Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak mi zalało wymiennik smolistą mazią to ledwo wyjąłem zawirowywacze. Jak w końcu dzięki temu forum doszedłem że przyczyną jest niepoprawne wykonanie (brak uszczelnienia pod ceownikiem z uszczelką) klapy zasobnika i kocioł wysechł, to regularne "szczotkowanie" wymiennika powoli usuwa twardy osad.

Nie wiem czy np. sadpal nie wspomógłby ręcznego czyszczenia - co wy na to?

Pozdrav

Witam serdecznie

śledzę to forum już od dłuższego czasu i raczej na pewno niebawem dołączę do grona "granpalowców".

Mam jednak prośbę, czy moglibyście polecić jakąś ekipę z okolic Piły, która poprawnie zainstaluje Granpala?

A może jakaś firma "ogólnopolska", która sprzedaje ten piece i miałaby ochotę przyjechać więcej niż parę kilometrów?

BTW czy jest wśród Was ktoś kto użytkuje Granpala w Pile bądź okolicy? Chętnie zobaczyłbym go w akcji na żywo.

Z góry dzięki za wszelkie info i pozdrawiam

Magic

Edytowane przez magic32

Trabi - sadpalu używałem, przy normalnym czyszczeniu pomaga niewiele - to w sumie jest "wypalacz sadzy". Przy "zasyfionych" płomieniówkach raczej nie pomoże wcale - sadpal nie wypali smoły. Generalnie - sadpal wypali /jeśli są/ sadze w komorze spalania, ewentualnie / przy mocnej dmuchawie/ w pierwszym ciągu płomieniówek. Na nic więcej bym nie liczył.

Pzdr

Witam serdecznie

śledzę to forum już od dłuższego czasu i raczej na pewno niebawem dołączę do grona "granpalowców".

Mam jednak prośbę, czy moglibyście polecić jakąś ekipę z okolic Piły, która poprawnie zainstaluje Granpala?

A może jakaś firma "ogólnopolska", która sprzedaje ten piece i miałaby ochotę przyjechać więcej niż parę kilometrów?

BTW czy jest wśród Was ktoś kto użytkuje Granpala w Pile bądź okolicy? Chętnie zobaczyłbym go w akcji na żywo.

Z góry dzięki za wszelkie info i pozdrawiam

Magic

Witam

Ja mogę zamontować ale jednak najbliżej do Ciebie bedzie miał Tomek na forum jako Kroitz

Witam! Jestem nowym użytkownikiem forum. Obecnie ogrzewam dom najtańszym znanym sposobem czyli olejem:). Patrząc na rosnącą cenę oleju zdecydowałem się na przerobienie mojej kotłowni a raczej na dołożeniu pieca na pellet. A że sprawę biorę na poważnie to postanowiłem przejrzeć forum odnośnie pieców i moim faworytem stał się Granpal. Piec chcę zamontować w garażu podwójnego i na razie nie ogrzewanego. Z tym wiąże się budowa komina. i tu jest moje pierwsze pytanie jaki komin byłby najlepszy do tego pieca- systemowy czy z izolowany z kwasuwki ? Jakiej wysokości i średnicy komin wybrać? I na razie ostatnie moje pytanie czy możecie podać jakieś namiary na dystrybutora i dobrego instalatora w okolicach legionowa w mazowieckim. Pozdrawiam

Witam! Jestem nowym użytkownikiem forum. Obecnie ogrzewam dom najtańszym znanym sposobem czyli olejem:). Patrząc na rosnącą cenę oleju zdecydowałem się na przerobienie mojej kotłowni a raczej na dołożeniu pieca na pellet. A że sprawę biorę na poważnie to postanowiłem przejrzeć forum odnośnie pieców i moim faworytem stał się Granpal. Piec chcę zamontować w garażu podwójnego i na razie nie ogrzewanego. Z tym wiąże się budowa komina. i tu jest moje pierwsze pytanie jaki komin byłby najlepszy do tego pieca- systemowy czy z izolowany z kwasuwki ? Jakiej wysokości i średnicy komin wybrać? I na razie ostatnie moje pytanie czy możecie podać jakieś namiary na dystrybutora i dobrego instalatora w okolicach legionowa w mazowieckim. Pozdrawiam

Skontaktuj się z Puławiakiem, jest obecny na tym forum. On Ci wszystko wyjaśni, jest też dystrybutorem/instalatorem.

Twoje pytania były już poruszane na tym forum - warto poczytać.

Różni różnie będą radzić :) Ja napiszę Ci jak jest u mnie. Komin mam w garażu wolno stojącym oczywiście ogrzewanym tylko w części kotłownianej przez granpala. Ja również przesiadłem się z oleju /kocioł olejowy z zamkniętą komorą spalania/na paliwa stałe, tylko zrobiłem to 5 sezonów temu /dzięki czemu dawno już zamortyzował mi się wydatek na inwestycję, tak po prawdzie to w drugim sezonie/ zostawiając piec olejowy jako rezerwowy. Granpala podłączyłem do instalacji ciśnieniowej poprzez wymiennik. Ale - ad rem, czyli do komina :) Komin mam wymurowany z pustaków dymowych 188x188 x240 z otworem 150 /tak po prawdzie to są 4 piony kominowe z tych pustaków - 3 wentylacyjne i 1 dymowy, obmurowane zwykłą cegłą na ćwiartkę/. W tę dymówkę mam włożony wkład z kwasówki 120 /elementy wkładane jeden w drugi o długości 1 m, niestety, nie znam symbolu blachy/ - w sumie 5 szt. Oczywiście trójnik i wyczystka, dół odprowadzenie kondensatu. Komin nie ocieplony w żaden sposób. Dwa pełne sezony paliłem owsem, w pozostałych trzech głównie pelet, chociaż trochę też /jesień, wiosna/ owsem. Piec prowadzę przy temp. spalin 90 - 95 st C /nie lubię grzać atmosfery/ - i zero problemów. Kondensatu tyle, co kot napłakał /podstawione plastikowe wiaderko opróżniane raz na sezon, głównie z nadmiaru wody przy uzupełnianiu naczynia wzbiorczego/.

Przy okazji tych spieków mam pytanko. Czy taki spiek w jakiś sposób obniża sprawność pieca? Bo u mnie jak wyciągnę taki spiek z palnika to wydaje mi się, że lepiej się pali. Lepiej tzn. po wyciągnięciu spieku chyba idzie więcej powietrza, bo jak się tworzy spiek to blokuje on doloty z powietrzem. Ale może mi się tylko wydaje.

Pozdr

No niestety, dalej spieka. Nawet zmniejszyłem drastycznie dmuchawę przy 20% mocy na 15 i co 4 w górę. Chyba znowu zła jakość pelletu. Granpal fajnym kociołkiem, ale strasznie wrażliwy na paliwo.

Tu się nie zgodzę, Granpal ma najwyższą tolerancję na złą jakość peletu, inne kotły by odmówiły odrazu posłuszeństwa. Pewnych rzeczy się nie przeskoczy i nawet Granpal nie spali piasku i innych "cudów" :)