Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

magi:

w sprawie kosztów odsyłam do tegorocznego Muratora - numeru nie pamietam......... pewnie pisał to ktoś, kto się na tym zna, a nie pan Marian, co przyszedł wymienić żarówkę...... jak znajdziecie w tych wyliczeniach jakieś błędy - czekam na sygnał !

czytam wypowiedzi ludzi na forum i nie wydaje mi się żebym za bardzo odbiegała kwotą za koszty poszczególnych etapów.

Byłam w pewnym momencie przekonana, że wybierzemy parterówkę. Nie lubię biegania po schodach i denerwuje mnie, gdy dzieci włażą tam i z powrotem (małe - więc trzeba ich pilnować)

ale...

czytałam jakiś wątek nt. porównania parterówek i piętrowych. W zasadzie nic mnie nie przekonało, dopóki nie przeczytałam (nawet nie pamiętam kto to napisał) o bezpieczeństwie.

Ja jestem panikarą jakich mało i faktycznie, gdybym miała spać na parterze z uchylonym w nocy oknem, to chyba nie zmrużyłabym oka przez całą noc.

magi:

przeczytaj jeszce raz UWAŻNIE swój poprzedni post, potem UWAŻNIE moją poprzednią odpowiedź na niego....... Twój ostatni post jakoś nie łączy się z tym tematycznie........... :-?

BOHO

ty też czytaj uważnie,

nie wiem o co ci chodzi - ja i magi mówimy ze po wybudowaniu domów parterowych (czyli wiedząc jakie poniosłyśmy prawdziwe koszty) nie widzimy żeby cena naszych domów parterowych była znacząco wyższa czy niższa od innych

BK:

1.najpierw pojawia się temat : parterowy, czy z poddaszem

2.nastepnie pojawia się argument : parterowe są tańsze

3.ja wskazuję na artykuł w Muratorze, że jest wprost przeciwnie - parterowe są efektywnie najdroższe....

4.w tym momencie pojawiją się ludzie z hasłem : a ja zbudowałem za XXX i to wcale nie jest drożej !

wnioski : naprawdę mnie nie obchodzi kto i za ile sobie zbudował, bo NIE O TO CHODZI ! jeśli ktoś znalazł wszystkie materiały na śmietniku i zrobił wszystko sam, to koszt może go wynieść i 500 zł ! i z czym można to porównywać ? ? ?

powtórzę może zagadnienie : w warunkach porównywalnych, dom parterowy jest droższy od poddasza, czy piętrowego

czy coś jeszcze nie jest jasne ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ?

BOHO ... nie czytalem tego muratora i pewnie wiele osob tez nie - moze wiec powiedz co wg muratora wplywa na zawyzenie kosztow budowy parterowek ... bedziemy wtedy mieli o czym gadac ...

Pozdrawiam

PS ale nadal nie mowimy w temacie watku :wink:

RolandD:

zapewniam Cię, że mam trochę do roboty i nie bardzo ekscytuje mnie teraz przepisywanie zdań, tez i argumentów z Muratora.......

licząc na Twoje zdolności, proponuję, abyś sam przeczytał ten artykuł w tegorocznym numerze - niestety nie pamietam którym....

jak znajdziesz tam coś ciekawego i niezbyt logicznego, to porozmawiamy o konkretach.... zawsze też możesz napisać do Muratora, że piszą pierdoły i oszukują ludzi.....

a więc DO DZIEŁA ! ! !

Istotnie w artykule porównywano domy o zbliżonej powierzchni i zestawienie kosztów wypadło na niekorzyść parterówki. Różnice wynikały

głównie z kosztów fundamentów, dachu oraz instalacji wew. ( parter pociąga za sobą większe odległości ). Nie była to oszałamiająca różnica jednak była. I oczywiście możemy teraz zacząć wyliczać że nie tak, że inaczej....

A teraz....

wyzwanie dla kogoś kto ma troche wolnego czasu, niech zrobi zestawienie materiałowe dla 2 domów o zbliżonej pow. a każdy wstawi wartości z jakimi sam się spotkał, wtedy porównamy wyniki i wyciągniemy srednią

Pozdro

J

Parterówka 170m2

BOHO ja cie tez zapewniam ze mam duzo pracy i nie chce mi sie gdzies tam chodzic, przegladac muratory i czytac artykuly ...

jezeli ty tak bardzo sie powolujesz na ten artykul - jestem pewien ze cos ci chyba w pamieci zostalo i bedziesz wiedzial co napisac ... wiec ... licze na twoje zdolnosci i to ze sie troche postarasz :D

jak na razie to wlasnie ty nie rozmawiasz o konkretach tylko o jakims tan numerze muratora a miedzy innymi BK stara sie te konkrety wypowiadac ...

pozdrawiam

proszę bardzo - wypowiedź poprzednia od Jerzysia.......

jeśli komuś nie chce się nawet czytać o tym , o czym chce dyskutować, to kiepska sprawa....... ja zgadzam się z argumentami zawartmi w artykule, jeśli chcesz je poznać - czytaj, jeśli nie chce Ci się czytać - nie poznasz ich i tyle....... i stracisz możliwość napisania do redakcji Muratora, że oszukują ludzi i piszą pierdoły......... :wink:

Istotnie w artykule porównywano domy o zbliżonej powierzchni i zestawienie kosztów wypadło na niekorzyść parterówki. Różnice wynikały

głównie z kosztów fundamentów, dachu oraz instalacji wew. ( parter pociąga za sobą większe odległości ). Nie była to oszałamiająca różnica jednak była. I oczywiście możemy teraz zacząć wyliczać że nie tak, że inaczej....

A teraz....

wyzwanie dla kogoś kto ma troche wolnego czasu, niech zrobi zestawienie materiałowe dla 2 domów o zbliżonej pow. a każdy wstawi wartości z jakimi sam się spotkał, wtedy porównamy wyniki i wyciągniemy srednią

Pozdro

J

i to jest konkretna wypowiedz :) zgadzam sie ze fundament i dach jest drozszy ale instalacje ? przeciez w parterowce one ida w bok a jak sie ma pietro to ida w gore ... wg mnie to roznic tutaj nie ma prawie w ogole ...

jeszcze jakbyś wyjawił swoją definicję słowa "porównywalny" w tym przypadku.......

specjalnie dla ciebie zdefiniuje co przez to rozumiem :wink: uważam ze miesci sie w granicach +- 5%

z tego co pamiętam to różnice były ponad 5%, a więc można przyjąć , że koszty nie są porównywalne...........

a propos tego chodzenia gdzieś i szukania artykułu : nie masz w domu pod ręką Muratorów ? ? ? :o