jabko 11.09.2006 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2006 Że niby czemu ?? Osobiscie siedząc na wykładzie prof. Miodka (tego od ortografii nie od miodu) słyszałem jak chłopina mówił że pierwszy, jedyny, prawdziwy Śląsk to Dolny Śląsk.Legnica, Wrocław, Bardo itd. Ten górny Śląsk to taki adoptowany, późniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 11.09.2006 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2006 Że niby czemu ?? Osobiscie siedząc na wykładzie prof. Miodka (tego od ortografii nie od miodu) słyszałem jak chłopina mówił że pierwszy, jedyny, prawdziwy Śląsk to Dolny Śląsk. Legnica, Wrocław, Bardo itd. Ten górny Śląsk to taki adoptowany, późniejszy. Ale łon się na ortografi zna, nie na geografii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 11.09.2006 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2006 Że niby czemu ?? Osobiscie siedząc na wykładzie prof. Miodka (tego od ortografii nie od miodu) słyszałem jak chłopina mówił że pierwszy, jedyny, prawdziwy Śląsk to Dolny Śląsk. Legnica, Wrocław, Bardo itd. Ten górny Śląsk to taki adoptowany, późniejszy. Ale łon się na ortografi zna, nie na geografii Niestety historia języka, a co za tym idzie dzieje ortografii, są ściśle zwiazane ze zmianami geograficznymi Wnioskuję więc, że Miodek tysz cóś się w temacie oryjentuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 11.09.2006 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2006 Że niby czemu ?? Osobiscie siedząc na wykładzie prof. Miodka (tego od ortografii nie od miodu) słyszałem jak chłopina mówił że pierwszy, jedyny, prawdziwy Śląsk to Dolny Śląsk. Legnica, Wrocław, Bardo itd. Ten górny Śląsk to taki adoptowany, późniejszy. Ale łon się na ortografi zna, nie na geografii Niestety historia języka, a co za tym idzie dzieje ortografii, są ściśle zwiazane ze zmianami geograficznymi Wnioskuję więc, że Miodek tysz cóś się w temacie oryjentuje Podobno ... tak mówią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 11.09.2006 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2006 A wracając do lokalizmów :) Jako osóbka pochodząca z tego najgorszego z miast nie raz zdarzało mi się spotkać z ...hmmmm... niezadowoleniem. Najgorzej było w Beskidach, w Klubie Górala. Zlazłam z górek i poszłam na piwko. A tam luda, a luda... No i sama taka młodzież (bo ja wtedy byłam młodzież) I sakramentalne pytanie : "Skąd jesteś" Nauczona doświadczenie bez zmrużenia okiem odparłam : "Z Wawrzyszewa" Na co jeden z autochtonów odparł:"A taaaa, moja ciotka też na Bielanach mieszka" Kobiety opuściły lokal, dzieci zaczęły płakać a psy za oknem ujadać. A potem zrobiła się cisza i jakoś tak... to się chyba nazywa ... "niezręczna cisza" Ale ten sam chłopak mnie wybawił : "No to sie z warszawianką napijemy" Przeżyłam :) P.S każdy może być dupkiem bez względu na to gdzie sie urodził... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 11.09.2006 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2006 A nawiązując do tamatu wątku, to ja raczej nie mam uprzedzeń "geograficznych" do ludzi Nie lubię tylko głupich, chamskich....i wszystkowiedzących ps. Kurde, Nefer, pisałyśmy razem i sens podobny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 11.09.2006 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2006 A nawiązując do tamatu wątku, to ja raczej nie mam uprzedzeń "geograficznych" do ludzi Nie lubię tylko głupich, chamskich....i wszystkowiedzących ps. Kurde, Nefer, pisałyśmy razem i sens podobny Sie porobiło :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 12.09.2006 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 ooo mamusiu ... ajk ja kiedys oberwałam w łeb od takiego hanysa jak powiedziałam ze.... sosnowiec to .... sląsk hue, hue na pierwszym roq studiów też dostałem fangę od kolezanki z sosnowca po tym jak ją nazwałem "dziecko ślunska" A zapamietałem sobie dobrze że jest Śląsk i Zagłębie jak mnie pogonił koleś z Czeladzi za to samo a ja pół poznaniak - pół góral Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G-ce 12.09.2006 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 sosnowiec to .... sląsk jerunie dziołcha teroz toś pedziała fest pierzyńsko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G-ce 12.09.2006 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 4. kaj Bo prawdziwy, jedyny, pierwszy Sląsk to Dolny Śląsk A cała Polska zna tylko górnoślązaków...z gadki właśnie Japko łoberwać Ci tyn dzyndzel? Gorole znają nas z pracowitości, uczciwości, zamiłowania do warszaffki. a kobiety znają nas z urody i......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G-ce 12.09.2006 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 pół poznaniak - pół góral Krojcok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 12.09.2006 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 pół poznaniak - pół góral Krojcok Eeee... co ty do mnie rozmawiasz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 12.09.2006 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 sosnowiec to .... sląsk jerunie dziołcha teroz toś pedziała fest pierzyńsko wieeem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asiula7771 12.09.2006 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 W ANTREJCE NA RYCZCE STAŁY PYRY W TYTCE.... Kurcze musiałam tez coś po naszemu zaciągnąc bo wiara tak pisze, ze juz nic nie, kumam!!! Prawda Nefer - każdy moze być dupkiem bez względu gdzie się urodził. Ale z doświadczenia wiem, że najgorszy jest tzw element napływowy - patrz np Warszawa - myslę, że rdzenni Warszawiacy sa super ale ludziska, które się do warszawy z podwarszawskich wiosek lub innych wiosek przeniosły - to już nie sa tak super... Ale nie mozna generalizować - wszędzie są ludzie i ludziska.. A kto wie co to jest pamperek, gemyla i barłóg ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 12.09.2006 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 Jak Sosnowiec to je śląsk to jo je tortynsztik Zielono sporo się uczy po naszymu na oddziale - tam jom szkolom Selimm Piejar no i jo Zielono - wg mie znosz wiyncyj słow po naszymu yno sie nie chcesz prziznac Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asiula7771 12.09.2006 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 Jak Sosnowiec to je śląsk to jo je tortynsztik Zielono sporo się uczy po naszymu na oddziale - tam jom szkolom Selimm Piejar no i jo Zielono - wg mie znosz wiyncyj słow po naszymu yno sie nie chcesz prziznac Sebo8877 Ej wszystko zrozumiałam ale ten tortynsztik!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 12.09.2006 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=46848 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 12.09.2006 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 Zielono - wg mie znosz wiyncyj słow po naszymu yno sie nie chcesz prziznac yhy... "modro kapusta" jak pomysle to moze jeszcze cosik mi sie przypomni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_K 12.09.2006 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 Dla mnie slowo enigma to "zaunacyc" Kilka lat temu na jakims parkingu na slasku, zahaczyl nam sie pacholek drogowy pod zderzakem i jakis gosc biegl za nami i wolal " ej chopie a kanys tego chopoka zaunacyl" A potem jeszcze kilka razy slyszalam to slowo uzyte w wielu roznych kontekstach.... "o co loto"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 12.09.2006 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 ZAONACZYĆ to slowo jest powszechnie wstawiane jak komuś braknie jynzyka w gymbie np zaonacz mi te one do tego onego bo musza to przyonaczyć - sytuacja kiedy ja z moim ojcem spawaliśmy brame a szczegółowo zawias i tezebabyło przystawić nakrętke do rurki by mógł ja przyspawać. Pracujący razem onczaom w pierony i co jest najfajniesze zawsze każdy wie o co chodzi. A sytuacja z ty chopkiem to chodzilo mu - Gdzie i kiedyś tego pachołka zachaczyła Śląski to piekny język - tylko nie kazdy go rozumie :0 A co to som - krupnioki ??? [coś do jedzenia] Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts