wiewióra1976 12.09.2006 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 Gdzie powinien byc zaprojektowany taras? Od południowego zachodu mam zaplanowany ciąg pomieszczeń: kuchnia (od frontu), jadalnia (w dość dużym wykuszu), kąt wypoczynkowy (czyli salon). Wyjście na taras chciałabym mieć między kuchnią i jadalnią (żeby było blisko do kuchni właśnie), a więc PRZED wykuszem, czyli jakby bardziej od ulicy. Czy to mądre rozwiązanie? Poza tym dręczy mnie problem: zadaszenie tarasu, a światło w domu? Jak przykryję dachem, to zaciemni wnętrze, jak szybą - w sloneczny dzień będzie szklarnia.Czekam na jakieś uwagi. Jak to jest u was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fasola25 13.09.2006 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 u nas bedzie bardzo podobnieod poludniowego zachodu kuchnia a dalej salon z jadalniawyjscie na taras bedzie z kuchni i z jadalni orad dodatkowo z salonu na strone pn-zach taras nie bedzie zadaszony ale chyba zamontujemy markize i w razie potrzeby bedziemy ja rozkladaczadaszac tarasu nie planujemy wlasnie ze wzgledu na "zaciemnienie" wnetrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 13.09.2006 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 Mnie tam zawsze mówili,ze w miarę możliwości kuchnia powinna być jak najdalej od południowej strony domu...Taras za to odwrotnie.Oczywiście zawsze w miarę mozliwości,głównie zależy to od usytuowania działki w stosunku do stron świata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 14.09.2006 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Mam taras od poł-zach. Jak na teraz, super!!! Ale latem w te upały, aż się prosi o taras wschodzi. Gdybym budowała jeszcze raz zdecydowanie zrobiłabym z dwóch stron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiewióra1976 14.09.2006 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Fasola - tez myślałam o markizie, ale to znaczy, że w czasie deszczu już nie można posiedzieć. Ale rozumiem, że idealnych rozwiązań nie ma.Areq- nasza kuchnia będzie od frontu czyli od południowego wschodu, wydaje mi się OK. Mieszkałam kiedyś w mieszkaniu z kuchnią od zachodu i to nie było fajne. Może to kwestia zaplanowania odpowiednich okien - bo rozumiem, ze chodzi o slońce walące prosto w oczy. Czy o coś jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiewióra1976 14.09.2006 09:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 No, ale jeszcze oprócz stron świata martwi mnie kwestia tarasu od ulicy. Bo mam dylemat: moim zdaniem kuchnia powinna być od frontu, a wyjście na taras od kuchni, jakoś nie pasuje mi wersja wchodzenia na taras z pokoju dziennego. Czyli, wychodzi na to, sama sobie przeczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 14.09.2006 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 My mamy (już coraz bardziej realny, bo całe lato niestety był tylko wirtualny ) od północy. Bardzo byłam nieszczęśliwa z tego powodu, ale tego lata sąsiedzi, którzy mieli południowe (moje marzenie) klęli, a ci z północnymi byli zadowoleni. Taras jest niezadaszony, więc słońce jest na nim od ok. 15-tej, wcześniej jest zacieniony. I myślę, że na ciepłe lato to dobre rozwiązanie. Ale zdecydowanie wolałabym taras nie od ulicy, obojętnie z której strony świata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oxa 14.09.2006 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Mam taras od pd-zach. odkryty z 3 stron, głęboki na ponad 3 m. zadaszony. Salon (wys 2, nie jest ciemny a jestem szczęśliwa, że jest tarasik bo w lato da się życ, w salonie jest też okno od południa, zasłaniane notorycznie (ze wzgl. na palące słonko). Aha, okna tarasowe mają 4 m X 2,5 m. Byłam u znajomych - okna w salonie porównywalne, też od zach. w lecie wszyscy siedzą w jadalni, bo w salonie się nie da, na tarasie zresztą też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Annja 15.09.2006 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2006 wiewióra 1976- nie rozumiem dlaczego uważasz że pod markizą nie można siedzieć jak deszcz pada? Ten materiał jest impregnowany - przynajmniej we wszystkich markizach z którymi miałam styczność. Myślę, że markiza to dobre rozwiązanie. Ja będę miała taras od zachodniej strony a wyjście na taras z salonu. Taras jest zadaszony ale tylko trochę, że tak powiem - krawędź dachu jest wysunięta do przodu na 1,25 m a taras ma 2,5 metra szerokości. Myślimy właśnie o zamontowaniu markizy gdyby to zadaszenie okazało nie wystarczające. U znajomych markiza świetnie się sprawdza.[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 15.09.2006 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2006 Ja teraz testuję działkę przed budową domu. Mam już garaż blaszak od frontu - czyli u mnie od zachodu, lekko na południe i widzę, że rzuca duży cień i za nim jest ciemno. Tak by było w ogrodzie, gdyby był za domem. Uważa, że łatweij zasłonić się przed nadmiarem słońca niż doświetlać się sztucznie. Taras od południowego zachodu chcę zadaszyć , natomiast będzie drugie okno w salonie od południowego wschodu i ewentualnie dam tam roletę. Zdecydowanie nie chcę mieć ogrodu w pełnym cieniu (mech, zimno itp.), poza tym lubię sloneczko zachodzące. Z tego względu będę mieć ogród od frontu - ulica będzie tylko wewnętrzna do 10 domków, poza tym zrobię płot i żywopłot, żeby mieć intymność. Od tyłu graniczę z innymi ogrodami i to jest już uciążliwe - bardzo słychać wszystkie rozmowy i inne odgłosy, bo oni mają ogrody właśnie od tej strony (u nich południowo-zachodniej) i dlatego też wolę mieć ogród od frontu i strony zachodniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martuszka 03.04.2007 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 [witam, mamy zaplanowany taras od zachodu i równiez chcielibysmy troszke zadaszyc. Dach nad tarasem wychodzi nam ok. 1,5 m więc tez to nie za duzo daje. Druga opcja to markiza ale duzo osób pisze o ostrych i silnych wiatrach zachodnich:(. Myslałam tez o połączeniu dachu z markiza..moze masz jakieś fotki swojego zadaszenia i co z tymi nieszczesnymi wiatrami? pzdr quote="Annja]wiewióra 1976- nie rozumiem dlaczego uważasz że pod markizą nie można siedzieć jak deszcz pada? Ten materiał jest impregnowany - przynajmniej we wszystkich markizach z którymi miałam styczność. Myślę, że markiza to dobre rozwiązanie. Ja będę miała taras od zachodniej strony a wyjście na taras z salonu. Taras jest zadaszony ale tylko trochę, że tak powiem - krawędź dachu jest wysunięta do przodu na 1,25 m a taras ma 2,5 metra szerokości. Myślimy właśnie o zamontowaniu markizy gdyby to zadaszenie okazało nie wystarczające. U znajomych markiza świetnie się sprawdza.[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 05.04.2007 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Najlepsze jest zadaszenie stałe. Markizy owszem, ale zawsze jest obawa że wiatr itp. Przy zadaszeniu stałym tj. dachem musi być jeszcze jedno niezadaszone okno w salonie. Jak przegladam projekty to przeważnie tak jest.Dach zacienia,ale zimą dużo mniej bo słońce jest nisko. Latem siedzi się nie tylko na tarasie. Mamy przecież ogród. Cieniste lub słoneczne miejsce mozna sobie urządzić nie tylko na tarasie. W głębi ogrodu nawet milej się siedzi bo można podziwiać swój piękny domek a nie domy sąsiadów, zwłaszcza te w budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iks_75 10.04.2007 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 Taras od strony ulicy? Chyba nie jest to dobre rozwiązanie. Widziałam takie i bardzo mi się nie podobało, nawet w wersji mało ruchliwej uilicy. My zrobiliśmy od tyłu działki, wejście jest z salonu, taras jest częściowo zadaszony, strona południowo-wschodnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurasie 12.04.2007 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 Witam,nasz domek jest dopiero w fazie projektu, musimy ustawić go według stron świata, mamy dużą dowolność, ponieważ możemy zrobić wejście na dwa sposoby:1. od strony zachodniej, wtedy okno kuchenne będzie wychodziło na zachód, a taras i ogród będzie od strony północnej i wschodniej, niestety okno łazienkowe na poddaszu także na północ2. od strony północnej, wtedy okno kuchenne będzie wychodziło na północ, a taras i ogród będzie od strony wschodniej i południowej, okno łazienkowe na poddaszu także na wschód Trzeba także pomyśleć o bateriach słonecznych, w projekcie dach jest dwuspadowy, a z tego co wiem najlepsze ustawienie dla baterii to strona południowa, więc chyba jednak wariant drugi byłby lepszy??Czekam na opinie...Sylwia[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 12.04.2007 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 Witam, nasz domek jest dopiero w fazie projektu, musimy ustawić go według stron świata, mamy dużą dowolność, ponieważ możemy zrobić wejście na dwa sposoby: 1. od strony zachodniej, wtedy okno kuchenne będzie wychodziło na zachód, a taras i ogród będzie od strony północnej i wschodniej, niestety okno łazienkowe na poddaszu także na północ 2. od strony północnej, wtedy okno kuchenne będzie wychodziło na północ, a taras i ogród będzie od strony wschodniej i południowej, okno łazienkowe na poddaszu także na wschód Trzeba także pomyśleć o bateriach słonecznych, w projekcie dach jest dwuspadowy, a z tego co wiem najlepsze ustawienie dla baterii to strona południowa, więc chyba jednak wariant drugi byłby lepszy?? Czekam na opinie... Sylwia[/img] dla mnie wariant północny jest ok sama mam kuchnie na północ a taras na południe . Taras na wschód i południe to dobre rozwiązanie ....od zachodu jest bardzo gorąco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts