turcin 05.03.2007 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 OK mam teraz jakąś orientację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cisza1 05.03.2007 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 tak do konca to nie wiem czy te auta mialy poo 10m3, nie mierzylem przeciez... nie wiem ile tez na nie ladowano... ale cena byla 200 za auto. to byly takie typowe auta budowlane - nie stary tylko wieksze. nawet niewiedzialem ze ich tyle moze wejsc! nasz pech byl taki ze nasz dzialka byla najnizej polozona w okolicy. 30 cm weszlo zeby ja dorownac do '0' a 50cm po to zeby obsypac tak jak nalezy fundament. kurde, nadpisalem sam swojego posta... niewazne... zdazyles przeczytac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qrczaqu 30.04.2007 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 Hejka, długo nie pisałem, bo miałem poważne obawy czy transakcja dojdzie do skutku. Ale na szczęście (lub nie) doszła! Bagienko kupione! Byłem w połowie marca (koniec obfitych opadów) nie na, a przy działce. Do połowy stała woda ( Także wszelkie wstępne prace raczej lipiec-sierpień. 6arów do zaorania ziemią, co najmniej 1,5m wzwyż. 1000m3 lekko licząc. Do tego 3-4 olchy (z 1m średnicy) do wycięcia z korzeniami. Od zgody na wycinkę drzew zaczynam - uniemożliwiają wjazd na działkę, więc nie powinno być problemu. Potem szczegółowe badania geologiczne (bo pobieżne już mam). I do tego jeszcze ciek wodny przepływający pod przyszłymi fundamentami - do przeniesienia z 3-4m w bok, oczywiście docelowo należy go skanalizować. Mam pytanie: jak dokładne mapy może mieć miasto/urząd gospodarki wodnej? w tej chwili jak wspomniałem woda stoi, więc za cholerę nie widać jak ten ciek idzie (30m dalej jest już jezioro). Dodam tylko, że na owy ciek wystarczy 10-20cm rowek i starczy, taki to ma przepływ... tak naprawdę przemieszczenie cieku będzie w ramach działki, tj. wpływ na działkę i odpływ z działki do jeziora nie zmienią się. Czyli łopata w dłoń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qrczaqu 30.01.2009 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Ożywiam ten wątek. Co prawda czasy idą kryzysowe, ale mi się z budową nie spieszy. Na ten rok mam plan wycinki 3 kolizyjnych drzew z planem fundamentu (olchy czarne o fi 50-60cm i wysokości 18-22m). No i na lipiec pozwolenie na budowę. Tylko po to aby wyrównać teren w tym roku i zrobić 80cm podsypki piachu. W niedzielę mam nadzieję że jeszcze warunki pozwolą na jeszcze jeden odwiert na 8m w najgorszym narożniku - najbliżej jeziora. Póki co tam na 3,5m jest glina o plastyczności Id=0,45. Konstruktor kazał mi się dokopać do Id=0,3 lub mniej. No to będę kopać Ponieważ jest to wyjątkowe i niepowtarzalne miejsce to i projekt jest na zamówienie Fundament ma mieć 12 m [dł.] na 10 m [szer.] i ma to się oprzeć na 9 studniach o fi 160 cm. Całość ma być ultra lekka - fundament pod parterem betonowy, nad piętrem lekki - belki stalowe + drewno. Ściany typu sandwich tj. płyta GK+20cm wełna+płyta OSB+styropian 10cm+tynk. Jeszcze zastanawiam się nad opcją typu beton komórkowy 12cm+20cm wełna+tynk, bo nie należe do fanów płyty GK [zwłaszcza na parterze]. Ale do szczegółów konstrukcji właśnie potrzebuję ten odwiert. Dam znać potem co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 30.01.2009 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Chciałbym zauważyć,że dla gliny podaje się IL a nie Id. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lgajos 19.10.2012 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Jeżeli nie kupiłeś zrezygnuj jeżeli kupiłeś wpadłeś w szambo.Sam mam działkę torfową wiem jakie są kłopoty,nawet żeby psu budę postawić.Jeśli cię interesuje jakie będziesz miał problemy to ci mogę napisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.10.2012 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2012 odkopujesz temat sprzed 4 lat? Przez ten czas Qurczaqu kupił dom i urządza właśnie kuchnię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ago 23.10.2012 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 (edytowane) odkopujesz temat sprzed 4 lat? Przez ten czas Qurczaqu kupił dom i urządza właśnie kuchnię Jeżeli nie zatonął w bagnie to pewnie tak Z chęcią bym poczytał co dalej z budową bo takie nagromadzenie problemów na jednej działce nieczęsto się zdarza Edytowane 23 Października 2012 przez a*g**o dodanie treści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.10.2012 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Wejdz na profil Qurczaku i zobacz o czym pisał ostatnio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lgajos 26.10.2012 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 odkopujesz temat sprzed 4 lat? Przez ten czas Qurczaqu kupił dom i urządza właśnie kuchnię Sory temat torfu zawsze jest aktualny,wiele rodzin wpadło w te bagno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 18.06.2014 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 Działka z torfem - co robić? Nasza podpowiedź: Zobacz inne filmy na murator.tv - to Telewizja Budowlana dla Was. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts