Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Pytanie do tych co jużż mają dach. Ile daliście za wykonaie dachu i co wchodziło w zakres prac?

U mnie chcą za więźbę + pokrycie dachówką + komin + montaż okien i orynnowania - ok. 33 tys zł.

Wydaje mi się to trochę dużo i chciałbym sięzorientować jak to wygląda u Was.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 849
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeszcze jedna rzecz... Parapet w kuchni jest 85 cm nad podłogą, a standardowe szafki mają ok. 87 cm. Z racji, że jestesmy dość wysocy myślimy o, być może, zrobieniu szafek o wysokości 90-95 cm. Czy zostawiliście okno na takim poziomie, czy podnosiliście całe okno, czy może zmienialiście rozmiar okien?

Witam, Właśnie budujemy z Żonką Sindbada 2G... ale to już nie ten sindbad co w oryginalnym projekcie, dodaliśmy wyjście z kotłowni, podwyższyliśmy ściankę kolankową i co najważniejsze zmieniliśmy dach na dwuspadowy. Dom się bardzo powiększył podwyższyliśmy o bloczek również kondygnację parteru. Domek nam się bardzo podoba. Radzę przemyśleć kibelek na dole gdybym miał jeszcze raz planować przeniósł bym go w inne miejsce. Na piętrze przenieśliśmy kibelek do łazienki zwiększyło to całe pomieszczenie łazienki. Garderoba pomiędzy pokojami została przemyślana tak aby stworzyć dwa oddzielne pomieszczenia po jednym dla każdego z pokoi.

ładny, duży, reprezentacyjny dom

rozklad pomieszczen też sensowny, tylko ten kibelek rzeczywiscie móglby być gdzies indziej, moze warto otworzyć kuchnię na salon , ale to juz zalezy w jakim stylu urządzicie domek

Tylko pewnie drogi w budowie, ale pewnie niepotrzebnie to pisze bo pewnie jestescie na to przygotowani wybierając taki domek

Mi się podoba

• 2 weeks później...
Radzę przemyśleć kibelek na dole gdybym miał jeszcze raz planować przeniósł bym go w inne miejsce.

To nie jest takie łatwe. Po prostu tego kibelka nie da się nigdzie przenieść, chyba, że kosztem np. gabinetu. Niestety przeniesienie go w obrębie kuchni nie jest możliwe (prezentowane przeze mnie w innej dyskusji na forum), ponieważ nie da się wtedy otworzyć drzwi.

Co dokładniej nie pasuje Ci w położeniu tego kibelka?

Nie pasuje mi to że jest na środku domu, w salonie planuję duży stół, a kibelek blisko..... może nie być komfortowo przy jego korzystaniu gdy przyjadą goście.. ten kibelek przeniósł bym w miejsce przy wejściu do domu po lewej stronie, kosztem kuchni oczywiście. Pozdrawiam,

Nie pasuje mi to że jest na środku domu, w salonie planuję duży stół, a kibelek blisko..... może nie być komfortowo przy jego korzystaniu gdy przyjadą goście.. ten kibelek przeniósł bym w miejsce przy wejściu do domu po lewej stronie, kosztem kuchni oczywiście. Pozdrawiam,

Mnie też to nie pasuje, że jest na środku domu i że jest blisko salonu, ale niestety chyba nie za bardzo inaczej się da.

Spójrz tu (wspomniany i napisany przeze mnie tekst o tym WC): http://forum.muratordom.pl/post1578214.htm#1578214.

Masz jakiś pomysł? Ja jeszcze nie postawiłem murów, ale zaczynam w kwietniu, więc świeże pomysły się przydadzą ;)

Masz jakiś pomysł? Ja jeszcze nie postawiłem murów, ale zaczynam w kwietniu, więc świeże pomysły się przydadzą ;)

http://www.imagic.pl/files//2357/po_zmianach2.GIF

nie jest to jeszcze wersja ostateczna, ale coś w ten deseń powstanie. Z pewnością po stronie kuchni będą jeszcze zmiany...

Kurcze... dawno tu nie byłem - ledwo sobie hasło przypomniałem:-D Pozdrownia dla Sindbadowiczów:-)

--

.lamer

...

... chcesz mieć pełną łazienkę, duży gabinet i przejście do garażu? Do tego dużą kuchnię z jadalnią i salon? Hm... no nie wiem czy się da. Aczkolwiek nie jest to awykonalne tylko, że trzeba by przeprojektować cały dół (wraz ze schodami), a co za tym idzie również i górę. Wtedy może się okazać, że lepiej było zamówić projekt, a nie adaptować Sindbada.

to zapraszam w okolice Bielska.

no nie gadaj, że nie masz setek zdjęć z każdego kolejnego dnia budowy??:-) Uprzejmie proszę, o wrzucenie ich "natentychmiast" na forum:-P

Witam

Bardzo dawno mnie nie było:)) ale za to mój Sindbad już w pełnej krasie i obecnie się instalacje ciągną:). Jeśli ktoś chce obejrzec Sindbada w Realu (z podniesioną ścianką kolankową) to zapraszam w okolice Bielska.

pozdrawiam

Aruchna! Fotki na forum! Koniecznie! :)

Wejście do WC widoczne z salonu - bardzo duzy minus, dyskwalifikujący w moim mniemaniu projekt.

Poza tym nie lubię schodów w salonie - dziecko prowadzi kolegów do pokoju, kiedy ja siedzę zagrypiona w szlafroku w salonie? Krępujące.

Łazienka na piętrze ogromna. Przy takiej ilości sypialni lepsze byłby dwie mniejsze (np. jedna z wanna a jedna z prysznicem). Można np. zrobić łazienke dodatkową w pokoju nad garazem.

Wejście do WC widoczne z salonu - bardzo duzy minus, dyskwalifikujący w moim mniemaniu projekt.

Poza tym nie lubię schodów w salonie - dziecko prowadzi kolegów do pokoju, kiedy ja siedzę zagrypiona w szlafroku w salonie? Krępujące.

Tak, wejście do WC widoczne z salonu nie jest zbyt ciekawe, ale projekt można zmienić. Tylko pytanie jak.

Co do schodów w salonie, to jest kwestia gustu. Dla niektórych, gdy dziecko prowadzi kolegów do pokoju przez schody przy salonie to zaleta, a nie wada.

Łazienka na piętrze ogromna. Przy takiej ilości sypialni lepsze byłby dwie mniejsze (np. jedna z wanna a jedna z prysznicem). Można np. zrobić łazienke dodatkową w pokoju nad garazem.

Łazienka dodatkowa jest na piętrze w pokoju nad garażem:

http://www.projekty.ign.com.pl/pliki/rzuty/rzut_sindbad2g_2_zoom.gif

Łazienka największa nie jest znów taka ogromna. Mogłaby być jeszcze większa ;)

Schody w salonie po prostu nie zapewniaja prywatności. Np. Masz przyjęcie a dziecko w pizamie człapie przez salon do kuchni by się napić w nocy.

Myślę, że trochę przesadzasz. Wodę lub inny napój dziecko może mieć u siebie w pokoju. Łazienkę też ma na górze. Dziecko zejdzie na dół tylko w sytuacji, gdy będzie musiało zejść do mnie - a w takim układzie co za różnica gdzie są schody. I tak dziecko zakłóci Twoją "prywatność".

W ogóle nie ma czegoś takiego jak "prywatność" we własnym domu biorąc pod uwagę resztę domowników. Chyba, że chodzi Ci o sąsiadów albo gdy zamkniesz pokój dziecka na klucz, ale wtedy to już nie mamy do czynienia z "prywatnością", a więzieniem.

Jedynym minusem tych schodów może być to, że dziecko będzie się krecić, gdy będę oglądał TV. W takim układzie należy je nauczyć, że ma się zachowywać cicho wchodzą i wychodząc, tym bardziej, że bieganie po schodach może się źle skończyć.