Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik rrmi - komentarze

Nefer

Recommended Posts

rrmi

Jak tam psiuncio , pije juz? Moze jest jeszcze troche zestresowany i zmeczony po podrozy. Za dzien , dwa powinno juz byc dobrze, nabierze pewnosci siebie i poczuje , ze to juz jego dom to dopiero zacznie brykac. :D

• Odpowiedzi 9,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Hau, vau! Dzien dobry wszystkim chcialam powiedziec! :D

U mnie ciasteczka juz pachna od rana. Kto chce latwy przepis? 8) :wink:

Nie wiem jak Wy ale ja najbardziej lubie cos co latwo i szybko sie robi. :roll: Chyba nie jestem leniwa, tylko wygoda..., a z reszta.... :lol:

Zeljko chal , chal :D

Chetnie bym cos upiekla .

Ostatnio chcialam kupic mak na makowce ,ale moj stwierdzil ,ze moze lepiej kupic gotowe :roll: Pierniczki zapomnialam zrobic , alewidzialam jeden przepis na takie co nie musza odlezec .

Bonnie

Nie pije ,wczoraj na reku mu dawala i troche polizal.

Je w sumie normalnie , ale trzeba trzymac mu talerzyk ,sam nie podchodzi jesc ,musimy zapraszac.

Noc byla upojna :D

Musi do kogos dotykac :p

Brazuniu

Wiertarka doszla juz ?

Kruche ciasteczka

250g margaryny

430g mąki tortowej

70g cukru pudru

2 jajka – ugotować na twardo – potrzebne tylko żółtka

sok z pół cytryny

50g cukru waniliowego

Mąkę pomieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać do tego (przez sitko) ugotowane żółtka, margarynę i sok z pol cytryny.

Czyli prościej – wszystko do kupy i z tego ugnieść ciastko.

Ja robię zawsze podwójną porcje wszystkiego.

Można z tego robić ciasteczka przez maszynkę do mielenia mięsa- tak jak to nasze babcie kiedyś uskuteczniały. Ja robię z taka maszynka do ciasteczek. Mam akurat firmy włoskiej Mercato, ale widziałam u nas w hipermarketach – tam gdzie są blachy do ciast i inne drobiazgi, tez taka maszynkę ale plastykowa. Jest tam z 20 rożnych foremek przez które się to ciasto wyciska na blachę z pomocą takiej jakby strzykawki. Na pewno znajdziecie, bo jest to już wszędzie.

Wyciska się na nie posmarowana blachę, aby się do niej przykleiło i odeszło od strzykawki.

Piec aż zrobi się takie lekko złotawe.

Ja jeszcze cześć tego ciastka odrywam i dodaje trochę kakao, potem do strzykawki daje razem trochę ciemnego, trochę jasnego ciasta i wychodzi ładne kolorowe. Robię jakby takie dwie kiełbaski, jedna ciemna, druga jasna, i tak obok siebie ich wkładam do strzykawki.

Lubię te ciasteczka bo są kruche, sypia się w buzi a nie są twarde.

Jak ktoś chce może zrobić tylko jasne ciasto, dodać prócz soku tez i startej skorki z cytryny. Wtedy maja taki ładny zapach. A jak już ostygną, można moczyć tak do polowy w czekoladzie stopionej – glazurę taka zrobić.

Wiec, jedno ciasto a ciasteczek więcej rodzajów.

:p

rrmi jednym słowem cudny ci on :lol: :lol: :lol: pewnie macie kupę zabawy i radości.

Zeljka ciekawy ten, przepis może wypróbuję. też lubię jak jest łatwo i szybko. piekłam super ciasto marchewkowe, niestety przepis leży w dolnej szufladzie po prawej stronie w mieszkaniu ... w anglii (albo już nie). szukałam po necie, jednak to już nie było to samo. szkoda, mogłabym się teraz z wami podzielić.

powiedz tylko czy same foremki nie wystarczą, musi być przez strzykawkę, takie miękkie to ciasto :roll:

Edittko, miekie ciasto jest i dosyc tluste. Watpie aby dalo sie odrywac od stolu.

A jesli dodac maki to juz nie bedzie to samo.

W sklepach sa takie strzykawki - Neckelmann - produkuja te wszystkie drobiazgi do kuchni... wyciskarka do cytryny, blacha do gotowania na parze, jakies taml yzki i wszystko co mozliwe... :D

U nas sieg pada. Ja dalej robie ciasteczka, teraz pierniczki. Maz w domu zaklada kontakty. Co rusz to stwierdza, ze tynkarze cos nam zatynkowali i trzeba szukac... :roll: Czy ktos ma wykrywacz metalu i kabli? Jakis godny polecenia a nie drogi. :roll:

Dziewczyny, przepis na ciasto marchewkowe jest w kilku wersjach w wątku o słodkościach, chyba w zapaleńcach. :D

Zeljko, mam nadzieję, że przy tym robieniu ciasta masz dobry nastrój, to ważne dla jakości ciasta. :lol:

A Ona chyba naprawdę na jakieś psie fora poszła, psiakość. :roll:

ps.Jaga pozdrawia dlugonogiego Pablo :D

Pablo dziekuje Jagusi z sasiedniej sypailni gdzie wpozycji zaby lezy juzod pol godziny :D

Pablo mowi ,zeby ja ucalowac.

Zeljko

Dla mnie te ciastka chyba za trudne, moze jednak te pierniki sprobuje .

Masz jakies prosty przepis ?Czy moze zrobic z tego w przepisach ?

No taka miala chec i jak zwykle na checiach sie skonczylo.

Takaze mnie gospodyni jak z koziej tej traba :-?

U nas juz jest choinka , stoi w kuchni .

Nawet taka fajna rozlozysta mi sie kupila.

Poki co tylko lampki swica ,ale i ta ladnie wyglada i pieknie pachnie jodelka .

Jak pomysle jak dawno nie mielismy zywej choinki we wlasnym domu to az mi sie geba smieje.

W zwiazku z powiekszeniem Rodziny u nas prace stoja calkowicie :roll:

Wszyscy troje jestesmy pieskiem zajeci.

Dostal nowe miseczki , takie na stojaczku .

Pije z reki tylko .Uparty jak prawdziwy doberman :wink:

Zeljko a Wy jedziecie do domu na swieta czy w mieszkaniu ?

Jak tesciowa splawisz :roll: to mozecie zaleciec.

My w domu bedziemy sie lenic i z pieskiem spacerowac. :D

Czesc Edytko

Dziekuje za pochwaly :D

Dpsiu

Jestem , tylko zajeta szczeniaczkiem :D

Witam się ze wszystkimi ciepło!!

Niedawno ze stajni wróciłam!

Rrmisiu wiertarka się wysłała ale jeszcze nie dotarła. Jutro zapytam w Masterlinku kiedy będzie uprzejma do mnie wpaść!!

Koleżanka ma dobermam - nazywamy go obie dober, bober itp. - w rzeczywistości ma na imię Tor. Moja psuka tylko jego uznaje za kumpla - reszta psiaków jest be. Szkoda, bo wolałabym żeby inne też były dla niej cacy!

Ucałuj go w nos (mam nadzieję, że już powoli mija mu szok zmiany miejsca)

W zwiazku z powiekszeniem Rodziny u nas prace stoja calkowicie :roll:

Wszyscy troje jestesmy pieskiem zajeci.

No super :evil: Czyli z kominka na Wigilie nici? :evil: 8) :D

Tak tez myslalam, ze wlasnie tak bedzie :lol:

BTW jak nie chce pic, to niech nie pije. Co tak za nim jak niedoswiadczona_matka_Polka biegasz :lol: Luz Kochaniutka :-) Zdrowy pies na wlasne zyczenie ani nie zaglodzi sie na smierc, ani nie wysuszy :lol:

Choinki to Ci zazdraszczam ... wciaz nie mamy i kto wie, czy kupimy ;) Marek nalega, ale przeciez i tak za trzy dni wybywamy i kto wie kiedy wrocimy ;)

Znajomi biora nasz domek w jasyr, wiec niby drzewko sie nie zmarnuje, ale o parkiet to juz sie boje 8) Kolezanka lubi po domu w ostrych szpilach zasuwac, wiec pewnie dziury w jesionie przyjedzie mi po powrocie szpachlowac :lol:

Zeljka,

Troche trudny ten przepis ;) W szczegolnosci opcja wyciskania, mieszania i przyozdabiania :lol: Wierze jednak, ze mozna podolac i zablysnac ... nawet przed Tesciowa ;) 8)

Rrmi śliczny psinka :lol: :lol: Na tym zdjęciu pod kołderką wygląda jak jamnik :o :lol: Ale kawał z niego psiska :lol: Bardzo mi się podoba. Córka powiedziała: słodziak :lol:

Mój sznaucer ma już 7 miesięcy. Opierniczył mi 7 par ciapów :lol: :lol: Już nie mam do niego siły z tymi ciapami. Moja wina, bo nie chowam a powinnam. Dzisiaj mam na nogach męża ciapy bo obecnie swoich nie posiadam :evil: :lol: Córka zapowiedziała mi jedne pod choinkę :wink: :lol: Jak w zadnym roku w tym roku będę tego prezentu wypatrywać :lol: Oby tylko mu nie smakowały :o

Trudny nie jest. :roll: Fakt latwiej w sklepie gotowe kupic, aleto nie to. :D

Tesciowa moja nie je ciasteczek, bo Jej nie wolno. :D

To dla mojego mezusia. :D

Ok, pierniczki teraz:

300g maki Wroclawskiej

o,125 l miodu

1 jajo

100g cukru

20g margaryny (dwadziescia)

5g sody

pol przyprawy do piernika (dr Oetker)

50g mielonych orzechow

Miod podgrzac ( ja nie podgrzewalam) :D dodac do calej reszty i zrobic ciasto.

Rozwalkowac i wycinac ciasteczka. W blaszcze ulozone posmarowac rozbetanym jajkiem i mozna dac maly kawalek orzecha na srodek. Upiec w rozgrzanym piekarniku az dostanie taki ladny - upieczony :lol: kolor. Nie ukladac za blisko siebie bo jak urosna to sie zlepia.

Upieczone i ostudzone trzymac w zamknietym pojemniku. W koncu zjesc.

Dzieki Zeljko , te pierniki nie wygladaja takgroznie jak ciastka.

Tylko nie mam sody , a musi byc ?

Czy mozna jesc od razu ?

Ja bym chciala zrobic kluski z makiem , ale tez nie umiem , a wiem , ze Moj lubi.

Zepsul juz Pablusia.

Leza razem , chodza razem , jeszcze troche i bede spala na kocyku na podlodze :D

Maly lubi jesc z nowych miseczek.

Zrobilam zdjecie to jutro pokaze.

Kulka

Ta Twoja , ze tak powiem Gawron to calkiem niezla jest, nerwowa tylko za bardzo i sie przezywa na pw .

Mayland

Dziekuje bardzo , najbardziej lubie czytac jak sie moj malutki podoba.

Male dobermanki wygladaja jak jamniki , z tym , ze moj jest wiekszy od jamnika :D

Przejrzalam dzisiaj troche pochodzenie jego rodzinki.

Calkiem niezla jest :D

Moj mowi ,ze bedzie z nim jezdzil na wystawy.

Jesli tak bedzie to w kominku napale za rok :roll:

rrmi

Moja corka tez lubi kluski z makiem. W zeszlym roku poszlam na latwizne i kupilam mak w puszce z bakaliami. Wyszly rewelacyjne te kluski. W tym roku robie tak samo.

Ja juz widze, ze ten Wasz piesek to sie bardzo nadaje na wystawy. Jest bardzo ladnie zbudowany.Bardzo fajnie jest na takich psich wystawach. :D Tylko juz staraj sie go uczyc postawy i chodzenia.Jest to duza gwarancja sukcesu. :D

Kulka

Ta Twoja , ze tak powiem Gawron to calkiem niezla jest, nerwowa tylko za bardzo i sie przezywa na pw .

:lol: rzuć priwem, co????

poza tym, to nie martw się: "kto się przezywa, sam się tak nzazywa" :D

daj wiecej fotek Pablusia :wink:

się nie mogę napatrzeć, szczególnie jak tak stoj na rozjeżdżających się nogach

mała ciapka :D