Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik rrmi - komentarze

Nefer

Recommended Posts

Cześć dziewczyny :)

Fajne te wasze pieski 8)

Aż sama zaczynam się zastanawiać nad posiadaniem... :roll:

Dobrze się zastanów, bo to kolejne i chyba najbardziej upier...liwe dizecko w rodzinie!!! Poważnie - ale za to jakie kochane - na pewno nie odpyskuje :D :wink:

• Odpowiedzi 9,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dpsia

Ty calkiem slusznie prawisz z tym hartowaniem , ostatecznie i stal sie hartowala :roll: Z ym , ze po tym hartowaniu maly dzisiaj szczy jak pompa strazacka co chwila.

W domu oczywiscie.

I ak sie kolo zamyka.

Postanowalam potrzymac dzisiaj w domu , juro zobacze. :-?

Brazuniu masz racje , jak dzieciak , z tym , ze nie pyskuje.

No moj to morderca , wiec sie okaze :D

Poki co bawi sie pileczka piszczaca :lol:

I probuje sam rozpedem wskoczyc na lozko :p

Wskoczenie na łózko już niedługo nie będzie najmniejszym problemem!!! Wierz mi, wiem co mówię :D

A szczać będzie często i dużo, bo to w końcu pies jest - on inaczej niz sunia. Wcale niekoniecznie to musi byc przejaw zmarznięcia. Ale... lepiej uważać.

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku 2008 :D . Pablo bardzo urósł przez te kilka dni :o podmieniony czy jak? Z tym hartowaniem to jak najbardziej tak, ale to jeszcze maluch i domator. Takie przeziębienia to nic dobrego lubią powracać niestety a może ten typ tak ma. Sama miałam kiedyś psa co do 5 miesiąca lał cały czas a był zdrowy.Jakiego mordercę? Mordercę mam ja :D

Dziekuje Mokka za zyczenia.

Tobie i Twojemu mordercy tez zyczymy najlepszego :D

Brazuniu , masz racje z tym sikaniem co do chlopcow .Jakos nie bralam tego pod uwage , ale jednak za bardzo to sie nasililo.

Potrzymam go dzisiaj w domu , jutro z paczka ciastek pojde na podworko, bo po ciastka przychodzi . :roll:

A gdzie to nasza Zeljka ??

Kulka to chyba na poprawinach :D

Alez dzisiaj zimno .... brrrr ... zaszylam sie na 40 minut w saunie, ale jakos trudno zmagazynowac cieplo "na zapas" 8)

rrmisiu,

Pabla trzeba i hartowac i socjalizowac :-) Jak troche pobiega na mrozie to nic mu sie nie stanie. Co najwyzej nabierze rumiencow ;) i kondycji :-) Trza mu tez pokazywac wiele obcych ludzi, psow, samochodow, moze jakis tramwaj, czy metro ;) Niech obcuje z nowymi bodzcami i sie z nimi oswaja. Wiem, wiem ... Wy tylko wies, ale dobrze aby zobaczyl i poznal cos wiecej niz tylko pobliskie lasy i pare ulic 8) Jak nic przydadza Wam sie te nauki na wystawach ... tam to dopiero jest zamieszanie :lol: Najbardziej polecam Twojej uwadze wybieg dla ON-kow :lol: Niezapomniane wrazenie :lol: Yorki tez niczego sobie ... poustawiane na czerwonych katafalkach w oparach lakierow i nablyszczaczy :lol:

No nic, ide dolozyc do kominka bo temperatura jakas marna ...

Alez dzisiaj zimno .... brrrr ... zaszylam sie na 40 minut w saunie, ale jakos trudno zmagazynowac cieplo "na zapas" 8)

.

Moze sie folia aluminiowa owinac ? :roll: :D

Wiem , ze musimy go socjalizowac.

Ostatnio jezdzil z nami 2 razy do marketu , poki maly nosze go za pazucha.

Grzeczny byl bardzo , tylko nas rece od noszenia bolaly.

O jakim wybiegu dla ONkow czy Yorkow mowisz ?

Wiem , wiem jak biega nie marznie, ale problem w tym , ze on siada i siedzi jakzaklety.

Musze szybko torebka z ciastakmi wyjmowac z kieszeni to sie wtedy rusza.

Czasem jednak , rano zwlaszcza , tak prosto z lozka to naprawde mam problem , bo siada na schodach i nic.

Wolam go litosci to podchodzi kroczek , robi siku i zawraca .

Jeszcze chyba maly jednak jest ,ze tez wczesniej nie namyslilam sie tak stanowczo na kupienie psa :roll:

Czytam wlasnie o klikerze , co sadzisz ?

Psow jakos do zabawy nie ma po sasiedzku , pzewazie takie sa przy budach , ale nasz niezastapiony majster ma ON ke cudna , to sie moze wybierzemy :D

A moze lepiej zaprosic Ich na pierwszy raz.

Na Ciebie tez czekam , ale Ty taka widze juz myslami w innej okolicy :D :wink:

ps. Metra to i ja w sumie w Wawie nie widzialam :roll: :D

Sadze, ze mozesz mu klikac :-) Niektorych sztuczek moja uczylam na klik, np. przeszukiwania terenu na okolicznosc tytoniu i bylo ok. Zupelnie natomiast ominelam targetowanie i takie tam ;) Wszystko co do sportu tylko na bardzo wysokim wzmocnieniu pozytywnym, a dzialania niepozadane z krotkotrwalym bodzcem awersyjnym.

Wies tez musze mojej suce wybic awersja. Juz sklecilam krazki Fishera i bede cholere tlukla :evil: :wink: No nieeeee ... troche zartuje ... wystarczy lekko nastraszyc, ze to takie brzydkie zachowanie aby kierbudowi do przyrodzenia skakac 8) :lol:

ps. Metra to i ja w sumie w Wawie nie widzialam :roll: :D

stanowczo trzeba Cie zahartowac i zsocjalizowac :lol:

Nasz Jagunia , melduje , ze w warminsko-mazurskim byla ,

na rynku w Olsztynie , w Gdansku nad Motlawa i w teatrze Atelier w Sopocie.

Wszystko w ostatnie wakacje :D

Jednak najbardziej jakby zadowolona z wizyt u sasiadow w zagrodzie :roll:

Ja mysle,ze Pablowi jednak zimno.

Poza tym on widac towarzyski jest i samemu mu sie latac nie widzi.

Musisz przy nim potruchtac , zeby sie nauczyl :D

Zimno jak nie wiem. I ma byc gorzej. Ale potem lepiej 8)

Sadze, ze mozesz mu klikac :-) Niektorych sztuczek moja uczylam na klik, np. przeszukiwania terenu na okolicznosc tytoniu i bylo ok. Zupelnie natomiast ominelam targetowanie i takie tam ;) Wszystko co do sportu tylko na bardzo wysokim wzmocnieniu pozytywnym, a dzialania niepozadane z krotkotrwalym bodzcem awersyjnym.

Amber zmiluj sie :lol:

ja kiedys na okolicznosc tytoniu przeszukiwalam kieszenie .

Ojca wlasnego zreszta 8)

wzmocnienie pozytywne dobrze mi sie kojarzy ,

dzialania niepozadane zreszta tez ;)

Zochna,

Najprosciej ujmujac chodzi o nauczenia psa, iz jakis staly dzwiek (pstryk palcami, pstryk dlugopisem lub cos innego ale powtarzalnego) oznacza, ze wykonane cwiczenie, ruch, gest jest ok i zaraz bedzie nagroda :-)

Z tytoniem, to taka imprezowa sztuczka Majuta ;) Szczegolow zdradzac nie bede, ale mam nadzieje ze bedzie kiedys okazja na ta rozrywke :lol:

Ło matko, Amber, Ty to chyba mogłabyś jakieś wykłady na uczelniach prowadzić z tego pieskiego szkolenia! :o

Rrmisia, a Pablito to powinien tyle ciastek dostawać? :roll:

Ty go nie wołaj stojąc na tym dworze, bo przyzwyczaisz do ciastek i inaczej nie będzie chciał gadać. Ja bym spróbowała uciekać mu i wziąć jego piłkę do zabawy - żeby wyjście na dwór skojarzyło mju się z przyjemnością i zabawą. Jak zobaczy, że Ty grasz i bawisz się piłką i dobrze się bawisz, to powinien wymięknąć i przyjść. :D A jak będziesz uciekać, to instynkt powinien mu kazać Ciebie gonić. :lol:

Prosimy o dalsze relacje z placu boju o wychodzenie na dwór. :D

Rrmisia, a Pablito to powinien tyle ciastek dostawać? :roll:

Ty go nie wołaj stojąc na tym dworze, bo przyzwyczaisz do ciastek i inaczej nie będzie chciał gadać. Ja bym spróbowała uciekać mu i wziąć jego piłkę do zabawy - żeby wyjście na dwór skojarzyło mju się z przyjemnością i zabawą. Jak zobaczy, że Ty grasz i bawisz się piłką i dobrze się bawisz, to powinien wymięknąć i przyjść. :D A jak będziesz uciekać, to instynkt powinien mu kazać Ciebie gonić. :lol:

Prosimy o dalsze relacje z placu boju o wychodzenie na dwór. :D

Nozesz . :D

Tak wlasnie robie , a ciastka sa pieskowe , nie ludzkie :D

Dzisiaj bylo tak zimno rano , ze szok :o

Jakos nam sie udalo zalatwic sprawy :p

Amberowa faktycznie madra jest , temu Ja molestuje pytaniami :D

Dzien dobry Brazuniu i wszyscy

Zosiu

Jagunia to widac taka bywajaca jest i obyta :D

Wies tez musze mojej suce wybic awersja. Juz sklecilam krazki Fishera i bede cholere tlukla :evil: :wink: No nieeeee ... troche zartuje ... wystarczy lekko nastraszyc, ze to takie brzydkie zachowanie aby kierbudowi do przyrodzenia skakac 8) :lol:

Amber, ja nie wiem co Ty paliłaś, ale widac dobre i nieźle kopa daje :D

a tak poważnie, to jestem pod wrażeniem 8)

W ogóle to mam dość imprez, bycia gościem i na odwrót (tego na odwrót mam szczególnie dość :oops: :wink: ) :roll:

marzy mi się spokojny wieczór z mężem przy kominku i dobrym filmie

dacie wiarę, że całe święta, aż do teraz nie było okazji spokojnie usiąść we wspomnanej wcześniej konfiguracji......

Dla mojej suki psie ciastka to byłaby kara a nie nagroda :D . Ma chyba wrodzony wstręt do wszystkiego co suche i psie z wyjątkiem wędzonych świńskich uszu. Jest chyba jedynym psem jakiego miałam, na którym żwacze wołowe nie robią wrażenia. Uczę ją na sznurek, piłkę. Gdybym uczyła ją na kota to pewnie nauczyłaby się fruwać :D . Nie stosuje jakiś teorii typu Fisher, teorię dominacji obalam każdego dnia :D Fajnie ,że macie możliwość chodzenia na normalne szkolenia, u nas niestety dostępne jest tylko przerabianie każdego psa na onka przedwojennymi metodami. Jeden mądry pan szkoleniowiec stwierdził, że szkolenie asta to strata czasu :D . No i tracę ten czas z moją suką juz ponad dwa lata i mam nadzieje tracić go jak najdłużej :D Dodam tylko jeszcze jedna ciekawostkę , następna pani od szkolenia twierdziła, że jeśli dorosła suka nie toleruje wszystkich psów to wina braku socjalizacji w wieku szczenięcym i może ją tego oduczyć :D . Pies powinien umieć bawić się z psami proszę pani twierdziła a jeśli chodzi o asta to w szczególności dodała. Znajomość rasy jak nic. Niestety nie znalazła chętnych do nauki mojej suki zabaw z innymi psami. Kolejny kazał przynieść na szkolenie kolczatki jak pytałam skąd wie że będą potrzebne to stwierdził, że nie dorosłam do psa tej rasy :D . Straż miejska wielokrotnie wmawiała mi , że na TE psy potrzebne jest pozwolenie bo są na liście :D a jak płace podatek i podaje rasę całą czyli : american staffordshire terrier to żadna pani nie umie jej poprawnie napisać i za każdym razem pytają się jak taki pies wygląda :D . Fajnie mam nie? Wcale nie mieszkam na wsi typu GS, poczta i kościół :D.Jak postępy Pablisia no i jak znosi mrozy? Jakies dodatkowe futo mu trzeba załatwic :D