markes 07.11.2006 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Ma ktoś rysunek jak wykonaliście te ramy z folją i co z tą dziurą?Czy mocowaliście do ściany na gwoździe czy kołki rozporowe (ja mam poroterm)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 07.11.2006 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Teraz po zakończeniu budowy i przeżytych stresach różnego rodzaju przy następnym budynku stawiałbym stan surowy jednego roku, drugiego roku dalsze prace. To jest podstawowa nauczka jaką wyniosłem z budowy.Zimą nie powinno się zajmować budową!!!Pilnuj się tej zasady jak nie chcesz mieć dodatkowych stresów i problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emen 08.11.2006 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 Te ramy z folią to żadna filozofia: po prostu zbite z desek z ewentualną rozpórką w środku. Przymocowane do otworu okiennego kilkoma gwoździami, ale myślę, że dobrze wbite parę kołków drewnianych też mogłoby wystarczyć. Rysunku nie mam, ale jeśli uda mi się wkleić zdjęcie, to da jakieś pojęcie.http://dombud-3.info/img/folia.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
benyś 08.11.2006 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 Szybciej Ci przez tę dziurę wywali niż bez niej bo wiatr porwie całą folię na strzępy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 08.11.2006 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 Ja wstawiłbym okna (jeśli PVC) oraz prowizoryczne drzwi z desek. Mozna wtedy zimę poświęcić na wykonywanie instalacji. Budynek wtedy se osiada jest w miarę ciepło przede wszystkim nie wieje a ludkowie sobie dłubią instalacje a Ty masz sporo czasu na przemyslenia gdzie by tu jeszcze gniazdko dać a gdzie bramofon. Na wiosnę jest już wszystko gotowe i można ruszać z tynkami. Potem wylewki i w czerwcu możesz zacząć wykańczać. Wrzesień październik sie wprowadzasz.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emen 09.11.2006 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 Drogi benysiu! Po pierwsze nic mi nie wywali (o ile to przypuszczenie dotyczyło mojej osoby), bo wspomniane zabezpieczenia zniknęły z mojej budowy jakoś tak na wiosnę tego roku Po drugie, jeśli nastąpiłoby "porwanie całej folii na strzępy", to niby co miałoby stawić wystarczający opór, aby doszło do "wywalenia"? Po trzecie - i najważniejsze - ten system po prostu się sprawdził, bo wytrzymał zimę 2005/2006 a momentami nieźle dmuchało. Mały otwór spełniał rolę wentyla bezpieczeństwa a folia była na tyle wytrzymała, że wcale nie miała ochoty rwać się na strzępy. Zresztą nie upieram się przy dziurach - nie ma o co kruszyć kopii - niektóre okna były zabezpieczone folią bez dziur (co widać na zdjęciu) i też ich nie wyrwało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts