Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja już wyżej coś wyjaśniałem. Udowadniać nie mam najmniejszej ochoty.

Do wszystkich się odniosłem.

Więcej luzu, chyba, że jakiś doktorat forumowy na ten temat powstaje... :)

Do wszystkich się odniosłem.

Więcej luzu, chyba, że jakiś doktorat forumowy na ten temat powstaje... :)

Na pewno nie z mojej strony. Ale do badań opinie moje i mojej rodziny pewnie by się przydały. Mieszkaliśmy w bloku, potem w kamienicy w piętrowym mieszkaniu ponad 90m2, teraz w parterówce i bywamy często w kilku piętrówkach. Jedna z nich ma już na parterze ładnie wkomponowany skos w kabinę prysznicową (kabina wchodzi w obrys schodów), pomimo że dom nie należy do najmniejszych. Takich smaczków w pozostałych znanych mi domach z poddaszem jest więcej. Znam też oczywiście domy z poddaszem gdzie minusów praktycznie nie ma, ale to na pewno nie jest dla ludzi nawet o zarobkach wg średniej krajowej, bo tam sama sypialnia z łazienką ma 50m2.

Ooooo, to jest full wypas :) osobiście nieskromnie uważam, że 30m2 w zupełności wystarczy.

Gdy tam jestem zawsze się zastanawiam ile by miała, gdyby ściana kolankowa była standardowej 70cm wysokości : ). Tam na same wykusze majątek poszedł.

Jednemu wystarczy 15m2,innemu 30 czy 50 i co z tego? Każdy buduje dla siebie i za swoje To oczywiste,że im większy dom,tym bardziej opłaca się iść w poddasze.Wystarczy rozejrzeć się wokół ile buduje się domów z poddaszem użytkowym a ile parterowych,rozłożyste parterówki przykryte ogromnymi dachami pod którymi jest mnóstwo niewykorzystanej powierzchni to propozycje dla bogatych inwestorów,bo takie domy nie dość,że są drogie w budowie (fundamenty x2,ściany x2,dach x2) są również drogie w utrzymaniu,ale przecież znajdują się chętni,którzy budują takie domy,ich dom,ich wybór i nic nam do tego.
Z tym x 2 to chyba przesada, ale zgodzę się że każdy ma prawo inwestować w to co mu pasuje. Wrzuciłem więcej w fundamenty i dach, ale nie inwestowałem w wełnę, wiatrolizolacje, paroizolacje, schody, dachowe okna, wykusze, balkoniki, ścianki kolankowe, nie obrabiałem jętek, w końcu nie mam ścian szczytowych, a do rynien sięgam z ziemi kijem malarskim : ). Nawiązując w końcu do tytułu tego wątku, mieszka nam się zajebiście.

gentoonx,uważaj żebyś nie pękł ze śmiechu,

każdy sam spłaca swój kredyt,lepsze to niż budowanie 10 lat i mieszkanie na budowie,sama brałam kredyt na wykończeniówkę,na kilka lat,raty malejące i tak mamy niższe niż zakładane, bo RPP obniża ciągle stopy procentowe,dodam jeszcze,że mieszkam w niedużym mieście gdzie nie ma planu zagospodarowania,można budować każdy dom,gmina nie stwarza żadnych problemów i na 10 nowo budowanych domów trafiają się ze 2 parterówki i są to małe domy ok.100m ,pozdr...

Edytowane przez namira

Witam, ja też jestem fanką parterówek, ale musiałam do tego dojrzeć ;)

Zawsze byłam zdania, że zabiera cenne m2 podwórka. Ale gdy szukaliśmy projektu i mąż pokazał mi kilka parterówek, decyzja została podjęta. Mamy projekt indywidualny,ale to nie dlatego,że żaden nam się nie podobał, a z racji malutkiej działki (ok. 800 m2) i jej wymiarów. Zaczynamy właśnie z płytą fundamentową. Szkoda tylko, że wszystkie sąsiadujące z nami domy są z użytkowym poddaszem, boję się, że nasza parterówka tam wsiąknie. Zazdroszczę tym co budują się gdzieś przy lesie lub "w odosobnieniu", wtedy parterówki prezentują się naprawdę okazale :cool: Ale sąsiad - dobra rzecz, póki co nie narzekam. :wiggle:

Gość Arturo72
Witam wszystkich, również przymierzamy się do budowy domu parterowego, projekt indywidualny 125mkw+garaż jednostanowiskowy, płyta fundamentowa, ściany gazobeton, dach- prefabrykowane wiązary. Projekt "się robi" a my próbujemy szacować koszty, na samym początku czekać nas będzie wymiana gruntu ok 500ton, a to chyba i tak całkiem sympatyczna kwota (choć i tak boli )przy cenie płyty wielkosci ok 190mkw i dachu ok 300m, start prawdopodobnie na wiosnę 2014 ale cenne dane z forum czas zacząć gromadzić i przetwarzać:) Pozdrowienia dla fanów parterówek

Mam 180m2 pow.zabudowy i płyta wyszła mnie 55tys.zł,ale nawiozłem "tylko" 250t kruszywa ;)

Zaczynamy właśnie z płytą fundamentową.

Płyta widzę,zyskuje na popularności :)

Z tym x 2 to chyba przesada, ale zgodzę się że każdy ma prawo inwestować w to co mu pasuje. Wrzuciłem więcej w fundamenty i dach, ale nie inwestowałem w wełnę, wiatrolizolacje, paroizolacje, schody, dachowe okna, wykusze, balkoniki, ścianki kolankowe, nie obrabiałem jętek, w końcu nie mam ścian szczytowych, a do rynien sięgam z ziemi kijem malarskim : ). Nawiązując w końcu do tytułu tego wątku, mieszka nam się zajebiście.

Hahahahhahaaa, Compi, to jest najlepsza wypowiedź w tym wątku :) :) :)

My też wybudowaliśmy parterówkę mimo, że działka nieduża i aż by się prosiło o dom z poddaszem - ale taka opcja nie wchodziła w grę - mąż jest niepełnosprawny.

Rodzice mieszkają w domu z poddaszem - i też fajnie im się mieszka. Budowali krótko przed nami i cena parterówki to na pewno nie jest 2x domu z poddaszem.

Wydaje mi się, że to nie jest kwestia ceny, ale upodobań - jedni chcą mieszkać w parterowym, drudzy w piętrowym - no super - niech każdy buduje jak chce. A co do filozofii - do wszystkiego ją można dorobić, tylko po co? Najważniejsze, żeby nam się NASZ dom podobał, był funkcjonalny, dopasowany do potrzeb i dobrze zbudowany.

No i żeby można było łatwo do rynien sięgnąć :) :) :)

Pozdrawiam

Wystarczy rozejrzeć się wokół ile buduje się domów z poddaszem użytkowym a ile parterowych

To niestety wynika z tego, jakie domy budowac w wiekszosci miejsc wolno, poza tym wiekszosc domow ma powierzchnie 120-150 m2 i tutaj bezwglednie zaczyna sie bardziej oplacac robic poddasze uzytkowe.

Jesli kogos zadowala tak do 90 m2, i jeszcze mozna miec plaski dach pulpitowy, to jak nic robic parterowke, sa znakomite przyklady jak dom Swiki gdzie istotne bylo co i jak bedzie w srodku a nie zeby sasiad z zazdrosci pekl :p

Sami mamy 120 m2, 1 corke, i generalnie poki co 1/3 domu pusta i nie potrzebna.

Teraz sobie mysle, ze trzebabylo postawic parterowke 80 m2, byloby tyle ile nam potrzeba a te 100-150 tys to na drugi tam dom przeznaczyc :p

Właśnie Piczman zrobił mi WM z GGWC. Wygląda imponująco. Działa cicho, walory docenię po zaizolowaniu strychu. Tzn rozłożę wełnę. To co dla jednych jest plusem , dla innych jest minusem. Nie rozpaczam z powodu braku okien dachowych. Przy bryle długości 30m imprezy nie zakłócą spokoju w sypialniach. Myślałem, że będę musiał zrobić jeden schodek przed drzwiami wejściowymi, ale podniosę teren i nawet tam nie będzie schodów.

Jestem coraz bardziej przekonany o trafności wyboru.

Jesli kogos zadowala tak do 90 m2, i jeszcze mozna miec plaski dach pulpitowy, to jak nic robic parterowke, sa znakomite przyklady jak dom Swiki gdzie istotne bylo co i jak bedzie w srodku a nie zeby sasiad z zazdrosci pekl :p

Raczej nie chodzi o sasiada, ale o to, zeby to w co sporo z nas wklada cale oszczednosci zycia NAM sie podobalo.

Wybacz, ale pewnie ogromnej wiekszosci z inwestorow partrowka z plaskim dachem co najwyzej wzbudzi usmiech politowania (dyskusji sie nie podejma, bo podobno de gustibus non est disputandum). :)

Sami mamy 120 m2, 1 corke, i generalnie poki co 1/3 domu pusta i nie potrzebna.

Szczesliwcze! Ja przy takiej samej rodzinie trafilem w metrazem w punkt :)

Edytowane przez Pyxis
Za to pseudodworek z 2 kolumienkami o metrazu 100 metrow podoba sie wiekszosci :p

Jak sam pewnie wiesz, ludzie stawiaja rozne "cudaki". Nie to ladene co ladne, tylko co sie komu podoba. :)