Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

co do kosztow to nie bylabym taka pewna ze parterowka jest tansza w budowie, duza powierzchnia zabudowy rowna sie duzo betonu (płyta + strop wyszlo nas około 9 tyś - jest to cena samego betonu) dużo piasku na zasypke, no i duży dach a to jest chyba największy koszt, myśle ze sumując to wszystko wychodzi drożej niż dom z użytkowym poddaszem.

pozdrawiam

Ps. też myślelismy że bedzie taniej, ale porównując teraz z kosztami sąsiadów wyszło nas chyba najdrożej :-?

Pytającej nie chodziło o porównywanie kosztów budowy, które są zbliżone, ale o wygodę i funkcjonalność w czym parterówka jest nie do pobicia. Bieganie po schodach z powodu sklerozy (bo zostawiłem na dole/górze komórkę, książkę, okulary itp..) do przyjemności nie należy. Argument, że schody są jedyną okazją do rozruszania się jest żałośnie śmieszny. Posiadacz domu ma inną (też przymusową) okazję do intensywnego ruszania się - ogród, wiem o tym bo od 15 lat go uprawiam. Polecam nowe projekty Domusa. Pozdrawiam

Wyliczenia prezentowane w Muratorze aż roją się od błędów . Zbyt wiele różnych czynników ma wpływ na cenę domu. Akurat ilość kondygnacji w budownictwie jednorodzinnym nie ma znaczącego wpływu na koszt postawienia budynku. To wybory inwestorów decydują o końcowej cenie domu.

Zgadzam się.

w parterówce dużo droższe niż w poddaszowcu są fundamenty i dach - fundamentów jest więcej, ściany są dłuższe, więc np. mogą wymagać dodatkowego zbrojenia czy wzmocnienia wieńcem nad fundamentami etc. U mnie fundamenty wyszły ok. 30 tys. - ze względu na nie najlepszy grunt (wody, niepewny grunt etc.) - zrobiliśmy dodatkowe fundamenty pod niektóre ściany działowe, musieliśmy dodać jedną ścianę konstrukcyjną (zamiast działowej), a to są wszystko pieniądze, do tego folie, zabezpieczenia etc.

Dach - też. Ale nie mam okien dachowych i ocieplanie poddasza jest proste - rzucasz wełnę na podłogę strychu i już - nie bawisz się w pracochłonne i kosztowne ocieplanie ścian poddasza, nie masz równie drogich i pracochłonnych płyt GK, nie robisz stropu murowanego, nie robisz schodów - one też kosztują (zbrojenie, wykończenie, poręcze etc.)

Błędem jest wybieranie projektu domu podpierając się opiniami obiegowymi albo wyliczeniami w gazecie - nie zawsze są one wiarygodne ...

Dom ma spełniać wymagania mieszkańców - więc jeśli masz wystarczająco dużą działkę, to tylko parterówka, wygoda jest nieporównywalna.

No i szybkość budowy.

Pytającej nie chodziło o porównywanie kosztów budowy, które są zbliżone, ale o wygodę i funkcjonalność w czym parterówka jest nie do pobicia. Bieganie po schodach z powodu sklerozy (bo zostawiłem na dole/górze komórkę, książkę, okulary itp..) do przyjemności nie należy. Argument, że schody są jedyną okazją do rozruszania się jest żałośnie śmieszny. Posiadacz domu ma inną (też przymusową) okazję do intensywnego ruszania się - ogród, wiem o tym bo od 15 lat go uprawiam. Polecam nowe projekty Domusa. Pozdrawiam

jeżeli ktoś ma duży problem z pokonaniem 10 czy 12 schodków i w ogóle o tym rozmysla, to znaczy, że już nie jest z nim najlepiej....... niestety obecnie ludzie mało się poruszają i JAKAKOLWIEK aktywność ruchowa, w tym wchodzenie po schodach, może być dla organizmu bardzo wskazana..... nie każdy z zapałem uprawia ogródek......

BOHO co Ty z tą aktywnością? Jak będę chciała sobie pobiegać to na pewno nie z góry na dół po schodach tylko założę dres i poganiam po wsi :D Poza tym na starość to mogą być problemy z tą aktywnością na schodach.

Mam działkę 1000 m a na niej dom parterowy i nie wydaje mi się, żeby koszenia trawy w przyszłości było mało. Po wybudowaniu mam sporo miejsca do zagospodarowania. Co do kosztów parterówki myślę, że są porównywalne do kosztów domu z użytkowym poddaszem.

BOHO

to ja mam inny argument - stan surowy z ociepleniem, kominami, dachem kosztował mnie 107 tys PLN

domek 170 m2, w tym garaż

Może niech ktoś kto buduje poddaszowca o podobnej powierzchni powie ile on dał i wtedy porównamy sobie koszty.

Koszty domu są wypadkową tak wielu wyborów że porównywanie nie ma najmniejszego sensu.

Trzeba po prostu wybrać projekt jaki ci odpowiada jako użytkownikowi takiego domu i starać się go wybudować w takim standardzie na jaki cię stać . I tyle.

Pozdrawiam

Beata

BOHO

to ja mam inny argument - stan surowy z ociepleniem, kominami, dachem kosztował mnie 107 tys PLN

domek 170 m2, w tym garaż

Może niech ktoś kto buduje poddaszowca o podobnej powierzchni powie ile on dał i wtedy porównamy sobie koszty.

Koszty domu są wypadkową tak wielu wyborów że porównywanie nie ma najmniejszego sensu.

Trzeba po prostu wybrać projekt jaki ci odpowiada jako użytkownikowi takiego domu i starać się go wybudować w takim standardzie na jaki cię stać . I tyle.

Pozdrawiam

Beata

BK: czy to tak trudno zrozumieć, że nie chodzi o konkretną budowę i wyskakiwanie ze 107 tysiącami, ale o koszty porównywalne ? ? ?

wszystko jest wypadkową wielu, czasami bardzo wielu czynników, i codziennie porównuje się się ze sobą dziesiątki/setki sytuacji.....

poczytaj sobie Muratora i podane tam założenia a może zrozumiesz ideę porównywania kosztów budowy......

dlaczego wypowiadają się ludzie, którzy tego Muratora nie czytali ? ? ? to mnie najbardziej zastanawia.......... :roll:

BK: czy to tak trudno zrozumieć, że nie chodzi o konkretną budowę i wyskakiwanie ze 107 tysiącami, ale o koszty porównywalne ? ? ?

No toż piszę - czytaj

za fundamenty dałam więcej za dach też ale nie robie stropu okien dachowych schodów - nie prowadzę pionów CO ani wody, - wychodzi na jedno.

A założenia w Muratorze - no cóż można się przyczepić, w domu poszukam tego numeru to podam co konkretnie