Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Też robiłem próbę z eko groszkiem, jak dla mnie to porażka. Mnóstwo popiołu, a w zasadzie żużlu, wilgoć w podajniku bo groszek mokry, a cena porównywalna do pelletu. Pamiętam, że podawanie zmniejszyłem chyba do 4.0, dmuchawę na 100% miałem 53. Czasy postoju 20, podawania 10, dmuchawa 15. Jakoś to hulało natomiast pojawił się straszny syf w kotłowni. Marketowy groszek był mokry i g. warty, musiałem go suszyć (dobrze, że ciepło było).

Przy cenie groszku 800 - 900 zł/t wolę jednak dobrej jakości pellet.

 

Tak więc przygoda z ekogroszkiem skończona. Przypomniały się czasy pieca kaflowego:) Nie ma to jak dobry pellet, mało popiołu, zero sadzy.

A z innej beczki: ile powinna wynosić temperatura spalin przy pellecie? U mnie jak nie było mrozów i kocioł chodził w większości na 20% było nędzne 70C, teraz jak wskoczy na 100% na dłużej to osiąga ok. 96C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15KW - 4.8/10, czyli 100% mocy to będzie 10/10. Pytanie czy cały pellet się zdąży spalić. Jeszcze tak nie eksperymentowałem :-)

 

Każdy Granpal ma fabrycznie ustawiony czas podawania dla odpowiedniej mocy. Można zwiększyć podawanie np gdy mamy np za mało kaloryczne paliwo.

np. przy 4,8 sek dla 40kW zwiększenie podawania o 1 sec to zwiększenie mocy o prawie 20%....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja mam 20kW - 2,5/10 i absolutnie nie brakuje mu pelletu. Może dlatego, że rzadko chodzi na wysokiej mocy, bo w/g serwisanta wystarczyłby 15kW, a jest 20kW....

Jest sen jeszcze zmniejszać to ustawienie, np do 2,2 ? Czy da to jakieś zauważane oszczędności w spalaniu, czy raczej może być odwrotnie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja mam 20kW - 2,5/10 i absolutnie nie brakuje mu pelletu. Może dlatego, że rzadko chodzi na wysokiej mocy, bo w/g serwisanta wystarczyłby 15kW, a jest 20kW....

Jest sen jeszcze zmniejszać to ustawienie, np do 2,2 ? Czy da to jakieś zauważane oszczędności w spalaniu, czy raczej może być odwrotnie?

 

Czyli przy mocy 20% podaje 0,5 sekundy?? Muszę spróbować na 2,5 (mam 15kW) ale myślę że będzie za mało. Przy 3.5 wolno wchodził na temperaturę zadaną wręcz ślamazarzył się. W tej chwili mam 4.8 szybko osiąga temperaturę potem buja się na wolnych obrotach :-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

Ja nadal jadę na owsie i raczej z niego nie zrezygnuję. W przeszłym roku zmieniłem odmianę na Skorpiona, niby bardziej urodzajna. Widzę że to totalna pomyłka bo raz że zostaje dużo popiołu a po drugie jest mniej kaloryczny co idzie znaczniej więcej. Na wiosnę wracam do sprawdzonej odmiany.

 

Prośba do Zdzisław01 napisz jaką odmianę miałeś wcześniej. Może koledzy też się wypowiedzą jaki owies jest najlepszy do granpala.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Potrzebuje pomocy.

 

Mam piec csi d'alessandro 21KW. Piec jest niemalże tak samo zbudowany jak granpal (poziome płomienniki). Swoją drogą zastanawiałem się nad granpalem, jednakże w końcu wybrałem produkt włoski - teraz chyba uważam, że nie był to najlepszy wybór. Jak to możliwe, że u Was temperatura spalin to 70-120 stopni C. Gdzie u mnie na wyjściu jest nawet 220 stopni. W karcie katalogowej napisane jest, że piec pracuje w średniej temperaturze 160 stopni. Może to jest kwestia czujnika? Trochę mi się wierzyć nie chce, żeby tak podobne konstrukcje dawały tak odmienne wyniki.

 

Jak dużo macie popiołu? Ja mam ogromne spalanie - szukam przyczyny. Z tygodnia palenia jest u mnie tak 40% wiaderka popiołu. To nie jest za dużo - palę peletem na B?. Dosyć szybko spada mi temperatura spalin. Może mam za duży ciąg kominowy. Tylko z drugiej stron przecież jak dodaję przy spalaniu powietrza z dmuchawy to i tak musi ono się wydostać przez komin. Nawet przy małym ciągu temperatura spalin byłaby duża.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Potrzebuje pomocy.

 

Mam piec csi d'alessandro 21KW. Piec jest niemalże tak samo zbudowany jak granpal (poziome płomienniki). Swoją drogą zastanawiałem się nad granpalem, jednakże w końcu wybrałem produkt włoski - teraz chyba uważam, że nie był to najlepszy wybór. Jak to możliwe, że u Was temperatura spalin to 70-120 stopni C. Gdzie u mnie na wyjściu jest nawet 220 stopni. W karcie katalogowej napisane jest, że piec pracuje w średniej temperaturze 160 stopni. Może to jest kwestia czujnika? Trochę mi się wierzyć nie chce, żeby tak podobne konstrukcje dawały tak odmienne wyniki.

 

Jak dużo macie popiołu? Ja mam ogromne spalanie - szukam przyczyny. Z tygodnia palenia jest u mnie tak 40% wiaderka popiołu. To nie jest za dużo - palę peletem na B?. Dosyć szybko spada mi temperatura spalin. Może mam za duży ciąg kominowy. Tylko z drugiej stron przecież jak dodaję przy spalaniu powietrza z dmuchawy to i tak musi ono się wydostać przez komin. Nawet przy małym ciągu temperatura spalin byłaby duża.

 

Zupełnie nie mam pojęcia dla czego tak u Ciebie jest, może to kwestia ustawień sterownika? Znalazłem na forum taki wątek http://forum.muratordom.pl/showthread.php?194908-Pod%C5%82og%C3%B3wka-piec-na-pelet.-Co%C5%9B-mi-tu-nie-gra!&

Podłogówka piec na pelet. Coś mi tu nie gra! 23.01.2012 Diosss napisał

"Piec na pelet: CSI D'Alessandro 21 KW (sterownik ecomax 750). Wydaje mi się, że zbyt dużo ciepła ucieka w komin. Temperatura spalin dochodzi do 200 stopni. Firma instalatorska mówiła, że piec pracuje w zakresie od 160-210 stopni. Wydaje mi się, że również zostaje mi sporo popiołu. Po tygodniu palenia mam go niecałe pół wiaderka."

Bardzo podobny problem, może skontaktuj się z nim.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dużo zależy od miejsca pomiaru temperatury. W granpalu temperatura spalin - to temperatura między 2 a 3 ciągiem, czyli mierzona przed przejściem spalin przez ostatnie płomieniówki. Temperatura na wylocie do czopucha jest jeszcze niższa - u mnie można ręką dotknąć do przewodu kominowego za piecem bez oparzenia. W kotle csi być może /a nawet na pewno/ jest zupełnie inny punkt pomiaru temperatury. Jeśli jednak producent podaje, że piec powinien pracować w zakresie temperatur około 160 st C, to z całą pewnością Twój csi pracuje ze zbyt dużą mocą palnika. Jeśli chodzi o ilość popiołu - to ta jest zawsze proporcjonalna do ilości spalonego peletu. Tutaj dużo zależy od jakości i składu peletu - jeden pelet daje dużo popiołu /zanieczyszczenia, składniki mineralne, lepiszcze, rodzaj drzewa/, drugi bardzo niewiele. I niekoniecznie trzeba wierzyć w podawaną przez producenta wartość procentową popiołu ;)

Pzdr

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W CSI temperatura mierzona jest na czopuchu pieca, tj przed wejściem do rury spalinowej. Ja mam tylko pojedyncze płomieniówki. Z paleniska powietrze przechodzi przez 11 szeregowych płomieniówek i trafia do komina.

 

Wygląda na to, że CSI nie ma zadanej sprawności. Cała temperatura ucieka do komina. Jeśli u Was są dwa stopnie odbierania ciepła to nic dziwnego, że temperatura na wylocie ma pewnie poniżej 100 C.

 

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...