Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PREFABET Bielsko-Biała

Gość

Recommended Posts

Chcę z tego bk wybudować dom, ale coraz więcej się nad tym zastanawiam. Dlatego mam ogromną prośbę do tych z Was, którzy wybudowali już dom z bk PREFABET Bielsko-Biała (lub innego szarego bk)podzielcie się ze mną opiniami na temat swojego domu. Pozdrawiam MAJA

w papierach, parametry które podają wyglądają dobrze,

ceny mają też niczego sobie - prawie jak Ytong.

Jśli bloczki trzymają parametry jak w papierach to wygląda na to, że są dobre. trzeba by jeszcze sprawdzić, czy trzymają wymiary, tzn. czy są na tyle równe, że można robićna klej !

CZ.

jeśli zamierzasz budować ścianę jednowarstwową z odmiany 400, to sądzę, że warto, bo mają dobrą lambdę ( jak wyżej w papierach, bo czy w rzeczywistości tego nie wiem ). Jeśli zamierzasz budować ścianę dwuwarstwową np. BK 500 lub 600 + styropian, to poszukaj innego producenta.

1. taniej,

2. bielsko ma wymiary dł. 49 cm, a inni 59 cm, tym samym na 1m2 wchodzi albo 8 albo 7 bloczków !!!

3. jeśli ściana dwuwarstwowa, to nie ma sensu robić na zaprawie ciepłochronnej lub fudze.

Rozumiem, że robisz jednowarstwowo.

CZ.

boban,

wszystko jedno z tą zaprawą i fugą. różnica w bilansie cieplnym jest później prawie żadna. Duuuuuużo ważniejsze jest DOBRE postawienie ściany i tej zaprawy przez ekipę, co by szpar nie było. Pomyśl o solidnej ekipie, albo często bywaj na budowie.

ciągle ten sam anonim.

CZ.

jeszcz jedno,

cena bardzo dobra ( jeśli razem z zaprawą ), jeśli nie to próbuj za 59 zł same BK za 1 m2 brutto.

aha, zaprawę możan kłaść na całą powierzchnię bloczka lub pasami, obrazowo jak dwie jezdnie autostrady. Przy czym pasami wychodzi jej 2x mniej.

CZ.

Ja się też kiedyś zastanawiałem i wybrałem biały. Mój wniosek taki, że z tego można tylko wybudować garaż. Azbest też kiedyś był budowlany. Te szare pustaki z popiołów według mnie nie są dla ludzi. Dom buduje się tylko raz na wiele lat. Nie warto więc chyba oszczędzać na takim materiale. Lepiej kupić gorszą dachówkę, blachę na dach, panele a nie parkiet itp.

Pozdrawiam.

Wybudowałem dom z BK szarego Termorex 400 z fabryki Prefabet w Kozienicach. Na razie w nim nie mieszkam więc nie mogę się podzielić wrażeniami. Jeśli rozważacie BK "szary" to najprawdopodobniej podobnie jak ja nie wierzycie w wysoką promieniotwórczość BK. Podobno w Bielsku produkują całkiem niezły BK być może nawet lepszy niż w Kozienicach. W 2001r płaciłem za bloczek 24x36x59cm 8,5zł brutto, była to cena z przywozem i rozładunkiem (kupowałem w promocji). Polecam murowanie na zaprawę tzw. ciepłochronną na cienkie spoiny tzn. 5...10mm. Ja stosowałem zaprawę Ekor40. Murowania na klej raczej nie polecam. Nie polecam również kupowania systemowych nadproży - są drogie i można je bardzo łatwo zrobić samemu na budowie.

Pozdrawiam

• 3 weeks później...
My już zbudowaliśmy nasz dom z bk z Bielska. To dobry materiał budowlany, mieszkamy w nim już 6 lat i wszystko jest o'k. W zeszłym roku ociepliliśmy budynek, bo mąż sam go murował nie mając żadnego doświadczenia i wyszły mu szpary przez które trochę wiało, poza tym nie chcieliśmy ryzykować położenia tynku bez ocieplenia i daliśmy cienką warstwę (chyba 5 cm) wełny mineralnej. Efekt to ok 3 stopni cieplej w zimie, łatwiej nam go rozgrzać i utrzymać temperaturę ( ogrzewanie tylko kominkowe z rozprowadzeniem), a latem nie nagrzewa się tak szybko ( bardzo duże okna na każdej ścianie) Teraz jednak robią bloczki o znacznie lepszym współczynniku przenikania ciepła więc być może ocieplanie nie będzie już wogóle potrzebne. Powodzenia. Joanna

BETON KOMÓRKOWY JEST OK !!!

Ale UWAGA !!! Koledzy z listy powyżej ocieplili dom wełną mieralną, NIE RÓBCIE TEGO, nie wiem co za gość im to podpowiadał, pewno znowu bajer o ODDYCHANIU MURU...

Koledzy - liczyłem kondensację dla ocieplenia betonu komórkowego, wełną i wychodzi szalona kondensacja wilgoci wewnątrz przegrody... WYkroplenie występuje już przy temperaturze 0,5 stopnia poniżej zera, a ilość wilgoci jaka się wytrąca jest około 5000 g/m2 co przy możliwości odparowania 3000 g/m2 daje efekt łatwy do wyobrażenia. Niech wasz projektant wam to przeliczy... a i jeszcze coś ODDCYHANIE MURU TO MIT, spytajcie się projektanta ile powietrza wentyluje wentylacja w porównaniu do muru... Projektanci są tego nieświadomi i gadają bzdury, a niewielu ich to przeliczyło, naprawdę widziałem efekty takiego doradzania i gość rozkuwał dodatkowe wentylacje aby obniżyć poziom wilgotności wewnatrz pomieszczeń, bo to jest jedynym ratunkiem przed powaznym zawilogceniem ścian, ...a beton komórkowy jest jak gąbka, jak nasiąknie to HU!HU!HU!

• 3 weeks później...

od początku chciałem ścianę jednowarstwową,

po pół roku poszukiwań i porównań wybrałem BK z BB ( beton komórkowy z Bielska Białej ). Poległ nawet Ytong.

Są równe, wszelkie certyfikaty a dwóch nieznających się wykonawców, zdecydowanie wybrało(by) BK z BB do budowy.

Odmiana 300 nadaje się do ocieplenia ale do ścian konstrukcyjnych jest za słaba. U mnie będzie 36x24x49 z BK400 na zaprawie ciepłochronnej ale nie z BB.

Wybór między poro, sili a bk jest trudny, ale co nie wybierzesz będzie Ci służyć, a zażarte spory jak obserwuję forum prowadzą, wydaje się, konkurenyjni wobec siebie producenci !

CZ.