Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ja znowu swoje - przegrzanie podajnika 15 razy dziennie.

Niech no ktoś mądry mi powie co z tym zrobić.

A pokrywę do pojemnika na paliwo masz szczelną? jeżeli nie jest szczelna to będziesz miał i dym w zasobniku i przegrzania podajnika (żar będzie szedł w stronę zasobnika).

Ja podłożyłem pod uszczelkę (w pokrywie) listwy, bo miałem wrażenie że uszczelka jest za mało dociskana.

Uszczelniłem silikonem połączenie listwy (w której jest uszczelka) z pokrywą, bo zauważyłem smugi z których wynikało że jest tam prześwit -i pomogło.

Zima wciąż trzyma, mam nadzieję, że już niedługo zrobi się cieplej bo z moich 5 ton pelletu zostało tylko 750 kg. No ale jak w nocy spada do - 21,5 (18.02) i mróz się utrzymuje w granicach -11 stopni w nocy w dzień -7 to nie ma się co dziwić, poza tym to mój pierwszy sezon grzania z drobnymi problemami na początku.

Zima wciąż trzyma, mam nadzieję, że już niedługo zrobi się cieplej bo z moich 5 ton pelletu zostało tylko 750 kg. No ale jak w nocy spada do - 21,5 (18.02) i mróz się utrzymuje w granicach -11 stopni w nocy w dzień -7 to nie ma się co dziwić, poza tym to mój pierwszy sezon grzania z drobnymi problemami na początku.

Na szczęscie wiosna się podobno zbliża więc będzie lżej. :D

U mnie piec już podłączony, szczerze mówiąc za tą cenę spodziewałem się, że będzie lepiej wykonany (zasobnik jakoś dziwnie pospawany, niezamykająca się pokrywa zasobnika /trzebab było dwie podkładki podłożyć żeby się jako tako zamykał/, pokrywa zasobnika i ta na piecu są na różnej wysokości)

i jeszcze pewnie parę niedociągnięć by się nalazło jak na przykład brak możliwości regulacji zamknięć, jak się te bolce wytrą to drzwiczki nie będą się domykać.

Na razie takie pierdoły mi wpadły w oczy.

Hmm jeszcze jedna rzecz mnie wkurzyła, powinno być wk.....wiłe ale nie wypada kląć na forum.

Ano to, że musiałem dodatkowo za uruchomienie kotła płacić. #%&*!@~`#

A na plus?

Spodziwałem się że będzie dużo głośniej chodził, na razie bardziej uciążliwy jest brzęk filtra przed pompą niż praca pieca

Na szczęście żadnych spieków, wyciekania kondensatu (chyba że się zbiera w kominie) etc

A generalnie chodzi by te minusy nie przesłoniły plusów :)

Na razie tyle po 3 dniach pracy

Aaaaa no i ciepłość nareszcie nastała u mnie w domku

U mnie podobnie zostało 600kg ale OWSA - więc jest taniej. Myślę dokupic jeszcze z tonę bo trzeba bedzie jeszcze grzać wodę latem.

Napiszcie mi proszę jakie macie ustawione krzywe grzewcze?

Ja mam krzywą 0,8 z obniżeniem 8stopni - regulator pokojowy - ale myślę sobie że może to za niska krzywa. Woda w układzie nie zagrzewa się wiele i taka wystudzona trafia z powrotem do kotła a to chyba powoduje że wchodzi często na wyższe obroty... Na grzejnikach ma termostaty więc jak będzie za ciepło w pokoju to termostat przymknie dopływ... sam nie wiem....

Napiszcie mi proszę jakie macie ustawione krzywe grzewcze?

Ja mam krzywą 0,8 z obniżeniem 8stopni - regulator pokojowy - ale myślę sobie że może to za niska krzywa. Woda w układzie nie zagrzewa się wiele i taka wystudzona trafia z powrotem do kotła a to chyba powoduje że wchodzi często na wyższe obroty... Na grzejnikach ma termostaty więc jak będzie za ciepło w pokoju to termostat przymknie dopływ... sam nie wiem....

Waflos kurcze, nie mam pojęcia jaką mam krzywą na regulatorze pokojowym (Euroster 2006) :-) Mam ustawioną temperaturę w dzień i noc 21,4 z obniżeniem 0,4 stopnia, Przy ustawieniach fabrycznych trochę mi było zimno, poza tym zbyt duża różnica między dniem a nocą powodowała dłuższą pracę kotła i większe zużycie paliwa. Jeśli chodzi o sterownik kotła to mam ustawioną krzywą 1,2 z przesunięciem 00 na paliwie 1 w trybie pogodowym bez sterowania zaworem czterodrogowym (mam tylko jeden trójdrogowy na podłogówkę) i wszystko całkiem nieźle hula.

Byle do lata :-) i granpal forever

Edytowane przez ewajacek

Na szczęscie wiosna się podobno zbliża więc będzie lżej. :D

A na plus?

Spodziwałem się że będzie dużo głośniej chodził, na razie bardziej uciążliwy jest brzęk filtra przed pompą niż praca pieca

Na szczęście żadnych spieków, wyciekania kondensatu (chyba że się zbiera w kominie) etcAaaaa no i ciepłość nareszcie nastała u mnie w domku

No to muszę się do Ciebie wybrać, aby mieć skalę porównawczą odnośnie głośności pracy kotła - bo jak na moje ucho to trochę mam za głośno :-)

...a co do różnych wysokości pokrywy kotła i zasobnika to faktycznie dziwne, jakość wykonania mojego kotła jest raczej dobra (nie mam do czego się przyczepić) jak na standardy polskie, gdzie większość kotłów jest jak ja to mówię grubo ciosanych i trochę im brakuje do standardów zachodnich. Niestety chcąc mieć ładnie wykonany kociołek o wysokim stopniu zaawansowania technologicznego musimy zapłacić ok 10 - 12 tyś ale euro i myślę, że jest to dolna półka cenowa. Poza tym taki wysokozaawansowany technologicznie kocioł zaraz by się popsuł ponieważ nasz pellet raczej :-) nie trzyma norm i różne świństwa do niego pakują.

Pozdr

Edytowane przez ewajacek

No to muszę się do Ciebie wybrać, aby mieć skalę porównawczą odnośnie głośności pracy kotła - bo jak na moje ucho to trochę mam za głośno :-)

Pozdr

A to zapraszam, daleko nie masz :D

PS

Filterek już nie dzwoni, okazało się ze był źle zmontowany :)

W dniu dzisiejszym, ekipa zakończyła prace w kotłowni, znaczy montuję drzwi i układam resztkę glazury i pomieszczenie zamknięte.

Pozdrawiam

Edytowane przez WOJSKI

Waflos kurcze, nie mam pojęcia jaką mam krzywą na regulatorze pokojowym (Euroster 2006) :-) Mam ustawioną temperaturę w dzień i noc 21,4 z obniżeniem 0,4 stopnia, Przy ustawieniach fabrycznych trochę mi było zimno, poza tym zbyt duża różnica między dniem a nocą powodowała dłuższą pracę kotła i większe zużycie paliwa. Jeśli chodzi o sterownik kotła to mam ustawioną krzywą 1,2 z przesunięciem 00 na paliwie 1 w trybie pogodowym bez sterowania zaworem czterodrogowym (mam tylko jeden trójdrogowy na podłogówkę) i wszystko całkiem nieźle hula.

Byle do lata :-) i granpal forever

Cześć!

Krzywą masz na kotle 1,2 - a ile masz ustawione obniżenie CO regulator pokojowy?

Napisz mi proszę jakie masz ustawienia granpala.

Ja pale owsem, kocioł 20kW i mam tak:

podawanie na 100% - 6,5s

powietrze 100% 38

34

31

28

24

Podtrzymanie postój 15min podawanie 9s dmuchawa wybieg 30s moc 25

Paliwo 2, tryb pogodowy, krzywa 1,0 - obniżenie CO 10stopni.

Temp zadana kotła 64stopnie, histereza 0.

Napisz jakie Ty masz ustawienia? Może coś byś w moich zmienił?

No i u mnie w końcu nastało ciepełko :), mój Granpal "zapłonął" we wtorek, na razie rozgrzewa budynek. Uruchomienie pieca u mnie odbyło się bezkosztowo, Puławiak, który mi uruchamiał, ma po prostu taką politykę, że nie kasuje za tą usługę :). Oczywiście będę pisał co i jak w miarę zbierania doświadczeń.

Dzisiaj kończą mi kotłownię, muszę sobie jeszcze zrobić Z-tkę do pełni szczęścia.

No i u mnie w końcu nastało ciepełko :), mój Granpal "zapłonął" we wtorek, na razie rozgrzewa budynek. Uruchomienie pieca u mnie odbyło się bezkosztowo, Puławiak, który mi uruchamiał, ma po prostu taką politykę, że nie kasuje za tą usługę :). Oczywiście będę pisał co i jak w miarę zbierania doświadczeń.

Dzisiaj kończą mi kotłownię, muszę sobie jeszcze zrobić Z-tkę do pełni szczęścia.

Pogratulować :-) ładna kotłownia, prosta, bez zbędnych gażdżetów, ot poprostu kociołek i kilka rurek :-) tak powinno być. Spokojnego i bezstresowego użytkowania.

Pozdrawiam

Pogratulować :-) ładna kotłownia, prosta, bez zbędnych gażdżetów, ot poprostu kociołek i kilka rurek :-) tak powinno być. Spokojnego i bezstresowego użytkowania.

Pozdrawiam

Dzięki. Niestety kotłownia ma jeden feler, jest mała, albo wręcz bardzo mała. Ledwo to wszystko weszło. A na prostocie to mi zależało, wiadomo, im coś bardziej pokomplikowane, tym mniej się nad tym panuje ;)

Dzięki. Niestety kotłownia ma jeden feler, jest mała, albo wręcz bardzo mała. Ledwo to wszystko weszło. A na prostocie to mi zależało, wiadomo, im coś bardziej pokomplikowane, tym mniej się nad tym panuje ;)

Hmmm ja tez nie mam gumy - może fatkycznie było by ciszej....ale ja to lubię wiedziec kiedy kociołek przerywa drzemkę...he he

Zauważylem też że jak moja ,malutka kotłownia jest wypchana workami z owsem to jest zdecydowanie ciszej.

pozdr.

krzy