Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Błędy w stropie Teriva - mam duży czy mały problem ?

Recommended Posts

Kierownik i ekipa twierdzą iz wszystko jest OK.

Wywal go natychmiast! Kierownik budowy, ktory stoi po stronie wykonawcy, przeciwko inwestorowi, po to zeby wcisnac bezczelny kit ze wszystko jest OK to jakis koszmarny dramat. Proponuje wezwac niezaleznego eksperta, ktory oceni efekt tego ich "OK".

Jezeli nie wywalisz kierbuda to dalsza budowa bedzie pasmem udrek. Ciekawe jakie boby odwalili do tej pory, a o ktorych jeszcze nie wiesz.

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

O Matko ............. co to jest ??? U mnie strop ma 6m x 6 m . Jak go stemplowali to do salonu nie dało się wejść tyle było drzew -istny las a stemple były niczego sobie -jednego ledwo podniosłem . Przynajmniej 50 -60 stempli u mnie było na tej powierzchni i dwa albo trzy (już nie pamiętam) żebra rozdzielcze . Po zdjeciu stempli strop jest równy jak tafla szkła . Wywal tych partaczy i nie płać im .

pozdrawiam D.RZ

Niezależny inspektor nadzoru jest w tym przypadku konieczny. Wiem, że to truizm. Ale dla mnie to co pokazałeś na zdjęciach to :o :o :o :evil: .

Strop przed zalaniem powinien być podparty kantówką , a nie deskami!!!

Więcej stempli!!. Tak to sie kończy tanie budowanie.

(Kantówkę można wykorzystać potem na murłaty 8) .)

Poprawić tego się nie da. Konstrukcyjnie to wtopa. Wizualnie - ratuje sufit podwieszany.

Ale generalnie moim budowlańcom za coś takiego to bym j..ja pourywał. :evil: :evil:

Stropy mam prościutkie mimo rozpiętości lokalnie powyżej 6m.

Ale ekipa nie jest najtańsza i polecona przez fachowców i innych inwestorów.

Zapłaciłem więcej niż część ludzi na forum, ale śpię spokojnie.

Dotychczas budowa bez większych problemów, pewne drobiazgi tylko, ale wszędzie się zdarzają. Kończę stan surowy i zaczynam poważnie się martwić wykończeniówką. Moja ekipa nie robi jej niestety. :(

Mam nadzieję zaoszczędzić właśnie na wykończeniówce, ale też nie za wszelką cenę. Na konstrukcji nigdy.

jesu matko z corką - co za popaprańcy robili ten strop !! a że kierownik budowy powiedzial że to jest ok :o to to to jest chyba kretn do potegi !.

dobra rada WYWAL ICH Z BUDOWY !

A miało być tak pęknie, kierownik polecany na forum, ekipa budowala juz parę domów. Żadnych oszczędności na budowie. Nie rozumiem jak mogli tak to spie............

Nawet nie pomyslalem zeby kontrolować jak zastemplowany jest strop.

Załączam zdjęcie jak to wyględa bez stempli.

http://www.sarino.com.pl/2.jpg

kierownik polecany na forum

Jezeli mozesz to podaj jakas informacje o problemie w tym topiku na forum, w ktorym znalazles tego magika, szkoda zeby dalej ludziom robil wode z mozgow i bral za to pieniadze. Jest zdaje sie tez jakas lista solidnych i niesolidnych wykonawcow z Lodzi w dziale "wykonawca doskonaly i mniej".

widaiałem na własne oczy dom ze stropem monolitycznym który miał różnicę poziomów na powierzchni całego domu ponad 30 cm !! dom budowany w latach 89/90 majstry nieźle chyba popijali , bo pomylili się o jeden bloczek przy ścianach i tak im wyszło , dom stoi , i ma fantazyjne sufity podwieszane.....

widaiałem na własne oczy dom ze stropem monolitycznym który miał różnicę poziomów na powierzchni całego domu ponad 30 cm !! dom budowany w latach 89/90 majstry nieźle chyba popijali , bo pomylili się o jeden bloczek przy ścianach i tak im wyszło , dom stoi , i ma fantazyjne sufity podwieszane.....

Sufit sufitem, ale jak to wyrównać na poddaszu?? :o

Miałam podobnie doświadczenia z terivą . Nie podsteplowali wogle juz na poczatku kładzenia i spadło 40 pustaków i 2 belki. Na szczęscie nikogo nie zabiło i wpore zareagowałam i dopilnowałm dalsz prace i przed zalaniem odbiór kierownika my inwestorzy nie koniecznie musimy się znac - a odpowiedzialność spada na kierownika :wink:

No naprawdę masakra. Ja taki strop robiłem sam bez fachmanów. Odbierając materiały podpisuje sie że zapoznaje się z instrukcją montażu.Kiero obowiązkowo sprawdził podparcie belek i zbrojenie żeber rozdzielczych. Strop jest na "piątkę". Twojego kierownika oddałbym do zabawy mojemu Azorowi (fachmanów zreszta też).

• 6 years później...
JESLI faktycznie pod deskami są belki rozdzielcze to masz o full za mało belek, powinny byc co najmniej pod każdą belką stropową - za to sciany masz bardzo ładnie podparte :)

i dalej nie daje mni spokoju po co masz tak gesto podparte strop przy scianach?

A jak myślisz dlaczego? Prawdopodobnie dlatego, że przecież belki, a co za tym idzie cały strop musi być podniesiony kilka cm nad ścianę ażeby pod belki mogło być wsadzone zbrojenie wieńca ! Tylko wtedy belki są porządnie oblane betonem i zakotwione w wieńcu.

Osobiście spotkałem się z układaniem belek bezpośrednio na ścianach, a "czwarty" pręt wieńca puszczany był nad belką. To rozwiązanie raczej nie jest zgodne z technologią budowy stropu Teriva.

Mam nadzieje, że dobrze myslę. Proszę o komentarz