Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam do zagospodarowania bardzo stromą skarpę (ok. 1,5m wysokości), na dodatek w cieniu. Co zrobić by nie straszyła gołą ziemią. Czy znacie roślinki, które daloby się posadzić w takich warunkach? A może słyszeliście o jakiś metodach na takie strome skarpy? Może ktoś w Was widzial gdzieś jakiś artykuł na ten temat?

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

Kasia

• Odpowiedzi 107
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To już wiem, że do utrwalenia skarby można wykorzystać siatkę plastikową, taką jak na skalniaki. Czyli jaką? Czy to jakiś specjalny rodzaj siatki? Jak się mocuje taką siatkę. No i jeśli faktycznie będę robiła skalniak, to czy po rozłożeniu siatki i oczywiście przysypaniu zimią bedzie istaniła możliwość umocowania kamieni? Ile powinna wynosić warstwa ziemi na siatce?

• 11 months później...

Zwracam się o pomoc w sprawie doboru roślin na skarpę a raczej skarpkę. Wysokość skarpy max. 50 cm.

Na początku namyślałem sie nad obsianiem trawą (wzmocnienie skarpy i zielona powierzchnia) teraz dochodzę do wniosku że nie będzie to najkorzystniejsze rozwiązanie chociażby z uwagi na trudny dostęp a wręcz brak możliwości jej koszenia :(

Poszukuję roślin płożących i dobrze zarastających skarpę (niskich)

Może jakieś roślinki na skalniak?

Proszę o poradę

Pozdrawiam

Zwracam się o pomoc w sprawie doboru roślin na skarpę a raczej skarpkę. Wysokość skarpy max. 50 cm.

Na początku namyślałem sie nad obsianiem trawą (wzmocnienie skarpy i zielona powierzchnia) teraz dochodzę do wniosku że nie będzie to najkorzystniejsze rozwiązanie chociażby z uwagi na trudny dostęp a wręcz brak możliwości jej koszenia :(

Poszukuję roślin płożących i dobrze zarastających skarpę (niskich)

Może jakieś roślinki na skalniak?

Proszę o poradę

Pozdrawiam

Wejdz do np Pinusa na strone i wybierz rosliny iglaste okrywowe z katalogu. Bedziesz mial całkiem niezła informacje!

http://www.pinus.net.pl/p.php?p=katalog

Taki kobierzec zrobią ci :

dąbrówka rozłogowa

gęsiówka kaukaska

zawciąg nadmorski

rogownice

konwalia majowa

bodziszki

kocimiętka

rozchodniki

macierzanki

A z krzewów to :

karłowate berberysy

irgi płożące

wrzośćce

trzmieliny pnące

ubiorek wieczniezielony

jałowce płożące

barwinek

i wiele wiele innych

• 1 year później...

Witam serdecznie.

Ze 100 lat tu nie pisałem.

Poszukuję rośliny, którą mogę posadzić na skarpę od strony północ - północny-wschód. Nie musi być nawet szczególnie ładna. Ma być płożąca, w miare szybko rosnąca, akceptująca zimę bez zabezpieczeń :p .

Dzieki z góry.

Pozdrawiam

B.

Ja przymierzam się do zakupu irgi płożącej (właśnie na forum doradzono mi)-i też na skarpę w cieniu. Jest ładna i myślę,że nie wymaga dobrej ziemi, ale ja zawsze przy sadzeniu daję roślinom pod korzeń lepszej ziemi. Pomaga im to na starcie a później już sobie radzą.

Polecam irge - bardzo szybko się rozkrzewia, dobra na skarpy, a wiosną wypuszcza mnóstwo pięknych białych kwiatuszków :)

Lucia,

Fjna jest ta dąbrówka, tylko po paru latach tak się to rozrasta, że trudno sobie z tym dać radę.

Pozdrawiam

Ale łatwo nad nią zapanować. Mam ją w ogrodzie odkąd pamiętam i nie należy do tych najbardziej ekspansywnych :D . Jeśli włazi tam, gdzie jej nie proszą, łatwo można wyrwać bez obawy, że za parę dni znowu wyrośnie w tym samym miejscu.

Ja mam inne doświadczenia z dąbrówką niż Lucia. Nie da się wyrwać jej z korzeniami ,zawsze coś zostaje i odrasta. Teraz już chyba mam spokój w końcu, ale męczy się z nią teściowa(wzięła ode mnie kilka sadzonek).Można to porównać do innej rośliny na skalniaki - drobne listki , małe delikatne, białe kwiatki - chyba rogownica. Też zarasta wszystko, nawet tulipany nie mają siły się przebić przez gąszcz korzeni. Dla teściowej prawie wszystkie poginęły, które posadziła na skalniaku.

Witam serdecznie.

Poszukuję rośliny, którą mogę posadzić na skarpę od strony północ - północny-wschód. Nie musi być nawet szczególnie ładna. Ma być płożąca, w miare szybko rosnąca, akceptująca zimę bez zabezpieczeń :p .

Dzieki z góry.

Pozdrawiam

B.

Taką irgę, o której tutaj piszą możesz zobaczyć u mnie w rogu działki, przy modrzewiu (obok skrzynki na gaz) 8) W tym roku urosła już chyba ze 30 cm.