Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nakrętki wkręciłem dzień później. Starałem się je umieścić na tej samej "wysokości".

wcześniej popiołu nie miałem, może dlatego że paliłem innym pelletem (iglastym) teraz mam liściasty.

aktualnie jadę na ustawieniach stop=16, podajnik=10, dmuchanie=08, na razie ładnie to hula jednak robią mi się delikatne spieki raz większe raz mniejsze.

Zużyję ten zasobnik i spróbuję jeszcze trochę zmienić nastawy

Nakrętki wkręciłem dzień później. Starałem się je umieścić na tej samej "wysokości".

wcześniej popiołu nie miałem, może dlatego że paliłem innym pelletem (iglastym) teraz mam liściasty.

aktualnie jadę na ustawieniach stop=16, podajnik=10, dmuchanie=08, na razie ładnie to hula jednak robią mi się delikatne spieki raz większe raz mniejsze.

Zużyję ten zasobnik i spróbuję jeszcze trochę zmienić nastawy

Spieki są powodowane sporą ilością popiołu ale można spróbować ograniczyć ich powstawanie zmniejszając nastawy dmuchawy dla 80 i 100% w niewielkim zakresie.

http://www.facebook.com/Granpal

Powoli zaczyna mi się zbierać dym w zasobniku więc pewnie w weekend czyszczenie :-) .Kociołek 15KW, tryb ręczny - t. zadana 63 stopnie, paliwo - 2, podtrzymanie stop - 30. podawanie - 10, dmuchawa - 13. Zużycie - 20 kg/doba (temp zew. -2 noc/dzień +4). Temp. CWU - 50, dom 176 m2 użytkowej, podłogówka/grzejniki - dół, góra same grzejniki. Wentylacja grawitacyjna więc czasem wieje z kratek :-)

Granpal forever

Ps. Owies już po 700 zł/t - straszne, co to się dzieje w tym kraju - zgroza

Edytowane przez ewajacek

Witam Wszystkich,

Trochę mało czasu mam więc mało pisywałem ostatnio, po prostu kończyłem chatę. Mieszkam w niej razem z dziećmi gdzieś od połowy września, w ostatni weekend zrobiłem całkowitą przeprowadzkę. Odnośnie spalania to wynosi u mnie ono ostatnio 30 kg/doba (temp zew. -2 noc/dzień +4). Przy czym ogrzewam całą chatę razem z garażem. Temperaturę mam ustawioną na dzień na 22 stopnie, na noc 21 stopni. Powierzchnia chaty to 162m2plus garaż 42m2, powierzchnia netto (zakładam, że to powierzchnia licząc pomiar przy podłodze) to 230m2, kubatura około 800m3. Kominek zapalam sporadycznie ale mam tradycyjny otwarty więc nie wnosi on wiele ciepła. Garaż opalam bo często wieczorami coś tam dłubię, nie wiem ile tam jest ale tak na oko zapewne z 15 stopni. Ogrzewanie mam w kaloryferach, mam ze 20m2 podłogówki ale ze względu na małą ilość jest zrobiona na powrocie z kaloryferów. Nie wiem czy to spalanie to dużo czy mało, czy ok. Na razie kończę pellet z barlinka i mieszam go z liściastym (taki sam, którym pali kolega Wojski). Też pojawiają mi się delikatne spieki, wygarniam je raz dziennie, jakoś mi to nie przeszkadza, ale jak paliłem samym Barlinkiem to spieków nie miałem w ogóle. Poza tym piec hula jak ta lala i naprawdę temperaturka w chacie trzema się jak ulał. Obydwie łazienki mam tak ustawione, że są lekko przegrzane, więc po kąpieli nie odczuwa się zimna. Jedyna rzecz to pokój nad garażem, który jest zimniejszy, najwyraźniej dwa grzejniki, które tam mam zainstalowane nie nadążają go nagrzać. Na razie nie myślałem nad tym, bo to typowy gościnny pokój i taka właściwie sypialnia.

Co do przegżania podajnika, to po moim zasilikonowaniu ustało całkowicie i nie pojawiło się ani razu, chociaż piec był włączony przez całe lato. Jedynie ostatnio pojawił się dziwny odgłos przy końcu pracy podajnika, muszę zgłosić to do Polimetu w ramach serwisu gwarancyjnego. Chyba coś tam trzeba doregulować z motoreduktorem.

Przy okazji chciałem podziękować Puławiakowi, bo po odpaleniu ogrzewania w październiku ciepełko nie chciało iść w kaloryfery. Mimo soboty i późnych godzin, nadłożył trochę kilometrów i podejchał do mnie i szybko poradził sobie z problemem. Okazało się, że zasyfiły jakieś filtry.

Tak więc podsumowując u mnie wszystko działa tak jak powinno, piec oczywiście wymaga pewnego doglądu i obsługi, nie mnie w zamian mam ciepło za sensowne pieniądze. Obok mam sąsiada, który ma grzanie na gaz z butli i temperaturę ustawioną na 16 stopni :confused:.

Pozdr, tomek

Przy takiej kubaturze i takich nastawach temperatury zużycie w obecnych warunkach rzędu 25-30 kg to norma. Mamy tutaj jednego takiego, co napisze, że to za mało ;) ale On juz taki przekorny jest :) A sąsiad pewnie do wyprawy alpinistycznej z noclegiem w wysokich partiach gór się przygotowuje ;) Jeśli chodzi o pelet - to jeśli ma tendencje do spieków /chemia panie, chemia!/ żadne regulacje ilości powietrza problemu nie rozwiążą całkowicie. Jakieś tam spieki mniejsze czy większe będą. Fakt - barlinek przy żadnych nastawach spieków nie zrobi. Tak samo kiedy paliłem peletem od Olczyka spieków nie miałem. Generalnie - brak dodatków wiążących = brak spieków.

A granpal jest the best o czym przekonuję się juz 6 sezon.

Pzdr.

Dziąki za info odnośnie tych spieków, to wyjaśnia wszystko.

Sąsiad to raczej w portfel zagląda niż szykuje się na wyjazd w Himalaje. Zresztą bardzo w porządku sąsiad, zaraz przed emeryturą i po prostu oszczędza, mówi że przy mrozach rachunek za miesiąc potrafi mu skoczyć do 1600zł.

Ja wczoraj zasypałem swojego granpala i za ostatnie 5 dni wyszło mi 110kg, czyli 22kg na dzień, ilość jak najbardziej w porządku :) Dzisiaj się biorę za czyszczenie co by na święta był czysty i gotowy.

Pozdr

Witam kolegów nie pisałem nic dawno. też silikonem zrobiłem te nieszczelności "PRODUKCYJNE" w pokrywie i zasobniku, od tej pory spokój z dymem w kotłowni i przegrzewaniem podajnika. palę już drugi rok ekoretem, i powiem wam że taniej to wychodzi niż owsem czy peletem. Napewno brudzi się trochę ale na drugi rok kotłownie będę budował obok domu a nie w garażu jak teraz bo za ciasno mi. Po wyjęciu wszystkich zawirowaczy pali się jak ta lala, zasobnik starcza przy 230 m2 na 8-9 dni w domu 23st tak jak teraz. Czyszczenie pieca przed odpaleniem i w lutym. Co do dziór w kwasówce tak jak kolega któryś tu opisywał to nie jest to żła kwasówka tylko zapalenie sadzy w kominie niestety. Ja juz dwie kwasówki przepaliłem na owsie. Teraz mam wkład z żarowej jest ponad połowę tańszy od kwasówki i spokój mam, Kotłownię jak postawię obok domu to wsadzę kamionke i spokój. Jeśli palić groszkiem to ekoret. Sprawdzałem inne groszki , robią sie spieki że dwa razy dziennie trzeba czyścić palenisko, Ekoret wystarczyraz na dwa dni zajść troce sie nazbiera. ekoret kupowałem po 870 a kaloryczność pponad dwa razy taka jak owies, ekonomika się kłania.pozdro

:-) Kociołek wyczyszczony, światełka i bombki powieszone co by i w kotłowni świątecznego nastroju nie zabrakło :-)

Widzę że wszyscy traktują z odpowiednią powagą swoja kochaną kotłownię :) , a myślałem że tylko ja mam pomysły w stylu mała choineczka w kotłowni, fotel i bombki. dziękuje jeszcze raz za pomoc Puławiakowi i innym, prawdopodobnie takie spalanie to efekt błędów w instalacji, ale święta są i po "drobnych" namowach i "lekkiej" perswazji ulubieńcy z Hydro... mają się pojawić przed świętami na serwis instalacji - mam dla nich kilka "prezentów". Wiele wskazuje że problem jest z zamienionymi podłączeniami rur w rozdzielaczu - tak myślę, choć nie jestem specjalistą, ale skoro zasilanie jest chłodne, a powrót gorący to coś nie tak. Mam też spory problem z koszmarnymi stukami w kaloryferach - dopiero ruszenie termostatu pomaga - już wymiękam w nocy mam 5-6 "interwencji".

... Wiele wskazuje że problem jest z zamienionymi podłączeniami rur w rozdzielaczu - tak myślę, choć nie jestem specjalistą, ale skoro zasilanie jest chłodne, a powrót gorący to coś nie tak...

Też nie jestem specjalistą ale miałem podobnie, powrót gorący za zasilanie chłodne. Nie miej podłączenie było ok a po prostu jakieś siatki (filtry) sie zasyfiły konopiami i ich oczyszczenie rozwiązało problem. Jeśli robił Ci to jakiś hydraulik to myślę, że aż takiego błędu nie popełnił żeby pozamieniać podłączenia, ale licho wie.

Z tymi kaloryferami to jakaś dziwna historia, ja u siebie nic takiego nigdy nie miałem, wszystko cichutko a najgłośniejsyz to chyba u mnie jest zawór czterodrogowy.

Pozdr, tomek

Widzę że wszyscy traktują z odpowiednią powagą swoja kochaną kotłownię :) , a myślałem że tylko ja mam pomysły w stylu mała choineczka w kotłowni, fotel i bombki. dziękuje jeszcze raz za pomoc Puławiakowi i innym, prawdopodobnie takie spalanie to efekt błędów w instalacji, ale święta są i po "drobnych" namowach i "lekkiej" perswazji ulubieńcy z Hydro... mają się pojawić przed świętami na serwis instalacji - mam dla nich kilka "prezentów". Wiele wskazuje że problem jest z zamienionymi podłączeniami rur w rozdzielaczu - tak myślę, choć nie jestem specjalistą, ale skoro zasilanie jest chłodne, a powrót gorący to coś nie tak. Mam też spory problem z koszmarnymi stukami w kaloryferach - dopiero ruszenie termostatu pomaga - już wymiękam w nocy mam 5-6 "interwencji".

Odnośnie Twojego problemu stukania w kaloryferach http://www.forumbudowlane.pl/vt/6502/0/stukajacy-zawor-w-kaloryferze

Poczytaj, może coś się wyjaśni.

Ps. Myślę, że masz zamieniony powrót z zasilaniem i stąd to stukanie.

Pozdrawiam

Edytowane przez ewajacek

Jestem prawie pewny że to wszystko jest spowodowane odwrotnym podłączeniem. Mam pytanie do specjalistów, a nawet dwa

1. Czy coś zmienia podłączenie odwrotne w rozdzielaczu - łatwiej mi zamontować zawór krzyżakowy przy kaloryferach niż przedłużać rury do rozdzielacza. Czy rozdzielacz ma jakieś właściwości dodatkowe?

2. Gdzie na rozdzielaczu powinna być zamontowana podłogówka?

3. Jak sprawdza się ten zawór krzyżakowy? http://www.herz.com.pl/produkt.php?id=72

Jestem prawie pewny że to wszystko jest spowodowane odwrotnym podłączeniem. Mam pytanie do specjalistów, a nawet dwa

1. Czy coś zmienia podłączenie odwrotne w rozdzielaczu - łatwiej mi zamontować zawór krzyżakowy przy kaloryferach niż przedłużać rury do rozdzielacza. Czy rozdzielacz ma jakieś właściwości dodatkowe?

2. Gdzie na rozdzielaczu powinna być zamontowana podłogówka?

3. Jak sprawdza się ten zawór krzyżakowy? http://www.herz.com.pl/produkt.php?id=72

Możesz sam sprawdzić na grzejnikach, a jak czytałeś temat z linku, który podrzuciłem to nie powinieneś mieć problemu ze zidentyfikowaniem rury zasilającej i powrotu. Wtedy wszystko będzie wiadomo.

Zawór krzyżowy Hertza kosztuje ok 70 zł a sprawdza się normalnie jak każdy zawór przyłączeniowy. Resztę podpytaj na właściwym forum

Ps. Wrzuć swój problem do właściwego działu np. tu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?5169-hydraulik-do-us-ug/page98

Powodzenia

Witam, jestem w posiadaniu HEATMATIX BURNER 24kw a że to na moje te same piecyki i że nigdzie indziej nie ma takiej lektury o tych kociołkach jak tu miałbym kilka pytań, jeżeli nie powinienem tu pisać to ok przeprasza lecz jeśli mogę to proszę o kilka odpowiedzi. Niektórzy powiedzą że jest to poruszane na forum ale ja was proszę, 3 razy zabierałem sie za czytanie tego tylko tematu i nie dałem rady skończyć:)

Mieszkam w domu z lat 80, mury nieocieplone pustak-póżnia-cegła, stare okna i grube rury, żeliwne grzejniki no i 250m2 do ogrzania.

Aktualnie na zew. -3 i pali ok 50-60 kg na dobę berlinki 8mm

1. Co sadzicie o tej normie?

W programie mam rodzaj paliwa " pellets" i tych ustawień nie mogę zmieni poza ilością powietrza. Jedynym plusem tego jest to że piecyk ma zapalarkę i sam się odpala jak nie będzie żaru ale?

2. Czy nie było by lepiej jak by ustawić na paliwo 2 i żeby ten płomień zawsze był? W podtrzymaniu?

3. po czym poznać ze jest za dużo powietrza a po czym że za mało?

W menu serwisowym ostawić można czas pracy podajnika.

4. Jak to ustawić? Miałem na 3.3 sek na 10 sekund lecz zmniejszyłem na 3.2. Po czym poznać czy lepiej żeby było tego peletu tam więcej czy aby aby?

5. jaki pellet jest lepszy 6 czy 8mm

Edytowane przez SJa08

Witam, jestem w posiadaniu HEATMATIX BURNER 24kw a że to na moje te same piecyki i że nigdzie indziej nie ma takiej lektury o tych kociołkach jak tu miałbym kilka pytań, jeżeli nie powinienem tu pisać to ok przeprasza lecz jeśli mogę to proszę o kilka odpowiedzi. Niektórzy powiedzą że jest to poruszane na forum ale ja was proszę, 3 razy zabierałem sie za czytanie tego tylko tematu i nie dałem rady skończyć:)

Mieszkam w domu z lat 80, mury nieocieplone pustak-póżnia-cegła, stare okna i grube rury, żeliwne grzejniki no i 250m2 do ogrzania.

Aktualnie na zew. -3 i pali ok 50-60 kg na dobę berlinki 8mm

1. Co sadzicie o tej normie?

W programie mam rodzaj paliwa " pellets" i tych ustawień nie mogę zmieni poza ilością powietrza. Jedynym plusem tego jest to że piecyk ma zapalarkę i sam się odpala jak nie będzie żaru ale?

2. Czy nie było by lepiej jak by ustawić na paliwo 2 i żeby ten płomień zawsze był? W podtrzymaniu?

3. po czym poznać ze jest za dużo powietrza a po czym że za mało?

W menu serwisowym ostawić można czas pracy podajnika.

4. Jak to ustawić? Miałem na 3.3 sek na 10 sekund lecz zmniejszyłem na 3.2. Po czym poznać czy lepiej żeby było tego peletu tam więcej czy aby aby?

5. jaki pellet jest lepszy 6 czy 8mm

Napisz do producenta kotła powinien Ci pomóc.

Ja wszystkie moje początkowe wątpliwości rozwiewałem właśnie tak robiąc.

Tak nawiasem mówiąc to zużycie masz strasznie duże ale te Heatmatixy tak mają :(

Edytowane przez stanisław.k

Napisz do producenta kotła powinien Ci pomóc.

Ja wszystkie moje początkowe wątpliwości rozwiewałem właśnie tak robiąc.

Tak nawiasem mówiąc to zużycie masz strasznie duże ale te Heatmatixy tak mają :(

A od kiedy Heatmatix-y tak mają ??? To coś nowego zamontowałem kilka kociołków i raczej wielkich problemów z nimi nie ma tak jak z Granpalem.