podłączać sterownik pokojowy pod siłownik. wystarczy wpiąć go do pieca ustawić tryb "ręczny" (nie ma to nic wspólnego z ręczną pracą kotła), obniżenie powiedzmy 40 stopni. Gdy pomieszczenie osiągnie zadaną temp. piec przejdzie w stan podtrzymania a zawór czterodrogowy się zamknie. proste, ale sam na to nie wpadłem, instrukcja jest do bani piszę to z pełną świadomością. Pomógł mi Kroitz. ABY PIEC POPRAWNIE WSPÓŁPRACOWAŁ Z TERMOREGULATOREM MUSI BYĆ W TRYBIE RĘCZNYM, CHYBA ŻE MAMY CZUJNIK POGODOWY WOWCZAS TRYB POGODOWY.

To, że w trybie ręcznym lub pogodowym to raczej zrozumiałe, bo w trybie lato nie będzie to działać. Natomiast fajnie by było, aby pompa CO załączała się, podczas gdy kocioł osiągnie temperaturę i przejdzie w stan podtrzymania. Przez jakiś czas, do momentu obniżenia temperatury o parametr ustawiony na sterowniku, woda mogłaby krążyć w instalacji.

Edytowane przez ewajacek

I tu się nie zgodzę, jak masz nowszy sterownik to po prostu podpinasz siłownik i pracuje. Ja mam starszy sterownik i w taki sposób rozbudowałem aby było sterowanie zaworu.

Do znawców tematu :-)

W celu podłączenia dodatkowej pompy sterowanej sterownikiem kotła poprzez przekaźnik, czy takie podłączenie na szynie jest ok?

http://lh3.ggpht.com/_nbBjA8b9RcQ/TMFpYzxGFgI/AAAAAAAAA74/YfDAQXThUyM/Przeka%C5%BAnik%20Finder.JPG

Edytowane przez ewajacek

To zależy od wersji oprogramowania w najnowszym pompa jest zatrzymywana po ustawieniu parametru obniżenia na 40°C i rozłączeniu przez regulator pokojowy.

sukces. sporo czasu potrzebowali panowie z estymy aby dojść do wniosku, że skoro nie ma zapotrzebowania na ciepło, termoregulator ma otwarte styki, zawór zamknięty to można wyłączyć pompę CO. Jaka jest procedura zmiany oprogramowania w sterowniku?

To zależy od wersji oprogramowania w najnowszym pompa jest zatrzymywana po ustawieniu parametru obniżenia na 40°C i rozłączeniu przez regulator pokojowy.

W moim 8,0 PID to nie działa. Myślę że Polimet powinien przeinstalować softa w naszych sterownikach? - czekamy na odpowiedz (mogę nawet dostarczyć sterownik do siedziby firmy). Jak kupowałem kociol dziwilem się i pytałem dlaczego takiej funkcji nie ma...po co ma ciągle chodzić pompa CO nawet jak woda w układzie ma mieć tylko np 20stopni...

Rozwiązaniem alternatywnym jest podpięcie fazy pomp przez termostat pokojowy (sygnal grzania pomy ON brak sygnału pompy OFF ) tyle ze nie mamy awaryjnej opji schłodzenia układu przy przegrzaniu kotła (zdaje się że sam zasobnik CWU nie schłodzi nam za bardzo kotła - chyba że ma z 500l).

Witam podam swoje ustawienia (wszystkie) kotła

Tryb pracy - ręczny

T. zadana - 60

Histereza - 00

Obw. grzewczy:

T. obliczona - 35

Obniżenie - 25

Krzywa - 1

Przesunięcie - 00

CWU:

T. zadana - 50

Priorytet - tak

Histereza - 02

Kocioł CWU - 60

Palnik:

Paliwo - 2

Dm. rozpalanie - 22

Podtrzymanie stop - 10 min, podajnik - 10 sek, dmuchawa - 10 sek

Kominiarz - Nie

20% - 24

40% - 27

60% - 30

80% - 33

100% - 37

T. podajnika 37

W trybie serwisowym:

T. pomp - 50

Próba ognia - 03 min

Dm. rozp. - 05 min

T. alarmowe podajnika - 70

T. alrmowe kotła - 90

T. minimalne kotła - 60

Postój CO/CWU - 20

Praca CO/CWU - 05

Wybieg pomp - 00

Antyblok. - 08 sek

T. minimalna powrotu - 47

T. max mieszacza CO - 70

Lambda - nie

Podajnik max 10 sek - 5.0

Edytowane przez ewajacek

Jak pozbyć się spieków, które gromadzą się na palniku. Są to różnej wielkości bryły od małych po całkiem spore wypełniające znaczną część palnika, a najczęściej tworzą się gdy kocioł pracuje w trybie podtrzymania. Czy to może być wina pelletu, jakieś zabrudzenia, czy ustawień. Najbardziej podobają mi się te kolorowe :-)

http://lh5.ggpht.com/_nbBjA8b9RcQ/TMfe_DR1mGI/AAAAAAAAA8c/ZFVih6XwHU8/s512/DSC00811.JPG

Edytowane przez ewajacek

Jak pozbyć się spieków, które gromadzą się na palniku. Są to różnej wielkości bryły od małych po całkiem spore wypełniające znaczną część palnika, a najczęściej tworzą się gdy kocioł pracuje w trybie podtrzymania. Czy to może być wina pelletu, jakieś zabrudzenia, czy ustawień. Najbardziej podobają mi się te kolorowe :-)

http://lh5.ggpht.com/_nbBjA8b9RcQ/TMfe_DR1mGI/AAAAAAAAA8c/ZFVih6XwHU8/s512/DSC00811.JPG

Hej,

spróbuj obniżyc moc dmuchawy o 1-2 stopnie.

Miałem to samo, w tym roku kupiłem trochę inny pellet i zaczęło mi się tak robić.

Musiałem też trochę zmienić ustawienia kociołka - z ( 04 07 ) , na ( 05 08 ) - wartości dla podajnika i przerw w trybie praca.

Dodam, że mam trochę starszą konstrukcję Granpala.

Pozdrawiam,

Jacek

Hej,

spróbuj obniżyc moc dmuchawy o 1-2 stopnie.

Miałem to samo, w tym roku kupiłem trochę inny pellet i zaczęło mi się tak robić.

Musiałem też trochę zmienić ustawienia kociołka - z ( 04 07 ) , na ( 05 08 ) - wartości dla podajnika i przerw w trybie praca.

Dodam, że mam trochę starszą konstrukcję Granpala.

Pozdrawiam,

Jacek

Witaj, czyli patrząc na moje ustawienia kilka postów wyżej co byś zmienił? Chodzi o te ustawienia w trybie serwisowym?

Pozdrawiam

Jacek

Witaj, czyli patrząc na moje ustawienia kilka postów wyżej co byś zmienił? Chodzi o te ustawienia w trybie serwisowym?

Pozdrawiam

Jacek

Hej,

Tak jak Ci wspomniałem mam trochę inny model Granpala - poza tym należy chyba popracować nad ustawieniami w trybie pracy a nie serwisowym.

W trybie pracy masz możliwość ustawienia czasu podawania paliwa , w cyklach pracy podejnika i przerw między tymi cyklami - i tak, u mnie mam 04 07 ( czyli podajnik podaje przez 4 sek a następnie jest 7 sek przerwy - dmuchawa - u mnie na 06 , i tak piecuk pracuje aż osiągnie założoną temperaturę ( 65 st ).

Tylko coś mi się wydaje, że mamy inne sterowniki i wartości też mogą być inne .

W trybie podtrzymania mam ustawienia : 10 /09/ 10 ( czyli przerwa 10 min, potem podawanie 9 sek. i tzw. wybieg dmuchawy 10 sek ( najmniejsza możliwa wartość - dzięki temu nie mam problemów z przegrzewaniem podajnika ).

dziś sprawdziłem nie miałem już tych spieków, a i popiól był jak by bardziej "popielaty".

Pozdrawiam,

JK

Hej,

Tak jak Ci wspomniałem mam trochę inny model Granpala - poza tym należy chyba popracować nad ustawieniami w trybie pracy a nie serwisowym.

W trybie pracy masz możliwość ustawienia czasu podawania paliwa , w cyklach pracy podejnika i przerw między tymi cyklami - i tak, u mnie mam 04 07 ( czyli podajnik podaje przez 4 sek a następnie jest 7 sek przerwy - dmuchawa - u mnie na 06 , i tak piecuk pracuje aż osiągnie założoną temperaturę ( 65 st ).

Tylko coś mi się wydaje, że mamy inne sterowniki i wartości też mogą być inne .

W trybie podtrzymania mam ustawienia : 10 /09/ 10 ( czyli przerwa 10 min, potem podawanie 9 sek. i tzw. wybieg dmuchawy 10 sek ( najmniejsza możliwa wartość - dzięki temu nie mam problemów z przegrzewaniem podajnika ).

dziś sprawdziłem nie miałem już tych spieków, a i popiól był jak by bardziej "popielaty".

Pozdrawiam,

JK

W trybie pracy to chyba niewiele mogę zrobić, bo jeśli dobrze zrozumiałem, to parametr ten (praca/przerwa podajnika) jest w trybie serwisowym u mnie na ostatnim miejscu listy " Podajnik max 10 sek - 5.0". Więc tu powinienem chyba coś zmienić tylko jak? Zmiejszyć czy zwiększyć parametr?. W trybie pracy jest - Palnik - i tu mogę zmienić parametr w podtrzymaniu, u mnie jest 10/10/10 (zmniejszyć jeszcze parametr podajnika i dmuchawy?) i ewentualnie - Kominiarz - tu mogę zmiejszyć moc dmuchawy w trybie pracy. Na marginesie to kiepsko jest opisany w instrukcji kotła system sterowania poprzez ustawienia w sterowniku, oraz brakuje jasnego opisu poszczególnych funkcji sterownika. Uważam, że taka instrukcja powinna być zamieszczona na stronie internetowej http://www.granpal.pl w jakiejś zakładce np. do pobrania wraz z instrukcją obsługi samego kotła.

Coś takiego (obsługa sterownika) jest np na stronie http://www.insole.pl/dp/instrukcja_obslugi_ESTYMA_control_v81PID_A5.pdf, jak również tu http://www.kotly-pulawy.pl/cauldron/index/download/id/9 (instrukcja obsługi kotła).