Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A czy uważacie, że postawienie i utrzymanie parterówki do 100 metrów użytkowych jest droższe od domu z użytkowym poddaszem do 100 metrów? W parterówce strop taki jak z poddaszem?
  • Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pytanie było o wady i zalety po wprowadzeniu do domu a wy tu o większym fundamencie piszecie. Milion było już wątków na temat wyższości parterówki nad poddaszem i odwrotnie.
Nie napisałaś na wstępie o jakim metrażu myślisz. Przy domu do 100m nie ma czym szastać na komunikację, schody i inne bajery zajmujące pow. Większość projektów domów ok 100m to domy z użytkowym poddaszem i (dla mnie) przeklętymi skosami. Dla mnie skosy to wada ale znam kilku amatorów obitego czoła. Gdybym decydował się na dom do 100m to zdecydowanie wybrałbym parterówkę.
Ja będę budował parterówkę, w której mam wyraźny rozdział na część dzienną/dla gości i część prywatną. Jakoś nie trafia do mnie argument, że nie można się odizolować. Wszystko zależy od układu pomieszczeń.

Oj trzeba uważnie czytać tych, którzy już parę lat mieszkają w wybudowanej parterówce.

Powtórzę akustyka potrafi płatać figle. Czytaj: pomimo bardzo wyraźnego podziału na część dzienną i nocną hałas bywa dokuczliwy. Ot taki przykład: dwie osoby, jedna stoi w pokoju w części nocnej, druga w salonie (dom na planie litery L). Widzą się przez szyby - tu odległość to jakieś 4 m - licząc korytarzem są w odległości od siebie ok. 20-22 m i uwaga !! Mogą się skomunikować szeptem !!! Nie przez okna, bo te zamknięte, ale fala dźwiękowa odbija się od ścian wewnątrz domu i przenosi dźwięki.

Nie zawsze taka sytuacja zaistnieje, zależy to od wielu czynników, ale proponują wziąć ją pod uwagę przy wyborze.

Widzą się przez szyby - tu odległość to jakieś 4 m - licząc korytarzem są w odległości od siebie ok. 20-22 m i uwaga !! Mogą się skomunikować szeptem !!! Nie przez okna, bo te zamknięte, ale fala dźwiękowa odbija się od ścian wewnątrz domu i przenosi dźwięki.

Nie zawsze taka sytuacja zaistnieje, zależy to od wielu czynników, ale proponują wziąć ją pod uwagę przy wyborze.

Potwierdzam, od sypialni do kuchni mam ok 20m , w niedzielny poranek, bardzo spokojnie komunikuje się z żoną co jemy na śniadanko :)

Dlatego napisałem jest to zaletą nie wadą - dla mnie - wystarczy zamknąć drzwi i już nic nie słychać.

Gość Arturo72

Ja mieszkam w parterówce od 1,5 roku,wad nie widzę w przeciwieństwie do domów z poddaszem użytkowym.

Być może dlatego,że nigdy przez 42 lata nie chodziłem po schodach tam i nazat i nie waliłem głową po skosach i nie musiałem obcinać mebli,żeby weszły pod skos ;)

Mam parterówkę 12x17m. Nie widzę żadnych problemów z akustyką. Za żadne skarby nie chcę mieć schodów w domu.

Jedynie mała działka usprawiedliwia budowę piętrowego domu.

• 2 weeks później...
.... ale u mnie w małej miejscowości projekt indywidualny nie kosztuje mniej niż 10tys, więc dużo drożej jednak

U nas był robiony indywidualny i kosztował nas 3 tys do tego energetyka plus hydraulika wyszło 4,5tys:)

Kochana u Ciebie ceny z kosmosu:rolleyes: ...chyba...

• 3 weeks później...
A ja troche z innej beczki jestem na etapie wyporu stropu 180 m2 i teraz mam dylemat jaki architekt twierdzi ze teriva to slaby temat on uważa ze monolti to podstawa . A wy co powiecie z doświadczenia koszty itd.

terrivę, jak się źle położy to może klawiszować (ja miałam na szczęście dobrą ekipę :) ). Ma też pewne ograniczenia w rozpiętości stropów.

Monolit ułatwia wykonywanie dużych powierzchni bez słupów. Ale wymaga dokładnego, szczelnego deskowania stropu. I zbrojenia.

Alternatyw stropowych jest więcej, ale IMHO, jak się planuje budować parterówkę to robienie ciężkich stropów to przerost formy nad treścią.

popatrzyłam sobie z ciekawości na koszty podawane przy projektach Muratora. są praktycznie takie same dla parterówek i domków z poddaszem o tej samej pow.użytkowej (patrzyłam na takie do 120-130 m2, podobne, koszty bez wykończenia wewnątrz)

czyli tak naprawdę ten wybór na koszty nie ma wpływu, to raczej kwestia upodobań albo doświadczeń z przeszłości., np. urazu do schodów.

Zielony - bo może są liczone wg powierzchni? Wiesz, średnia kosztów budowy domku jednorodzinnego wg. GUS * powierzchnia.
Powtórzę się: jeśli macie zamiar wykonywać sporą część prac samodzielnie - parterówka ułatwia to w bardzo dużym stopniu. Samodzielne wykończenie zwykłych pokoi jest o wile prostsze od poddasza. Na zewnątrz większość prac wykonuje się z drabiny lub niskiego rusztowania, a łażenie po dachu nie wywołuje dupościsku u nieobytych z wysokością.

Do domu z poddaszem lub piętrowego trzeba wypożyczać rusztowania w czasie budowy.

A kładzenie karton-gipsów na poddaszu to mordęga.

Nie porównywałbym 4 ramek warszawskiego przy parterze do 10 przy poddaszu( z wysokimi szczytami). Płyty przy stodółce idą w miarę łatwo. Przy wielospadowym z lukarnami, podcieniami i fajną, wysoką klatką schodową to dla laika już wyzwanie.