agi 06.04.2003 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2003 Szukając ekipy do stanu surowego otwartego spotkalismy się z ofertą firmy polecaną przez znajomego inspektora nadzoru. Materiał(kupuje firma) + robocizna + sprzęt i transport= 98 tys. za dom o pow.uzytkowej 106 m2 + garaż 40 m2.Domek mały i prosty ale dość pracochłonny: fundamenty do 150 cm, ściana 3-warstwowa(pth25+10 wełna+pth11,5), dachówka ceramiczna. Cena wraz z geodetą i kier. budowy. Wydało nam się dość atracyjnie, ale może wcale nie jest tak tanio, a może jest w tej całej ofercie jakiś haczyk?Napiszcie co o tym sądzicie!Agi-Szczecin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekd 06.04.2003 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2003 ja buduje dom 165 m kw.parter + poddasze mieszk. i garaż cena: materiały(pustak ceram i dachówka braas) i robocizna 89 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekd 06.04.2003 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2003 na waszym miejscu poprosiłbym o kosztorys sprawdzcie ceny w kilku hurtowniach i porównajcie czy przypadkiem nie możecie jeszcze "trochę"zaoszczędzić.pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 06.04.2003 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2003 Tak, a jak zejdziecie do 60 tys., to napiszcie, ze sami macie swoje firmy budowlane i właściwie, to nic Was nie kosztuje.Jak słucham o tym, że dom to taniocha, to nie mogę...Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.04.2003 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2003 Agi,jak dla mnie to tanio,za taką powierzchnię z dachówką i resztą.Nie wiem,jak jest możliwe,aby wybudować taki metraż w cenie,którą podaje marek.Chociaż,może są rejony,gdzie to jest możliwe. [ Ta wiadomość była edytowana przez: opal dnia 2003-04-06 18:34 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.04.2003 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2003 Jak z materiałami to istnieje niebezpieczeństwo, że przywiezie ci na budowę szrot. Jak bez materiałów, to może cię okradać z materiałów dostarczonych. Recepta: nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 07.04.2003 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2003 AgiTrudno jest się wypowiadać na tak ogólnie postawiony problem. Chcę tylko zwrócić uwagę na brak definicji "stan surowy otwarty" Napisałaś o tym, że dach z dachówki ceramicznej. Niektórzy uważają że krycie docelowe dachu nie wchodzi do stanu surowego. Kończą np. deskowanie + 1 razy papa lub folia wiatroizolacyjna. Poza tym co to znaczy "dachówka ceramiczna" czy wliczone są rynny obróbki okapów, attyk, kominów itp. Tak samo jest ze schodami i tarasami zewnętrznymi jedni uważają że to należy do stanu surowego inni że nie. Przykładem może być również chudziak - podłoga na gruncie, zdejmowanie humusu. Jest to bardzo podobna sytuacja jak w przypadku instalacji elektrycznych lub hydraulicznych co wykonawca to inna definicja tzw. "punktu". Polecam doprecyzowanie co będzie zawierała oferta wykonawcy. Jeszcze lepiej aby wykonawca podał czego nie będzie w jego ofercie. To znaczy zamawiasz kompletny dom pod klucz zgodnie z projektem i do tego wypisujesz czego wykonawca nie zrobi, jest to wariant najmniej ryzykowny dla Ciebie. Jak się nie bardzo orientujesz w procesie budowlanym to wykonawca zawsze będzie Ci się starał wmówić że jeszcze coś potrzeba zrobić dodatkowo. Pisałem o takiej sytuacji w tym dziale w wątku o umowie z wykonawcą. Podsumowując zanim spytasz czy cena jest dobra to sprawdź co ona zawiera.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts