Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Sezon skończył się raczej na pewno /u mnie jakieś dwa tygodnie temu/ pora na raport. W sezonie grzewczym 2010/11 który dla mnie rozpoczął się już we wrześniu zużyłem następujące ilości paliw:

1. Owies - ok. 1 tony po 400 zł/tona /palę owsem na początek i koniec sezonu - wtedy 0 przegrzań/

2. Pellet Barlinek - 4 tony po 750 zł/tona - czyli 3000 zł

Razem - 3400 zł

Ogrzewana powierzchnia - ca 190 m2 w tym 120 m2 o wysokości 3 m

Temperatura - stała 22 stC - bo maluch w domu.

Pzdr

Podsumowując pierwszy rok ogrzewania domu i grzania ciepłej wody w kotle Granpal EKO 15 kW od września 2010 - 5,3 t pelletu (no name) po 550 zł/t i 100 kg eko groszku po 17 zł/worek 25kg. Dom piętrowy 174 m2 pow użytkowej ściany suporex 24 cm plus 14 cm styropian plus tynk akrylowy, dach dwuspadowy dachówka Euronit ocieplenie wełną Isover 25 cm. Trochę dogrzewałem kominkiem ok 1,5 metra drewna, zrobiona dystrybucja gorącego powietrza do wszystkich pokoi na piętrze. Temperatura 21,4 dzień i noc. Wynik chyba całkiem przyzwoity zważywszy na wszelkiego rodzaju eksperymenty związane z rozruchem kotła.

Edytowane przez ewajacek

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wszystko zależy jaką masz kotłownię i ile miejsca jesteś w stanie przeznaczyć na usytuowanie kotła. Można od góry jak Wojski i ja tj ok 160 - 200 cm http://enecom.pl/images/stories/img_0055.png ale też można i z boku http://www.kotly-pulawy.pl/data/f3c55915.jpg Należy jednak pamiętać aby był zachowany odpowiedni odstęp od ściany na cele serwisowe i kominiarskie (wyczystka)

U mnie sezon zakończył się 01.05.2011 (początek wrzesień 2010)

Spaliłem:

5 ton owsa po 370/T = 1850

360kg pelletu po 800 = 288

RAZEM = ok 2150zł

II sezon, CO + CWU, dom 150m użytkowej, piętrowy z podwójnym garażem (nie ogrzewanym), styro 15cm, wełna 20cm, podłoga styro 12cm. Dużo okien od południa. Wysokość pomieszczeń 2,70m.

Temp. stała 22stopnie bo 3latek w domu.

PS. Jestem zadowolony tylko ciekawe po ile teraz będzie owies...??

II sezon na owsie i deflektor prawie się już rozsypał (jest pęknięty ale jakoś się jeszcze trzyma).

Deflektorem przejmuj się średnio. U mnie się rozleciał po 3 bodajże sezonach /był już wcześniej uszkodzony w transporcie/ i błyskawicznie dosłali mi z Polimetu. Przez te kilka dni pomiędzy rozsypaniem a dostawą temat załatwiło kilka cegieł szamotowych ułożonych w symulację deflektora ;)

Pzdr

W moim przypadku do dziś zużyłem 4,2T na 184m2+ CW temp. w dzień 22 w nocy 20st. W poprzednim sezonie zużyłem 300kg więcej.

Domek mam bardzo dobrze ocieplony.

Jeśli chodzi o deflektor to nie przejmuj się pęknięciami, mi wytrzymuje 3 sezony na pelecie.

Jak dobrze masz ocieplony domek? U mnie przy styro 15 i wełnie 20 nie udawało mi się zejść poniżej 1 stopnia na dobę - dlatego tez nie ustawiałem na termostacie obniżenia...

Jak dobrze masz ocieplony domek? U mnie przy styro 15 i wełnie 20 nie udawało mi się zejść poniżej 1 stopnia na dobę - dlatego tez nie ustawiałem na termostacie obniżenia...

U mnie też nie schodzi chyba że ma uchylone okna ale normalnie piec się nie uruchamia do grzania w trybie nocnym.

U mnie też nie schodzi chyba że ma uchylone okna ale normalnie piec się nie uruchamia do grzania w trybie nocnym.

A co to dokładnie oznacza "...grzania w trybie nocnym", nie kojarzę żebym miał coś takiego w ustawieniach pieca. Chyba chodzi o ustawienia na jakimś termostacie, w godzinach nocny, tak?

A czy ktoś by mógł napisać na jakiej wysokości pod ten piec umiejscowić wlot spalin do komina?

Daj wysoko, takie rozwiązanie jest bardziej elastyczne. Ja dałem na 160cm i musiałem potem kuć komin. Kotłownie mam bardzo małą i przy wejściu do komina na 160 za nic pieca wygodnie bym nie ustawił.

Witam,

Po mału czas myslec o opale na zimę. Jaki pellet polecacie w pomorskim lub kuj-pomorskim i za ile?

Wie ktoś jak się pali pellet z węgla brunatnego? http://allegro.pl/pellet-z-wegla-brunatnego-tanio-i1676410913.html

...tak pomału trzeba myśleć już o zimie, ceny wciąż wysokie, a to co na rynku tańszego, to idzie ze Wschodu na cele energetyczne w dużych cało samochodowych ilościach. Niestety parametry są gorsze więcej popiołu itd. W Mazowieckim niestety mniejszy wybór niż w Pomorskim i ceny chyba wyższe. Barlinek - 830/t, Lava - 810/t, reszta w granicach 770/t. Co do pelletu z węgla brunatnego to faktycznie jest tanio w zakupie za tonę lecz kaloryczność jest bardzo mała 7,5 do 21 MJ/kg no i dużo popiołu 10 - 20%.

Pozdrawiam

• 1 month później...
Ktoś palił tym peletem:

[email protected], 07-323 Zaręby Kościelne - pelet liściato-iglasty 8mm.

cena jest konkurencyjna tylko nie wiem jak z jakością.

Pozdrawiam.

Paliłem tym pelletem w zeszłym roku, cena wszak konkurencyjna natomiast jakość przynajmniej mojego wątpliwa. Coś za coś, Poczytaj to forum pisałem wcześniej o tym pellecie, że ma dużo zanieczyszczeń, robią się różnokolorowe spieki i pleśnieje. Kolega który też brał z tego źródła miał jakościowo dużo lepszy, może bardziej wysuszony, nie mam pojęcia skąd taka różnica. Też mu się robiły spieki ale nie aż takie jak moje. Dzwoniłem do nich w tym roku ale nie zdecydowałem się. Kupiłem już pellet 5t przypomina Barlinek jest drobny, mieszanka liściastego i iglastego drewna, pali się bardzo ładnie nie ma spieków i bardzo mało popiołu. Zaryzykował bym stwierdzenie, że lepszy od Barlinka. Jednak można robić pellet dobry i w miarę tani :-)

Pochwał się gdzie kupiłeś :)

Witaj,

oczywiście żadna tajemnica i powinienem od razu podać namiary. Pellet kupiłem w Chotomowie, tel 660697162 link do strony http://allegro.pl/pellet-warszawa-chotomow-i-okolice-i1776022736.html. Mam nadzieję, że jakość się nie popsuje i nie zaczną kombinować :-)

Jedynie co trochę przeszkadza to kiepskie bo cienkie worki 10 kilogramowe, łatwo je uszkodzić. Ponoć już kupili maszynę do foliowania i ma być lepiej. Naprawdę po ostatnim pellecie jaki miałem odczuwam pewien dyskomfort, zaglądam do palnika codziennie w oczekiwaniu na spieki i jakąś dużą ilość popiołu, a tu nic :-) Normalnie czuję się nieswojo. W tej chwili jadę na podtrzymaniu podt. stop(min) 30, podt. podaj (sek) 10, podt. dm (sek) 10 i jest ok, brak przegrzań, muszę odkopać z popiołu zapalarkę bo wywala mi różnicówkę.

Różnicówkę na obwodzie pieca omiń jeśli nie chcesz kłopotów. Przy zabezpieczeniu 10A czy 16A spokojnie nastąpi szybkie wyłączenie napięcia o ile masz układ TNCS. Jeśli nawet nie masz TNCS to przy rezystancji uziemienia niższej niż 10 ohm napięcie rażenia dotykowego nie przekroczy 50 V. Chyba, że zapalarki używasz tylko w trybie ręcznym i nie denerwuje Cię ciągłe wyłączanie różnicówki ;) No i jeszcze jeśli obwód pieca masz zabezpieczony zabezpieczeniem nadmiarowo-różnicowym i na tym obwodzie nie ma innych odbiorników.