Elfir 17.10.2010 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2010 a jest jakiś problem ją zdjąć na czas sadzenia?Ale możesz zrobić to wg dorben, tylko trzeba uważać by nie zasypać ziemią geowłókniny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ngel 18.10.2010 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 pewnie można ściągnąc ale jest założona podwójnie i miałam z tym trochę roboty i nie bardzo chce mi się robić od nowa. Na razie robię tak, że wycinam elegancką dziurkę i tam sadzę- ale może faktycznie na krzyż szybciej w każdym razie jak mam coś takiego co się "rozłazi" po macie to musze wycinac większą dziurkę? i np jak widzę, że się rozrastać to potem powiększac dziurę? wiem, że pytane idiotyczne ale wolę dopytać niż potem jakieś głupoty robić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ngel 18.10.2010 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 jeszcze mam jedno pytanie - może nie temat ale nie chcę zakładać nowego wątkuw jednym miejscu- blisko tarasu tak jakby na szczycie skarpy chcę sobie założyć coś jakby zielnik - co poza lawendą i tymiankiem uda się w takich warunkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 18.10.2010 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 Jestem szefem i to ja ustalam z kim chcę a z kim nie chcę pracować. Dziwne?, a mnie zawsze uczyli, że "Klient Nasz Pan". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.10.2010 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 lawenda jest wrażliwa - nie wiem w jakim rejonie Polski masz tę skarpę, ale w wietrznym miejscu w Suwałkach, bez okrycia, bym nie zalecała A co do nacinania włókniny - krzyż jest lepszy niż otworki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 19.10.2010 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 Ngel z ziół polecam Ci oregano odmianę Compactum. Urośnie Ci tam i będzie ładne. Nawet zimą tworzy ładne ok 25 cm poduchy.. Jeśli na szczycie skarpy masz jakis płaski kawałek to powinien sie też udać szczypiorek. Sadząc go nasyp mu do dołka jakiejś dobrej ziemi- np. kompostu żeby przytrzymała wilgoć i nokarmiała go. Polecam Ci też cząber.Piszą o nim ze jest jednoroczny, u mnie jednak zimuje. Jest ładny i świetny do cięższych potraw- mięsa, warzywa zapiekane, kaszanka, nawet jajecznica z kiełabsą i z cząbrem jest czarowną i lekką potrawą.Możesz tam spróbować też melisę, choć ona potrafi podmarzać (u mnie to sie nie zdarza, ale ja mam piach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka 14 02.11.2010 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Witam! Nasza działka jednym bokiem (55 m) przylega do drogi gminnej, droga przebiega poniżej działki i miedzy naszą działką a drogą jest dość stroma skarpa (miejscami zbocze ma nawet z 6 m). Rosna na niej stare drzewa owocowe typu śliwy, wiśnie kilka drzew iglastych i trawa po pas- nie koszona kilka sezonów . Planuje to teraz wyczyścić, wyciąć te stare drzewa owocowe. Poradźcie co tam zasadzić- żeby szybko porosło skarpę- jakieś rośliny płożące, krzewy:???:. Chciała bym zeby było tam jak najmniej trawy bo koszenie jej tam jest bardzo niewygodne. Nie chciała bym żeby to były jakieś drogie rośliny ponieważ, jest to dość spory kawałek i nie należy on do mnie tylko jest zaliczany do pasa drogowego. Co tam zasadzić, żeby w miarę fajnie wyglądało i nie trzeba było wchodzić z kosą raz w miesiącu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 02.11.2010 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 śnieguliczkę Hancock, co ok 90 cm. Można gęściej, wtedy efekt będzie szybszy, ale wiecej krzewów trzeba kupić.Albo berberys 'Green Carpet', co 80 cm.Można jeszcze irge płożącą, ale te wyżej są bardziej 'zelazne', więc myslę że efekt zadarnienia może być szybszy. Ponieważ masz tam spory kawał do obsadzenia, możesz sadzić pasami od ogrodzenia ku drodze i co sezon dosadzać nowy pas.O, mam jeszcze 1 pomysł- winobluszcz pi·ęcilostkowy sadzony w ziemi,jako okrywowy. Sadź go co ok 1-1,2 metra. tez sie sprawdzi, a sadzonki czaem można nawet znaleźć bo się wysiewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Midori 02.11.2010 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Dobór roślin zależy od tego jaka masz glebę i jak układają się strony świata.W mojej okolicy (gliny, piaski gliniaste) bardzo dobrze radzą sobie na skarpach wzdłuż autostrad derenie, np dereń biały 'Sibirica', 'Spaethii'. Cena roślin zależy od tego kiedy je kupujesz - teraz można kupić takie z "gołym korzeniem" po 1,50 - 2 zł za sztukę.Nie wycinaj od razu wszystkich drzew. Może niektóre można trochę przyciąć - będą stanowiły ciekawy akcent na skarpie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka 14 02.11.2010 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Dziękuje za odzew:) Magnolia pooglądałam w grafice gogle Twoje propozycje i bardzo mi przypadły do gustu. Szczególnie pierwsza i druga jednak najtaniej i najszybciej porośnie chyba winobluszcz(z tego co sie orientuje). Więc chyba jego bym zastosowała na początek. Natomiast zastanawiam się czy śnieguliczkę Hancock lub berberys 'Green Carpet nie była bym wstanie z sadzonki rozszczepić i wychodowac samemu więcej sadzonek. Czy je można sadzić z zaszczepka? Midori Ścinać wszystkich drzew nie będe zostanie sosna średniej wielkości, kilka jodeł i brzoza - poleca tylko te owocowe, które już dawno owoców nie wydaja. Nawet zależy mi na zatrzymaniu tego kurzu z drogi i może kilka małych sosenek jeszcze dosadzę. Gleba jest gliniasta, a stok płd-wsch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 02.11.2010 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Ze snieguliczki bardzo ławtwo robi sie tzw. odkłady -przysypujesz pęd ziemią ( można jakąś lepszą), a po paru miesiacach odcinasz ppęð od rosliny matecznej i masz sadzonkę. Berberysy chyba nie aż tak łatwo się rozmnaża, ale prade mówiąc nie wiem ( napewno łatwo z nasion, nie odmianowe, a nam chodzi o Green Carpet)Powodzenia M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka 14 02.11.2010 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 magnolia dziękuje jeszcze raz, bardzo mi pomogłaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.11.2010 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 hmm... nie boisz się, że jak wytniesz drzewa stabilizujące skarpę (jak piszesz dość stromą), nie zjedzie ci ona po deszczach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 04.11.2010 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 napewno trzeba z tym uważać. Może wystarczy te drzewa oczyścić i podciąć od dołu.Jak stroma jest skarpa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka 14 04.11.2010 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 hmm... nie boisz się, że jak wytniesz drzewa stabilizujące skarpę (jak piszesz dość stromą), nie zjedzie ci ona po deszczach? magnolianapewno trzeba z tym uważać. Może wystarczy te drzewa oczyścić i podciąć od dołu. Jak stroma jest skarpa? Skarpa zrobiła się stroma (i widzę po ogrodzeniu które sie przechyliło na strone drogi, że w tym roku troche zeszła) po wykopaniu ogromnej fosy przy drodze przez drogowców. Najlepsze w tym jest to że ta fosa jest wykopana tylko przy naszej działce, nie biegnie ona z góry i nie ma kontynuacji na dole. Po prostu drogowcy kopali fosę od góry po drugiej stronie drogi, a jak napotkali sąsiadke która ma dom bardzo blisko drogi i nie zgodziła się na fosę pod domem, teść który był wtedy jeszcze właścicielem działki pozwolił kopać "u nas". W największe deszcze i powodzie trudno żeby sie w tej fosie uzbierała woda- no cóż. Nie chcę wycinać wszystkich drzew jodły, sosne, brzozę zostawię, ale te stare śliwy doprowadzają mnie do szału i są i tak trochę przytlałe wiec nie wiem czy trzymają tą skarpe. Po tych drogowcach to była po prostu stroma ściana, ale teraz już złagodniała i myślę że więcej nie zejdzie. Zrobiłam zdjęcie z okna domu, uchwyciłam tylko środkową częsć działki. Na lewym końcu działki, gdzie najniżej- mamy wjazd i potem w prawą stronę skarpa rośnie. Na prawym końcu działki jest dość wysoko, trudno mi ocenić ile m, moze nawet 7 m . Chcę powycinać tylko te "czarne drzewa". (Nie mam narazie jak zrobić zdjecia od drogi, jak dam rade to zamieszcze) http://img535.imageshack.us/img535/342/p1090270.jpg Uploaded with ImageShack.us Chętnie nasadziła bym jakiś świeżych drzew które będą trzymać skarpę korzeniami, ale nie wiem jakie gatunki, Sosna będzie dobra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.11.2010 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 Sosna będzie ok. Używa się jej do stabilizowania wydm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka 14 04.11.2010 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 Sosna będzie ok. Używa się jej do stabilizowania wydm. Fajnie:) bardzo lubie sosny. Mam jeszcze pytanie odnośnie winobluszczu pięciolistkowego. Kidy najlepiej sadzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.11.2010 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 z doniczki - póki ziemia nie jest zamarznięta. W upały - tylko jak masz możliwość podlewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 04.11.2010 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 a znalezione sadzonki wiosną lub jesienią i kilka tyg. dbać żeby nie przeschły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 16.11.2010 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 "rozrastają sie szybko podziemnymi pedami" czy to oznacza jednocześnie że się głęboko korzenią?? bo ja planuje swoją POŚ ( oczyszczalnia ) potraktować jak skarpę - górkę -ale rośliny na niej posadzone nie mogą mieć głębokiego systemu korzeniowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts