Nasz Domek 05.09.2006 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 pięciolistkowy...z dnia na dzień całe gałęzie jakby zwiędnięte i w konsekwencji uschnięte....chyba towarzyszą temu plamy na liściach brązowe...ale nie potrafię tych przebarwień odróżnić od naturalnego koloru liści...pomocy...tyle fajnych przyrostów tego lata i wszystko na marne...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nasz Domek 05.09.2006 17:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 pięciolistkowy...z dnia na dzień całe gałęzie jakby zwiędnięte i w konsekwencji uschnięte....chyba towarzyszą temu plamy na liściach brązowe...ale nie potrafię tych przebarwień odróżnić od naturalnego koloru liści...pomocy...tyle fajnych przyrostów tego lata i wszystko na marne...? to jeszcze ja nawołuje...żal patrzeć.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 05.09.2006 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 Najczęściej występującymi chorobami wywoływanymi przez grzyby, zwłaszcza w deszczowe lata są: - mączniak rzekomy,- mączniak prawdziwy, - szara pleśń,- plamistość liści, jeśli to nie jesień i przebarwienia to nie skutek chłodnych nocy, a faktycznie grzyba, może 2 opryski będa pomocne. Ale najpierw wyzbieraj opadłe liście i poodrywaj te najbardziej porażone. Gdy opadną - zbierz wszystkie i spal lub wsadż do kosza na śmieci. Broń boze, do kompostnika!!! http://dom.gazeta.pl/ogrody/1,72078,1711893.html a tu fajny artykuł : http://www.multiflora.pl/plamy.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pozeracz 07.09.2006 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 pięciolistkowy...z dnia na dzień całe gałęzie jakby zwiędnięte i w konsekwencji uschnięte....chyba towarzyszą temu plamy na liściach brązowe...ale nie potrafię tych przebarwień odróżnić od naturalnego koloru liści...pomocy...tyle fajnych przyrostów tego lata i wszystko na marne...? Bez fotografii porazonych pedow, lisci (z obu stron) i calych roslin oraz krotkiego opisu dotychczasowej uprawy moze byc ciezko zidentyfikowac przyczyne. Moze byc choroba grzybowa, tak jak napisala Hanka. Oprysk na pewno nie zaszkodzi. Ale moga tez byc inne przyczyny, szkodnik, blad w uprawie, toksycznosc jakichs substancji z ktorymi kontakt miala roslina itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nasz Domek 09.09.2006 12:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2006 zdjęcia już w "drodze", dodam tylko że opryskałam jakimś grzybobójczym środkiem,i podlałam nim jak głosiła ulotka, niestety nie zachamowało to więdnięcia....w zasadzie cały padł jeszcze tylko kilka dolnych pędów żyje....nie wiem czy może je oddzielić...jak?? czy coś się jeszcze da uratować...? całe pnącze nie było duże efekt wzrostu tego lata...ale szkoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roman2 09.09.2006 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2006 jak nie znalazło się nic na liściach, to zajrzyj delikatnie w pobliże korzeni. Może tam leży przyczyna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nasz Domek 16.09.2006 11:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2006 dalej mnie to boli i nurtuje.....usechł już cały...mimo oprysku grzybobójczego....usycha od końca pędów do tych najbliżorzenia w tej właśnie kolejności...jeszcze zostały ostatnie żywe te które jakiś czas temy przysypałam ziemią chcąg go rozmnożyć....i pytanie co teraz....czy całość wykopać? czy poczekać może się odrodzi na wiosnę?...co zrobić z tymi przesypanymi, jeszcze żywymi?....obok jakieś 120 cm rośnie drugi,żywy...co zrobić żeby jemu nie zaszkodzić....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 02.06.2014 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 Odświeżę temat. Również mam problem z winobluszczem. W ubiegłym roku posadziłem 3 sadzonki przy starym murku. W tym roku postanowiłem go trochę zagęścić i dosadziłem jeszcze trzy. Kilka dni po dosadzeniu na liściach (głównie tego zeszło rocznego) pojawiły się plamy. Podczas sadzenia nowych sadzonek wszystko podlałem (polałem też po liściach) wodą z rozcieńczonym preparatem "Humus Active" . Stosowałem już ten preparat wcześniej (gdy roślina ruszyła po zimie). Zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.06.2014 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 był niedawno grad? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 03.06.2014 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 Zgadza się padał grad, 3 dni przed dosadzaniem. Zapomniałem o tym fakcie. Sugerujesz że to jest przyczyna?Staram się obrywać wszystkie dotknięte tymi plamami (nawet małymi) liście. Z moich obserwacji wynika, że pojawiają się nowe. Jeszcze nie bardzo "ogarniam" te wszystkie sprawy związane z ogrodnictwem ale staram się uczyć szybko. Czy coś mogę zrobić z moim pnączem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.06.2014 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 Grad mógł uszkodzić liście.To tylko uszkodzenie skórki, nie choroba. Jeśli na nowych przyrostach nie ma plam, wszytko jest w porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 15.06.2014 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Witam ponownie. Niestety to coś postępuje. https://www.dropbox.com/sh/mvm8o03qfyxg7r3/AACU35lj-XWt2zynBAa6Km81a i przeniosło się na mój orzech (tak mi się wydaje - też dostaje plamek i zmienia kolor liści). Na winobluszczu codziennie pojawiają się nowe liście z plamami Ogólnie roślina wydaję się wchodzić w bardziej żółty odcień zieleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.06.2014 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 przejrzałam zdjęcia i widze tam co najwyżej niedozywienie magnezem lub wapniem (żółknięcie i nekrozy pomiędzy nerwami). http://doradztwosadownicze.pl/wp-content/gallery/niedobory_magnez/dsc_2459.jpg http://doradztwosadownicze.pl/wp-content/uploads/2011/05/niedobory_magnez.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.06.2014 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Na orzechu możesz mieć antraktnozę: http://choroby.kwiaty-ogrody.pl/wp-content/uploads/2010/05/antraknoza-orzecha.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 16.06.2014 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Winobluszcz podlany saletrą wapniową zgodnie z zaleceniami producenta. Zobaczymy czy pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 18.06.2014 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 Tak jeszcze zapytam. Po jakim czasie powinno być widać efekty? Kiedy szukać innej przyczyny (niedobór magnezu?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.06.2014 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 Około tygodnia.Ale uszkodzone liście nie zregenerują sie. tylko młode przyrosty beda prawidłowe. I blade liście powinny odzyskać kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
topola82 07.07.2014 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 Witajcie, również mam problem z winobluszczem Star Showers. Kilka tyg. temu zakupiłam i posadziłam w donicy na balkonie dwie sadzonki. Dotarły one do mnie kurierem i sądziłam że brązowe plamki które widoczne były w niektórych miejscach, spowodowane były brakiem dostępu światła przez dwa dni podczas transportu. Niestety, wydaje mi się że brązowe plamy pojawiają się również na nowych listkach. Może ktoś z Was na podstawie zdjęć orientuje się czy to jakaś choroba i co mogę za środki zastosować by nie zniszczyć jeszcze bardzo młodej i delikatnej roślinki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.07.2014 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 przypalenie przez słońce. W szkółce pewne był trzymany pod cieniówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts