Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Właśnie zasypałem ostatni zasobnik owsem ;-( (Poszło więc do dzisiaj 5ton owsa). Na szczęście przejechała dziś tona pelletu - zobaczymy jak się będzie palił - dam znać...

zastanawiam się czy nie kupić grzałki do bojlera by grzać tak CWU - bo pelletem chyba będzie podobnie jak prądem (pellet 800zł/tona).

Ma ktoś doświadczenie w grzaniu CWU prądem jakie to koszty?

pozdr.

krzy

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Właśnie zasypałem ostatni zasobnik owsem ;-( (Poszło więc do dzisiaj 5ton owsa).

Jakim owsem paliłeś, jakimś specjalistycznym gatunkiem?

co do pelletu to można taniej kupić niż po 800, na alledrogo coraz więcej jest aukcji tak kombinuję że musi producentów przybywać bo brykietu dużo raczej nie idzie a pelletu coraz wiecej. A im więcej sprzedawców tym lepsza cena będzie. Ja niedawno płaciłem po 750 za tonę całkiem przyzwoitego pelletu.

Jakim owsem paliłeś, jakimś specjalistycznym gatunkiem?

co do pelletu to można taniej kupić niż po 800, na alledrogo coraz więcej jest aukcji tak kombinuję że musi producentów przybywać bo brykietu dużo raczej nie idzie a pelletu coraz wiecej. A im więcej sprzedawców tym lepsza cena będzie. Ja niedawno płaciłem po 750 za tonę całkiem przyzwoitego pelletu.

Owies zwyczajny - odmiana chyba kasztan.

Pellet 750 + 50 transport z Gdyni do Starogardu Gd. Pellet ponoć bukowy - zobaczymy...

dzięki, zamierzam w tym roku zakupic trochę owsa i poeksperymentowac trochę. zobaczymy czy urodzaj będzie :D

Chciałem teraz dokupić jeszcze z 1-2 tony owsa ale jak gościu mi zaśpiewał 700zł /T to kupiłem pellet. Po żniwach płaciłem 370/T... ciekawe po ile będzie w tym roku.

Musisz się też nastawić na częste wyrzucanie popiołu - tak co 3-4dni i uzupełnianie zasobnika co 4-6.

pozdr.

Chciałem teraz dokupić jeszcze z 1-2 tony owsa ale jak gościu mi zaśpiewał 700zł /T to kupiłem pellet. Po żniwach płaciłem 370/T... ciekawe po ile będzie w tym roku.

Musisz się też nastawić na częste wyrzucanie popiołu - tak co 3-4dni i uzupełnianie zasobnika co 4-6.

pozdr.

Tak się domyślam, że nie mac za darmo. Tańsze paliwo = częściej popiół

Słyszałem, że dobry wynik daje mieszanie pelletu i zboża.

Hmm, ciekawy jestem czy ktoś palił kukurydzą? Tak sobie myślę czy czasami się popcorn nie robi :D

Pellet 750 + 50 transport z Gdyni do Starogardu Gd. Pellet ponoć bukowy - zobaczymy...

Pellet pali się świetnie!!! Żadnych spieków, mało popiołu, szybko rośnie tempertatura. Bardzo mało trociny w worku (nie jak barlinek pół worka to sam pył!) Polecam. Info na stronie: http://ekoopal.eu/pellet.html

Rozpuściłem kilka pelletów w szklance w wodzie no i nie ma żadnych wtrętów.

Ważne też że na pellecie kociołek w potrzymaniu wytrzymuje 16minut z temp. podajnika 54stopnie.

witam

czy ktos z was uzywa Granpala do ogrzewania latem wody uzytkowej i ewentualnie podlogowki w lazience ?? tryb letni zdaje egzamin czy nie ?

zabieram sie za wyszukiwanie odpowiedzi na pytanie , ale moze szybciej ktos odpowie

Od narodzin mojej kotłowni grzeję CWU tylko Granpalem. Elegancko i bezproblemowo - co prawda wcześniej owsem ale teraz pelletem i jest ok.

Od kilku dni kociołek przełączam w ciągu dnia na tryb lato - a delikatne grzanko na grzejniki (30stopni) puszczam na noc...

Z tego co pamiętam to zasobnik 120kg owsa starczał na 3 tygodnie grzania CWU (oczywiście kocioł był w trybie lato czyli cały czas w podtrzymaniu) - wychodziło na to że w porównaniu solary zwróciły by się najprędzej po minimum 20 latach...

Przy pellecie pewno nie będzie tak różowo ale co zrobić jak w "śwince" pusto na ew. solary... z resztą zobaczymy...powinno być taniej niż prund... ;-D

PS. Odkąd zasypałem zasobnik pelletem zastanawiam się czy mam kocioł - paliwa pełno, kocioł rzadko się włącza, popiołu zero...hmm trzeba będzie palacza zwolnić...

Edytowane przez waflos

te 30 stopni to z bufora leci tak ?

mnie dzis namieszal w glowie instalator z ktorym bede robil kotlownie i reszte (dodam ze sam polecal Granpala lub Heatmixa ale chyba zadnego z nich jeszcze nie montowal) ze z grzaniem tylko Cwu latem moga byc problemy i proponuje piec zasypowy tanszy z 5-6 tys i ta roznice wydac na solary . nie jestem przekonany do solarow bo wlasnie wiekszosc wyliczen wykazuje ze nawet grzanie pradem Cwu nie wygeneruje kosztow rzedu kilku tysiecy przez 10 i wiecej lat-koszt instalacji .

mialem juz wyklarowana decyzje a tu masz babo placek

... a gume pod Granpala juz zorganizowalem :rolleyes: , chyba za pozno zeby sie z tego wycofac ;)

Edytowane przez cuuube

gdzies mi tu mignelo ze sa tacy co kladli pod kociol , chyba ze sie myle - pozno juz i ogolnie mam spory balagan w glowie zwiazany z remontem... a skoro juz jest (nic mnie nie kosztowala) to chyba nie zaszkodzi

ja mam gumę bo podobno z gumką bezpieczniej :p

a tak poważnie puławiak twierdzi że jest niepotrzebna ale czy zaszkodzi jak się ją położy?

tak na chłopski rozum to guma spowoduje, że żadne mechaniczne odgłosy nie będą się przenosiły przez podłogę na resztę domu zresztą to chyba nie tylko na chłopski rozum ale także jakieś tam prawa fizyki to potwierdzą.

cichy Granpal dobre, 35 kw pod sypialnią, przynajmniej zagłusza :)

a czym palisz?

jak ekogroszkiem to się nie dziwię bo hałasy mogą pochodzi od podajnika, który przesuwa twarde paliwo

jeżeli pellet to jak pisze puławiak, coś nie tak z piecem.

U mnie co prawda guma pod piecem, ale głośniejsza jest dmuchawa niż podajnik.

Drodzy Koledzy w Granpalu!

Liczyć trzeba nie tylko koszty paliwa przy paleniu tylko na cwu ale także ten "prund" zużywany na podajnik i wentylator. Pracę pompy pomijam, bo i w jednym i drugim przypadku występuje /chociaż przy solarach oczywiście pompa pracuje więcej/. Również nie należy pomijać zużycia elementów silników wentylatora jak i podajnika. Nie bez znaczenia jest też dodatkowe obciążenie środowiska /spaliny oraz odpad - opakowanie paliwa/. Już pisałem, jakie są dodatkowe koszty instalacji solarów /zakładam, że każdy z użytkowników przeprowadził odpowiednią kalkulację i zakupił zbiornik cwu dwuwężownicowy z grzałką elektryczną/. Solary choćby z uwagi na środowisko są najlepszym rozwiązaniem grzania cwu w okresie letnim. Nie bez znaczenia jest też "zapomnienie" o kotłowni od kwietnia do października ;) I nikt mi nie wmówi, że czarne jest czarne, a białe jest białe, howgh!

Pzdr