Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja wybrałam taką właśnie ze względu na oddzieloną kuchnię,tylko wariant z wykuszem http://www.z500.pl/projekt/z2.html. Budujący wybierają domy z poddaszem głównie ze względu na małe działki na których parterówki zajęłyby za dużo miejsca. Edytowane przez majkot

Parterówki zapomniane ?! A skąd :) Ja bedę budować małą parterówkę I NAWET PRZEZ CHWILĘ NIE PRZESZŁO MI PRZEZ MYSL,ZEBY BUDOWAĆ Z PODDASZEM :) I własnie wydaje mi,ze ludzie powracają do takiego typu domków (wygoda,wygoda,wygoda,wy....)Po doświadczeniach z komunistycznymi kostkami,aż miło sie patrzy na takie domki ;) Edytowane przez IZA30

Niestety nawet przy wyborze domu jest odwieczna „zależność” – chcieć, a móc.

Co z tego, że chcę porterówkę, skoro szara rzeczywistość wymusza z poddaszem?

Jak wymusza?

Ano w wielu miejscowościach, zwłaszcza „górskich” obowiązkowe nachylenie połaci dachu, to ponad 40 stopni. Przy takim nachyleniu dachu, bezsensem jest rozwiązanie tylko parterowe – także z przyczyn finansowych.

Z tego co ja zauważyłam to najtrudniej znaleźć funkcjonalne rozłożenie pomieszczeń w parterówce aby były dobrze ustawione względem stron świata i aby instalacja nie była zbyt rozbudowana. Ja planuję w domu osobną pralnię z suszarnią i duże pomieszczenie gospodarcze przy garażu (aby nie trzeba było budować osobnego na działce). Z tego co liczyłam to wychodzi aż 12 przewodów kominowych czyli ze 3 kominy - wiele osób pisze, że kominy bardzo podnoszą koszty budowy.

Z tych co podałyście najbardziej podoba mi się domek od bagusia:

http://www.domfort.eu/projekt,tk30,680,rzuty.htm

W miejscu łazienki przy sypialni zrobiłabym pralnię i byłoby prawie idealnie.Kuchnię można wymknąć. Pomieszczenia gospodarcze przy garażu też można powiększyć więc super. Muszę się dokładniej przyjżeć temu projektowi :)

Zalezy równiez od tego czy chcesz budowac oszczędnie,czy nie...czy nie przeraża Cie ogrom takiego dachu (koszty,koszty,koooszty)w projekcie,który zaproponowała ci Bagusia.gdyby było mnie stać na mój wymarzony dom,to z pewnością byłby dach wielospadowy,a nie bedzie. Ale juz sie tym nie zamartwiam,bo za cęnę tego potęznego dachu będe miała jeszcze i kostkę i ogrodzenie :D ,bo "mierz siły na zamiary a nie zamiary na siły"...

OHIHO to prawda, że TK30 nie należny do domów tanich w budowie, ale nie jest też w kategorii najdroższych parterowych:) Na szczęście dach nie jest aż tak bardzo skomplikowany więc troszeczkę mniej kombinacji... ale niestety duża jego powierzchnia-troszkę pewnie będzie kosztował:) Tutaj masz real foto i jakieś info odnośnie TK30 http://www.extradom.pl/projekt-domu-tk-30-wak1008.aspx Gdybyś szukała jeszcze info na temat tego domku to zwróc też uwagę na TK29 (jest on dokładnie taki sam tylko garaż 1stanowiskowy). Może ktoś podawał jakieś cenne info (co warto zmienic itp)- a skoro układ jest identyczny to myślę, że warto i tam zaczerpnąć informacji. Dość ciekawy jest domek TK32 ale jeśli planujesz ogrzewanie na paliwo stałe na pewno odpada- brak kotłowni:/

Jak masz ułożoną działkę względem słońca? to dość ważne przy wyborze projektu:) Może coś jeszcze znajdziemy:P

Edytowane przez bagusia

Wjazd od zachodu (węższy bok). Działka dosyć duża, bardzo słoneczna. Jedyny jej feler to zapis o szerokości elewacji frontowej - długość max 16m.

U nas też będzie wjazd od zachodu, jeśli się*zdecydujemy na tę, co mamy na oku... OHIHO, a co to znaczy dosyć duża? Możesz podać wymiary?

No to rzeczywiście działka spora, ale też ten zapis bardzo ograniczający.

My rozważamy właśnie 3 działki, w zasadzie 2. Jedna większa, ale problemem jest las i rzeczka, bo musielibyśmy zachować odległości i wtedy pod zabudowę pozostaje dużo mniej miejsca. Druga niby nieco mniejsza (12ar), ale za to bez rzeczki więc normalnie 4 metry od granicy wystarczą. No i patrzymy na Doskonałego, o którym już wcześniej pisałam i na Przestronny Muratora w szkielecie. Tylko tam szerokość wymagana to 27,50 a u nas dokładnie tyle jest od frontu więc nie wiem, czy tak na styk da radę...

Parterówki zapomniane ?! A skąd :) Ja bedę budować małą parterówkę I NAWET PRZEZ CHWILĘ NIE PRZESZŁO MI PRZEZ MYSL,ZEBY BUDOWAĆ Z PODDASZEM :) I własnie wydaje mi,ze ludzie powracają do takiego typu domków (wygoda,wygoda,wygoda,wy....)Po doświadczeniach z komunistycznymi kostkami,aż miło sie patrzy na takie domki ;)

to mój projekt :

http://www.wybieramydom.pl/projekty_domow/8804-anulka-z-garaem.html

a to był mój ideał parterówki ,ze względu na koszty porzucony :

http://www.extradom.pl/projekt-domu-valletta-ii-lmb-34a-wrb1263.aspx?typ=wszystkie&powierzchnia=dowolna&garaz=wszystkie&strona=&notes=true

Dokładnie, również wydaje mi się, że tendencja zdecydowanie powrotna. 10 lat temu jeszcze by się wszyscy pukali w głowę i nawet ja sam by postawił piętrowy. Uffff całe szczęście, że mnie nie było stać ;) teraz będę mógł stawiać parterówkę.

U mnie największym problemem jest znalezienie parterówki z 4 pokojami (poza salonem) - mało jest takich projektów - w większości są 3 pokoje.

A jak do tego dodamy resztę wymagań i upodobań, to wychodzi mi albo Doskonały Joty, albo znaleziony właśnie Przestronny D08 Muratora - każdy z nich z poprawkami niestety. Jak natkniecie się na projekt z 4 pokojami to będę wdzięczna za informację :)

http://projekty.lipinscy.pl/Miami/ PARTERÓWKA Z 4 POKOJAMI - mój dobry znajomy wybudował dokładnie ten dom (rodzinka 2+2 + babcia),bez wiekszych zmian - zamknął kuchnię i c.o przenisosł za garaż a w miejsce c.o. ma piękną garderobę - dom jest imponujący,naprawdę!Przepiękna parterówka:)

My będziemy budować Z10

http://www.z500.pl/projekt/z10.html

Prosty jak budowa cepa. I piękny.

Dach czterospadowy ale bez żadnych udziwnień.

Powierzchnia dachu 246 m a zabudowy 166 m. Wszystko w przyzwoitych granicach. Marzyłam zawsze o parterówce.

Z10 jest u mnie w czołówce:) Podoba mi się też Z98- do poszerzenia od strony salonu. Macie już jakieś wstępnie ustalone koszty na z10??

U mnie największym problemem jest znalezienie parterówki z 4 pokojami (poza salonem) - mało jest takich projektów - w większości są 3 pokoje.

A jak do tego dodamy resztę wymagań i upodobań, to wychodzi mi albo Doskonały Joty, albo znaleziony właśnie Przestronny D08 Muratora - każdy z nich z poprawkami niestety. Jak natkniecie się na projekt z 4 pokojami to będę wdzięczna za informację :)

Ja miałam dokładnie ten sam problem. Potrzebowałam salonu + 5 pokoi i garaż w bryle domu 2 stanowiskowy.... nic nie znalazłam :( robię więc projekt indywidualny, a raczej sama zrobiłam-siedząc nad nim chyba z 3 miesiące i dopracowując szczególy,później poradziłam się forumowiczów by wysłuchać krytyki i cennych wskazówek, a teraz finalnie moja wymarzona parterówka jest u architekta "ubierana" we wszystkie obliczenia, pieczątki, itp... i niedługo będzie do odbioru ;)

Edytowane przez atika