Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hej,

Witryna będzie duża 3 m szeroka i około 2 m wysoka. Moi Rodzice mają taką w swoim salonie i wygląda rewelacyjnie. Co do wykuszu to nie jestem ich zwolenniczką, ponadto mój mąż uważa, że jest to bardziej kosztowne i skomplikowane. My myślimy o dużych drzwiach, z tej strony domu powstanie z czasem altanka, w której będzie można wypić poranną kawę :) lub obrać ziemniaki :lol: . I jeszcze dodam, że zamierzamy zmienić taras - będzie drewniany i trochę delikatniejszy w wyglądzie.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 466
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich Dandowiczów. Jestem nowym na tym forum, lecz już od jakiegoś czasu na bieżąco przeglądam posty. W tym roku zamierzam zacząć budowę Dandysa. Jestem na etapie warunków zabudowy. Zmiany jakie chcę dokonać w ty projekcie to:

1. Przeniesienie kuchni do pokoju i powiększenie jej- kuchnia zamknięta

2. Powiększenie pomieszczenia gospodarczego pod schody (powstanie ścianka od strony salonu, idąca wraz z wysokością schodów do góry), jak również powiększenie gospodarczego o 80 cm do garażu, ponieważ zamierzam ogrzewać dom za pomocą Ekogroszku- gdzieś trzeba go gromadzić :)

3. Poszerzenie garażu o 100 cm oraz wydzielenie tylnej części na sprzęt ogrodniczy.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b9220fb65d142d45.html

1. Niestety, kosztem powiększenia kuchni (przesunięcie komina) komin będzie wypadał na środku garderoby, lecz jak widać na poniższym zdjęciu w sypialni będzie taki uskok w ścianie, np na sejf lub jakieś półeczki.

2. Połączenie łazienki z WC i powiększenie jej aż do połowy strychu nad garażem- będzie tam stała wanna wpuszczona w podłogę, ponieważ jest tam niższy poziom podłogi.

3. Przesunięcie okien dachowych bardziej na zewnątrz, tak aby przypadały one w łazience, jak i na strychu, gdzie zrobię pralnię.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4e3b8167af42fd7f.html

Co myślicie o tych zmianach? Szczerze mówiąc nie wiem czy mi się to uda, ponieważ jeszcze nie konsultowałem ich z architektem

Proszę o wasze opinię na temat tych zmian...ewentualnie co mogę jeszcze zmienić na podstawie moich pomysłów?

Serdecznie pozdrawiam :)

Kolejny dandysowicz i kolejne ciekawe pomysły. To rozwiązanie z wanną jest bardzo bardzo fajne :wink: ciekawe czy uda Ci się to zrealizować.

Z tego co czytam to wielu z Was zdecydowało się na likwidację pokoju i przesunięcie kuchni w to miejsce. To dobrze - znaczy, że pomysł jest trafiony :D

A na naszej działce telekomunikacja - nasza "kochana"!!! ma światłowód i teraz zastanawia się co z tym zrobić. :roll:

Witam wszystkich budujących domek Dandys:), projekcik jest super. Jak na razie nie wprowadzaliśmy w projekcie żadnych zmian, a czy będą... to się pewnie okaże, budujemy w woj świętokrzyskim. Na dzień dzisiejszy jesteśmy na etapie stropu, pierwszy nad garażem i pom. gosp. jest już zrobiony i w ciągu tygodnia ma być zrobiony drugi nad domem.

Pozdrawiam :D

OGC, tak szybko raczej nie wybudujemy, ponieważ w tym roku planujemy narazie zrobić stan surowy zamknięty. Więc łazienkę będziemy mogli pokazać na forum dopiero w przyszłym roku :(

Zmianę jaką chcemy wykonać na zewnętrznej elewacji, to: brama do garażu z łukiem na górze-brama poszerzona o 20 cm, łuki nad wnęką tarasową oraz nad wnęką wejściową. Również zmiana narożników domu, a mianowicie, tak jak to ma LIBRA z pracowni Dobre Domu. Takie same jak w Librze chcemy mieć balustrady balkonowe.

Pozdrawiamy

OGC widząc twój stan robót na zdjęciach jestem pod wrażeniem i chciałbym już się z Tobą zamienić :) Jeśli nie sprawi to Tobie problemu, czy możesz mi udzielić informacji o kosztach związanych z Twoją budową, czyli do stanu surowego otwartego bez okien oraz jakie przewidujesz dalsze koszta. Prośba o rozbicie w cenach brutto:

- wylewki (materiał + robocizna)

- mury zewnętrzne + taras (materiał +robocizna)

- ścianki działowe (materiał + robocizna)

- dach ceramiczny + drewno (materiał + robocizna)

Jak jesteś wstanie to też:

- ocieplenie zewnętrzne oraz dachu

- okna, drzwi

- tynki zewnętrzne

- elektryka

- woda + ogrzewanie (grzejniki lub ogrzew.podłogowe)

- i nne

Jeśli byłbyś wstanie mi to przedstawić byłbym bardzo wdzięczny.

Czy ilość materiałów podana w projekcie jest dopasowana do rzeczywistości, czy też trzeba jakąś ilośc dodać do realizacji?

Z góry dziękuję i pozdrawiam

pieerr

Pieerr, z słupami miałam początkowo ten sam pomysł, żeby zrobić tak, jak jest to w Librze, jednak zostałam przy prostych słupach, tyle że zrobimy je z cegły klinkierowej cieniowanej, chcę żeby miały szerokość tak 40-50 cm, nie wiem jeszcze jak to wyjdzie, mam nadzieję, że będzie to ładnie wyglądało, ale to dopiero okaże się przy całości, jak już bedzie dach, a do tego jeszcze daleko:).

POZDRAWIAM :D

Witam!!

My swojego Dandyska budujemy 30km od Kielc na terenie gminy Bieliny. Pomieszczenie nad garażem przeznaczamy na pokój dla dziecka i mały cieszy się że ma już podłoge w swoim pokoju i brakuje mu tylko ścian :D . Życzę Wam dużo wytrwałości i cierpliwości przy załatwianiu pozwolenia, bo z własnego doświadczenia wiem, że trzeba mieć stalowe nerwy, ale niestety trzeba to jakoś przetrwać i najgorsze jest to czekanie na każdy dokument.

Wiolcia, z czego budujecie swojego Dundysa i czym ocieplacie? Jestem na etapie decyzji z czego budować. jak przeglądam różne fora to dostaję mętlik w głowie, jedni mówią, że z silikatów i wełna, drudzy, że porotherm i styropian...ehh sam już nie wiem. Podobnie opinie są wśród murarzy, lecz im raczej nie wierzę, bo pewnie powiedzą, to z czego im się lepiej buduje :)

Hej Pieerr!!

Budujemy z Porothermu Wienerbergera, ściany zewnętrzne 30 P+W, śniany wewnętrzne nośne 25 P+W, a ścianki dziłowe z 11,5 P+W i mamy docieplać styropianem 10cm, sądzę że tyle już wystarczy:).U nas silikaty są mało popularne, wiekszość buduje z pustaka ceramicznego typu max, a my wybraliśmy technologię pióro/wpust, bo podobnież wtedy jest mniej mostków termicznych.

Witam !!

No tak, im więcej postów tym więcej pomysłów - zmian. Jestem tylko ciekaw czy ktos konsultował swoje zmiany z jakim inspektorem budowlanym, architektem czy choć z ekipą budowlana. My z moją żonką planujemy parę zmian, ale sam jeszcze nie wiem. Zmiany właściwie tak jak w u wiekszości:

1. Przede wszystkim poszerzenie garażu a tym samym przestrzeni na rupiecie, trochę mnie to martwi mimo że nasz domek będzie z garażem dwu stanowiskowym. Poniekąd zaczynam myśleć czy nie lepiej będzie wybudować jakiegoś małego domku gospodarczego, ale to wyjaśnię w niedługim czasie.

2. Na pewno nastąpi zmiana ścian działowych na poddaszu gdzie dokładnie zostanie skopiowana wersja z Tyberiusza ale bez dodatkowego balkonu i jaskółki.

3.prawdopodobnie podniesiona zostanie scianka kolankowa ale to się zobaczy jeszcze, bo mam pare wątpliwości co do tej zmiany tzn podniesienie ścianki spowoduje albo zmianę konta nachylenia dachu albo zmianę wysokości domu.

4.Osobiście potrzebuje większego tarasu i zamierzam wydłużyć dach o jakiś dobry metr nad tarasem, jeżeli podniosę ściankę może nawet więcej,ale to zostaje do dyskusji.

5.Na pewno strop monolityczny czy żelbetonowy jak zwał.

6 Schody drewniane ?? Może, żona strasznie się upiera, ale chciałem przesunąć kominek w strone schodów co będzie trudne w tym przypadku.

7. Dodatkowe okno nad klatką, myslę że to bardzo fajny pomysł .

8. Jakie rolety będziecie zakładać na tynku czy może pod, a może w ogóle nie?

9. Ostatnio przy tworzeniu wersji wirtualnej naszego domku natknąłem sie na problem ze stropem nad pomieszczeniem gospodarczym. Ostatecznie jeszcze nie doszedłem do końca do porozumienia na razie sam ze sobą w tej kwestii. Jest kilka pomysłów jak to zmienić co może dało by możliwość powiększenia łazienki w kierunku pralni. W tą stronę mogę pomanewrować:)

Sam jeszcze z żadnym fachowcem nie rozmawiałem nad tymi zmianami, ale to w miesiącu maj załatwię. w końcu końcem czerwca ruszam z fundamentami.

Pytanie za to do wszystkich, ktoś już ruszył to gdzieś wcześniej, a ja powtórzę: Jak będziecie ogrzewać swoje dandyski albo czym?? Kto myśli poważnie np nad pompą ciepła, kto będzie używał i montował piece gazowe a kto może pójdzie w tradycyjny sposób ogrzewania ( węgiel) może inne pomysły>>>>

A co z wentylacją?? Myśleliście nad rekuperatorami????

Pozdrawiam

PS: Moje pytania, przynajmniej w części, znajdą odpowiedź ponieważ dzięki uprzejmości OGC będę mógł zobaczyć jego dzieło, już w ten weekend.

Pozdrawiam jeszcze raz:) I miłego weekendu :):)

Przy pomyśle z przedłużeniem łazienki w stronę strychu trzeba wziąć pod uwagę nisko prowadzoną belkę (krokiew) idącą skosem nad WC.Nawet po podniesieniu ścianki kolankowej to i talk wychodzi b.nisko Gdy dojdą wylewki i ocieplenie to trudno będzie przejść . Też myślałem o wannie wpuszczanej,ale

łazienka miała być powiększona o WC i tyle(wanna wtedy w miejscu WC-bo niżej o 50 cm ) wejście do niej tylko od strony łazienki

Widać to trochę na jednym z moich zdjęć (wtedy jeszce nie miałem wylewek)http://picasaweb.google.pl/piosoc/Dandys/photo#5181397156709569458

WitaM!!

My postanowiliśmy budować z Porotherm'u 30 ściany działowe 11,5. Ocieplenie myślę że starczy 10 cm.

Pytanie do wszytkich. Czy ktoś w ogóle wie mniej więcej ile trzeba by było zamówić stali biorąc pod uwagę strop i fundamenty żelbetonowe, bo takie bedę robił, ktos mnie przekonał że terriva czy inne cuda nie są zbyt dobrym rozwiązaniem. Może ktoś z już budujących sie orientuje??

Może macie zestawienie materiałów na stan surowy tylko taki rzeczywisty?? dlatego to pytanie głównie do osób które już zaczęły budowe. (cegła, pustaki,beton, itp)

Pozdrawiam

Jeszcze raz serdecznie dziękujemy OGC za możliwość obejrzenia Dandysa w realu. Drodzy Dandysowicze :D ten domek jest super :p . Już nie możemy się doczekać kiedy będziemy na takim samym etapie budowy. Teraz jesteśmy przekonani w 100 % o właściwym wyborze projektu! Łazienka na górze jest naprawdę spora, pokój nad garażem super, a salon bomba.

Pozdrowienia i powodzenia w "wykańczaniu" Dandyska.