Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nazwa ulicy,pomóżcie

Damro

Recommended Posts

• Odpowiedzi 169
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...
  • 3 weeks później...

Mieszkam na osiedlu z ulicami górskimi: Tatrzańska, Sudecka, Bieszczadzka. Jest też osiedle mneralne: Kalcytowa, Kryształowa, Gipsowa, Alabastrowa.

Ale to chyba oklepane nazwy. Nigdzie nie spotkałam osiedla z mitologicznymi ulicami. Gdybym miała wybierać, chyba na takie bym się zdecydowała: Ul. Afrodyty, Wenus (no i Marsa), Adonisa, Zeusa itd. :lol:

• 1 month później...

Co powiecie na Osiedle Bajkowe i ul. Kubusia Puchatka, Czerwonego Kapturka, Jasia i Małgosi, Królewny Śnieżki, Kaczora Donalda , Reksia itp?

Jak pierwszy raz jechałam do lekarza na to osiedle, to myślałam, że pielęgniarka robi sobie "jaja", podając mi taki adres :o Ale to było ponad 10 lat temu. :wink:

Niedaleko jest oś chyba "Leśne" z nazwami drzew np. Klonowa, Bukowa, Lipowa

Całkiem przyjemnie jest tam szukać adresu, a jak miło adresować koperty.

• 5 months później...

Nazwa ulicy powinna miec jeszcze jedna ceche: być łatwa do zapamietania.

Mieszkam w okolicy, gdzie co chwila, ktoś pyta o ulice, ponieważ dwie sasiadujace ze soba są dosć podobne do siebie i zawsze okazuje sie ze chodzi mu o te druga.

A z fajnych ulic:

Bojowników o Wolność i Demokrację

Autentyczna :D

• 4 weeks później...
A u nas można wymyślać nazwy, ale tylko "roślinną" i na daną literę, bo ja mam "podłużną" miejscowość i wszystkie nazwy są alfabetycznie ułożone i związane z kwiatami, krzewami i owocami

Zaproponuj rododendronową, ostrokrzewową, albo wiciokrzewową :wink: :D albo coś w tym stylu :p

niezłe pomysły - Radę pierun trafi jak będą mieli głosować takie propozycje nazw :lol:

a z oryginalnych nazw ulic: w podwarszawskim Rembertowie jest Aleja Generała Antoniego Chruściela "Montera" - tabliczki z nazwą ulicy mają chyba z półtora metra długości

jest tam też ulica Topograficzna, Frontowa, Czerwonych Beretów, Pontonierów, Admiralska, Plutonowych, Ułańska, Aleja Sztandarów...

teraz mieszkam na Zimowej, a jak dobrze pójdzie, to zamieszkam przy ul. Spokojnej 8)

Pozdrawiam,

Armidia

• 1 month później...

A propos zbyt długich nazw, mieszkałam kiedyś na ul. Generała Felicjana Sławoja Składkowskiego :) na szczęście można się było ograniczyć tylko do nazwiska.

Teraz mieszkam w Krakowie gdzie szybkie pączkowanie miasta wymusza wymyślanie kolejnych niepowtarzających się nazw. Rozśmieszyło mnie m.in zestawienie Alei Waszyngtona prowadzącej na Kopiec Kościuszki. Zabawny tygiel międzynarodowy.

Bardzo smaczne są ulice owocowe :) od razu ślinianki pracują. Malinowa wygrywa !

• 2 months później...
  • 2 weeks później...
Mieszkam na osiedlu z ulicami górskimi: Tatrzańska, Sudecka, Bieszczadzka. Jest też osiedle mneralne: Kalcytowa, Kryształowa, Gipsowa, Alabastrowa.

Ale to chyba oklepane nazwy. Nigdzie nie spotkałam osiedla z mitologicznymi ulicami. Gdybym miała wybierać, chyba na takie bym się zdecydowała: Ul. Afrodyty, Wenus (no i Marsa), Adonisa, Zeusa itd. :lol:

Beskidzka - bez cego ????!!! Noo! - bez kicka ....

• 10 months później...
  • 2 months później...

W mieście gdzie obecnie mieszkam na są mitologiczne nazwy ulic: Marsa, homera, eurydyki, Antygony,Centaura, Achillesa itp. A obok nazwy pochodzące z astrologii: Koziorożca, Wodnika, Kasjopei, Bliźniąt, Wegi, Jednorożca, Syriusza, Galaktyczna, Międzygwiezdna.

My pewnie nazwy ulicy się nie doczekamy, bo chociaż jako pierwsi budujemy to droga jest prywatna i po prostu nas podepną pod główną. Co z tego że to 3 linia zabudowy?!

• 7 months później...
W mojej miejscowości musimy z sąsiadami wystąpić z wnioskiem o przydzielenie nazwy ulicy. Sąsiadka zaproponowała ul. Wspólna - jak w serialu, ja zaś myślę o ul. Słowiczej lub ul. Dolina Mgieł, ponieważ od nieopodal płynącej rzeki wieczorami rozchodzi się mgła, a nasza wieś leży w dolinie.

Cóż, w Toruniu dali nazwę "ul. Obi Wana Kenobiego" i trafili na łamy gazet na całym świecie :)

Sądzę, ze nazwa "Wspólna" stała się oklepana. Serialowo może też być "Na rozlewisku" :>

Może "Dobrosąsiedzka" :D

W podpoznańskiej miejscowości mąż szukał ulicy "Porannej Rosy" na nowo budowanym osiedlu. Podjechał do jakiegoś starszego miejscowego zapytać o drogę i jak facet usłyszał nazwę ulicy skomentował: "Kolejny, kurna, poeta się trafił!"

W mieście gdzie obecnie mieszkam na są mitologiczne nazwy ulic: Marsa, homera, eurydyki, Antygony,Centaura, Achillesa itp. A obok nazwy pochodzące z astrologii: Koziorożca, Wodnika, Kasjopei, Bliźniąt, Wegi, Jednorożca, Syriusza, Galaktyczna, Międzygwiezdna.

My pewnie nazwy ulicy się nie doczekamy, bo chociaż jako pierwsi budujemy to droga jest prywatna i po prostu nas podepną pod główną. Co z tego że to 3 linia zabudowy?!

nasza droga też jest prywatna, ale gminny geodeta stwierdził że za dużo było by domów z nuerem X i doklejona liteką więc otrzymaliśmy nazwę ulicy, którą sami mogliśmy zaproponować chcieliśmy różaną ale została kwiatowa, w sumie też może być ważne że nie błotna czy polna

a pozostałe nazwy ulic to Okrzei, lipowa, wiosenna i słoneczna

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...