rafi27 08.04.2003 07:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2003 Też tak mi się wydaje. Ale jest to osoba polecona przez znajomych i wiem z koleji że jest starszny upierdliwiec i detalista, wykonawcy mają z nim ciężkie życie. Ja dużo wyjeźdżam służbowo, ale na budowę napewno będę mógł wpaść 2 razy w tygodniu. Dużo czytam na forum i Mujatoja no i liczę na was "stali bywalcy" "elita" i "forumowicze". P O M O Ż E C I E ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafi27 08.04.2003 07:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2003 Do gaga2 Chetnie skorzystam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.04.2003 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2003 On 2003-04-08 09:55, rafi27 wrote: Też tak mi się wydaje. Ale jest to osoba polecona przez znajomych i wiem z koleji że jest starszny upierdliwiec i detalista, wykonawcy mają z nim ciężkie życie. Ja dużo wyjeźdżam służbowo, ale na budowę napewno będę mógł wpaść 2 razy w tygodniu. Dużo czytam na forum i Mujatoja no i liczę na was "stali bywalcy" "elita" i "forumowicze". P O M O Ż E C I E ?? P O M O G Ę !! Edward Gierek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 08.04.2003 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2003 Upierdliwiec i detalista w roli inspektora nadzoru/kierownika to nie jest dobre rozwiązanie bo może Cię wpędzić w niepotrzebne koszty i kłopoty. Może się zdarzyć tak, że jakaś robota będzie do zaakceptowania a taki upierdliwiec będzie się upierał, że trzeba poprawiać. Wtedy Ty na tym tracisz czas, nerwy, musisz się dogadywać z wykonawcą aby niepotrzebnie poprawiał robotę , bo taki "upierdliwiec" Ci nie zrobi wpisu w dzienniku budowy. Takie upierdliwe podejście kierownika/inspektora może nieraz zakończyć się tak że wykonawca zejdzie Ci z budowy bez "pożegnania" a Ty zostaniesz z "ręką w nocniku" w środku sezonu budowlanego z rozgrzebaną i zatrzymaną budową. Potem będziesz chodzić i prosić się "byle kogo" aby Ci dokończył budowę. Myślę że najlepsze rozwiązanie jest zawsze dobrze wyważone bez przeginania w jedną lub druga stronę.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 08.04.2003 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2003 Hmmm... To co pisze Inwestor o inspektorze superdokładnym upierdliwcu przypomina mi zasady strajku włoskiego. W takim strajku tak dba się o zgodność wykonywanych czynności z nakazanymi procedurami, że aż robota stoi w miejscu. Tak też się może skończyć i na budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 08.04.2003 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2003 Wowka Ja znam taki pogląd, że strajk włoski wynika nie tylko z dokładności. Wynika również z solidności i szacunku robotników do swojej pracy. Po prostu strajkujący szanują swoją robotę bo chcą aby na dłużej im ona wystarczyła . Pozdrawiam [ Ta wiadomość była edytowana przez: inwestor dnia 2003-04-08 13:25 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 08.04.2003 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2003 Inwestor - owszem tak ale tylko w przypadku pracy rozliczanej dniówkowo a nie zadaniowo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafi27 08.04.2003 11:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2003 Myślę, że w tym co mówi inwestor jest dużo prawdy. Za dokładny inspektor/kierownik może się odbić czkawką inwestorowi i zamiast mu pomóc to będzie przeskadzał. Zawse trzeba znaleźć złoty środek w tym wszystkim.No cóż chyba będę szukał dalej. Jako inwstor muszę się chyba przygotować że moim głównym zajęciem na najbliższe lata jest szukanie, tego śmego czy owego. Dzięki Bogu mamy internet (za free bo jestem w pracy, ha ha )Pozdrawiam i czekam na dalsze przemyslenia na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feft 09.04.2003 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 Cześć Rafi,ja Ci chętnie pomogę - o ile to będzie możliwe. W poprzednią sobotę zacząłem budowę - w czwartek od 11.00 lanie ławy - może wpadniesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.04.2003 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2003 Rafi !Kwota 2 500,00 którą podał Ci insp. nadzoru, jest całkowicie oderwana od rzeczywistości. Realna kwota to 1 200,00 do 1 500,00 zł. za 1 m2. Tak samo kwota za jego "opiekę" na Twoją budową nie ma żadnego logicznego uzasadnienia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 12.04.2003 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2003 Rafi - ja już mam pierwsze oferty inspektorów nadzoru - też drogo, ale chyba nie tyle, iż żądają od Ciebie. Pierwszy - 200 za wizyte na budowie. Drugi podał jakiś wróz z księżyca (a konkretnie z Izby Projektantów Budowlanych) i z tego wzorku (po wyliczeniu w domu) wyszło ni mniej ni więcej tylko 340 za wizytę!!?! Na koniec rozmowy kandydat na inspektora dodał, że te ceny wychodzące ze wzorku są nierealne. Tylko trochę wysoko ustawił poprzeczkę do negocjacji... Ilość wizyt oceniamy na ok. 40 - 50. A jak tam twoje negocjacje ? Pozdrawiam, Gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafi27 14.04.2003 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2003 Jak na razie stoją w miejscu, bo w zeszłym tygodniu byłem cały czas poza biurem (delegacja), ale w tym tygdoniu mam mieć spotaknie z innymi. Jak tylko przedstawią swoje oferty zaraz się z Wami podzielę. Dzię za wszystkie informajce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 15.04.2003 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2003 Rafi - jak tam Twoi inspektorzy?My dzisiaj dogadaliśmy się na 150 zl od wizyty (plus 7% VAT), minimum ok.50 wizyt (to nasze żądanie a nie wymysł inspektora, - z uwagi na duży stopień skomplikowania instalacji) co łącznie daje kwotę 7.500 plus 7%VAT.Dla nas to cena OK. Na forum też padały takie kwoty (150 od wizyty). czy jesteś zainteresowany?Pozdrawiam,gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafi27 16.04.2003 09:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2003 Gaga2Jak najbardziej, cały czas sprawy zawodowe nie pozwalają mi na zajęcie się domem, ubolewam no ale z roboty mam pieniądzre na dom. Rozmawiałem z architektem który będzie adaptował mój dom, ma też uprawnienia i nadzoruje budowy w mojej wiosce, więc zapytam go jak ile i dlaczego tak dorgo. Jestem zainteresowany jak możesz napisz na prv lub mailem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megabajt2004 12.07.2004 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2004 Jak wykonawca może opuścić budowę ??a gdzie zapisy w umowie odnośnie kar umownych, chyba, że nie ma umowy i wtedy wykonawca schodzi z budowy bez powiadamiania inwestora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBQ 12.07.2004 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2004 Megabajt! Pomysl inaczej, nawet jesli jest umowa to z reguly kary to okolo 10% (w dwie strony). Wiec jesli firma ma sie "bawic" w ciucibabke z upieredliwym inwestorem to normalnie schodzi. I w tym czasie robi gdzie indziej. Zreszta zanim sciagniesz z nich kwote to mija troche czasu, no bo niby jak ich mozesz zmusic (a sprawa sadowa troche trwa). A budowa stoi ....Podzielam pogląd Inwestora nie przeginac zbytnio paly ani w jedna ani w druga strone. Kazda strona musi z tego interesu wychodzic zadowolona: inwestor, kierownik, wykonawca bo inaczej zawsze bedzie cos nie tak na ktoryms "styku" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts