Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ja robie parterówkę z 4 sypialniami, - jest to prawie D26 Rodzinny z kolekcji Muratora, tyle ze garaz jest z przodu i dach dośc skomplikowany bo ogólnie rzut to krzyż z góry wygląda :) ale uklad pomieszczen w srodku ideALNnie nam pasowal (łazienki w "kupie, kuchnia od frontu, spiżarka, częśc gospodarcza, garderoby) tyle ze wtedy wychodzi 149m2+garaż...przeróbki w moim dzienniku (link w podpisie) Edytowane przez queene
  • Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Klemensik77 zobacz dm02 - zawsze to coś innego do porównania. (Uwaga - wizualizacja w grobowych kolorach!) ;)

Dg10 bardzo podobny do naszego typowanego :D

Klemensik77 -- ja też nie chciałabym takiego 140 m kw :( A nie chcę zrezygnować z jednej sypialni, bo mam trzech synów i chciałabym, żeby każdy miał swój pokój. Wydaje mi sie, ze nastolatek - a takich mam dwóch - powinien mieć swój pokój. A najmłodszego im nie wsadzę do pokoju, bo 10 lat róznicy między nimi :D Zdaje sobie sprawę, ze zanim wybuduję to zdążymy ze 2-3 lata pomieszkać i starsi pójdą na studia więc pokoje zostaną wolne. Dlatego zrezygnowałam z gabinetu do pracy, bo w pierwszej wersji szukaliśmy domu z 6 pokojami :D Niestety - nie zawsze chcieć to móc ;)

Jednak Wasz typ ma tańszy trochę dach. :) Ekonomiczny dach to ma dm26 ale garażu brak. Zawsze to jakieś porównanie - choćby żeby wyłapać plusy "swojego" projektu, czy przemyśleć układ okien względem stron świata.

A dzieci w tym wieku to już faktycznie potrzebują własnych pokoików. Wspólny pokój owszem, sprawdza się, ale dla maluchów z niewielką różnicą wieku - łatwiej dozorować kilkulatków no i jest wspólna przestrzeń zabaw.

Dzieci mam małe 1.5 roku i 6 lat ale tez będą potrzebowały niedługo własnego kąta a zwłaszcza starszak.

Boje się powiększać metrażu domu. Bo wiadomo pasowałyby pokoje w których nie dostanie się klaustrofobii, łazienka co najmniej te 6 m, kuchnia spora to podstawa tak 12 - 13 m, salon ok. 30 m i gospodarcze z piecem gazowym, gdzie by można wstawić suszarkę, pralkę i regalik na pierdoły.

No i mam taki projekt:

http://www.domfort.eu/projekt,tomaszek_ii,491.htm

No i mało miejsca "zmarnowane" na korytarze.

Wiem że pasował by tu taki gabinecik z 7 m i tyle. No i robi się 120 m. A tej granicy metrów nie chce przekroczyć. no i dach, wiem że 4 spadowy droższy, ale toleruje dwuspady tylko na piętrowce lub z użytkowym poddaszem:)

Tomaszk jest bardzo ładnym domem. Ma chyba wszysto co niezbędne :) Tzn ja jeszcze obsesyjnie szukam miejsca na szafy wnękowe - conajmniej 2 :D Jedna duża w sieni i druga gdzieś w holu.

Ten gabinet do pracy też by mi sie przydał, ale to juz poza moim zasiegiem, zwłaszcza finansowym ( o ile o jakimkolwiek zasięgu finansowym w mojej sytuacji można mówić :D ). W tej chwili w mieszkaniu mam 4 pokoje i brakuje mi przynajmniej jednego. Już nie wspominam o własnym tarasie, ogródku i braku uciążliwych sąsiadów ;)

Tomaszk jest bardzo ładnym domem. Ma chyba wszysto co niezbędne :) Tzn ja jeszcze obsesyjnie szukam miejsca na szafy wnękowe - conajmniej 2 :D Jedna duża w sieni i druga gdzieś w holu.

Ten gabinet do pracy też by mi sie przydał, ale to juz poza moim zasiegiem, zwłaszcza finansowym ( o ile o jakimkolwiek zasięgu finansowym w mojej sytuacji można mówić :D ). W tej chwili w mieszkaniu mam 4 pokoje i brakuje mi przynajmniej jednego. Już nie wspominam o własnym tarasie, ogródku i braku uciążliwych sąsiadów ;)

Witam Kama33Proponuje abyś przyjrzała sie dokładnie projektowi PRZEMYŚLANY M42 lub M42a z Muratora.W dziale Projekty i architektura mozesz prześledzić od początku budowe tych domów u POSTIHALA i BOBKA BUDOWNICZEGO.POLECAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

O dokładnie - gdybym budowała z garażem to Przemyślany. A wątek Postihala przeczytalam od deski do deski:) Zrobił to gość w bardzo przyzwoitej kwocie:)
Tylko, że Postihal stawiał dom z 3 sypialniami. Ten z czterema ma olbrzymią kubaturę, powierzchnię dachu też dość sporą. Niemniej jestem pełna podziwu dla tempa prac i efektu końcowego Postihala :)
Mi się powoli odmienia z Tomaszka II na projekt groszek bez garażu. Jest 7 m większy ale w 120 m się mieszczę i ma fajne gospodarcze pomieszczenie przy kuchni, no i 3.3 m garderobę.

To może i ja coś dorzucę:

http://www.projekty-domow-parterowych.pl/projekt-domu-ANZIO-4570-22.html

Mały, bo mały, ale 4 pokoje sa...2 łazienki.., kotłownia mikro.., ale jest...

No miałam wkleić ten domek autorce wątku. Na takiej powierzchni nie ma co marzyc o dużych pokojach czy kuchni ale coś za coś. tez myślałam o tym projekcie:)
Niestey, ten ostatni odpada. Dla mnie pokój 8 m kw jest stanowczo za mały. Takie pokoje mam w mieszkaniu w bloku. Wsadzam łóżko, biurko, szafkę i nie ma sie gdzie obrócić :/
  • 4 months później...

Chciałabym zapytać ilu z Was zdecydowało się na dom w poziomie jednej kondygnacji?

Ja właśnie o takim marzę, mimo, że parterówki przestały być tak powszechne jak dawniej. Nie wiem dlaczego tracą na atrakcyjności. Widać to głównie w katalogach domków typowych. Duża większość to domki parterowe z poddaszem użytkowym. Tych jest moc i jest w czym wybierać. Parterówek jest mało i ciężko znaleźć coś dla siebie. Ja daremnie szukam domu parterowego z wbudowanym garażem dwustanowiskowym, kuchnią oddzieloną od salonu i 3 pokoikami. Nie muszą to być wcale duże powierzchnie. Najlepiej gdyby dom nie przekraczał 140m2. Widział ktoś fajny domek, który spełniałby te oczekiwania?

Witaj, ja dzisiaj też w tym temacie napisałam...

"Mój" projekt pewnie nie przypadnie Tobie do gustu, bo kuchnia nie jest oddzielna a pokoje są 4,

ale też jestem miłośniczką parterówek więc zapraszam do przeczytania :)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164934-Doskona%C5%82y-z-pracowni-Jota-pro%C5%9Bba-o-opinie-i-uwagi.

Ja uważam, że parterówki nie są zapominane- sama jestem ich zwolenniczką i od dłuuuugiego czasu jestem na etapie poszukiwań idealnego projektu:)

Większość ludzi buduje domy z poddaszem głównie z uwagi na to, że działki są dość drogie i nie wszyscy mogą na swojej np 8 arowej działce zmieścić dom parterowy. Nie ukrywajmy- gdy chcemy na jednym poziomie 3 sypialnie, salon, kuchnia do tego garaż i pom gosp to wiadomo dom zajmuje znacznie więcej miejsca na działce niz dom z uzytkowym poddaszem- myślę, że to jest jeden z głównych powodów:) Ale są też tacy jak my, którzy parterówki lubią:)

Co do projektu- ciężko trafić w czyjeś gusta, może coś takiego

http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=1282

Mi bardzo podoba się Irys (jest wersja z garażem 2st), głównie kuchnia mnie w nim zauroczyła http://www.domfort.eu/projekt,irys,11,rzuty.htm można tutaj zamówić wersję, gdzie pokoje i łazienką są większe.

Ten też jest ciekawy http://www.domfort.eu/projekt,tk30,680,rzuty.htm

Kombinuj i szukaj a na pewno coś znajdziesz :)

U mnie największym problemem jest znalezienie parterówki z 4 pokojami (poza salonem) - mało jest takich projektów - w większości są 3 pokoje.

A jak do tego dodamy resztę wymagań i upodobań, to wychodzi mi albo Doskonały Joty, albo znaleziony właśnie Przestronny D08 Muratora - każdy z nich z poprawkami niestety. Jak natkniecie się na projekt z 4 pokojami to będę wdzięczna za informację :)

Dla mnie Komfortowy to prawie ideał, niestety moje finanse nie pozwoliły na jego budowę, ale może kiedyś ;)

http://www.mgprojekt.com.pl/domki/komfortowy/rzuty.php