Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

skoro jest tylu uzytkownikow Granpala to mysle ze nie bedzie problemu z odpowiedzia na moje pytania :

-na jakim ukladzie smiga u Was kociol ? zamkniety czy otwarty z buforem ?

-z czego macie wykonana instalacje

-czy myslicie ze piec dalby rade przetrawic zrebki z wierzby energetycznej ? (wysuszone i zmielone kilka razy na drobnice o sortymenice 6-10mm ? )

-czy ktos przy wnoszeniu do kotlowni rozkrecal piec na 'czynniki pierwsze' zeby sie zmiescic np w drzwiach czy poradzic sobie z waga kotla na schodach ? jaka moze byc przyblizona waga elementow ? jaka szerokosc bez poszycia ?

-czy macie regulator ciagu ?

-ile macie plomieniowek przy mocy 15KW ?

pozdrawiam

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No to może ja spróbuję odpowiedzieć chociaż na niektóre

U mnie jest zamknięta, mam zainstalowany taki zawór bezpieczeństwa http://www.domer.pl/termostat-ochronny-kotla-95-c-3-4-dbv-1-zen.html

Kotłownię mam w miedzi, reszta instalacji z rurek zgrzewanych

-czy ktos przy wnoszeniu do kotlowni rozkrecal piec na 'czynniki pierwsze' zeby sie zmiescic np w drzwiach czy poradzic sobie z waga kotla na schodach ? jaka moze byc przyblizona waga elementow ? jaka szerokosc bez poszycia ?

Miałem duże obawy z wniesieniem pieca, ale u mnie trzeba było go podnieść z jakieś 40cm i wjechać przez dosyć wąskie drzwi. 2 osoby plus paleciak wystarczyły. Na płaskim piec postawiony na rurkach jedzie jak po maśle. Z tego co się orientuje, to piec jest na ramie i nawet jak się go rozkręci to rama ciagle pozostaje, ale na pewno odejmie mu się wagę.

Tak, na razie obserwuję jak się sprawuję, ale wydaje mi się, że to niezbędny dodatek

Policzę przy najbliższej okazji

pozdrawiam

skoro jest tylu uzytkownikow Granpala to mysle ze nie bedzie problemu z odpowiedzia na moje pytania :

-czy myslicie ze piec dalby rade przetrawic zrebki z wierzby energetycznej ? (wysuszone i zmielone kilka razy na drobnice o sortymenice 6-10mm ? )

pozdrawiam

1. otwarty i zamknięty oba układy połączone wymiennikiem ciepła

2. mam na bogato w miedzi :)

3. nie mam najmniejszego pojęcia

4. nie ale piec wnosiło 5 chłopaków i w konkurencji "rwanie pieca" nie zakwalifikowali się do dalszego etapu, piec był przesuwany po deskach (brak rurek)

wymiary ramy to 145/45 piec 150/50 + wystający z tyłu silnik

5. nie mam regulatora ciągu

6. płomieniówek jest 16

Z ostatniej chwili.

wczoraj wstawiłem drzwi do kotłowni no i piec jest prawie niesłyszalny jak założę drugie drzwi oddzielające wiatrołap wraz z kotłownią od reszty domu to pieca nie powinno być słychać :D

Jak już wcześniej pisałem zaskoczony jestem na plus poziomem hałaśliwości pieca który jest prawie niesłyszalny.

Z ostatniej chwili.

wczoraj wstawiłem drzwi do kotłowni no i piec jest prawie niesłyszalny jak założę drugie drzwi oddzielające wiatrołap wraz z kotłownią od reszty domu to pieca nie powinno być słychać :D

Jak już wcześniej pisałem zaskoczony jestem na plus poziomem hałaśliwości pieca który jest prawie niesłyszalny.

WOJSKI, nie drzaźnij mnie :-))

Pzdr.

wielkie dzieki za szybkie odpowiedzi (jesli ktos jeszcze ma cos do napisania to poprosze , bo okazuje sie ze nie ma reguly )

u mnie piec musi byc rozkrecony bo czeka mnie podroz po schodach do piwnicy gdzie pieciu chlopa nie zmiesci sie chocby nie wiem co !

dowiedzialem sie ze wszystko mozna rozkrecic lacznie z rama tylko trzeba sie pobawic i warto zdjac drzwiczki bo sporo waza a sa demontowalne rowniez

...takze chyba w niedlugim czasie dolacze do uzytkownikow

dzis slyszalem ze od przyszlego roku Unia funduje akcyze na czarne zloto i ceny wegla maja wzrosnac ,takze kolejny powod by zainwestowac w pelet

Edytowane przez cuuube

Nie drażnię tylko mówię jak jest :)

Mam mało używaną gumę, chcesz :p

A tak poważnie został mi pasek szerokości 20 cm i długości 2 m po przecięciu wzdłuż wystarczyło by na Twój piec :)

Chętnie, planowałem zakup elastomerowych podkładek http://www.impex-ready.pl/03/09_podkladki.pdf, ale jeszcze się wstrzymam.

Chętnie, planowałem zakup elastomerowych podkładek http://www.impex-ready.pl/03/09_podkladki.pdf, ale jeszcze się wstrzymam.

ta moja to chyba kawałek jakiegoś taśmociągu grubość około 1 cm i zbrojenie z tkaniny więc łatwo będzie podzielic na dwa paski (ja to nożem do tapet dzieliłem)

zresztą ważne że działa bo w domu cichutko

znalazłem firmę w warszawie, zresztą za darmo dostałem 4 m pasek więc się resztką podzielę :). numer do mnie znasz więc dzwoń

Edytowane przez WOJSKI

pozdrawiam

hey,

ja dorzucę coś od siebie choć pewnie nic odkrywczego:

- obwód kotła otwarty z wymiennikiem ciepła na obwód grzejników;

- instalacja w kotłowni z miedzi, na grzejniki z PEX'u

- jeśli zrębki wierzby będziesz wymiarowo miał zbliżone do pelletu to ja nie widzę przeciwwskazań,

- nie rozkręcałem kotła na elementy pierwsze, nie znam wymiarów na pamięć

- nie posiadam automatycznego regulatora ciągu, mam uchyloną wyczystkę,

- mój piec przy 20 kW ma 16 płomieniówek, i spodziewam się, że 15 kW ma również 16

uwaga dodatkowa: zawór cztero-drogowy wrzuciłem sobie na rękę przez co nie spada mi temperatura na grzejniki podczas grzania wody użytkowej; nie posiadam sterownika pokojowego;

boli mnie jeszcze jedna rzecz, otóż przemysłowi producenci ciepła i energii za spalanie biomasy = zielonej energii dostają dopłatę z UE, certyfikaty CO2, i na tym wypracowują sobie dodatkowe zyski netto, a my żuczki małe mamy z naszej zielonej energii jeno .... satysfakcję i radochę, że syfu w powietrze nie wysyłamy....

http://www.handel-biomasa.pl/pl/aspekty-ekonomiczne/sprzedaz-certyfikatow-co2.html

• 2 weeks później...
Szczęśliwy posiadacze Granpala. Czy mógłby ktoś opisać mi dokładnie palnik w granpalu, bo chcę przerobić trochę palnik Platinum bio, bo nie chce on spalać owsa. Jest moim zdaniem za krótki i nie ma szamotu. Jaka jest długość, szerokość i ile jest otworów w palniku, jak są rozmieszczone i jaka śr. Zobaczyłbym też z bliska zdjęcie.