KasiaF 07.06.2004 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2004 Mam do zagospodarowania bardzo stromą skarpę (ok. 1,5m wysokości), na dodatek w cieniu. Co zrobić by nie straszyła gołą ziemią. Czy znacie roślinki, które daloby się posadzić w takich warunkach? A może słyszeliście o jakiś metodach na takie strome skarpy? Może ktoś w Was widzial gdzieś jakiś artykuł na ten temat? Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaF 07.06.2004 14:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2004 To już wiem, że do utrwalenia skarby można wykorzystać siatkę plastikową, taką jak na skalniaki. Czyli jaką? Czy to jakiś specjalny rodzaj siatki? Jak się mocuje taką siatkę. No i jeśli faktycznie będę robiła skalniak, to czy po rozłożeniu siatki i oczywiście przysypaniu zimią bedzie istaniła możliwość umocowania kamieni? Ile powinna wynosić warstwa ziemi na siatce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamY 07.06.2004 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2004 Półtora metra to jeszcze nie tak wysoko.. zależy jeszcze jakie nachylenie ma ta skarpa, łagodne czy strome. Co daje cień na tej skarpie.. drzewa czy budynki, czy zacienienie wystepuje cały czas czy przez fragment dnia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaF 08.06.2004 08:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2004 Skarpa jest na prawdę bardzo stroma i tak sobie teraz myślę, że to chyba jednak więcej niż połtora metra. A cień jest bo to północna strona domu i cień powstaje właśnie od domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom_Poznan 18.05.2005 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2005 Zwracam się o pomoc w sprawie doboru roślin na skarpę a raczej skarpkę. Wysokość skarpy max. 50 cm. Na początku namyślałem sie nad obsianiem trawą (wzmocnienie skarpy i zielona powierzchnia) teraz dochodzę do wniosku że nie będzie to najkorzystniejsze rozwiązanie chociażby z uwagi na trudny dostęp a wręcz brak możliwości jej koszenia Poszukuję roślin płożących i dobrze zarastających skarpę (niskich) Może jakieś roślinki na skalniak? Proszę o poradę Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smartcat 19.05.2005 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 Zwracam się o pomoc w sprawie doboru roślin na skarpę a raczej skarpkę. Wysokość skarpy max. 50 cm. Na początku namyślałem sie nad obsianiem trawą (wzmocnienie skarpy i zielona powierzchnia) teraz dochodzę do wniosku że nie będzie to najkorzystniejsze rozwiązanie chociażby z uwagi na trudny dostęp a wręcz brak możliwości jej koszenia Poszukuję roślin płożących i dobrze zarastających skarpę (niskich) Może jakieś roślinki na skalniak? Proszę o poradę Pozdrawiam Wejdz do np Pinusa na strone i wybierz rosliny iglaste okrywowe z katalogu. Bedziesz mial całkiem niezła informacje! http://www.pinus.net.pl/p.php?p=katalog Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kciuk 19.05.2005 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 Dołączam się do pytania! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom_Poznan 19.05.2005 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 Raczej zależałoby mi na roślince która stworzy kobierzec Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smartcat 19.05.2005 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 Raczej zależałoby mi na roślince która stworzy kobierzec Pozdr Jałowce płozące stworza przeciez kobierzec! Ale też wrzośce bedą dobre na taki kobierzec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel Starzec 19.05.2005 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 Taki kobierzec zrobią ci :dąbrówka rozłogowagęsiówka kaukaskazawciąg nadmorskirogownicekonwalia majowabodziszkikocimiętkarozchodnikimacierzankiA z krzewów to :karłowate berberysyirgi płożącewrzośćce trzmieliny pnąceubiorek wieczniezielonyjałowce płożące barwineki wiele wiele innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom_Poznan 19.05.2005 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 Danielu! Wielkie dzięki - tego oczekiwałem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Benicio 22.06.2006 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 Witam serdecznie. Ze 100 lat tu nie pisałem. Poszukuję rośliny, którą mogę posadzić na skarpę od strony północ - północny-wschód. Nie musi być nawet szczególnie ładna. Ma być płożąca, w miare szybko rosnąca, akceptująca zimę bez zabezpieczeń . Dzieki z góry. Pozdrawiam B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna K. 22.06.2006 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 Ja przymierzam się do zakupu irgi płożącej (właśnie na forum doradzono mi)-i też na skarpę w cieniu. Jest ładna i myślę,że nie wymaga dobrej ziemi, ale ja zawsze przy sadzeniu daję roślinom pod korzeń lepszej ziemi. Pomaga im to na starcie a później już sobie radzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gierga 22.06.2006 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 Ja przymierzam się do zakupu irgi płożącej (właśnie na forum doradzono mi)-i też na skarpę w cieniu. Jest ładna i myślę,że nie wymaga dobrej ziemi, ale ja zawsze przy sadzeniu daję roślinom pod korzeń lepszej ziemi. Pomaga im to na starcie a później już sobie radzą. Polecam irge - bardzo szybko się rozkrzewia, dobra na skarpy, a wiosną wypuszcza mnóstwo pięknych białych kwiatuszków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucia 25.06.2006 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2006 Polecam dąbrówkę Ajuga reptans Atropurpurea. Jest dosyć ekspansywna i ładnie zadarnia. http://www.krzewy.pl/Dabrowka/ajuga8.jpg http://www.krzewy.pl/Dabrowka/ajuga5.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 26.06.2006 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 Lucia,Fjna jest ta dąbrówka, tylko po paru latach tak się to rozrasta, że trudno sobie z tym dać radę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucia 26.06.2006 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 Lucia, Fjna jest ta dąbrówka, tylko po paru latach tak się to rozrasta, że trudno sobie z tym dać radę. Pozdrawiam Ale łatwo nad nią zapanować. Mam ją w ogrodzie odkąd pamiętam i nie należy do tych najbardziej ekspansywnych . Jeśli włazi tam, gdzie jej nie proszą, łatwo można wyrwać bez obawy, że za parę dni znowu wyrośnie w tym samym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna K. 27.06.2006 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 Ja mam inne doświadczenia z dąbrówką niż Lucia. Nie da się wyrwać jej z korzeniami ,zawsze coś zostaje i odrasta. Teraz już chyba mam spokój w końcu, ale męczy się z nią teściowa(wzięła ode mnie kilka sadzonek).Można to porównać do innej rośliny na skalniaki - drobne listki , małe delikatne, białe kwiatki - chyba rogownica. Też zarasta wszystko, nawet tulipany nie mają siły się przebić przez gąszcz korzeni. Dla teściowej prawie wszystkie poginęły, które posadziła na skalniaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rispetto 03.07.2006 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2006 Witam serdecznie. Poszukuję rośliny, którą mogę posadzić na skarpę od strony północ - północny-wschód. Nie musi być nawet szczególnie ładna. Ma być płożąca, w miare szybko rosnąca, akceptująca zimę bez zabezpieczeń . Dzieki z góry. Pozdrawiam B. Taką irgę, o której tutaj piszą możesz zobaczyć u mnie w rogu działki, przy modrzewiu (obok skrzynki na gaz) W tym roku urosła już chyba ze 30 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roman2 03.07.2006 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2006 może któraś z nich? szczawik zajęczy (Oxalis acetosella) kopytnik pospolity (Asarum europaeum), przylaszczka pospolita (Hepatica nobilis), marzanka wonna (Galium odoratum). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts