Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Jestem nowym użytkownikiem pieca granpal 25kw ze sterownikiem

Etyma 10.1. Piec zakupiłem we wrześniu ubiegłego roku ale odpalałem

go dopiero 03.01.2011r. Mam z nim 4 podstawowe problemy:

1-Bardzo dużo pali ok80-100kg na dobę pelletu. co prawda Z racji wilgoci w domu

często są otwierane okna i rzadko wchodzi w stan podtrzymania ale czy aż tyle . a jak już wchodzi

to po czasie wyskakuje komunikat przegrzania podajnika.

2-niedopala pelletu. Opróżniam pojemnik na popiół co 2 dni

3- robią się duże spieki usuwane 2razy na dobe

4-bardzo często trzeba go czyścić ok. 2-3 razy na tydzień. serwisant polecił mi wyciągnięcie trzech

rzędów górnych płomieniówek. nic to nie pomogło a po coś te płomieniówki tam są?!

Podaje dane techniczne:

Dom wybudowany w 2010r wielkość 180m2, ocieplony 15cm styropianu

i 25cm wełna na poddaszu. Parter podłogówka poddasze kaloryfery.

Paliwo to Pelle. W kominie Kwasówka 120mm wys.ok 11m.

Ustawienia pieca:

Kocioł; TRYB PRACY POGODOWY, temp. Oblicz- 59st., histereza-00st.

OBWÓD Grzew; temp.ob-59st.,obniżenie-40st., krzywa-1.2, przeniesienie +10st

PALNIK; paliwo-2, dm.rozpal-21, podt.stop-13min, podt.podaj-09s, podt.dm-30s

KOMINIARZ;20%23, 40%27, 60%33, 100%42 tylko przy tych ustawieniach płomień

jest żółty.

TRY.SER;min.t.pomp-45st, prób.ognia- 05min, dm.rospal-05min, t.alar.podaj-90st

t.alar.kotła-90st, t.min kotła-60st, postój co/pcw -20, praca co/pcw-05

wybieg popm-00, antyblok-01, t.min powrotu-40st, t max mieszacza co-70st.

Lambda nie, pod max[10s]-4,8

CO ROBIĆ PROSZĘ O POMOC!!!!!

Witam

często są otwierane okna i rzadko wchodzi w stan podtrzymania ale czy aż tyle . a jak już wchodzi

4-bardzo często trzeba go czyścić ok. 2-3 razy na tydzień. serwisant polecił mi wyciągnięcie trzech

rzędów górnych płomieniówek. nic to nie pomogło a po coś te płomieniówki tam są?!

Podaje dane techniczne:

Ustawienia pieca:

jest żółty.

Koniecznie proszę się zwrócić do swojego dystrybutora/instalatora!!

Część parametrów w "trybie serwisowym" jest niedopuszczalna!!:(

Witam

Podaje dane techniczne:

Ustawienia pieca:

jest żółty.

Dom i komin musi się porządnie wygrzać, a w tym czasie niestety idzie bardzo dużo pelletu. Mamy podobne domy z tą różnicą, że ja mam komin fi 130mm. Z tego, co piszesz wynika, że masz podpiętą czujkę pogodową, spróbuj może zmienić w ustawieniach "KOCIOŁ" na tryb "RĘCZNY" zmień temperaturę zadaną na 60 stopni. W "OBWODZIE GRZEWCZYM" obniżenie z 40 na 25], a przeniesienie na 00, w "PALNIK" podt. stop - 15, podt. podajnik - 10s, podt. dmuchawa - 10s (30 to chyba za dużo). KOMINIARZ - musi być ustawiony na "NIE" dmuchawa dla 20%-33, 40%-36, 60%-39, 80%-42, 100%-45 (generalnie płomień w każdym zakresie mocy powinien być jasno żółty, na dole nawet lekko niebieski). Możesz spróbować ustawić na paliwo 1 - pellet tylko trzeba zmienić ustawienia serwisowe w tej chwili nie pamiętam dokładnie na jakie, ale antyblokadę ustawiłbym na 5, temp. min. pomp na 50, temp powrotu na 47, włożyłbym płomieniówki z powrotem na miejsce i skontaktował się z serwisantem. Jest jeszcze [email protected] :-)

Edytowane przez ewajacek

Jeśli Barlinek będzie dalej tak podnosił cenę pelletu, to będzie jak z benzyną, stracą zyski (spadną obroty) i sami mam nadzieję obniżą cenę, bo aktualna jest lekko przesadzona. Nie rozumiem natomiast innych producentów, którzy chcą ceną dogonić barlinek, który niewątpliwie dyktuje ceny na rynku. Niższa cena - więcej klientów - większe zyski :-)

Jeśli Barlinek będzie dalej tak podnosił cenę pelletu, to będzie jak z benzyną, stracą zyski (spadną obroty) i sami mam nadzieję obniżą cenę, bo aktualna jest lekko przesadzona. Nie rozumiem natomiast innych producentów, którzy chcą ceną dogonić barlinek, który niewątpliwie dyktuje ceny na rynku. Niższa cena - więcej klientów - większe zyski
A nie słyszałeś o przypadkach kiedy sprzedawcy się zmawiają i sztucznie utrzymują wysokie ceny?

A nie słyszałeś o przypadkach kiedy sprzedawcy się zmawiają i sztucznie utrzymują wysokie ceny?

Tak słyszałem, nawet budowałem dom w czasie gdy na rynku nie było materiałów, do fabryki H+H suporexu stały długie kolejki samochodów, a cena maxa z 2,35 za szt wzrosła do 9 zł. Problem jest tylko taki, że sami sobie strzelamy w kolano, a za jakiś czas może się okazać, że pellet jest jednym z droższych paliw jak było z olejem opałowym.

techniczny kostrzewa napisał

mini bio

2 tygodnie temu w brnie w czechach http://www.szutest.cz/en/ zostały zakończone badania energetyczno - emisyjne kotła mini bio 10 i 20 kw. mogę zdecydowanie stwierdzić że kocioł za 7600 zł z 6 letnią gwarancja na kocioł i 4 letnią na automatykę i mechanikę osiągnął wyniki które pokazuję jak wielka jest różnica w technologi spalania w porównaniu z innymi polskimi kotłami na pelet.

mini bio 10 kw

1. sprawności (92,6% przy mocy nominalnej)

przy 10% O2:

2. CO - 40mg/m3

3.OGC 8 mg/m3

4. pył - 15 mg/m3

wyniki z badań oraz konkurs z tym związany w niedługim czasie pojawia się na stronie producenta

a jak się ma granpal do tych tajemnych badań?? Może techniczny się wypowie?

Ja akurat byłem u Kostrzewy zanim kupiłem granpala /przy okazji pobytu na żaglach ;)/ i stwierdzić mogę jedno - PR mają opanowany. Było to co prawda 5 lat temu z hakiem, ale wówczas próbowali mi wmówić, ze zwykły piec retortowy jest super do palenia pelletu i że to ich opatentowane opracowanie. Uśmiałem się wtedy setnie i pojechałem do Kolbud obejrzeć granpala. Nie musicie zgadywać, który piec kupiłem i do dziś tego nie żałuję. Poza tym wówczas Kostrzewa zabraniał palić zbożami w swoim kotle, a jakoś tak miesiąc później bez żadnych zmian konstrukcyjnych - już nie. Dlatego niekoniecznie wierzę w te certyfikaty spalań przeprowadzonych w warunkach laboratoryjnych. Dla mnie liczy się powierzchnia rozwinięta wymiany ciepła oraz stopień wykorzystania energii cieplnej spalin - a tutaj granpal z uwagi na konstrukcję jest raczej nie do pobicia. Dlatego długo jeszcze będzie pod tym względem nr1 na polskim rynku /on jak również jego klony, które się oczywiście pojawiły/.

Zakończę jak zwykle - granpal forever!

Pzdr

No to ja zacznę swoje - w sobotę piec został mega gruntownie wyczyszczony. Zakryłem też w końcu wyczystkę na amen.

W związku z tym, że było wietrznie moderator się wychylał i było git. Od 2 dni jest jednak spokojnie i mam alarmy przegrzania.

Spaliny podczas pracy mają ponad 100 stopni. W podtrzymaniu oczywiście mniej. Nie dymi, nie skrapla się kondensat.

Czy w tej sytuacji należałoby:

- zamontować do moderatora jakiś odbojnik, który uniemożliwi całkowite zamknięcie? sądzę, że wartość 10 Pa jest za mała, a mniej się nie da

- wyjąć zawirowywacze - tylko które i ile - zaczynać od dolnych czy górnych rzędów - może to bez znaczenia ?

Pozdrav

witam,

mam kłopot ze spalaniem w piecu Granpal 25 kw.

Data montażu styczeń 2010 rok. Całą zimę w 2010 roku paliłem bez najmniejszych kłopotów, również całe lato podgrzewałem c.w.u. Również ten sezon rozpocząłem bez najmniejszych problemów aż do niedawna.

Do tej pory zawsze paliłem owsem. W połowie grudnia kupiłem pellet ze słomy ponieważ owies mi się skonczył. Nadal wszystko było ok. W połowie stycznia wyjechałem na urlop na 2 tygodnie więc piec został wyłączony i włączyłem alternatywny piec elektryczny.

Po powrocie w końcówce stycznia, nie mogę dojść do ładu z piecem. Coś się nagle popaprało.

poniżej kilka rzeczy, z którymi borykam się od kilku dni.

1. palnik pracuje na 100 % mocy ale nie jest w stanie dogrzać pieca do zadanej temperatury. Ustawione mam 70 stopni a on dogrzewa do około 45- 50. Ciekawą rzeczą jest jeszcze to, że po uruchomieniu pieca dogrzewa do około 58 stopni a później temperatura spada do powiedzmy 45.

2. Pellet wpada do popielnika nie do końca spalony

3. Po otwarciu dolnej komory wybucha mi taki dym i wybucha płomień, że prawie pieca nie widzę.

4. Dodatkowo po otwarciu dolnej komory wylewa mi się czarny kondensat na podłogę kotłowni. Nie kapie tylko wylewa się na oko około pół litra. Cała zresztą komora dolna jak i górna jest zalana tym mokrym kondensatem.

5. Wyjąłem już zawirowywacze, gdyż sądziłem, że zakleiły się otwory od tego kondensatu ale to wcale nie zmieniło sprawy.

Zastanawiam się czy komin mi się nie zakleił i czy te objawy nie mogą być efektem zapchanego komina. Komin mam wyłożony kwasówką i nie czyściłem go jeszcze od stycznia 2010. Może ktoś by mi coś poradził.

jakiś tydzień później......

wziąłem się za namową serwisanta i wyczyściłem gruntownie piec, okazało, się, że zapchał mi się kanał powyżej paleniska a pomiędzy płomieniówkami. Niestety jest tam bardzo trudny dostęp i aby dostać się do tego miejsca musiałem wyciągnąć betonowy deflektor, który oczywiście pękł mi przy wyciąganiu. Na szczęście serwisant już obiecał mi wysłać nowy). Szkoda, że nie udało się konstrukcyjnie rozwiązać tego aby można było wyczyścić to miejsce od tyłu pieca.

Reasumując. Teraz piec działa jak nowy. (nawet z deflektorem złożonym narazie z dwóch części). Nic nie dymi, nie ma żadnego kondenstatu.Wreszcie wieczorem mogę wypić sobie browara zamiast non stop siedzieć w kotłowni.

Do Trabi

Wiesz, ja leniwy jestem ;) Dlatego o tej porze /patrz godzina/ nie chce mi się biegać do kotłowni - mam ją w budynku gospodarczym /żadnych smrodów ani dziwnych dźwięków w domu/. Postaram się przeto opisać własnymi słowami ten patent /nie mój zresztą/. Opryskiwacz - ręczny ten najtańszy ze zbiornikiem chyba litrowym i ręczną pompeczką z góry, którą powodujemy nadciśnienie nad lustrem cieczy. Na plastikową końcówkę spryskiwacza nakręcona redukcja dopasowująca średnice końcówki i wężyka ciśnieniowego, którego drugi koniec dopasowany i nakręcony do końcówki napełniania zespołu pompowego. Do zbiornika nalewamy płyn niezamarzający /lub wodę jeśli spuścimy na zimę/, pompujemy celem uzyskania nadciśnienia, otwieramy zawór napełniający, jeśli ciśnienie spada - dopompowujemy, kiedy cieczy jest już malutko - zamykamy zawór, odkręcamy zbiornik, dolewamy cieczy i zabawę powtarzamy aż do napełnienia układu /odpowietrznik automatyczny mamy oczywiście zamontowany w najwyższym punkcie układu/ oraz uzyskania odpowiedniego ciśnienia w układzie. Za jakiś czas /dzień lub kilka/ sprawdzamy ciśnienie i ewentualnie dopompowujemy nieco płynu. Spokojnie uzyskuje się 2 atm /wiem, że to jednostka nielegalna, ale tak na ogół wyskalowane mamy manometry/. Kto chce, niech przeliczy na hekto- lub kilopaskale - według uznania.

Mam nadzieję, ze już wiesz jak to zrobić - jeśli nie, to będę musiał to zdjęcie zrobić, chociaż to dużo roboty /trzeba znaleźć aparat, iść do kotłowni, pstryknąć, wrócić, wyjąć kartę, włożyć do czytnika i napisać posta. Chciałbyś mnie narażać na taki wysiłek? ;) Ale czegóż się nie robi dla przyjaciół z forum! Jedno Twoje słowo - i polecę!

A bolo

Zawsze wiadomo - trza czyścić! Chociaż mnie tam się jakoś nic nie zapchało, komina nie czyściłem - ale raz w roku między sezonami czyszczę piec gruntownie łącznie z czopuchem, a co jedną paletę pelletu robię czyszczenie bieżące, czyli płomieniówki.

Pzdr

Edytowane przez electrician