Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ło matko :o takie mamy oczy po zobaczeniu domkow Szewczyka. No i mamy znowu faworyta: ten z gabinetem. Jakby tak zmniejszyc gabinet i powiekszyc kuchnie, to mozna wstawic jakas scianke, bo wole zamknieta kuchnie. No i salon z tej strony co trzeba, bo dzialka "nasza" ma wjazd od pld-wsch, a od pln-zach jest widok na las :D
  • Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

:D To jest polski architekt, ale praktykujacy w Kanadzie. Jego bungalow z Calgary to wlasnie typowy przyklad domu amerykanskiego. A moim faworytem, tak, jak u ciebie jest ten z gabinetem :roll: No, ale ja buduje dla dwojga doroslych ludzi po 40-tce :)

Wlasnie maz wrocil z empiku z katalogiem i tak sobie patrze, ze ten domek z gabinetem jest calkiem calkiem i nie musi byc taki drogi :wink: Zamiast wykuszu w kuchni wstawilabym zwykle okno, bo on i tak mi jakos tam nie pasuje, tylko ze po bokach tez sa wykusze chyba. E tam! wywalic :lol: i juz odpada milion gasiorow dachowych. No i jeszcze przydalby sie taki widok na jezioro, ale bedziemy mieli widok na las, wiec jest podobienstwo :wink: Tylko sie tak zastanawiam, czy mozna sobie wchodzic prosto z garazu do holu. Taaaak, coraz bardziej mi sie podoba, no i metraz mnie nie przeraza. Dobrze, ze nie jestesmy milionerami, bo pewnie wypadaloby miec przynajmniej 300-metrowa chalupinke i robic codziennie tysiac kilometrow :evil:

pozdr

link do milusiego domku :)

http://www2.gazeta.pl/dom/3,24384,0,P_EXTRADOM,1411712.html?ile=20@zdj=1

nie moge sobie tego wyobrazic, ale musi byc ciekawy ten ogragly hol na srodku

Calkiem, calkiem. A moze z wc zrobic garderobe, albo spizarnie? Kuchnia b.mala 8,5 m mialam w bloku na Ursynowie :cry: I mile ja wspominam. Nie musialam sie nalatac :p .

Bardzo podoba mi się parterowy projekt MURATORA C34. Mam jedynie wątpliwości czy nie jest za mało pomieszczeń gospodarczych, i czy nie za dużo traci się powierzchni na korytarz za kominkiem. Gdyby jeszcze mógłby być strych na poddaszu, to chyba całkiem niezły projekt.

Pozdrawiam Gajma.

• 2 weeks później...
Dla rodziny 2+2 w sam raz. Nie mam nic do zarzucenia oprócz przechodniej kuchni. Nie lubie tak ciasnej kuchni i juz sobie wyobrazam dzieci biegajace wokol domu przez taka kuchnie akurat gdy mama cos szykuje/niesie goracego. Ufff...
Mnie nie podoba sie WC, bo tak umiejscowione ( przy przejsciu z garazu do domu i na wprost glownego wejscia) nie spelnia wlasciwie zadnej sensownej funkcji. Drugie WC spelnialoby swoje zadanie, gdyby znajdowalo sie przy jakims pokoju goscinnym. I zgadzam sie z Witem, ze kuchnia powinna byc z jednej strony zamknieta.
Zadam jedno proste pytanie: czy jest ktoś kto wybudował dom parterowy bez użytkowego poddasza i teraz tego żałuje, tzn. gdyby budował od początku, to wybrałby wariant z poddaszem użytkowym. Ja mam obecnie poważny dylemat wyboru pomiędzy projektami D24 (parterówka bez poddasza), a D12b (parterówka z poddaszem). Proszę o wszelkie uwagi.

Pozdrawiam

a dla mnie parterowy to jakby nie dom, parter + poddasze użytkowe to tez dobre powiązanie domu z ogrodem, po schodach biegasz dla zdrowia :), masz klarowny podzial na czesc dzienna i kuchnie (na dole) i prywatny azyl (na gorze). Argumenty ze parterowka jest tansza sa nieobiektywne, wieokrotnie robiono porownania kosztow chocby w Muratorze, nie mozna stwierdzic czy parterowy jest tanszy w budowie od pietrowki, decyduje tak naprawde standart i rodzaj wykonczenia.

w parterowym napewno masz drozsze od pietrowki:

-fundamenty (wiekszy wykop)

-dach (wieksza plasczyzna najczesciej bardziej skomplikowana)

-wiecej metrow w srodku tracisz na komunikacje, przejscia

-wieksza kubature -drosze rachunki za ogrzewanie

Ale tak naprawde kazdy decyduje wg. wlasnego gustu...

na dzień dzisiejszy oto moi faworyci:

1/http://www.archipelag.pl/projekty/projekt.php?cat=1010100&VAT=0&pid=292&ExtraNavText=Irma%20II

2/http://www.archipelag.pl/projekty/projekt.php?cat=1010700&pid=40&form=simple&seek=;1;0;;;0;19;;;;;;;;;0;1&ExtraNavText=Idalia

3/http://agrobisp.com.pl/cgi-bin/store?action=displayprojection&item=75&usid=1

4/http://www.projekty.murator.pl/rzuty.htm?IdProjektu=75

pozdrawiam

Buduję BM-81 z Agrobisp. Za miesiąc stawiam więźbę. Mam jednak sporo zmian, np. użytkowe poddasze pod dachem o kącie 32, a nie 22 jak w projekcie, kominek w rogu przy oknie, schody tam, gdzie pokój 13m2. Poza tym układ pozostaje bez zmian i uważam, że jest bardzo interesujący. Jeśli masz jakieś pytania, to pisz. Dodam tylko, że piszę z pracy, w właśnie wybieram się na 1 m-c urlopu (urodziła mi się córeczka :p ) i nie będę mógł przez ten okres odpisać, sorry.