Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Myślę, że nikt Ci tego ani obiecać nie może, ani przekonać, że to niemożliwe. Cena metra kw. zależy od tak wielu czynników, że ... My bierzemy poprawkę na wszystkie wyliczenia katalogowe, uważam, że są słono zawyżone.

To ja też dołączam do tego grona :D

przejrzałam już setki projektów z takim samym nastawieniem jak Wy...-ma być tanio. Wymyśliłam ostatnio, że może mały domek parterowy, a później małe poddasze dla synów ( 1 i 10 lat), tak za parę lat.

Myślimy też o DO6, z Muratora. A może ktoś nam doradzi większy za te same pieniądze?

Słoneczko też jest w kręgu naszych zainteresowań. Ten projekt jest dla nas idealny. I chyba można go tanio wybudować. Czekam na jakieś sugestie lub chociaż GARŚĆ DOBRYCH RAD :D :D :D

ja tanio to nigdy rozległa parterówka z poddaszem użytkowym. Parterówka kosztuje tyle co dom z poddaszem pod warunkiem ze to parterówka a nie parterówka z opcją "może kiedyś zrobimy poddasze dla dzieci".

Parterówka ma 2x więcej fundamentów niż normalny domek z poddaszem (czyli domek 10 na 10 albo 12 na 12) - czyli 2 x więcej betonu, stali, izolacji, drenażu, piasku, płytek na cokół, etc. No i dach. Niweluje to brak stropu teriva wylewanego etc. (bo np. wiązary) czy ocieplenia poddasza, płyt GK, schodów etc. czyli suma sumarum wychodzi na to samo. Ale nigdy parterówka z opcja poddasza użytkowego bo to finansowa pułapka.

Jeśli rodzina 4 osobowa to 4-5 pokoi to minimum. Nie wiem jak duży salon potrzebujecie, czy kuchnię, ja buduję d08 (ok 140 użytkowej powierzchni, 170 całość), ekipa mówi że kawał chałupy, dla nas to niezbędne minimum, a teraz (po wybudowaniu stanu surowego) wiem że większy to byłoby samobójstwo finansowe).

Jak tanio to np. Praktyczny muratora, albo coś innego z dwuspadowym dachem, Lipińscy mają super fajne domki w ofercie, proste, ładne i niedrogie w budowie.

dziękuję za cenne rady...

muszę powiedzieć, że marzymy o małym domku, do ok. 90m2, jak już wcześniej pisałam, DO6 lub Słoneczko. Z tym poddaszem to tylko taki pomysł, zależało mi na opinii kogoś, kto się zna. Czyli jednak nie warto....dobrze, że o tym teraz wiem...

Będę dalej szukać, Lipińscy rzeczywiście mają dobre projekty :)

Najgorszy moment nastąpi, gdy trzeba będzie podjąc decyzję.

Dlatego cały czas proszę o rady, pewnie w imieniu innych też- tych którzy jeszcze szukają, a tak jak my mają ograniczone fundusze.

Polecam swój projekt LMB 31b (z garażem z lewej strony) - czy tani, do końca nie wiem - budowę rozpoczynam w połowie przyszłego roku.

Bryła prosta, dach dwuspadowy. Poczyniłam kilka zmian - w miejsce wc schody żelbetowe na górę - poi prawej stronie będzie pokój z balkonem, na wprost schodów mała łazienko-pralnia, a po lewej strych.

http://www.ciepledomy.pl/13147.xml?keys=1&page=3

całkiem przyjemny ten domek choć dla mnie za mało sypialni, a u ciebie ile osób ma w nim mieszkać ? chyba max 4.

spokojny jest u mnie na liście ,bardzo mi się podoba choć zakładam małe zmiany

dziękuję za cenne rady...

muszę powiedzieć, że marzymy o małym domku, do ok. 90m2, jak już wcześniej pisałam, DO6 lub Słoneczko. Z tym poddaszem to tylko taki pomysł, zależało mi na opinii kogoś, kto się zna. Czyli jednak nie warto....dobrze, że o tym teraz wiem...

Będę dalej szukać, Lipińscy rzeczywiście mają dobre projekty :)

Najgorszy moment nastąpi, gdy trzeba będzie podjąc decyzję.

Dlatego cały czas proszę o rady, pewnie w imieniu innych też- tych którzy jeszcze szukają, a tak jak my mają ograniczone fundusze.

to nie tak,

poddasze jak najbardziej, ale nie przy rozbudowanym parterze. Pewnie że warto jakiś fajny projekt - zobacz np. Asia chyba Horyzontu, ktoś mówił o Dobrawie z Archipelagu

Zobacz domki ze stajni http://www.bienkowscy.pl/new/index.php większość z proponowanych tam projektów posiada bryłę zbliżoną do prostokąta, stropy drewniane (na legarach). Materiał proponowany na mury to zwykle Ytong ale to jest najłatwiej zmienić.[/url]
Polecam Edytę z Archipelagu. Jest w trzech wersjach, chyba od ok.80 do 120 m 2. Z tarasem wychodzi na planie prostokąta, dach jest niski i nie ma garażu. Wersje minimum można rozbudować w poziomie. W opisie w katalogu okreslona jest jako prosta i tania. Taka tania nie jest, bo nie ma tanich domów ale nie jest droga. Wiem z doświadczenia.

Polecam dm-11 pracowni Bauherr SA , http://www.dom-parterowy.pl. 105 m kw. bez garażu. Kupiłem ten projekt. Naprawde taniej juz się nie da wybudować. W projekcie dodatkowo wariant wiązarów dachowych przez co odpada środkowy fundament.

Andrzej.S