Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

no własnie nie wiem,jak to się liczy, bo...na górze bylaby otwarta przestrzeń,bez podniesienia sciany kolankowej. Bez dodatkowego wc itp.jestem ciekawa o ile taka:przeróbka" podniosłaby koszty inwestycji.

Ja sama jestem za ideą domu parterowego, jednoczącego rodzine,ale...

chciałbym zeby dzieci miały wspólną przestrzeń, żeby pomiescic moje niezliczone ksiażki,żeby tesciowa i cała rodzina z daleka miała gdzie spać nie reorganizując funkcjonowania domu,a przyjeżdzają stadami, zostają na miesiąc( teraz śpią u moich rodziców albo w hotelu), czesto mamy gosci w domu, różnych...

No i jeszcze takie moje marzenie, bardzo podobają mi się takie strychy ,oczywiscie bez okien połaciowych.

xena, jak ja lubię z Tobą pisac!!!!!

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

zadzwon do Muratora i zapytaj o parametry domu. kubatura wskazywałaby, że i tak tam jest juz strych, tylko brakuje jakiś połaciowek. no i nie wiem jak ze stropem... nie chcę walnąć tu jakiejs głupoty, bo nie jestem archotektem, więc może dzwoń do Muratora i napisz co Ci powiedzieli o stropie i wysokości "poddasza"

No własnie,muszę zadzwonić. Wysokosć domu w kaletnicy jest 6,63,a parteru 2,78,wiec chyba tam jest trochę przestrzeni......

A co myslisz o tym przeniesieniu kochni???

A Ty wg jakiego projektu budujesz?

pozdrawiam,nata

No własnie,muszę zadzwonić. Wysokosć domu w kaletnicy jest 6,63,a parteru 2,78,wiec chyba tam jest trochę przestrzeni......

A co myslisz o tym przeniesieniu kochni???

A Ty wg jakiego projektu budujesz?

pozdrawiam,nata

no wlasnie, napewno jest tam przestrzen, daj znac co i jak...

myślę, że można przeniesć, tylko pamietaj , ze kazde takie przenosiny to dodatkowa kasa....

no i nie wiem jak masz strony świata?

ha! z celyna to się jeszcze okaże...

moze zmienię?>;)

moze tym razem na indywidualny...

jak sie cos dowiesz to daj znac.

Wiesz, ja mysle,że nie bede kupować gotowca ,tylko projektant "miejscowy" na kanwie mi zrobi moj projekt,razem z zagospodarowaniem działki itp. Za takie same pieniądze,albo porównywalne. Wiesz, w małym miescie, jeden projektant=głowny geodeta=masz wszystkie zgody raczej bez problemu...Pewnie nie muszę tych "realiów" :evil: przedstawiać.....

A u Ciebie pewnie mniejsze "parametry" rodzinne???Widziłam,że masz kota. Jaka to rasa?Moja siostra ma podobnego-scotish fold(o ile dobrze napisałam)

o duzo mniejsze parametry rodzinne...

kot jest ne wiem jaki...przywlokłam go z wystawy psow rasowych...

co do projektu indywidualnego - wlasnie intensywnie myslę nad znalezieniem archotekta do projektu indywidualnego....

co do subtelnego...wydaje mi sie ciekawy projekt. wiesz, gdzies widzialam projekt z Domu Dostepnego, podobny byl ksztalt do subtelnego, mam to gdzies na mejlu, daj mi swoj mejl to Ci przesle, moze Cie zainteresuje...

Czesc ,nie zadzwoniłam jeszcze,jakos tak nie mialam okazji/nastroju....Ale dam znać ,co powiedzą.

Xena,a skrytykuj jeszcze cytowany przeze mnie c99 z nowej kolekcji. Oczywiście,przesadzili z dachemmmm...pozdrawiam,nata

czekaj, a nie byłoby dobrze żebys opowiedziala najpierw ile ci potrzebnych pomieszczen i jaka masz działę i okolicę?

Poza tym uprzedzam Cie natka, nie jestem architektem i mogę smażyć farmazony...

• 1 month później...

W sumie to nawet nie wiem czy to o co mi chodzi to styl śródziemnomorski

generalnie chodzi mi o dom pietrowy (parter + pietro bez skosów) z niskim daszkiem kopertowym, na elewacji pomiedzy parterem a pietrem taki niby maly daszek dookola

nie wiem czy dobrze sie wyrazilam

generalnie poszukuje takiego domu, aby na gorze w sypialniach nie bylo skosow (niestety ni moze to byc parterowka) i zeby mogl stanac na podmiejskiej wsi

Projekty typu GEMINI z pracowni Domowe klimaty http://www.domoweklimaty.pl/index.php?id=4&hid=757

chyba nie bardzo pasuja na wies

a moze to tylko kwestia elewacji ?

co o tym sadzicie ????

Może coś takiego?

http://www.arex.net.pl/03projekty/tradycyjne/marlena.htm

Nie lubię tego biura, ale mają kilka podobnych projektów - moze Ci się spodobają.

Przyznam szczerze, że bardz podobają mi się takie domy - nastepny na pewno bedzie piętrowy - jakoś mi to wczesniej nie przyszło do głowy...

A kwestia pasowania do wsi - to chyba zalezy od detali wykończenia - raczej bardziej surowe, moze ceglane kolory - bez tych wszystkich gzymsów - powinno pasować. W sumie we Włoszech na wsiach, stoi cała masa takich budowli.

• 1 month później...
  • 1 month później...
Proszę o opinię (zwłaszcza) osoby użytkujące dom parterowy. Czy jestescie zdowoleni z wyboru? Czy sensownym wyborem jest dom parterowy bez możliwości adaptowania poddasza? Czy lepiej zostawić sobie "furtkę" na poddasze w przyszłości?
Daj sobie spokój z furtkami. Buduj parterówkę bo przy porównywalnej powierzchni dom parterowy jest zawsze wygodniejszy. Co to za dom, co ma niby 140 m2, a z tego 70 m2 na parterze. A parterowy 140 m2 to już kawał chałupy :D

Żeby zostawić sobie "futkę" trzeba mieć odłożonę parę złotych więcej (albo wiekszy kredyt). - ponieważ poddasze musi być przygotowane do ewentualnej adaptacji - więc strop na pewno nie drewniany i porzšdna więŸba dachowa a nie gotowe wišzary. Po za tym 2-3 m2 na partarze na ewentualne schody. Dojœcie do takiego poddasza musi byc nie tylo przez dom (np: przez garaż) - chodzi o to, że jak przypłynie gotówka i zdecydujesz się na pokój DVD, bilardowy i inne zabawki to żeby ci adatacja poddasza nie wchodziła do domu (no po za wsdzeniem schodów)

Po za tym nawet wtedy parter musi być w pełni funkcjonalny: 120-140 m2 i komplet sypialni. Nawet jeżeli chcesz zostawić możłiwoœć ewentualnej adaptacji - parter zrób tak, żebyć mógł mieszkać do końca zycia bez zaadoptowania góry. Niestety bardzo mało jest takich projektów (widziałem np.: Wierzba II od biedy mogła by się nadawać).

Bez względu na argumantacje nic nie zastšpi wygody mieszkania na jednym poziomie w pokojach z prostymi œcianami i pieknym widokiem na ogród.

Decydujšc się na parterowy pamiętaj, że wbrew pozorom nie dopłacasz tak duzo jakby mogło się wydawać. A prawdziwe koszty zaczynajš się dopiero wtedy jak dom przykryje dach.

Jeżeli chcesz adoptować póŸniej poddasze - nie daj się zwieœć ułudzie więszej powierzcni uzyskanej przez œcianki kolankowe i inne cuda. Nie buduj domu z poddaszem uzytkowym, a parterówkę z poddaszem do wykorzystania (ewentualnego!).

Wielkie dzięki za opinie. Pomagają poukładać w głowie.

Wybrałam dom parterowy 128m2 (salon 42m2, kuchnia z jadalnią, 3 pokoje po 13m2, łazienka 8m2, WC, garderoba, pom. gosp.) - myslę, że starczy. W salonie można odkryć polać dachu (bo nachylenie dachu jest 17st.) i ewent. zrobić antresolę lub jeżeli będzie taka potrzeba w salonie wydzielić kolejny mały pokoik. Salon nadal będzie przyzwoity. Co do domów z ewent. poddaszem do adaptacji zastanawiałam się nad Klementynką Archipelagu. To taka opcja-na wątpliwości, które pomagacie mi rozwiać. Masz rację - poddasze to dodatkowe koszty i zaczynam iść po rozum do głowy: nie da się za "małe" pieniądze mieć chałupy 130m2 plus poddasze i przewidzieć, czy któreś z dzieci będzie chciało kiedyś tak mieszkać. Zwłaszcza gdy się ma jedno malutkie dziecko.