Klik 07.04.2003 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2003 Jak szerokie powinny byćparapety wewnętrzne ?Pod oknami nie mam wnęk na grzejniki - ściana jest równa.Zawieszony grzejnik "odstaje" od ściany na 14 cm. Czy parapet powinien w takim układzie przestawać poza mur o co najmniej 14 cm ? Jak dodam do tego głębokość wnęki okiennej wychodzi mi 50 cm. Trochę dużo. Jakie jest Wasze zdanie na ten temat ? PozdrawiamKlik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darth_Maul 07.04.2003 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2003 Poszukaj w dziale wnętrza http://forum.murator.com.pl/viewforum.php?forum=51&2567 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 08.04.2003 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2003 parapet wewnętrzny nie powinien zasłaniać obrysem grzejnika - grzejnik powinien wystawać kilka centymetrów poza parapet ...może nawet do połowy...zależy też jak dużą masz wnękę okienną ja u siebie zastosowałem parapety o szerokości 300 - okna miałem skrzynkowe...parapet wyszedł masywny (drewno lite, grubośc 45 mm) snow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 08.04.2003 05:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2003 standard parapetów to 35 cm.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 08.04.2003 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2003 standard - a gdzie ty masz taki standard? wszystko zależy od okna, od konstrukcji ściany, a nawet od twojego widzimisię... trudno tu mówić o jakimś standardzie w starszych blokach mieszkalnych (wielka płyta) parapety miały około 150 mm ja u siebie mam jedno okno bezparapetowe ( budynek z lat 20stych ub. wieku) nie ma czegoś takiego jak standardowa szerokośc parapetu.. oczywiście producenci wykonują parapety według szeregu - ale przy montaży się pytają jak chcesz , ile ma wystawać w wnęki itd. więc teska coś ściemniasz z rana snow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 08.04.2003 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2003 słyszałam, że to czy kaloryfer ma wystawać spod parapetu, czy nie, zależy od rodzaju kaloryfera.Osobiście lubię szerokie parapety, na których można postawić kwiatek i jeszcze zmieści się jakiś półmisek w czasie przyjęcia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domka 08.04.2003 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2003 w czasie przyjęcia ? chyba z okazji parapetówy pozdr.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martin 27.04.2003 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2003 On 2003-04-08 07:06, Snowdwarf wrote: parapet wewnętrzny nie powinien zasłaniać obrysem grzejnika - grzejnik powinien wystawać kilka centymetrów poza parapet ... może nawet do połowy... zależy też jak dużą masz wnękę okien Snawdwarf, zawsze myślałem, że parapet powinien zasłaniać grzejnik, aby zapobiegać unoszeniu się kurzu. Dlaczego uważasz, że parapet nie powinien zasłaniać grzejnika? snow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 28.04.2003 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2003 martin - grzejnik powinien wystawać poza obrys parapetu po to aby cipłe powietrze mogło bmywać szybę - w innym przypadku szyby mogą 'rosić' snow PS. martin dlaczego podpisałeś swoją wypowiedz moim nickiem?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martin 28.04.2003 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2003 Snawdwarf, cytowałem Twoją wypowiedź i tak mi wyrzuciło wiadomość...Nie wiem dlaczego szyby miałyby się rosić jak grzejnik jest zakryty. Wszystkie parapety wewnętrzne jakie widziałem były równe z grzejnikiem bądź je zakrywały. Dziś jadę zamówić parapety, więc jak to jest lepiej żeby parapet trochę wystawał za grzejnik, czy też ma być trochę cofnięty?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 28.04.2003 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2003 uważam że piwinen być ciut cofnięty... twój argument z tym że powinien być zasłonięty bo nie będzie podnosił kurzu zupełnie mnie nie przekonuje...a ciepłe powietrze konwekcyjnie omywa szyby wewnątrz co skutecznie zapobiega rosieniu szyb - zauważ że grzejniki w mieszkaniach przeważnie są pod oknami 9no ja nie spotkałem inaczej montowanych)snow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amatorzy 28.04.2003 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2003 to jak powinno być???????????????????pojutrze montują parapetyA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.04.2003 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2003 to jak powinno być???????????????????pojutrze montują parapetyA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 29.04.2003 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2003 Snow...nie sciemniam..mam w bloku grzejniki zakryte parapetem 35 cm..okna nowe i nic nie rosi..Dalej twierdze ze standard to 35 cmm.. pezrjdz sie do firm ktore robia parapety, pewnie ze mozesz i zamowic 20 i 30 i 50 jak masz ochote, ale 35 to standard:smile: Pozatym kazdy sobie montuje jaki ma ochote i dziwią mnie takie wypowiedzi ...jutro montuja mi parapety...jakie mam załozyc ?? jak jutro montuja to chyba juz jest za pozno:smile: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 29.04.2003 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2003 droga tesko zgodzisz się ze szerokość parapety zależy od grubości ściany (a właściwie głebokości osadzenia okna w otworze okiennym - więc twój standard 35 cm jest wyrażeniem berdzo nieprecyzyjnym (wydaje mi się że nawet błędnym)...ale nie w tym rzecz... wydaje mi się że parapet całkowicie zasłaniający grzejnik będzie przeszkodą dla powietrza które powinno omywac szybę (przy dużej wilgotnści powietrza i różnicy temperatur zewnątrz/wewnątrz na szybie występuje naturalne wykroplenie wilgoci) - włąśnie ciepłe powietrze powinno 'pogrzewać - osuszać' szybe aby to nie ystępowało... aha i teska pytanie : dlaczego grzejniki montuje się pod oknami a nie np. na ścianach wewnętrznych w domu??? snow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregg 29.04.2003 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2003 szerokość grzejnika jest oczywiście zależna od.... gustu kupującego, argument "omywania szyby ciepłym powietrzem" to chyba jakiś żart, wg tej teorii to grzejnik nie powinien wcale wystawać poza krawędź ściany ???, osobiście uważam, że grzejnik powinien wystawać ok 5-10cm, pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amatorzy 29.04.2003 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2003 do Teskanie jakie parapety, lecz jak montować (ewentualnie jaka głebokość grzejnika)proszę trochę szacunku dla innychA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amatorzy 29.04.2003 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2003 do Teskanie jakie parapety, lecz jak montować (ewentualnie jaka głebokość grzejnika)proszę trochę szacunku dla innychA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amatorzy 29.04.2003 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2003 do Teskanie jakie parapety, lecz jak montować (ewentualnie jaka głebokość grzejnika)proszę trochę szacunku dla innychA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 29.04.2003 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2003 On 2003-04-29 16:31, amatorzy wrote: do Teska nie jakie parapety, lecz jak montować (ewentualnie jaka głebokość grzejnika) proszę trochę szacunku dla innych A Jak montować parapety? przeważnie osadza się je we wnęce okiennej, szerokość parapetu jest zależna /oprócz własnych upodobań/ od głębokości wnęki /czyli rodzaju ściany/. Przyjmuje się, że jest dobrze jak parapet wystaje "ze ściany" ok 5-7 cm. Grzejnik /jeżeli nie ma swojej wnęki/ będzie wystawał pare cm poza obrzeże parapetu. Aby wyglądało to dobrze optycznie i grzejnik nie grzał tylko parapetu - umieść go /grzejnik/ 10-15cm ponizej. Amatorzy oburzyłeś /aś/ się na Teskę, ale Twoje pytanie nie jest sformuowane zbyt logicznie /piszesz "jaka głębokość grzejnika"/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts