Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 466
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkim budujących, bądź zamierzających budować DANDYSA. Jesteśmy z mężem na etapie szukania biura które zaadoptuje nasz projekt i naniesie nasze zmiany (tak na marginesie to szkoda, że pracownia DOMENA sie tym nie zajmuje). Góra naszego domu zostaje praktycznie bez zmian (podniesiemy poddasze o jedno kolanko i rezygnujemy z WC a co tam bedzie jeszcze nie wiemy :) ) natomiast na dole wygospodarowaliśmy sobie trochę więcej przestrzeni :D Rezygnujemy z przedsionka i schowaka (pod schodami w kotlowni zrobimy schowek) , zamiast toalety bedzie tylko WC - dlatego tez będziemy musieli pomysleć co z oknami od toaletami , bardzo mi sie podoba okno okrągle ale mążowi nie .... ahhh ci faceci.... :D poszerzamy pokój na dole (wejście bedzie z ukosa) tak żeby kuchnia i jadalnia byly większe, kuchnia i jadalnia beda oddzielone scianką, też żeby z salony nie bylo widać kuchni :), schody od strony salonu będą zamkniete. CHyba to wszystko :D

A u mnie przestój.

Zrobiłem parę zdjęć, ale jak im się przyjrzałem z bliska to raczej nic nowego nie wnoszą, więc ich nawet nie zamieszczam.

Ostatnio Wheel pokazał swoje fotki.

Agark

Gratulacje. Jeszcze tylko uprawomocnienie i trzeba zakasać rękawy :)

Martunia79

"... Jesteśmy z mężem na etapie szukania biura które zaadaptuje nasz projekt i naniesie nasze zmiany ..."

Wydaje mi się, że te zmiany, które chcecie wprowadzić nie są na tyle istotne, żeby była konieczność nanoszenia tego w procesie adaptacji. Żonglujesz po prostu ustawieniem ścian działowych. To raczej nikogo nie obchodzi. Nie zmieniasz przecież wyglądu elewacji ani konstrukcji budynku. A to że trzeba będzie w innym miejscu kanalizację puścić to już uzgodnisz z hydraulikiem.

Ja nie wprowadzałem żadnych zmian przy adaptacji i PnB. A potem kierownik budowy wpisywał w dzienniku budowy prawie wszystkie zmiany :) (np. zmianę bloczków na silikaty, zmianę stropu na monolit, wywalenie słupów więźby itp.)

"... poszerzamy pokój na dole (wejście bedzie z ukosa) tak żeby kuchnia i jadalnia byly większe, ..."

Zwróćcie uwagę na to, że przy kuchni stoi słup betonowy (podpiera podciąg).

No i jest on zaraz przy drzwiach do kuchni. Nie wiem gdzie planujecie dać wejście do kuchni po zmianach, ale chyba wypadałoby żeby nie wyszły na tym słupie :)

Tu go tak troszeczkę widać: http://www.ifb.pl/dandys/dandysbudowa135.html

A tu też jest ale bardzo z lewej strony: http://www.ifb.pl/dandys/dandysbudowa189.html

Może jakieś rady ... nie tylko dotyczące DANDYS'a ... takie ogólne.

Myślę, że dotyczą i tych co budują systemem gospodarczym i tych co biorą firmę.

1. Jak planujecie zrobić wg projektu drzwi balkonowe z łukiem to przypilnujcie żeby nadproże było na ukos coby się drzwi otwierały: http://www.ifb.pl/dandys/dandysbudowa136.html

2. Przy fundamentach można się zastanowić nad ich wysokością w garażu. Projekt zakłada jednakową wysokość ścian fundamentowych, a poziom garażu jest obniżony. Czyli ściana zewnętrzna garażu będzie się składała z części fundamentowej no i bloczków. Podobno potem kłopoty z wilgocią i wykończeniem. Ja zrobiłem wg projektu bo powiedzieli mi o tym za późno. Ale nie wiem czy warto. Trzeba się spytać kierbuda.

3. Jeżeli planujecie robić ogrzewanie podłogowe trzeba to wiedzieć od razu bo zmienia się wtedy przekrój posadzek a co za tym idzie zmienia się poziom "0".

4. PILNOWAĆ i jeszcze raz PILNOWAĆ wszystkiego.

Nie brać kierbuda od wykonawcy.

Pamiętajcie, że kierbud nie poczuwa się do takich pierdół jak sprawdzanie wymiarów naniesionych przez majstra (no chyba że jakiś super porządny się wam trafi). Jak wam się nie chce mierzyć i sprawdzać to proponuję rozważyć zatrudnienie niezależnego inspektora nadzoru (będziecie spać spokojniej).

5. Nie ufać wykonawcy. Sprawdzać materiały, które zapewnia/sprowadza.

Mnie np. wyrolowali na więźbie. W projekcie w zestawieniu jest podane, że trzeba około 10m3 drewna. Mój pierwszy wykonawca zasugerował (góral), że te przekroje co w projekcie to za małe są i on proponuje je powiększyć. Kierbud się z tym zgodził więc ja też. Przywiózł mi to drewno no i zapłaciłem jak głupi za 11m3. Dach mi robił już inny wykonawca i niestety okazało się, że przekroje nie są wcale powiększone, a niektóre krokwie są za krótkie.

6. Sprawdzać przede wszystkim:

- wymiary wytyczonych fundamentów zanim przyjedzie koparka a co gorsza beton,

- przy zbrojeniu ławy fundamentowej dopilnować żeby dobrze zrobili uziom fundamentowy (mają wszędzie pospawać druty zbrojeniowe na łączeniach na całym obwodzie fundamentów i wypuścić do góry bednarkę; najlepiej już na tym etapie nawiązać kontakt z elektrykiem),

- nie godzić się na szybkie akcje typu: chłopy kończą szalunki a betoniarka z pompą już czeka; każdy taki poważny, nieodwracalny etap technologiczny dopiero po zatwierdzeniu przez kierbuda; niech przyjedzie, oglądnie i wyda zgodę na lanie betonu

- wymiary okien i ich poziom posadowienia,

- zachowanie kątów prostych,

- bardzo porządne zagęszczenie piachu pod wylewką na gruncie,

Uff chyba koniec już .... tak mi się przypomniało parę drobiazgów.

Kurcze, troche mnie zmartwiłes tym, ze miedzy kuchnia a pokojem na dole jest słup.... Zastanawiam sie czy nie mozna byłby go gdzieś przesunać :D Chcę miec jadalnie i kuchnie zabudowaną, wiec może gdzieś w tej ściance udalby sie go ulokowac :D Mam jeszcze jedno pytanie czy poziom garazu i reszty domu jest równy? Bo w projekcie jest róznica +0,38 w garazu i podejrzewam ze to odnosi sie tez do kotłowni, bo widać tam schodek w górę.

Kurcze, troche mnie zmartwiłes tym, ze miedzy kuchnia a pokojem na dole jest słup.... Zastanawiam sie czy nie mozna byłby go gdzieś przesunać

Może i można ale na pewno po jakiś konsultacjach z konstruktorem.

Mam jeszcze jedno pytanie czy poziom garazu i reszty domu jest równy? Bo w projekcie jest róznica +0,38 w garazu i podejrzewam ze to odnosi sie tez do kotłowni, bo widać tam schodek w górę.

Nie jest równy. Poziom jest niższy o te 38cm począwszy od kotłowni i właśnie dlatego widać te ściany fundamentowe w garażu.

Witam,

OGC - super poradnik!!

Zastanawiam się nad kilka małymi zmianami.

1. Najważniejsza to częściowe zamknięcie kuchni tak jak na rysunku. Nigdy więcej nie chcę mieć otwartej kuchni. Zastanawiam też się nad częściowym zamknięciem jadalni, ale na razie nie mam pomysłu, a po drugie obawiam się że za bardzo zmaleje salon.

2. Zamknięcie wnęki pod schodami od strony salonu, a otwarcie jej od strony kotłowni. W ten sposób powiększę kotłownie. Oczywiście planuję dostosowanie poziomów podłogi tej wnęki do poziomu podłogi kotłowni. Ścianka ma być tylko pod schodami.

3. Przesunięcie kominka w róg. Tak się zastanawiam czy w wyniku takiego przesunięcia nie będzie można zwęzić komina od strony salonu. W końcu na poddaszu i tak się zwęża.

4. Podnieść ściankę kolankową. Tylko nie wiem o ile, tak żeby bryła domu nie straciła na atrakcyjności.

5. Montaż rolet, na razie myślę tylko na parterze. Czy w takiej sytuacji nie będzie lepiej w łazience na dole zrobić jedno większe okno?

Co myślicie o takich zmianach?

Czy nie uważacie, że schody są trochę za wąskie? Zastanawiam się czy później nie będzie problemów z transportem mebli na górę itp.

Czy ktoś z Was projektuje albo już ma piwniczkę? Jeżeli tak to jaką i gdzie? Tak się zastanawiam czy nie doprojektować jakiejś małej piwniczki tak z 10m2 (na przetwory, wino;) itp.) Myślałem, że wejście można byłoby zrobić pod schodami od strony kotłown, a umieścić ją np pod salonem.Ewentualnie całą przestrzeń pod garażem zamienić na piwnicę. Tylko, że garaż jest na niższym poziomie.

Co myślicie o rozszerzeniu garażu np. 50cm?

Czy wprowadzaliście jakieś jeszcze inne ciekawe zmiany w tym projekcie?

Za nim osądzi te zmiany architekt, proszę najpierw Was o słowa krytyki i ewentualnie o inne pomysły.

http://images29.fotosik.pl/154/586e78f2f19afeef.gif

Z góry dziękuję za opinie!

a.r.

Najważniejsza to częściowe zamknięcie kuchni

To chyba kwestia gustu. Ja robię wg projektu :) Na razie nie mam złych doświadczeń z otwartą kuchnią i chcę spróbować.

Zamknięcie wnęki pod schodami od strony salonu, a otwarcie jej od strony kotłowni. W ten sposób powiększę kotłownie. Oczywiście planuję dostosowanie poziomów podłogi tej wnęki do poziomu podłogi kotłowni. Ścianka ma być tylko pod schodami.

Widzę dwa minusy.

1. Ta ścianka co ją chcesz zlikwidować jest robiona z pustaków 24 co sugeruje że jest elementem konstrukcji nośnej budynku (ma nawet pod sobą fundament). Zauważ, że stoi przy klatce schodowej. Na czymś się stropy muszą opierać. Ale czy tak jest na 100% to głowy nie dam sobie uciąć bo to nie moja branża.

2. Kotłownia jest bardzo mała. Ja zamierzam mieć tam jednofunkcyjny kocioł gazowy + zbiornik na cwu około 150L. Pomiędzy tym piecem a zbiornikiem pójdzie pewnie mnóstwo rurek. Jak wywalisz tam dziurę to stracisz fajne miejsce na ich położenie.

Ja zamierzam wykorzystać wnękę pod schodami od strony salonu. Zawsze można tam pokombinować z jakimiś szufladami, szafkami ...

Przesunięcie kominka w róg. Tak się zastanawiam czy w wyniku takiego przesunięcia nie będzie można zwęzić komina od strony salonu. W końcu na poddaszu i tak się zwęża.

Mam taki sam zamiar. Komin u mnie został zrobiony prawie tak jak w projekcie. Zamieniłem tylko stronami kanał dymowy z wentylacyjnym, żeby mieć lepsze podejście do kominka.

Podnieść ściankę kolankową. Tylko nie wiem o ile, tak żeby bryła domu nie straciła na atrakcyjności.

Ja mam podniesione o jeden pustak czyli około 22cm.

I już trochę inaczej jest ...

Zobacz:

http://www.ifb.pl/dandys/dandysbudowa165.html

http://www.ifb.pl/dandys/dandysbudowa172.html

http://www.ifb.pl/dandys/dandysbudowa176.html

Montaż rolet, na razie myślę tylko na parterze. Czy w takiej sytuacji nie będzie lepiej w łazience na dole zrobić jedno większe okno?

Myślę że zmiana z dwóch okien na jedno nie zepsuje wyglądu. Ostatnio zdjęcia zamieszczał Wheel. On chyba ma tam okrągłe okno.

Czy nie uważacie, że schody są trochę za wąskie? Zastanawiam się czy później nie będzie problemów z transportem mebli na górę itp.

Biegi mają 1m szerokości. Dla mnie wystarczająco. Z meblami mogą być problemy, ale wnosisz je przecież raz na jakiś czas. Te parę razy można się pogimnastykować. Bardziej mi się nie podoba w tych schodach szerokość stopni. Jakieś za wąskie u mnie wyszły ...

Czy ktoś z Was projektuje albo już ma piwniczkę? Jeżeli tak to jaką i gdzie?

Nie mam piwnicy i chyba żałuję. Teraz widzę, że w tym domeczku jest trochę za mało powierzchni gospodarczej. Jak masz kasę to rób :)

Eeeee lepiej weź projekt z podwójnym garażem.

....ewentualnie o inne pomysły

Zlikwidowałem drzwi z garażu na ogród :)

Dzięki OGC za porady!

Podnieść ściankę kolankową. Tylko nie wiem o ile, tak żeby bryła domu nie straciła na atrakcyjności.

Ja mam podniesione o jeden pustak czyli około 22cm.

I już trochę inaczej jest ...

Zobacz:

http://www.ifb.pl/dandys/dandysbudowa165.html

http://www.ifb.pl/dandys/dandysbudowa172.html

http://www.ifb.pl/dandys/dandysbudowa176.html

Krokwie zostawiałeś takie jak były w projekcie czy może wydłużałeś?

Zamierzasz zachować na poddaszu projektową wysokość pomieszczeń, czy odpowiednio będą wyższe 22cm?

Czy ktoś z Was projektuje albo już ma piwniczkę? Jeżeli tak to jaką i gdzie?

Nie mam piwnicy i chyba żałuję. Teraz widzę, że w tym domeczku jest trochę za mało powierzchni gospodarczej. Jak masz kasę to rób :)

Eeeee lepiej weź projekt z podwójnym garażem.

Jak patrzę na dom moich rodziców to też wydaje mi się, że trochę tu brakuje przestrzeni gospodarczej. Dlatego tak kombinuje, może wykorzystać to przestrzeń pod schodami, może rozszerzyć garaż, a może jakaś piwniczka...

Ze względu na szerokość działki, garaż mogę rozszerzyć maksymalnie o 80cm, także podwójny odpada. Z kotłownią też nie bardzo także zostaje jakaś piwniczka. Tylko gdzie?? Może architek coś wymyśli przy adaptacji;)

Dzięki za pomoc!

a.r.

Krokwie zostawiałeś takie jak były w projekcie czy może wydłużałeś?

A wiesz, że nie wiem :o

Tą decyzję podjęli chyba za mnie moi dachmani ...

Jakoś nie zwróciłem na to uwagi. Poza tym mieliśmy trochę utrudnioną sytuację bo więźba już była (ta oszukana przez górala) i musieli rządzić tym co było. Gdzieniegdzie krokwie mam przedłużane.

Zamierzasz zachować na poddaszu projektową wysokość pomieszczeń, czy odpowiednio będą wyższe 22cm?

Ustaliliśmy jakąś wysokość pomieszczeń, ale szczerze mówiąc nie pamiętam.

Zmierzę przy okazji. Na pewno nie tak jak w projekcie. Robiłem trzy zmiany które na to wpływają:

- strop monolityczny (ma inną grubość)

- podniesienie ścianki kolankowej właśnie

- ogrzewanie podłogowe na poddaszu

WITAM WSZYSTKICH MIłOśNIKóW PROJEKTU DANDYS

WłAśNIE PRZYMIERZAM SIE DO ZAKUPU TEGO PROJEKTU, BARDZO SZYBKO NA NIEGO NATRAFIłAM I OD RAZU SIE W NIM ZAKOCHAłAM TEN ALBO żADEN!!!

MIłO ZOBACZYć ZDJąCIA OSóB KTóRE JUż Są W TRAKCIE BUDOWY I CZEKAM NA WIęCEJ ZDJęć I OCZYWIśCIE KOMENTARZE I UWAGI DOTYCZąCE BUDOWY.

PROJEKT DANDYS PODOBA MI SIE TAKI JAKI JEST ALE ZAMIERZAMY GO Z MężEM PODPIWNICZYć I TROSZKę POWIęKSZYć , OBAWIAM SIE TYLKO JEDNEGO CZY TE SKOSY NIE ZABIERAJą ZA DUżO MIEJSCA NA PODDASZU?

PYTANKO CZY KTOś MOżE BUDUJE DANDYSA W OKOLICACH TRóJMIASTA CHęTNIE BYM PRZYJżAłA SIE TEMU Z BLISKA

pOZDRAWIAM

Dandys jest swietnym projektem ale jeśli myslisz o powiekszeniu go to proponuje projekt BALTAZAR tez z Domeny Jest 10 m wiekszy. My z mężem też napalilismy sie na Dandysa ale jak zobaczyliśmy Baltazara to powaznie zastanawiamy sie nad zmiana projektu. Załatwiamy już niektóre dokumenty, więc musimy sie szybko zdecydowac :D

• 2 weeks później...

Witam wszystkich budujących!

Mam prośbę:).Czy może ktoś mi podpowiedzieć, ile należy przygotować gotówki brutto :)na postawienie Dandysa do stanu surowego zamkniętego ,jak i dobrowadzenie go do tzw.stanu developerskiego-z instalacjami ale bez białego montażu,glazur,terakot?Bardzo dziękuję za ewentualną odpowiedź.

Pozdrawiam

Witam!

Chętnie podzielę sie uwagami. Jestem na etapie wylewek, wkrótce kominiek i ocieplanie poddasza. Mam juz tynki i instalacje.Może uda mi się dołożyć kilka zdjęć.

Moje spostrzeżenia:

1. Poddasze podnieść koniecznie- pokoje sa naprawdę duże.

2.Fundament mam na jednym poziomie -garaż jest przez to niższy (niczemu to nie szkodzi).

3.Ścianę w kuchi przedłużyłem do linii ściany spiżarni i jeszsze wymuruję jedną sciankę( wbudują w nią akwarium) rozdzielającą jadalnię od salonu. Przejście będzie z dwóch stron ścianki

4. Zrezygnowałem z WC na tzw strychu.Powstanie tam schowek/garderoba z wejściem od str.pomieszczenia.

5.Zrezygnowałem z wylewnych schodów.Będą lekkie drewnianie w salonie....

6.W kotłowni starczy miejsce na wszystko - piec, rozdzielnia, umywalka ,wodomierz, skrzynka prądowa a nawet pralka...

7.Uwaga na dokładnie zaplanowanie wysokości otworów drzwiowych.

(u mnie okazauje się ,że będę miał kłopot z doborem ościeżnic do drzwi wewnętrznych na parterze bo otwory sa za wysokie ).

8. Miałem też kłopot z oknem w łazience -zmieściło się tylko małe okno bo większe wychodziłoby poza linię ścianki do wc.

Czekam na pytania i opinie

Pozdrawiam budujących.

8. Miałem też kłopot z oknem w łazience -zmieściło się tylko małe okno bo większe wychodziłoby poza linię ścianki do wc.

Mówisz o poddaszu i oknie połaciowym ?

Ja postanowiłem przenieść to okno na drugą połać dachu.

Tak tez myślałem ale moi "dachmani"stwierdzili,że nie zmieści się ze wzklędu na tzw. kosz i zejście się dwóch połaci.

Jeszcze jedna wprowadzona zmiana. Dodałem okno połaciowe u szczytu koło komina nad przedpokojem . oświetla górny przedpokój, schody, a nawet salon.

Na dodatek będzie służyć jako wyłaz na dach.

Super pomysł z tym doświetleniem. Jaki wymiar ma to okno? Czy mogę prosić o jakieś zdjęcia jak to wygląda z zewnątrz i od wewnątrz?

Mojego Dandyska jeszcze nie ma. Na razie jest "dziura" w ziemi. Czytam pilnie wszystkie Wasze uwagi, aby wybudować dom doskonały. :D

aga