Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Powinno wystarczyć, choć nie znam rynku wykonawców i cen w Twojej okolicy. Piszesz, że budować będzie firma, więc chyba nie trudno dowiedzieć się o orientacyjny koszt budowy i tu nie wiem - do SSO, SSZ, czy do deweloperskiego. Dostaniesz wycenę i zobaczysz, czy na wykończenia zostanie Ci potrzebna kwota. A może z firmą pod klucz? To wtedy tylko na brakujące meble żeby zostało. :)

Witam,

mam działkę z wjazdem od południa, więc wybór projektów znacznie ograniczony, będziemy budować systemem gospodarczym, (tzn. mąż będzie ;) i mój tata) dlatego liczymy dokładnie wszystkie wydatki, i nie bierzemy projektu indywiduanego -koszt 10.000zł.....

podoba nam się ten projekt:

http://projekty.muratordom.pl/projekt_niezapomniany,2512,0,0.htm?c=40

i ten:

http://www.studioatrium.pl/projekty-domow/S-GL-965-Swit-II,1008.html

jednak orientacyjne koszty wybudowania domu Świt są znacznie wyższe, stąd moje pytanie:

czy da się jakoś rozsądnie zmniejszyć ten domek? (np. zwęzić na przestrzeni łazienki i kuchni?)

albo w domu Niezapomniany przenieść gdzieś komin, żeby nie było go widać od frontu? uważam że obróbki komina często psują efekt ładnego dachu, lepiej żeby od ulicy nie było widać sadzy itd. bo komu chciałoby się wchodzić na dach i go czyścić co roku....

i czy obniżyć w tym projekcie wysokość pomieszczeń, bo mają 2,90, a słyszałam że optymalnie jest 2,70.... ??

Uparłam się żeby w projekcie były:

1. pokój dziecka od południa

2. wyjście do ogrodu z salonu lub kuchni

3. kuchnia najlepiej zamknięta, żeby nie trzeba było przechodzić przez salon żeby się do niej dostać itp.

4. mały zadaszony taras -wysunięcie części dachu na 2 słupkach (trzeba będzie doprojektować bo nie ma w żadnym :) )

5. salon z jadalnią, i miejscem na wielką kanapę w kształcie U

6. mój mąż uparł się na piec żeliwny w salonie

7.bryła jak najbardziej prosta - prostokąt, dach dwuspadowy o kącie np; 22stopnie, lub większym, ale żeby było oszczędnie, nie planujemy poddasza więc po co duże kąty nachylenia?

Jeszcze ten projekt jest ciekawy: (ale nie wiem jak wielka różnica byłaby w budowie domu z poddaszem, no i mąż jakoś jest nastawiony na prostą budowę bez schodów itd.)

http://projekty.muratordom.pl/projekt_piekny,2848,0,0.htm?c=53&photo_id=38943&page=2

Bardzo proszę o opinie, rady odnośnie wybranych projektów i zmian jakie sobie wymyśliłam ( i czy coś można zrobić z tymi kominami od frontu ;) ... z góry dziękuję :* ;)

Edytowane przez Tess86

Chcesz jeszcze zmniejszać te projekty? To już i tak są małe domki....

Piszesz, że chcesz kuchnię zamkniętą, a wszystkie te projekty mają otwartą

Większość okien od północy... miałam tak w bloku - wszystkie okna od północnego wschodu - dla mnie koszmar

W projekcie "Niezapomniany" salon z jadalnią ma 21 m2 - moim zdaniem ciężko będzie na takiej powierzchni zmieścić wielką kanapę U plus jadalnię

Ile ma być pokoi oprócz salonu? Bo w podanych przez Ciebie projektach raz są dwie raz trzy sypialnie.

Planujecie jakiś osobny domek gospodarczy? Garaż? Bo jeśli nie, to przemyśl, gdzie schowasz kosiarkę, opony samochodowe, rowery, narty, narzędzia, taczkę, meble ogrodowe?

Może poszukaj jeszcze jakiś projektów, na pewno znajdzie się coś ciekawszego

Cześć!

Zacznę od tego komina, bo specjalnie poleciałam do okien patrzeć. :) U żadnego z moich sąsiadów komin nie jest brudny. Nawet u tych dwóch, którzy mają piece "śmieciuchy" i nieraz dymią na potęgę. A jaki typ ogrzewania planujecie? Czy ta żeliwna koza to podstawowe źródło ciepła, czy raczej dogrzewanie w okresach przejściowych?

Projekt indywidualny, jak dobrze poszukasz, to da się mieć taniej - zwłaszcza tak małego i prostego konstrukcyjnie domu.

Z pokazanych Niezapomniany ma drogą kombinację zadaszającą wejście i aż cztery północne okna (pozostałe projekty też ten sam minus). Moim zdaniem to bardzo źle.

Świt - zmniejszanie projektu w ramach adaptacji jest drogie, bo trzeba dużo przerysować i przeliczyć. Poza tym skrócenie z prawego boku spowoduje, że w jadalni będzie za wąsko na stół, a pokój dzienny straci na ustawności.

Piękny można wybudować bez poddasza, ale zmniejszanie kąta dachu to też droga zabawa w adaptacji.

Nie ma czegoś takiego, jak określona z góry optymalna wysokość pomieszczeń. Trochę wyższy sufit sprawia, że nawet w małym domu jest więcej światła i przestrzeni. Wysokość dobiera architekt do danego budynku, pomieszczeń, przeszkleń.

Czy to ma być domek z trzema sypialniami, czy wystarczą dwie? Czym ogrzewany? W jakim budżecie chcecie się zmieścić do zamieszkania? Czy możesz iść na jakieś kompromisy? Zrezygnować z zamkniętej kuchni, z kanap U w salonie (to mały domek, a taka kanapa jednak potrzebuje dużo miejsca)?

Przede wszystkim dziekuje ze odzew! :D

Wydaje mi sie ze okna na polnoc sa w tego typu projektach nieuniknione, bo dzialka jest zorientowana na polnoc poludnie, front 22 metry, na 35,

A z boku mamy wielkich sasiadow , wiec nie chcemy okien po bokach...

Nie wiem, jak mozna zmniejszyc ilosc okien na polnoc?

Kanapa U tez dla mnie niekoniecznie, ale ulegam mezowi, bo to jego marzenie , a on bedzie budowac, wiec niech ma jak chce ;)

Myslimy zeby zamknac sie w 200tys, standard wykonczenia na pewno z nizszej polki, obecnie mieszkamy z rodzicami w domu typu kostka, wiec i tak bedziemy szczesliwi u siebie ;)

Maz jest zdecydowany na ogrzewanie na paliwo stale, i czasem dogrzanie ta koza...

Sypialnie 2 to koniecznosc, jeszcze moglby byc jeden malenki pokoik jako skladzik...

A budynek gospodarczy z garazem bedzie osobno.

To zadaszenie w Niezapomnianym na pewno bysmy skasowali, i zrobili prosty dach, rowniez salon wyrownalibysmy zeby zlikwidowac wneke na taras, a wysuneli daszek...

Kuchnia oddzielona scianka po prostu, ale bez drzwi.

Poprosze jeszcze o opinie :)

Edytowane przez Tess86

200k to kupa kasy. :) Nasz dom (107 użytkowej, 125m2 po podłogach) się dało za tyle wybudować. Też mąż i ojciec zrobili ile mogli, ja się też nie raz "wtrącałam" do roboty. :) Za 200 wybudowały też forumowiczki Kwitko i Zielony Ogród.

Możecie przejść na troszkę większe projekty, bo samorobnie spokojnie 90-100m2 da się postawić (są tu samoroby co za 200 i większe stawiały).

Przemyślcie koniecznie ogrzewanie. Jeżeli domek mały i dobrze docieplony, to na forum dużo ludzi decyduje się grzać prądem i nie jest to wcale drogo w eksploatacji. Jeżeli kocioł na paliwo stałe, to dom musi mieć większą kotłownię - w Niezapomnianym na przykład jest za mało miejsca i wstawienie tam kotła na paliwo stałe jest niezgodne z przepisami, kominiarz nie da odbioru. Gazu nie ma w pobliżu?

Ciekawą i prostą parterówką jest Dom w Luizjanie. Ma sporą kotłownię na paliwo stałe, z wyjściem na podwórko, więc wygodnie donosić opał. Łazienki ma tuż obok kotłowni, więc instalacja wodna byłaby krótka.

Na działkę z wjazdem od południa jest Dom w Luizjanie 2, ale prostszy dach ma Dom w Luizjanie 4. W ramach adaptację wersji 4 można przenieść kuchnię na tył domu i uzyskać pożądaną funkcjonalność. Da się również częściowo zamknąć kuchnię.

Tak na szybko w Paincie.

14053_rzuty1365754508_za_dom_w_luizjanie_4.jpg

Ja zostawiłabym kuchnię otwartą, może przesłoniętą półwyspem, może z wyspą. Wrysowałam dużą kanapę, ale zajmuje dużo miejsca i zostaje tylko jednoskrzydłowe wyjście na taras. Polecałabym otwierane dwa skrzydła, bo czasem trzeba do domu wnieść coś większego, i takie szersze drzwi są wtedy jak znalazł.

Edytowane przez bowess

to co wkleiła Bowess z painta bardzo mi się podoba, i to byłby dla mnie świetny projekt,ale mąż uparł się że kuchnia musi byc na środku, tzn, żeby nie przechodzić przez salon żeby się do niej dostać, bo: córka bedzie cchciala cos z kuchni, a my bedziemy mieli gosci albo na odwrot, itp....

no i jakoś nie mogę go do niczego innego przekonac, tylko ten Niezapomniany mu siedzi w głowie, twierdzi że inne np, Świt II , (który bardzo mi sie podoba) to już zwiększają koszt inwestycji, a dla nas 2+1 wystarczy te 80 metrów :) tu się z nim zgadzam, bo trzeba to potem jeszcze sprzątać i ogrzewać :)

podpowiedzcie proszę co można udoskonalić w tym projekcie (bo już pewnie nie ma mowy o zmianie - taki ten mój chłop konsekwentny :p :( )

zastanawiam się tylko gdzie tam suszyć pranie???? :bash:

murator-m138-niezapomniany-dom_2512_6_32251_377x0_rozmiar-niestandardowy.jpg

W tym Niezapomnianym kotłownia kompletnie nie nadaje się na paliwo stałe. Jest zwyczajnie za mała. Piec nie może stać przy samej ścianie, potrzebuje miejsca na podłączenie do komina. Tu masz klasyczną kotłownię gazową - wisi kocioł na ścianie i już. I w tej sytuacji można w kotłowni wstawić pralkę, rozstawiać suszarkę. Przy piecu na paliwo stałe nie brudzi się jakoś strasznie, ale jednak jest pył z popiołu, węgla.

Mało stosowny dla domu z południowym wjazdem jest też ten osłonięty tarasik. Znam dom podobnie postawiony względem stron świata i jego właściciele taras od strony ogródka tak mają, bo mają. Nawet latem jest tam zbyt chłodno, aby posiedzieć. Mają większy zadaszony podest przy drzwiach wejściowych i tam wolą siedzieć - wprawdzie prywatności mniej, ale przynajmniej nie trzeba się swetrami okręcać. ;)

Dla mnie właśnie ten Niezapomniany jest najmniej odpowiedni z pokazanych dotychczas projektów i jeszcze wymaga zmiany adaptacyjnej w konstrukcji dachu.

Modrzyk pokazany przez michcię1 wydaje mi się dużo lepszy. Archeton ma w ofercie 8 wersji tego projektu, w tym Modrzyk Karbo - z kotłem na paliwo stałe. Ponieważ część dzienna jest tylko w ściankach działowych, łatwo można zrobić kuchnię tak, jak jest w wersji Solis. Jest to naprawdę wdzięczny domek, z ładnym, u Was południowym podcieniem przy wejściu.

A gdzie suszyć pranie? No cóż - rozmawiamy o małych domkach. Jeżeli pomieszczenie gospodarcze nie bardzo się nada ze względu na piec, to pozostaje rozkładana suszarka - latem w ogródku, a zimą może w dodatkowym pokoiku. Ja przy kiepskiej pogodzie stawiam suszarkę na korytarzu poddasza, zaraz obok łazienki, gdzie mam pralkę.

Znowu szybka przeróbka. :)

Modrzyk Karbo przemeblowany na wersję z kuchnią od północy.

modrzyk.jpg

jak dla mnie Niezapomniany i podobne projekty to pomyłka i upieranie się przy nich jest bez sensu, bo w pokojach bedzie po prostu ponuro.

Dom w Luizjanie jest bardzo plastyczny - kuchnię można zamienić miejscami z jednym z pokoi lub kotłownią, jesli nie ma byc w salonie.

W małym domu kazdy piec na paliwo stałe będzie miał za dużą moc, i częśc ciepła trzeba będzie wypuszczać poprzez otwieranie okien. Takiego pieca nie da się precyzyjnie regulować.

Edytowane przez Elfir

Wogóle lany strop przy duzych parterówkach jest chyba nieodzowny ze wzgledu na dach który musi mieć pionowe słupy oparte na podłodze.

No wcale niekoniecznie. Ja zastosowałem więźbę prefabrykowaną i cały dach przy rozpiętości ścian ponad 10 m opiera się na ścianach zewnętrznych, a bez osłabienia konstrukcji udało się też wygospodarować 50 m2 strychu.

Z drugiej strony ja spotkałem się z tendencją mimo wszystko ocieplania dachu (wełna i folia) a nie podłogi ze wzgledu na to ze wtedy przestrzeń miedzy dachem i podłogą jest jako dodatkowy powietrzny izolator. a jezeli ktos robi np dachówki na łatach bez deskowania to ta izoalcja praktycznie nie istnieje bo na poddasza temperatura niewiele różni się od zewnętrznej

Oczywiście to racja jeśli chodzi o temperaturę, ale zwróć uwagę na to, że koszt ocieplenia dachu przy parterówce (która z reguły ma bardzo duży dach -np. u mnie powierzchnia domu a więc i stropu to 190 m2 a powierzchnia dachu 330 m2) będzie wyższy niż stropu a jeśli poddasze będzie całkowicie nieużytkowe to trochę bez sensu bo dojdzie Ci niepotrzebna kubatura do ogrzania.

Dziewczyny , a możecie mi wyjaśnić czemu według Was Niezapomniany bedzie ponury, a np. Dom w Luizjanie nie - skoro różnią się tylko położeniem 1 (!) pokoju....

?

w Niezapomnianym salon, który jest malutki ma okno od południa i północy, pokój dziecka jest od południa tak jak powinien, nasza sypialnia od północy czyli też tak jak chciałabym, kuchnia od północy czyli klasycznie..... czemu więc ma być ponuro?????

Ten Świt 2 tez jest dla mnie rewelacyjny - a ma prawie identyczny rozkład pomieszczeń do tego domu który wkleiła Bowess, czy liczba okien na północ większa o 2, lub 1 to taka straszna rzecz? pakiet trzyszybowy i byłoby OK,

swit 2.jpg

wolę mieć okna na ogród niż dom sąsiada... a że wypadają na północ to trudno... moja strata, chociaż zauważyłam że teraz w domu, mam orientację wschód- zachód, i rzadko odsłaniamy rolety, bo: ja oglądam TV, mąż siedzi przy kompie, itp. jedynie dla dziecka nasłoneczniony pokój to konieczność.

Zwróciłam również uwagę, na to że niektórzy na moim osiedlu wcale się nie przejmowali kierunkami świata, sąsiad ma dom z wjazdem od południa, i od frontu : kotłownię, kuchnię i wiatrołap, a od strony wielkiego ogrodu wszystkie pokoje. :)

muszę się wkraść pod pretekstem jakimś i zobaczyć czy ma ponuro ;)

jeśli chodzi o ogrzewanie, to nie ma dostępu do gazu, prąd wychodzi podobno najdrożej , a paliwa stałe najtaniej..... ale pewnie zobaczymy w praktyce.

Teraz możecie się pośmiać z moich umiejętności :D , wklejam co przed chwilą wykombinowałam w paint'cie (pierwsze w życiu dzieło paint'owe -nie licząc rysunków w podstawówce na zaliczenie z informatyki :D :)

proszę o komentarz mojego pomysłu :D

ta czarna kreska przy kominku to miał być TV :D , nie będziemy robić kominka tylko wstawimy kozę, czy dałoby się zamienić je miejscami? tak żeby z jadali też można było wygodnie oglądać TV?

moj proj.jpg

Edytowane przez Tess86

Ponieważ w Domu w Luizjanie okno pokoi można zrobić na ścianie szczytowej i wówczas tylko wejście do kotłowni i okno w łazience są od pólnocy.

Zyski ciepła zimą pozwalają oszczędzić na ogrzewaniu i oświetleniu.

Mój dom jest odchylony na wschód. Z wjazdem od południa. Główne okna od pd-wsch.

Zimą słońce w nie świeci cały dzień a latem ok. 13 już nie. Dom się nie przegrzewa latem i ogrzewa zimą.

Kuchnia od południa nie jest dobrym pomysłem.

Ogrzewanie kotlowem na paliwo stałe małego domu to jak robienie grządek buldożerem - zero precyzji.

Edytowane przez Elfir

Wiem, tylko, że wtedy nie miałabym pralni, a dla mnie to jest niezbędne. Gdzieś te wszystkie środki czystości, pralkę, suszarkę, kosze na ubrania, szafki na dokumenty trzeba upchać. Aż takie małe te pokoje dzieci? W wielu projektach gotowych były po 10-11 m2, a tu są po 12,5.