Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mój dom za 4 lata będzie obchodził 100tne urodziny. Tak tak. Budował go jeszcze niemiec. Ale niestety poprzedni właściciel był nastawiony na oszczędności ale tylko podczas docieplania a nie podczas eksploatacji. Okna chociaż wstawiane tylko 7 lat temu też nie należą do szczytu technologicznego cudu.

I sprawa kolejna - ja mam Granpala 20kW - jak na moje rozumienie sprawy tp jest to przewymiarowane i to mocno.

Kominek też mam ale bez DGP i przez to, jak na dole jest ciepło to za to na górze lekka lodówka (w tej temperaturze tylko śpi się dobrze :))

No ale do rzeczy - kocioł mam ustawiony na 62 stopnie, podtrzymanie 20min podawanie 15s a dmuchawa 10s (moc na 6 w 30 stopniowej skali).

W warunkach pracy podawanie mam 4 a postój 16s. To tyle jeśli chodzi moje ustawienia. (podajnik mi się nie przegrzewa).

Dodam tylko że mój Granpal jest jedną z pierwszych konstrukcji (rocznik 12.2006).

Ile spalają Wasze piece kiedy temperatura na zewnątrz jest taka sama jak w domu? Ile kosztuje utrzymanie samej temperatury pieca w okresach przejściowych? Interesuje mnie również ile piec ,,zjada'' podtrzymanie siebie samego w trybie letnim.

Pozdrawiam.

Do tego trzeba dorzucić ogrzewanie ciepłej wody, samo utrzymanie ciepła kotła zależy od ustawień. Wyliczyłem, o ile się nie pomyliłem, że przy moich ustawieniach wychodzi 156 kg miesięcznie (samo podtrzymanie). Sprawdzę to jeszcze dokładnie w domu, gdzieś mam to zapisane.

Pozdrawiam

Do tego trzeba dorzucić ogrzewanie ciepłej wody, samo utrzymanie ciepła kotła zależy od ustawień. Wyliczyłem, o ile się nie pomyliłem, że przy moich ustawieniach wychodzi 156 kg miesięcznie (samo podtrzymanie). Sprawdzę to jeszcze dokładnie w domu, gdzieś mam to zapisane.

Pozdrawiam

Jacku nie strasz ludzi, chyba jakiś błąd wkradł się w obliczenia :)

Więc..... jeśli byśmy tylko odpalili kocioł i stał by w podtrzymaniu to:

Obliczenia w przybliżeniu oczywiście, Ślimak w kotle o mocy 15kW podaje na 1h pracy ciągłej 6-6,5kg peletu( by osiągnąć 15kW potrzeba jakieś 3,2 kg peletu, czas podawania na 100% 5 sec na 10sec)

Przy Twoich ustawieniach podtrzymania 14sec pracy na 30 min, ślimak pracy ciągłej ma na dobę około 12min x 30 dni= 6h miesięcznie x 6,5kg=39 kg.

No ale kocioł nie pracuje non stop w podtrzymaniu, więc zużycie peletu jest mniejsze.

Myślę że zużycie peletu na rozpalenie/ podtrzymanie w kotłach z podtrzymaniem jest podobne do tych które mają tylko tryb rozpalania. Do rozpalania podawana jest dawka startowa, po zakończeniu pracy niedopalony pelet jest wydmuchiwany lub zrzucany z palnika.

Reasumując kazde rozwiązanie ma wady i zalety :)

Witam użytkowników granpal-a

Mam spory problem z przegrzewaniem podajnika i samego kotła. Od kilku dni temperatura na zewnątrz sprzyja i piec zaczyna wariować. Przegrzewanie podajnika to norma, ale bardziej martwi mnie wysoka temperatura na piecu nawet do 81,82 stopni. temperatura zadana 60 st., moc 2.5, przestawiłem na dzień na tryb lato, ale na ręcznym to samo. Pomóżcie na instalatora nie ma co liczyć - HYDRO...

Kroitz, pięknie to wyliczyłeś, ale zapomniałeś o jednym - o temperaturze nastawionej na piecu. Przy samym podtrzymaniu piec niestety się wychładza /bo rozumiem, że w temacie chodziło o pracę pieca wyłącznie w podtrzymaniu, bez grzania mediów/ i od czasu do czasu musi się włączyć celem osiągnięcia temperatury zadanej, co podnosi zużycie peletu :) Dokładnych wartości podać nie potrafię, gdyż u mnie piec pracuje tylko w sezonie grzewczym - poza sezonem zatrudniam słoneczko :)

Pzdr

Mam spory problem z przegrzewaniem podajnika i samego kotła. Od kilku dni temperatura na zewnątrz sprzyja i piec zaczyna wariować. Przegrzewanie podajnika to norma, ale bardziej martwi mnie wysoka temperatura na piecu nawet do 81,82 stopni. temperatura zadana 60 st., moc 2.5, przestawiłem na dzień na tryb lato, ale na ręcznym to samo. Pomóżcie na instalatora nie ma co liczyć - HYDRO...

Witam Cię

Nie chcę się wymądrzać ale wysoka temperatura w/g mnie wynika z przegrzewania podajnika (aby go schłodzić podaje pelet i ma dużą ilość na palniku - więc się pali i podnosi temp.) - więc najważniejsze to zapanować nad przegrzewanie m podajnika. Ja kiedyś posłuchałem kilku rad (tych najprostszych):

1. sprawdź uszczelkę w zasobniku - jeśli jest już wyrobiona to ją wymień albo zapewnij mocniejszy docisk pokrywy

2. sprawdź czy klapka w wentylatorze przy braku dmuchania opada do pozycji zamkniętej - jeśli nie wystarczy WD40 lub CX80 popsikać rozruszać i będzie po kłopocie

3. sprawdź (oczywiście doświadczalnie) ciąg poprzez uchylanie drzwiczek wyczystki - jeśli je uchylisz ciąg w kominie będzie mniejszy oi nie będzie zaciągało tak szybko płomienia do podajnika

Daj znać.

A jeśli już to próbowałeś i nie pomogło to pytaj dalej - mądrzejsi (z większym doświadczeniem) może powiedzą Ci więcej.

Pozdr.

1. sprawdź uszczelkę w zasobniku - jeśli jest już wyrobiona to ją wymień albo zapewnij mocniejszy docisk pokrywy

Piec ma 6 miesięcy więc chyba uszczelka jest ok, ale jeszcze sprawdzę

2. sprawdź czy klapka w wentylatorze przy braku dmuchania opada do pozycji zamkniętej - jeśli nie wystarczy WD40 lub CX80 popsikać rozruszać i będzie po kłopocie

Możesz napisać jak się do niej dobrać, gdzie szukać

3. sprawdź (oczywiście doświadczalnie) ciąg poprzez uchylanie drzwiczek wyczystki - jeśli je uchylisz ciąg w kominie będzie mniejszy oi nie będzie zaciągało tak szybko płomienia do podajnika

Wczoraj testowałem wyczystkę, ale mam drobny problem w jej budowie. Wydaje mi się że otwieranie nic nie daje, wkład kominowy zakończony jest pokrywą z której idzie rurka do odpływu.

A tym poście opisałem jak ja uporałem się z przegrzaniem podajnika

http://forum.muratordom.pl/showthrea...=1#post4693738

Pozdr, tomek

Poczekam jak spalę zasobnik, wczoraj zasypałem cały i wtedy postaram się podziałać silikonem - możesz napisać jakiego użyłeś

Witaj,

jako użytkownik silnie doświadczony przez producenta kotła dodam jeszcze jedną radę (znalezioną na forum) która po półtora roku dymienia, zalewania kondensatem, przepalania niewiarygodnych ilości paliwa raz na zawsze wyeliminowała problem.

Tak jak napisał demesz najpierw uszczelka - wyjmij ją, podłóż "coś" na całym jej obwodzie (ja dałem piankowy pasek podobnej szerokości) i dobrze połącz końce - nie muszą być sklejone, ale dobrze do siebie przylegać. Po tym zabiegu nieco trudniej będize docisnąć klapę, ale to znak, że jest szczelnie.

Potem sprawdź jak przyspawany jest element, w który wciśnięta jest uszczelka. U mnie przez szczeliny pod tym ceownikiem widać było Wałbrzych w mglisty dzień i tamtędy zapieprzało lewe powietrze. Dochodzenie w czym rzecz - półtora roku, rozwiązanie problemu zwykłym silikonem - 2 minuty.

Od tamtego czasu przegrzanie zdarzyło się raz, ale pewnie w wyniku wyjątkowo niekorzystnych warunków wpływających na ciąg kominowy (ciśnienie, temperatura, wiatr).

Powodzenia życzę

Pozdrav

Masel mam dla Ciebie rozwiązanie, ostatnio mój klient też miał problem z przegrzewaniem się podajnika, fi 180, ciąg w kominie w spoczynku jak zawiało to miał i 35Pa. Założyłem nasadę firmy Polmar

http://www.polmar.net.pl/zastosowaniePL.html

Producent przygotowuje nasady pod komin i kocioł i to działa. Klient mimo wiatrów już nie odnotowuje przegrzań podajnika

Ja już od dość dawna nie mam problemu z przegrzewaniem podajnika, swoje uwagi do tego opisałem - niemniej z zaciekawieniem przejrzałem stronkę poleconą przez Kroitza. W przypadku zbyt dużego ciągu kominowego lub wwiewania powietrza do komory spalania /w naszym kociołku to raczej mało prawdopodobne/ rzeczywiście powinno zadziałać. Podobnie jak regulator ciągu. Najbardziej rozbawiła mnie jednak autoreklama producenta nasadki w stylu "krawaty wiąże, usuwa ciąże" że po zastosowaniu diametralnie spadają koszty ogrzewania. Otóż producent na podstawie własnych obserwacji zakłada, że zużycie węgla spada o 40% a oleju opałowego i gazu o 20% Wobec powyższego na usta ciśnie mi się pytanie nie pozbawione podstaw - dlaczego TAK MAŁO???? Przecież można założyć 70 i 50% a jeśli /a dla kogo ten wywiad?/ dla Wiadomości /dawniej Dziennik Telewizyjny/ to nawet 80 i 60! 90 i 70! Co jo godom? Nawet 130 i 110! Alleluja i do przodu :)

Pzdr

Niestety trzeba przyznać że Granpal jest nieco niedorobiony... ;-( Przegrzewanie podajnika to najprowdopodobnie przyczyna nieszczelności klapy zasobnika. Z autopsji polecam wymianę śruby na dłuższą (śruby bedącej "żebem" dla zamka) lub jej stanowcze dogięcie - ja uczyniłem to i to. Przy zmianie orientacji drzwiczek również musiałem założyć nową śrubę usuwając stary trzpień gdyż drzwiczki paleniska słabo były dociskane. Z mankamentów granpala to jeszcze: zamki drzwiczek i pokrywy winny być zakończone uchwytem a nie pokrętłem, w zasobniku nie powinien być odkryty cały ślimak gdyż pellet często się zwiesza - ukłon w stronę ekogroszkowców.

PS. Ja sprzedałem dom więc mówię żegnaj Granpal - i witaj prąd i zwykły śmieciuch i buforek 1000l. ;-D